Industria IT&C in Romania

Started by Ionut, November 24, 2016, 09:22:31 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Ionut

Merita un thread dedicat, nu credeti? :)

Ionut

Ivănuș (APBPM): România are un deficit de 50.000 de oameni în IT, anul acesta

România are în acest an un deficit de 50.000 de oameni pe piața muncii în sectorul IT, a declarat, miercuri, Cristian Ivănuș, președintele Asociației Profesioniștilor în Business Process Management (APBPM), în cadrul conferinței "Un nou impuls pentru locuri de muncă prin revoluția digitală", organizată de Institutul European din România.

"Vorbim în România de revoluția internetului, Agenda Digitală, reduceri de birocrație, toate lucrurile astea care sunt extraordinare, însă avem deficit de oameni de IT. Știți care este deficitul de specialiști IT pe piața muncii anul acesta? Este un deficit de 50.000 de oameni. Gândiți-vă la toate firmele de IT care vor să facă ceva sau lucrează pentru afară, au absorbit tot și nu mai au ce. De ce? Aici este o provocare pe care o lansez în sesiunile individuale. Ce putem să facem ca să acoperim necesarul forței de muncă? Credeți că universitățile, instituțiile de învățământ superior sunt aliniate în totalitate cu nevoile și cerințele pieței de muncă? Nu. Atunci de ce producem absolvenți care nu își vor găsi loc de muncă? De ce trebuie să îi înrolăm pe toți să îi aducem la universități și să nu facem niște școli speciale, postliceale care să poată să livreze exact ceea ce trebuie pe piața muncii?", a spus Ivănuș.

Agerpres

elphax

Lucrez de ceva vreme in IT&C, si e tot mai greu sa gasesti oameni buni si la "pret" competititv. Sunt mai multe cauze pentru acest deficit:
- in continuare sunt multi specialisti IT&C care pleaca afara. Desi este unul din domeniile cele mai bine platite in RO, in vest se plateste mai bine si culmea , pentru mai putin de lucru ca numar de ore pe luna/an
- nivelul de educatie este in scadere
- numarul mare de companii care aduc operatiuni in RO si cerere mai mare decat numarul de absolventi din domeniu
- inca e greu sa aducem oameni din tari mai ieftine ca RO. din Moldova vin de multa vreme ITsti , mai recent incep sa vina si din Serbia, Ucraina, Bulgaria. Infrastructura deficitara nu incurajeaza importul de forta de munca ieftina

Ionut

Ministrul Comunicațiilor: Proiectul Ro-NET, posibil finalizat la finele lui 2017

Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Delia Popescu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, la Alba Iulia, că proiectul Ro-NET - prin care 783 de localități din mediul rural ar urma să aibă internet în bandă largă - nu se va finaliza în acest an, estimând că acest lucru ar putea fi posibil până la sfârșitul anului viitor.  "În momentul de față (proiectul Ro-NET — n.r.) este în fazare. Deci, am trecut de pe exercițiul financiar trecut pe noul exercițiu financiar 2014 — 2020. Îl vom duce la bună finalitate, cu această întârziere, din păcate, pentru noi. Până la finalul anului nu va fi terminat, de abia în momentul de față suntem în recepție cu o parte dintre cele 783 de localități asociate proiectului Ro-NET, dar nu se va finaliza anul acesta. Cu siguranță vom intra și în anul următor, dar nu renunțăm la acest proiect și continuăm", a spus ministrul Comunicațiilor.

Întrebată când estimează că ar putea fi finalizat proiectul, ministrul Delia Popescu a declarat că ar putea fi sfârșitul anului viitor. "Probabil că vom putea face o estimare la sfârșitul anului 2017. De finalizare", a conchis Delia Popescu. La finele lunii octombrie, Comisia Europeană a decis să aloce 45,7 milioane de euro de la Fondul European de Dezvoltare Regională pentru proiectul Ro-NET, început în perioada 2007-2013. Potrivit MCSI, Ro-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate ca 'zone albe' iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale, aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice'.

Agerpres

CristiM

^^
toata lumea se vaita de lipsa de ITsti, de ce?
tineri absolventi sunt destui, dar sunt prin callcenter-e, de ce(?), pentru ca din  facultate ies cu un bagaj elementar de cunostinte, iar firmele ii doresc specializati pe domenii dedicate si cu experienta!!!
nu am auziti de nici o firma sa califice/instruiasca tineri pe nisa, unde au deficit de personal ! nimeni nu este dispus sa investeasca in tineri, au doar pretentii ....   
"Românului îi e greu până se apucă de treabă că de lăsat îndată se lasă"   Ion Creanga

adymartianul

Daca nu ai auzit, nu inseamna ca nu exista. In Craiova exista si sunt sigur ca exista si in celelalte orase.

dragos76

@CristiM

Dimpotrivă, concurența pe piața muncii (dpdv al angajatorilor) fiind așa de mare, cea mai eficientă soluție de a lua oameni buni la prețuri rezonabile e să racolezi studenți din anii terminali sau proaspăt absolvenți și să îi specializezi la locul de muncă pe domeniul și tehnologiile de care ai nevoie.

Eu am MARI dubii că un absolvent de IT&C ajunge să lucreze în un call center. Sau dacă a "eșuat" acolo și nu își poate găsi un job normal, înseamnă că a trecut ca peștele prin apă prin facultate.

mircea

@CristiM sunt destui pe naiba. Caut un entry-level/junior de 7 luni şi nu găsesc. Îmi vin la interviu persoane care au facultate de informatică terminată sau sunt în ani terminali şi nu ştiu ce-i un array (şir, matrice, cum vrei să-i spui). Pur şi simplu nu sunt capabili să înţeleagă conceptul. Ori junior/entry-level presupune un bagaj minim de chestii pe care trebuie să le ştii, printre care şi ce-i ăla array!  Dacă nu le ai, normal că nu te angajează nimeni şi ajungi să răspunzi la telefoane prin call center, cu diplomă de "it"-ist în buzunar.

iuli

mircea are dreptate!

