News:

Tur de forță API 27-28 iunie, DEx12 și A7.
A7 Dumbrava-Mizil. DEx12 Pitești-Colonești și Balș-Craiova.

Main Menu

Autostrada A3 București-Borș

Started by Ionut, September 14, 2011, 08:14:47 AM

Previous topic - Next topic

1 Member and 21 Guests are viewing this topic.

GeorgeSB

UMB ar avea chiar 3 loturi unul langa altul; Nădășelu - Mihăiești,  Mihăiești - Zimbor si Zimbor - Poarta Salajului ( 42,30 km in total ).

ciprebbe

Nadaselu-Zimbor e acum un singur lot. Asa s-a licitat acum.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

klax187

Au vreo relevanta aceste loturi fara Poarta Salajului - Nusfalau, pentru traficul greu/spre Ungaria?
Nu cred ca va muta traficul de pe E60 pana nu e gata acel "mega-lot"

udar

Pana la urma trebuie facute toate .
Acum cum se nimeresc de a se apuca/finaliza e de noroc.
Ideia e ca trebuie facute ca multi ani au fost blocate..

klax187

#24679
Perfect de acord cu tine @udar, si tin sa mentionez ca sunt foarte bucuros pentru deblocarea acestor loturi promise de ataia ani.

Eram curios doar de valoarea pe care o aduc loturile "in lucru" fara sectiunea Poarta Salajului - Nusfalau, despre care putem cadea toti de acord ca in urmatorii 5-7-10 ani nu va fi finalizata (avand in vedere modul cum se misca azi treburile prin institutile patronate de stat/politicieni).

BTW, aceasta sectiune, pe DN1F/DN1H, (50 km prin centrul Zalaului) se parcurge in ~1 ora
+ 30 min daca mai adaugam distanta pana la Zimbor (primul nod propus pe partea asta)

pasadia

^DN1F intre Nadaselu si Poarta Salajului ar duce fara probleme si traficul actual de pe DN1 dintre Cluj si Oradea (chit ca oricum nu s-ar muta tot acel trafic pe aici, mai exista destul trafic local, intre Cluj si Huedin de exemplu). Bine, ar disperati localnicii, dar mno...

Insa fara Poarta Salajului - Crasna (Nusfalau) nu cred ca se va muta mult trafic. Poate daca ar fi existat o centura completa la Zalau. Pe de alta parte DN19B si apoi DN19E nu ar face fata daca s-ar muta traficul. Adica am avea un nou DN68A - nu la fel de virajat, dar oricum o calitate similara si probabil o distrugere rapida daca am avea o crestere mare a volumului de trafic greu.
In concluzie impactul loturilor castigate de UMB (Nadaselu - Poarta Salajului) e redus fara celelalte loturi si mai ales fara centura Zalau. 

alin_simeriaveche

Dacă este să ne luăm după actualul MT spunea la tv că nu va lăsa nici un ciot neexploatat și că va face tot ce poate să valorifice acel lot

voicul

Cu mutat de trafic Oradea - Cluj ... nu prea. Pe de alta parte o sa fie trafic mai putin pe DN1, pentru ca pe A3 o sa mearga toti care se duc in N.
Ca utilitatea pentru cei care merg la Zalau, Carei, Satu-Mare si dupa in H - da.

Deci se va simti si pe DN1 ajutorul acestor sectiuni.

horatiu.cosma

Gilău-Borș pe DN1 are 150 de km și se face în cam în 2,5 ore în medie.

Gilău-Borș pe A3 (complet) va avea 166 de km și se va face într-o oră și 20 de minute.

Acuma între cele 2 variante de mai sus e clar pentru toată lumea ce variantă va fi aleasă de traficul Cluj-Oradea si mai departe.

Scoțând din ecuație tronsonul A3 Poarta Sălajului-Zalău-Nușfalău, restul de A3+DN1F+centura Zalău+DN1H ar avea 126 de km de autostradă și vreo 60 de DN (186 în total) care s-ar face în sub 2 ore. 40 km în plus vs vreo 40 de minute în minus, waze va da pe A3, deci cu siguranță o parte din traficul actual de pe DN1 se va muta pe A3 pe la Zalău.

Pasadia, după ce se termină Nușfalău-Borș (sperăm noi în vreo 4 ani) nu se va mai pune problema de intrat pe DN19B,E etc.

Voicul, nimeni care merge spre Zalău, Carei, Satau Mare etc nu merge azi pe DN1.

vancouver

Fara lotul cu tunelul Meses, dar cu restul gata, traficul de tranzit se va muta pe A3 (cum a arata si horatiu anterior). Doar strict relatia Oradea - Cluj o sa ramana pe DN1, ocolul fiind prea mare si revenirea de la Biharia spre Oradea prea lenta. Dupa ce o sa fie gata si lotul cu tunelul (deci A3 complet gata Oradea-Cluj), atunci si legatura intre cele 2 orase va fi semnificativ mai buna pe autostrada, iar DN1 o sa ramana strict pentru traficul local, cum a ramas acum DN7 intre Deva si Sibiu.
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.

horatiu.cosma

Mai e si drumul expres A3-centura Oradea care va fi probabil gata înainte de Meseș care să ajute varianta pe A3, dar da, strict Oradea-Cluj fără Meseș va fi mai avantajos pe DN1. Posibil dacă se deschide și A3 Nușfalău-Zalău (fără Meseș) să încline decisiv balanța spre A3.

alexV

Si devine atractiv Zalaul ca sa faci naveta la Cluj :) cum e si Gherla, cum va fi si Cimpia Turzii, si chiar Aiud.

vladb

^Doar dupa ce va fi gata centura metropolitana. Altfel... Floresti!

GML

Nu neaparat, ca oricum nu prea ai cum sa scapi de traficu intre Baciu si Cluj.
Fara tunelul Meses, poate ca tot va fi mai ok varianta spre Zalau, ca spre Floresti pierzi mult mai mult, decat spre Baciu.
Sper sa vedem in 4-5 ani si in realitate, care varianta e mai rapida.

Feri

CNAIR au dat un nou comunicat cu clarificari la cel anterior pentru Ploiesti - Brasov:
http://cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/preciz%C4%83ri-cnair-4
QuoteAstfel, analizând documentația tehnico-economică elaborată pentru Autostrada Ploiești – Brașov, atât la nivelul direcțiilor de specialitate ale CNAIR, cât și din perspectiva direcțiilor subliniate de către Banca Mondială, s-au constatat următoarele deficiențe și, implicit, soluții pentru o strategie fezabilă de implementare a proiectului:


  • În zona Bușteni și Sinaia s-a constatat o dezvoltare locală accelerată în ceea ce privește implementarea unor proiecte de anvergură, prin accesarea de fonduri europene (exemplu: microhidrocentrale), proiecte cu impact socio-economic la nivel regional, pentru care însă, trebuie respectate principiile de finanțare pentru a nu fi necesară rambursarea în integralitate a contribuției Comisiei Europene;
  • Lipsa unei experiențe în dezoltarea unor proiecte în Parteneriat Public Privat, atât la nivelul României, cât și la nivelul Europei de Sud – Est, evidențiază faptul că astfel de mecanisme de finanțare sunt aplicabile în special proiectelor punctuale de tip- tunel, pod, etc și nu proiectelor de o astfel de anvergură.
  • Deși sectorul de autostradă Comarnic - Brașov avea ca perioadă de implementare 2014-2020 (document de referință: HG 666/2016), până în prezent nu i-a fost asociată o sursă de finanțare,  sectorul Ploiești – Comarnic aflându-se în aceași situație.
Astfel, decizia revizuirii Studiului de fezabilitate și de elaborare a Proiectului tehnicpentru întreg sectorul cuprins între Ploiești și Brașov a fost luată, în special, și din nevoia de asigurare a sursei de finanțare prin fonduri europene. Întrucât documentația tehnico-economica nu ar fi corespuns din punct de vedere al exigențelor dezvoltării unui astfel de proiect, riscurile în etapa de implementare ar fi fost imposibil de cuantificat, conducând la blocaje în implementare.