Autostrada A3 București-Borș

Started by Ionut, September 14, 2011, 08:14:47 AM

Previous topic - Next topic

2 Members and 36 Guests are viewing this topic.

satanistu

Asa, si conform contractului cu Erbasu, daca Nurol contesta la CAB, contractul devine invalid.

Deci - intrebarea tuturor de aici este - pe scurt -

Cum pe 15 martie incepe Erbasu lucrarile?!

gabim

^Din cate am inteles eu, nu daca Nurol contesta, ci daca Nurol castiga, contractul devine invalid. Dar da, Erbasu e cu sabia deasupra capului si orice lucreaza exista riscul sa piarda.
Pariu A7: se va circula pe toate loturile UMB pana la Pascani inainte de a se circula pe lotul Pizzaroti - in caz contrar, 100 Euro in contul API.

satanistu

Aha, atunci da, asta e altceva.

Si probabil - politicienii - spera ca pana pe 15 martie sa se dea o decizie negativa, iar Erbasu sa poata sa intre pe teren, iar data data este pur electorala.

Corect?

Johnny1711

Dar nu inteleg de ce nu se judecata contestația celor de la Nurol la CAB?

dumbravaandrei

@satanistu nu e complicata treaba...
Erbasu se apuca de proiectare. Proiectare pe care o va preda CNAIR-ului. Pentru tot ceea ce munceste, bineinteles ca va fi platit.

Daca Nurol castiga, atunci contractul e desemnat lor, probabil ca vor primit proiectarea in urma unei ajustari de pret, daca nu , aia e - platim de doua ori proiectarea (care nu costa chiar asa de mult). Si de la punctul asta incolo se apuca Nurol de lucru.
Altfel, Erbasu poate continua si cu executia.
Miscarea nu e rea, chiar si cu pretul 2x pentru proiectare. Termenele de timp atribuite (incepere in martie), reduc mult riscurile pentru toate partile. Pe cat de ciudat pare, chiar daca nu e win-win, nici nu are nimeni de pierdut asa de tare din situatia asta.

a.l.x

^^^
Oare de câte ori se mai postează știrea asta? :lol:

horatiu.cosma

Care e falsă pe deasupra.

Legat de Erbasu, nu e chiar așa simplu. Ei au semnat cu CNAIR o hârtie care spune că dacă Nurol câștigă la CAB, în secunda doi contractul cu CNAIR devine nul. Cum ar mai putea fi plătiți pentru ce au făcut până în momentul ăla (și nu au apucat încă să factureze) fără să mai existe un contract pe baza căruia să se facă plata? Deci tare m-aș mira să facă Erbasu ceva semnificativ pe contract până nu are garanții că se respinge apelul Nurol.

dumbravaandrei

Nu exista, juridic vorbind, "contractul devine inexistent/nul", ci "contractul inceteaza". Efectele produse de desfasurarea contractului, normal ca se produc. Ar castiga Erbasu de la primul termen plata activitatilor pentru care exista ordin de incepere a lucrarilor si receptie (inclusiv proiectare).

marinul

Avans se mai da? Daca Corsan (scuzați cacafonia) a primit, nu vad de ce nu ar primii si Erbasu. Nu mai e @bridge pe aici să vă frângă speranțele cu lotul ăsta  :D

qionescu1

Corect, "contractul devine nul" este o aberație, ca de altfel și restul celor scrise. Există reziliere și rezoluțiune.

horatiu.cosma

#34390
"Nulitatea contractului este reglementată în noul cod civil în articolele 1246-1265. Nulitatea este definită expres ca sancţiune de art. 1246 din NCC – ,,orice contract încheiat cu încălcarea condiţiilor cerute de lege pentru încheierea sa valabilă este supus nulităţii, dacă prin lege nu se prevede o altă sancţiune".

Dacă voi sunteți convinși că totul va fi bine, așa să fie.

Însă din documentele pe care le-am văzut și din discuțiile pe care le-am avut cu niște experți în achiziții publice și juriști apropiați de subiect, nu e chiar așa de simplu.

O decizie CAB favorabilă Nurol activează automat nulitatea contractului cu Erbașu. Și de acolo se nasc niște situații juridice foarte complexe legate de avansul dat de CNAIR, de garanțiile Erbașu, de serviciile/lucrările deja executate (care posibil vor fi dublate ulterior într-un ipotetic contract cu Nurol). Oferta financiară Erbașu are 3 pagini și conține niște linii de genul "proiect pentru AC predat și aprobat, proiect tehnic predat și aprobat, poduri 50% gata, poduri 100% gata etc". E foarte complicat de justificat în instanță "dați-ne banii pe 5 foraje geotehnice, 3 situri arheologice descărcate etc" în condițiile în care nu există defalcate astfel de servicii sau lucrări intermediare, ar fi ceva de durată, cu expertize și contraexpertize care în niciun caz nu se tranșează de la primul termen. Pe scurt, un coșmar legal în care nici constructorul nici CNAIR nu vor să intre.

Vom vedea după 1 martie, dacă nu se tranșează cu Nurol contestația la CAB. Dacă totul va fi bine, o să meargă proiectarea ca din pușcă. Dacă, în schimb, e cum zic eu, o să fie o înțelegere tacită între cele 2 părți să se tragă mâța de coadă, fără avans, fără garanții, fără activitate serioasă până nu e clar ce se întâmplă la CAB.

cosss

Au dreptate colegii.
Contractul nu e nul, deoarece a fost încheiat respectând cerințele prevazute de lege.
În cazul de fata a fost semnat un contract cu o condiție rezolutorie (eveniment viitor și nesigur de care depinde desființarea retroactiva a contractului).

CătălinL

O eventuala admitere a recursului la CAB nu are cum in opinia mea să atragă nulitatea contractului.

Nulitatea este o sancțiune care sancționează nerespectarea cerințelor de validitate de fond sau de forma pentru valabilă încheiere a contractului.

Deci, din moment ce legea îți permite să închei contractul chiar daca contestațiile nu sunt tranșate, este cat se poate de clar că la momentul semnării erau îndeplinite cerințele de validitate ( consimțământ, cauza, obiect, etc.)
In schimb, contractul este afectat de o condiție rezolutorie

1407 alin 2 Cod civil spune că "În cazul contractelor cu executare continuă sau succesivă afectate de o condiţie rezolutorie, îndeplinirea acesteia, în lipsa unei stipulaţii contrare, nu are niciun efect asupra prestaţiilor deja executate."

Deci sunt posibile ambele situații.

In orice caz, să sperăm că se respinge contestația Nurol și vom mai avea încă un tronson de autoarea in lucru.

qionescu1

Operezi cu termeni pe care nu-i înțelegi. Nulitățile de care amintești sunt niște condiții de fond pentru încheierea valabilă a unui contract. Nurol nu atacă contractul în sine ci înlocuirea unei părți contractante (Erbașu) cu sine. Nu cere anularea licitației ci semnarea cu ea a contractului. Practic se invocă o nulitate relativă și nu una absolută.

Contractul cu Erbașu fiind valabil încheiat chiar dacă o să câștige Nurol nu se anulează și nu se repune în situația anterioară. Obligațiile între părți se onorează, deci Erbașu trebuie să fie plătit pt orice prestație încheiată pt că are la baza un contract valabil încheiat. Dacă ar câștiga Nurol ar continua de la ultima prestație a Erbașu. Asta ar trebui să se întâmple.

Cât și cum rămâne de văzut dar este în principal o problemă între Erbașu și CNAIR pe care o vor rezolva cum vor dori ei, fie pe baza contractului dacă lucrările sunt clar definite și cuantificate fie amiabil fie în instanță dar pe cale separată.


Johnny1711

Întâi sa se judece odată contestația aia ca deja au trecut 2 luni de la inregistrarea ei asa aiurea