Autostrada A3 București-Borș

Started by Ionut, September 14, 2011, 08:14:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

ciprebbe

#1125
Buna asa....organizam acum  pt 2013....mai stam juma de an (ca la A1) sa aflam castigatorii, contestatarii, se face 2014  si poate prin 2015 vedem Dorei la lucru in teren.
Cred ca iara se apuca de n-spe mii de santiere si le mai terminam la sfantul asteapta.

LE:
inca un santier:
Contract de concesiune de lucrari publice privind proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii de Centura Sud a Municipiului Bucuresti (Km 52+770 ? km 100+765) si operarea si intretinerea Autostrazii Bucuresti ?
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

user201

Nu înțeleg, cele două licitații sunt PPP-uri sau de la buget? În rest, să fie într-un ceas bun.

panda80

PPP. Pana nu vedem asigurata finantarea la aceste autostrazi noi scoase la licitatie eu zic sa fim foarte rezervati. Greu de crezut ca vor fi banci care sa finanteze aceste autostrazi.

viossboss

Quote from: panda80 on December 10, 2012, 11:05:11 PM
PPP. Pana nu vedem asigurata finantarea la aceste autostrazi noi scoase la licitatie eu zic sa fim foarte rezervati. Greu de crezut ca vor fi banci care sa finanteze aceste autostrazi.

Doamne Fereste!!! ... si imi fac si trei cruci, mie imi miroase a chinezi....Doamne Fereste!!! :unsure:      :offtopic:
Dream come through !
Once in a lifetime !

alecu26

#1129
sincer....de concesiuni chinezesti nu prea am auzit. Nici in Europa, dar nici in lumea a II-a...gen America centrala, America de sud....etc.

Iar de aliat cu ceva firme specializate pe asa nu prea merge. Toate firmele specializate pe operare de autostrazi si concesiuni tin in general de marile concerne de constructii....Vinci, Strabag, Astaldi, FCC, Hochtief....cam toti au divizia lor de concesiuni.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

user201

Mersi de informații.
Proiectul pentru A3 se pare că prinde contur.
Am aflat ceva detalii pe gândul.info

alexandrum

Părerea mea este că se aberează foarte mult pe acest subiect (mă refer la instituții și presă). E un fel de marketing politic de după alegeri, care ajută păstrarea moralului ridicat,  pentru că dpdv al psihologiei oamenii așteaptă rezultate imediat după ce au ales și trebuie hrănită această nevoie.

Eu nu cred că cineva își va risca resursele într-un PPP, într-o țară cu atâtea incertitudini și instabilitate politică cum este România. Dacă o va face cineva, e clar că va fi într-un dezavantaj clar statului român.  Probabil vom avea parte de un Bechtel 2, dacă va fi să fie.

Așteptați bugetul pe 2013, ca să vedeți cât vom avea pentru investiții, dacă vom mai avea ceva rezonabil.
Nu uitați, România are de rambursat datorii în valoare de 6,7 de miliarde de euro și multe datorii politice către terți.

alecu26

#1132
pai tocmai asta e ideea. Gandeste-te cati bani vor intra in tara. Am zis-o de multi ani....aceste concesiuni sunt poate o alternativa chiar mai buna decat imprumuturile FMI.

Daca mai incepi si un proiect la Tarnita, si centralele de la Cernavoda, a doua centrala nucleara pe langa Dej (pe Somes), un canal Dunare-Bucuresti....putem chiar depasi Polonia.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

lucian252012

http://www.economica.net/autostrazi-scoase-la-licitatie-ppp-concesiune_40625.html

Guvernul, prin Compania de Autostrăzi, a adoptat o nouă strategie în materie de construcţie de autostrăzi. Pentru că s-a ajuns la concluzia că suntem prea săraci, ca stat, pentru a ne plăti autostrăzile de la buget, le vor construi companii private, pe banii lor, urmând ca ele să-şi recupereze investiţia prin exploatarea drumurilor pe un număr îndelungat de ani. Este vorba despre patru tronsoane pe care statul vrea să le construiască în concesiune, Comarnic-Braşov, Craiova-Piteşti, Ploieşti-Buzău-Focşani şi centura de sud a Bucureştiului.

Recent, pe sistemul de achiziţii publice s-a publicat anunţul de licitaţie al autostrăzii Comarnic – Braşov, proiect care a mai fost încercat o dată în 2009 dar a eşuat un an mai târziu pentru că nu s-au găsit fonduri.

La acea dată autostrada ar fi trebuit să coste aproape 5 miliarde de euro dar Aktor-Vinci, concernul căruia i-a fost atribuit proiectul a renunţat la el în 2010 pentru că n-ar fi găsit finanţare la bănci. Acum, în 2012, preţul autostrăzii anunţat pe SEAP este de doar 1,17 miliarde de euro. Directorul CNADNR Mircea Pop explică, însă, că preţul reprezintă doar contravaloarea lucrărilor de construcţie-montaj. ,,Când vine oferta de preţ, vine şi cu costurile de finanţare, fiecare cu banca lui, aşa că preţul autostrăzii creşte. Ofertele finale le aşteptăm la sfârşitul lunii ianuarie 2013. Lansăm numai autostrăzi în parteneriat public-privat pentru că UE a fost clară, nu finanţează decât Coridorul 4 iar să plătim de la buget nu putem, pentru că nu avem bani", arată Pop pentru ECONOMICA.NET. Potrivit acestuia, se va folosi studiul de fezabilitate făcut pe vremea Aktor-Vinci sau, la cerere, adjudecatarul licitaţiei va putea comanda propriul său studiu.

