News:

.

Main Menu

Industria in Romania

Started by Ionut, November 15, 2016, 10:42:12 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Cifra de afaceri din industrie, în termeni nominali, a crescut anul trecut cu 11,7%

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut anul trecut cu 11,7%, în timp ce în luna decembrie 2017 a scăzut faţă de luna precedentă cu 12,2%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 11,4%, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe marile grupe industriale scăderi au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-23,6%), industria bunurilor intermediare (-20,5%), industria bunurilor de capital (-11,2%) şi industria bunurilor de uz curent (-7,4%). Industria energetică a crescut cu 15,5%.

Cifra de afaceri din industrie, în luna decembrie 2017, faţă de luna decembrie 2016, a crescut pe ansamblu cu 11,4%, ca urmare a creşterilor din industria extractivă (+44,3%) şi industria prelucrătoare (+10,4%).

News.ro

Balto

Compania de prelucrare a lemnului Kastamonu are în plan investiţii de 3,5 milioane de euro

Cel mai important proiect de extindere îl reprezintă instalarea celei de-a treia linii de melaminare, lucru care va oferi o mai mare flexibilitate pentru onorarea comenzilor.
Kastamonu România din Reghin, judeţul Mureş, o companie cu acţionariat turcesc cu activităţi în prelucrarea lemnului, şi-a bugetat pentru anul în curs investiţii de 3,5 mil. euro, bani care vor merge spre instalarea celei de-a treia linii de melaminare din cadrul companiei şi într-o unitate de producţie a cleiului.

zf.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Ionut

Director Alro: Am constatat o creştere a cererii de aluminiu la nivel internaţional, piaţa este însă ciclică. Pregătim investiţii de 75 milioane dolari la Alro şi Alum

Combinatul Alro a pregătit pentru acest an investiţii de 61 de milioane de dolari în creşterea eficienţei energetice şi creşterea capacităţii de procesare deşeuri, iar alte 14,4 milioane de dolari vor fi investite la producătorul de alumină Alum Tulcea, a declarat luni pentru News.ro Genoveva Năstase, director financiar al Alro. Aceasta spune totodată că s-a înregistrat o creştere a cererii de aluminiu pe pieţele internaţionale, de la sfârşitul anului trecut până în prezent.

"Încă de la sfârşitul anului trecut am constatat o creştere a cererii de aluminiu pe pieţele internaţionale, care s-a reflectat în cotaţia la Bursa Metalelor de la Londra (LME).  Trendul acesta a continuat şi în prima parte a anului. Cu toate acestea, piaţa internaţională a aluminiului este una ciclică, iar creşterile cotaţiilor pot fi urmate, la un moment dat de scăderi. Din acest motiv strategia noastră a fost să investim în eficientizarea continuă a costurilor de producţie. În acest fel am putut supravieţui unei crize internaţionale fără precedent pentru industria noastră şi putem capitaliza creşterea prezentă a cotaţiei aluminiului", a declarat luni pentru News.ro Genoveva Năstase, director financiar al Alro. 

News.ro

Ionut

Industria românească a produs cu 8,2% mai mult anul trecut

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat anul trecut o creştere a producţiei cu 8,2%, serie brută, faţă de anul anterior, susţinută de creşterile industriei extractive şi industriei prelucrătoare, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). "În anul 2017, comparativ cu anul 2016, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 8,2%, ca efect a creşterilor celor trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+8,9%), industria extractivă (+5,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1%)", se arată în comunicat.

News.ro

Balto

Producătorul de aeronave IAR Brasov şi-a majorat afacerile cu 21% anul trecut, dar profitul a scăzut uşor

Producătorul de aeronave IAR Braşov a înregistrat anul trecut afaceri de 185 milioane lei, în creştere cu 21%, şi un profit de 11 milioane lei, în scădere de la 12,2 milioane lei în 2016, potrivit raportului financiar preliminar. Profitul din exploatare s-a majorat la 16,4 milioane lei, faţă de 15,7 milioane lei în 2016. Cheltuielile cu personalul s-au cifrat anul trecut la 24 milioane lei, faţă de 20 milioane lei în 2016.

Compania a semnat anul trecut un acord de parteneriat cu Airbus Helicopters pentru încă zece ani, urmând ca la Braşov să fie produse elicoptere multirole H215M. Conform acordului, IAR va acţiona drept contractant principal pentru toate comenzile viitoare de H215M care ar putea fi plasate de către MApN. Airbus are o unitate la Ghimbav Braşov unde repară elicopterele Puma.

zf.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

OMV Petrom s-a opus vânzării activelor Oltchim pentru că riscă să-și piardă gajul pe certificatele CO2 cuvenite combinatului 

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, a votat împotriva vânzării principalelor active ale combinatului chimic Oltchim către compania Chimcomplex a omului de afaceri Ștefan Vuza în adunarea creditorilor Oltchim din decembrie anul trecut întrucât vânzarea acestor active riscă să anuleze ipoteca instituită în 2012 în favoarea OMV Petrom pe certificatele de emisii de gaze cu efect de seră cuvenite combinatului până în 2020 inclusiv.
Ulterior, OMV Petrom a contestat în instanță respectiva hotărâre a adunării creditorilor Oltchim, cerând constatarea nelegalității parțiale a acesteia și anularea ei în ceea ce privește aprobarea vânzării activelor Oltchim. Tribunalul Vâlcea a respins însă solicitarea OMV Petrom, la începutul lunii trecute. Compania controlată de grupul austriac OMV este unul din principalii creditori ai Oltchim, cu o creanță de peste 58 milioane lei. Creanța provine din două contracte de vânzare-cumpărare semnate inițial cu combinatul vâlcean în 2007, pentru livrări de etilenă și propilenă.

Profit.ro

Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Ionut

Preţurile la producătorii din industrie au crescut în ianuarie, dar ritmul anual de creştere a stagnat la 3,7%

Preţurile producţiei industriale au crescut cu 1,1% în ianuarie comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a stagnat la 3,7%, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În decembrie, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,2% comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a scăzut la 3,7%.

News.ro

Ionut

Producătorul elveţian Alu Menziken va crea 700 de locuri de muncă în judeţul Satu Mare

,,Fabrica de la Medieşu Aurit va începe producţia cu aproximativ 250 de angajaţi, urmând să crească în câţiva ani la 700 de angajaţi." Compania elveţiană Alu Menziken, parte a grupului industrial Montana Tech Components AG, a investit până acum peste 10 milioane de euro în construirea de la zero a unei fabrici de profiluri de aluminiu pentru industria aeronautică şi de automobile în localitatea Medieşu Aurit, din judeţul Satu Mare, ca parte a unui proiect total de 40 de milioane de euro.

ZF

Balto

Antibiotice Iaşi estimează un profit net de 29,5 milioane lei în acest an, în scădere cu 12%, şi pregăteşte investiţii de 116,3 milioane lei în acest an

Antibiotice Iaşi (simbol bursier ATB), unul din cei mai importanţi producători români de medicamente generice, estimează un profit net de 29,5 milioane lei în acest an, în scădere cu 12% faţă de rezultatul net preliminar realizat anul trecut, de 33,5 milioane lei potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat luni de acţionarii companiei de stat.
Investiţiile planificate în acest an se ridică la 116,3 milioane lei, de circa trei ori mai mari faţă de cele realizate anul trecut, de 41,01 milioane lei. Acestea vor fi direcţionate în realizarea unei capacităţi noi pentru producţia de unguente şi supozitoare, în modernizarea şi retehnologizarea fluxurilor de producţie şi a instalaţiilor, precum şi în mărirea capacităţii de depozitare a materiilor prime.
Compania şi-a bugetat totodată venituri totale de 361 milioane lei, în creştere cu peste 3% faţă de cele de anul trecut.
Cheltuielile totale sunt preconizate la circa 325 milioane lei, cu peste 3% mai mari faţă de anul trecut.

News.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Investiţie de zece milioane de euro la Combinatul ArcelorMittal din Galaţi pentru modernizarea unei maşini din cadrul Oţelăriei

ArcelorMittal Galaţi a anunţat, luni, realizarea unei investiţii în valoarea de zece milioane de euro pentru modernizarea Maşinii de Turnare nr. 4 din cadrul Oţelăriei care a fost reponită şi va permite creşterea producţiei prin reducerea opririlor tehnice şi accidentale, obţinerea unei viteze de turnare mai mari şi eliminarea unor defecte de calitate. Potrivit unui comunicat de presă, Maşina de Turnare nr. 4 din cadrul Oţelăriei a fost repornită, după realizarea unui amplu pachet de investiţii, modernizări şi reparaţii în valoare totală de circa 10 milioane de euro.
"Acest proiect este parte a eforturilor noastre pe termen scurt şi mediu de a moderniza Oţelăria şi de a implementa – cât mai mult posibil –  noile tehnologii de automatizare şi digitalizare în procesele noastre de producţie", a spus Bruno Ribo, Director General al ArcelorMittal Galaţi, citat în comunicat. Proiectul a avut ca scop modernizarea capului de turnare al Maşinii nr. 4 prin înlocuirea unor compenente – cheie şi instalarea unei automatizări noi, după oprirea acesteia în luna noiembrie a anului trecut.

Potrivit reprezentanţilor ArcelorMittal Galaţi, modernizarea maşinii va permite creşterea producţiei prin reducerea opririlor tehnice şi accidentale, obţinerea unei viteze de turnare mai mari şi eliminarea unor defecte de calitate.

News.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Ionut

Gigantul german Schaeffler şi-a bugetat investiţii de 39 mil. euro pentru fabrica din Braşov. ,,Noi planuri sunt în lucru privind dezvoltarea companiei pe termen mediu şi lung".

Schaeffler România, subsidiara locală a grupului german Schaeffler cu afaceri globale de 13,3 mld. euro şi aproximativ 90.000 de angajaţi, a bugetat pentru acest an un program de investiţii de 39 mil. euro, care prevede, printre altele, şi construirea a două noi clădiri, una de logistică şi una de cercetare-dezvoltare, unde urmează să fie testate produsele companiei.

Având în vedere proiectele de investiţii pentru 2018, Schaeffler România va mări echipa actuală de angajaţi, având în plan să depăşească nivelul de 4.500 de oameni în cursul acestui an. Centrul de inginerie Schaeffler România, inaugurat în anul 2012 la Braşov, a ajuns la începutul acestui an la 200 de angajaţi, compania având în vedere pentru perioada următoare dezvoltarea centrului, atât ca număr de persoane, cât şi din punctul de vedere al complexităţii proiectelor desfăşurate.

ZF

Balto

RAFO Onești a fost scoasă la licitație cu aproape 60 milioane dolari. Cumpărătorul va fi obligat să nu închidă rafinăria 5 ani

Platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești, aparținând companiei omonime, care a reintrat în insolvență în toamna anului 2016 și are de achitat datorii de peste 330 milioane lei, a fost scoasă acum la vânzare cu 59,5 milioane dolari plus TVA (70,8 milioane dolari în total).
În sarcina cumpărătorului va fi instituită obligația de a desfășura activități care se circumscriu obiectului de activitate al RAFO SA pe o perioadă de minimum 5 ani, astfel încât să fie preîntâmpinată dezafectarea întregii platforme.

Profit.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Industria românească a accelerat în ianuarie, cu un avans de 8,5%

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în ianuarie o creştere a producţiei cu 8,5%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritm accelerat faţă de cel din luna decembrie, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În luna decembrie 2017, producţia industrială a crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,9%, respectiv cu 12,2%.
În ianuarie 2018, faţă de luna corespunzătoare din anul trecut, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 8,5%, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (+12,7%) şi industria extractivă (+5,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 7,4%, serie brută. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 8,7%, ca efect al creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+12,7%) şi industria extractivă (+5,9%).

News.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Companiile din industria prelucrătoare au primit în ianuarie comenzi noi mai mari cu 21,5%

Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în luna ianuarie, comenzi noi mai mari cu 21,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în principal ca urmare a cererii mai mari înregistrate de firmele din industria bunurilor de capital, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În luna decembrie 2017, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au scăzut faţă de luna precedentă cu 12,5%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent au crescut cu 14,8%.
În luna ianuarie 2018, comenzile noi din industria prelucrătoare, comparativ cu aceeaşi lună din anul trecut, au crescut cu 21,5%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+24,8%), industria bunurilor intermediare (+20,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14%) şi industria bunurilor de uz curent (+6,9 %).

News.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Afacerile din industrie au accelerat în ianuarie, înregistrând un avans de 20,7%

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut în ianuarie cu 20,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, un ritm mai rapid decât în decembrie, în special ca urmare a majorării semnificative a afacerilor din industria prelucrătoare, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În luna decembrie, afacerile din industrie au crescut cu 11,4% faţă de aceeaşi lună a anului anterior.
Cifra de afaceri din industrie, în luna ianuarie 2018, faţă de luna ianuarie 2017, a crescut pe ansamblu cu 20,7%, ca urmare a creşterii din industria prelucrătoare (+21,9%). Industria extractivă a scăzut cu 6,7%. Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+23,9%), industria bunurilor intermediare (+23,2%), industria energetică (+19,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+13,2%). Comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din industrie, în luna ianuarie 2018, a crescut cu 2,2%, ca urmare a creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+3%).

News.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)