Lucrez si eu in domeniu si gasirea unor oameni cu bagajul elementar e aproape imposibil. Toti vin la interviu cu tone de diplome, note de absolvire mari dar cand incepi sa ii intrebi lucruri elementare se uita la tine de parca ar fi scosi la tabla de profesorul cel mai rau. Nu vreau sa am la interviu specialisti in domeniul nostru de activitate, ca ii invatam noi, dar nici nu pot cladi daca tu nu ai fundatie. Mai nasol e ca vin la interviuri cu arogante, de genul am CV-ul stufos si prin concluzie vreau de la angajare 1.000 euro in mana. Sistemul de invatamant nu construieste baze ci mai degraba visuri, visuri ca ei sunt specialisti si stiu si prin concluzie li se merita salarii de mii de euro direct la primul lor job.
-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog

yetiman

+1

Iar problema asta nu e numai in IT, din pacate.
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

dr4qul4

Acum vreo 9 ani am angajat cativa oameni pentru departamentul de IT. Denumire pompoasa pentru ca in fapt era mai mult de retelestica.
Toti veniti cu diplome de tot felul obtinute din licee de mate-info sau chiar intrati la facultate de profil. Le-am dat un router de 2 lei si i-am intrebat ce e. Din 4 oameni, 3 au zis ca e switch...
Cand i-am intrebat daca stiu sa-l configureze, au zis ca doar bagi cablul in el si merge....

Cam asta e nivelul dupa ce termini un liceu de profil.  Poate pe programare e altfel. Dar oricine a pus borders la un tabel in Excel isi trece in CV : cunostinte avansate de utilizare a PC-ului. Dar cand le spui de IF, THEN, Vlookup, pivoti si etc se uita la tine ca la filme straine.  De crearea si executarea unui SQL simplu nici nu poate fi vorba. De macro nici atat.
Eu am facut ASE-ul, si stau si ma intreb cum naiba stiu mai multe decat unii din cei care au terminat Cibernetica? Oare ei nu au descoperit ca la search pe Youtube poti scrie How to XYZ?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

carutasul

Problema mea, cand am cautat un colaborator pentru o firmă a fost si mai nasoală, si anume că cei pe care i-am gasit îmi răspund când si dacă vor la mesaje. Adică seriozitatea, că restul se mai învaţă :)

__dir

Problemele sunt vechi si vin din programa universitara, nivelul scazut de pregatire al profesorilor, salarizarea, dotarile.

Ca absolvent de AC (informatica industriala) am vazut robotii in ultimul an si doar i-am atins. Acum orice facultate de profil isi permite o cutie de rPI/Arduino pentru studenti. Ce fac acum am invatat pe cont propriu incepand din facultate pana in prezent. 

Ionut

INS: Sectorul IT și serviciile au susținut cel mai mult creșterea economică de 4,4% din trimestrul al treilea

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat, marți, estimările publicate la jumătatea lunii noiembrie privind creșterea produsului intern brut (PIB) din trimestrul a treilea al acestui an și a furnizat detalii legate de contribuția sectoarelor economice la avansul economiei, care arată că sectorul IT-comunicații și serviciile au susținut cel mai mult economia în perioada iulie-septembrie. Astfel, activitatea din sectorul informații și comunicații a crescut cu 15,1% față de trimestrul al treilea din 2015, iar activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport au urcat cu 7,8%.

Profit.ro

TibiV

Asta este o stire jumatate IT, jumatate imobiliara...

http://www.agerpres.ro/economie/2016/12/07/bucurestiul-pe-locul-8-in-clasamentul-destinatiilor-it-tech-din-europa-si-pe-locul-4-la-cresterea-numarului-de-angajati-raport--17-57-14

Quote
Bucureștiul, pe locul 8 în clasamentul destinațiilor IT&Tech din Europa și pe locul 4 la creșterea numărului de angajați

Capitala ocupă un loc de frunte în rândul marilor orașe europene din punct de vedere al competitivității tehnologice, fiind pe locul 8 în clasamentul celor mai atractive centre IT din Europa și pe locul 4 în topul orașelor cu cea mai mare creștere a numărului de angajați din domeniu, conform unui raport privind dezvoltarea industriei IT, remis miercuri AGERPRES.

Astfel, Bucureștiul s-a poziționat înaintea unor orașe precum Amsterdam, Milano, Moscova sau Istanbul. În perioada 2010 — 2015, Capitala a avut o rată de creștere de 28,21% a angajaților din aceste sectoare.

"Cererile de spații de birouri ale companiilor din outsourcing și IT sunt un adevărat motor pentru dezvoltarea pieței imobiliare. Practic, jumătate din toate tranzacțiile efectuate în România au fost pentru aceste companii. Ne bucurăm să vedem că Bucureștiul și România în general își consolidează o reputație stabilă și performantă în Europa în sectorul tehnologic și în IT și ne așteptăm, în continuare, la o dinamică efervescentă a altor sectoare ale economiei", apreciază Mihai Păduroiu, expert CBRE.

Ritmul de creștere al angajărilor în sectorul IT în ultimii cinci ani în Europa a depășit rata angajărilor în întreaga economie europeană și este de așteptat ca tendința pozitivă să continue. Conform raportului realizat de CBRE privind dezvoltarea sectorului IT și tehnologie din Europa, Berlin, Dublin, Munchen sau Viena, precum și câteva orașe europene din piețele emergente, cum ar fi Budapesta, București sau Istanbul, înregistrează dezvoltări accelerate în industria IT.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)