Contractul de concesiune pentru execuţia, exploatarea şi întreţinerea autostrăzii Comarnic-Braşov se ridică la 5,3 miliarde de lei, pentru autostrada de 58 de kilometri, potrivit anunţului de licitaţie.
Autostrada va fi împărţită în două tronsoane, Comarnic-Predeal şi Predeal-Braşov. De-a lungul celor 58 de kilometri vor fi amplasate 35 de poduri şi viaducte şi 18 tuneluri în lungime totală de 2,89 kilometri.

Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 21 ianuarie 2013, iar preţul ofertei va cântări în proporţie de 75% în decizia de atribuire a contractului.
Firmele care vor să câştige contractul trebuie să fi avut, în ultimii trei ani, o cifră de afaceri anuală medie de cel puţin 1,3 miliarde de lei, din activitatea de construcţii de infrastructură rutieră. În plus, ofertanţii trebuie să aibă în portofoliu cel puţin un contract în sistem de parteneriat public-privat, în ultimii cinci ani.

Alte două autostrăzi prin PPP, plus centura Bucureştiului

Comarnic-Braşov nu este singurul proiect de autostradă PPP. Deşi încă nu a fost publicat anunţul de licitaţie pentru că mai trebui să fie întocmite nişte acte, CNADNR aşteaptă oferte şi pentru autostrăzile Craiova-Piteşti şi Ploieşti-Buzău-Focşani şi Centura Sud Bucureşti, care ar urma să coste până la peste 3 miliarde de euro.

Prima autostradă, între Craiova şi Piteşti, care leagă practic două oraşe cu industrie auto puternică, ar urma să coste între 3,7 miliarde de lei (660 de milioane de euro) şi 4,9 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), potrivit informaţiilor din anunţul de intenţie al CNADNR. De altfel, premierul Victor Ponta a arătat săptămâna trecută că această şosea este prioritară, urmând să fie construită o autostradă sau un drum expres pe această rută, în funcţie de dimensiunile traficului. Distanţa dintre cele două oraşe este de 120 km, pe actuala reţea rutieră.

Cealaltă, Ploieşti-Buzău-Focşani (144 km, pe actualul DN)ar urma să coste între 0,87 şi 1,07 miliarde de euro, potrivit anunţului de pe e-licitaţie.ro.

Centura Sud Bucureşti ar urma să aibă 48 de kilometri, costurile ei nefiind precizate pentru că CNADNR scoate la pachet construcţia acestui tronson cu operarea şi întreţinerea de pe A2 şi A1 pentru o sumă totală de 9 miliarde de lei(2 miliarde de euro). Se poate presupune, însă, că mare parte din această sumă este tocmai pentru construcţie şi montaj pe Centura Sud.

Parteneriatul public-privat presupune ca statul să concesioneze construcţia autostrăzilor unor firme interesate. Partea statului este să facă, pe cheltuiala sa, exproprierile pe traseul viitoarei autostrăzi iar concesionarii celor trei tronsoane de autostradă vor trebui să proiecteze, să construiască, să finanţeze, să opereze şi să întreţină cele două autostrăzi din banii lor. Recuperarea investiţiei se face taxând şoferii care circulă pe autostradă şi prin eventuale plăţi de la buget, în timpul în care firma privată va opera autostrada. Spre exemplu, la Comarnic-Braşov se vorbea despre o concesiune pe 30 de de ani şi de o taxă de autostradă de 3 euro/100 kilometri.

Problema taxării este însă destul de spionoasă dat fiind că, dacă statul va taxa traficul pe autostradă ar trebui, teoretic, să anuleze actualul tarif de utilizare a reţelei naţionale de drumuri, rovinieta, practica europeană spunând că cele două taxe nu pot coexista.

nenea_hartia

N-am mai urmărit acest topic. Îmi cer scuze dacă s-a mai pus:

http://www.cnsc.ro/d/2012/decizie_4512.pdf


Ionut

Deci se reia procedura pentru Gilau-Nadaselu........ am inteles bine? :(

delacroix

Quote from: Ionut on December 12, 2012, 07:14:11 PM
Deci se reia procedura pentru Gilau-Nadaselu........ am inteles bine? :(
Numai evaluarea ofertelor nu si licitatia in sine. Adica "mai socotiti o data". CNADNR mai socoteste si da rezultatul. Eu zic UMB.

alecu26

Quote from: delacroix on December 12, 2012, 07:28:27 PM
Quote from: Ionut on December 12, 2012, 07:14:11 PM
Deci se reia procedura pentru Gilau-Nadaselu........ am inteles bine? :(
Numai evaluarea ofertelor nu si licitatia in sine. Adica "mai socotiti o data". CNADNR mai socoteste si da rezultatul. Eu zic UMB.

:lol: :lol: :lol:

probabil.

Dar pe loc erau fiecare?
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

ciprebbe

Chiar stie cineva un clasament pt acest lot castigat in prima faza de UMB?
( sa speram ca la recalculare sa iasa tot ei si sa fie bani alocati in viitorul buget (ciudat la 12 dec sa nu sti bugetul pt 2013)....chit ca s-a anuntat o taiere masiva din nou de la investitii )
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe