SpaceX | Space Exploration Technologies Corporation

Started by l3x, March 27, 2012, 03:31:51 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

dr4qul4

Am citit ca Elon Musk a declarat ca au esuat din cauza unui "zavor" care nu s-a inchis...
Alti bani pierduti pentru un lucru minor.
Mai ales ca oceanul nu a fost chiar calm!  Poate totusi ar trebui sa incerce sa amerizeze pe un lac ceva mai mic. Eventual sa faca si un sistem de prindere pe barja, astfel incat sa nu se mai rastoarne. Tinand cont ca au aterizat practic pe X, nu le trebuie decat un cerc cu diametru de 10 m, care sa se stranga imediat ce a intrat racheta in el.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

l3x

@dr4qul4: nu s-au pierdut bani, in afara celor pentru eventuale reparatii pe barja. :)  Racheta a fost platita si si-a indeplinit misiunea.
Aterizarile pot fi doar de doua feluri, pe uscat sau pe o barja in ocean, pe un lac ar fi aplicabil doar pentru cele care pot ateriza pe uscat si acolo nu are sens.

Motivul pentru care pentru unele rachete se incearca aterizarea pe barja este ca ele nu mai au suficient combustibil si/sau au zburat deja prea repede si/sau prea departe pentru a se intoarce pe uscat (toate facilitatile pentru lansat rachete in State sunt pe coasta iar rachetele se lanseaza spre ocean din motive lesne de intuit).

dr4qul4

@l3x, daca scapa intreaga, o mai foloseau minim 1 data. Asadar scuteau ceva bani, tocmai buni de investit in dezvoltarea proiectului.

Ma refeream la amerizarea pe un lac, acum, pana le iese de 2-3 ori. Dar probabil ai dreptate. In Pacific nu are ce sa se intample mai rau decat sa piarda racheta..
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

l3x

hmmm, pai ei sunt la capitolul recuperare racheta dupa lansare adevarata. Si cum ziceam, cand vrei sa lansezi ceva in spatiu, in majoritatea cazurilor poti recupera racheta doar deasupra oceanului, adica incerci s-o faci sa aterizeze pe o ...barca. Iar pentru restul cazurilor in care poti s-o aduci pe pamant uscat, o pui jos pe pamant uscat, nu intr-un lac :)

Daca te referi la teste pe partea finala, de touch-down, au fost facute o gramada deja, cauta SpaceX Grashopper sau Falcon 9R. Insa una e sa ridici "angrenajul" la 1000 m si sa-l asezi la loc si alta e sa-l controlezi la viteza supersonica si pozitie incorecta pentru aterizare.

Exista 2 motive pentru care eu cred ca nu au pierdut bani:
1. Asta a fost ultimul zbor pentru Falcon9 v1.1; implicit ultima racheta produsa de tipul asta. Falcon 9 v1.2 a avut deja primul zbor la lansarea Orbcomm (cand a si aterizat). Nu cred ca o mai foloseau la ceva "comercial";
2. Ca sa o refoloseasca trebuie sa gaseasca un client pentru ea si implicit sa vanda zborul la un pret mai mic. E exclus s-o foloseasca cu un contract deja existent fara sa acorde un discount semnificativ. E ceva de genul - tu ti-ai facut precomanda de Iphone si cand iti vine randul sa-l ridici primesti unul refurbished. Iti convine?

Also, recuperarile astea sunt momentan pentru a evalua si a invata, nu cred ca sunt si nici nu vor fi prea curand in stare sa faca o oferta comerciala coerenta cuiva cu o racheta refolosita. Trebuie studiat si testat, exact ce operatiuni de reconditionare trebuie facute, cat costa, cat dureaza s.a.m.d.  Cica au pornit motoarele la cea recuperata data trecuta ("static firing test") si all in all a fost ok, doar unul dintre cele 9 a avut  ceva fluctuatii de putere - oricum trebuie sa afle de ce.

Din pacate, in industria asta lucrurile se misca destul de incet (cam ca autostrazile in Romania :) ) iar SpaceX oricum se misca fenomenal de repede fata de ceilalti. Dar totusi, trebuie timp ...

l3x


Anca_Emanuel


dr4qul4

Felicitari!!!

un pas mic in drumul spre ... Marte!!!!
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

l3x

Si inca o data:

http://www.youtube.com/v/POa5HSjFR6Q


De data asta s-a lansat un satelit in GTO, deci racheta nu s-ar fi putut intoarce pe uscat. Implicit aterizarea a fost mai grea - mai putin combustibil, viteza mai mare, inceperea procedurii dintr-un unghi mult mai dificil (pozitie aproape paralela cu linia pamantului)


l3x

Another successful droneship landing 5 minutes ago  O:-)




Anca_Emanuel


l3x

SES-10 LAUNCHING TO ORBIT ON SPACEX'S FLIGHT-PROVEN FALCON 9 ROCKET
Leading satellite operator will be world's first company to launch a geostationary satellite on a reusable rocket in Q4 2016

http://www.ses.com/4233325/news/2016/22407810?platform=hootsuite