News:

.

Main Menu

Industria in Romania

Started by Ionut, November 15, 2016, 10:42:12 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

Grupul italian Beltrame începe producția de oțel-beton după achiziționarea COS Târgoviște. Fabrica va fi singura unitate de producție din România și capacitatea va fi de 50% din importurile actuale

Grupul Italian Beltrame a început producția de oțel-beton sub brandul Donalam, la fabrica COS Târgoviște, după recenta achiziție a acesteia, și a ajuns astfel la două unități de prelucrare a oțelului în România, în Călărași și Târgoviște. Compania este singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet din România și urmează să furnizeze circa jumătate din necesarul intern în sectorul construcțiilor, pentru a pune capăt dependenței pieței locale de importurile din Europa și din afara ei.

Pentru relansarea activității combinatului, compania Beltrame a recrutat până în prezent aproape 300 de angajați, o parte dintre aceștia fiind foști angajați ai COS Târgoviște, iar până la final de iulie intenționează să ajungă la un număr de 450 de angajați.

În prezent, România importă în totalitate acest material din țări precum Bulgaria sau Turcia.

economedia.ro

TVlad

Foarte bine dar nu cumva importa la rindul lor materia prima? Sub ce forma se prezinta ea? Ca doar nu e minereu de fier si carbune; oricum si daca ar fi, pe astea sigur le importam.

tom_sawyer

Aici ai un interviu cu patronul:
http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=599.msg359687#msg359687

pe la min. 24:50 zice că materia primă va fi fier vechi din România, care acum se exportă.

tom_sawyer

Grupul Stihl a anunţat că îşi extinde reţeaua internaţională de producţie şi investeşte în anii următori aproximativ 125 de milioane de euro într-o nouă unitate de producţie pentru utilaje cu acumulator şi electrice în Oradea.

"Produsele alimentate cu baterii reprezintă în prezent piaţa cu cea mai rapidă creştere pentru STIHL. Ne aşteptăm ca cererea pentru aceste produse să continue să crească mai rapid decât orice altă categorie în anii următori iar acest lucru înseamnă că uzina noastră din Tirol, care produce în prezent o mare parte din gama noastră cu acumulatori, va atinge in viitor limitele spaţiului şi capacităţilor sale. Adaugarea locaţiei din România la reţeaua noastră globală de producţie ne va menţine în cea mai bună poziţie posibilă pentru a continua să furnizăm clienţilor noştri şi în viitor produse alimentate cu baterii", spune Martin Schwarz, membru al consiliului executiv Stihl, director producţie şi gestiune de material Stihl.

Noua fabrică va fi construita în zona industrială ,,Eurobusiness I Industrial Park" din Oradea şi se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 147.000 de metri pătraţi.

news.ro

mirceaeliade

QuoteRomânia a început să devină un jucător important pe piaţa producţiei de semiconductori şi urmăreşte să atragă sume importante de bani europeni pentru dezvoltarea sectorului, a afirmat, joi, ministrul Economiei, Florin Spătaru.
,,Industria electronicii şi dependenţa UE de materii prime reprezintă idei care preocupă Uniunea Europeană. România a făcut câţiva paşi timizi la început pentru asigurarea acestor lanţuri de aprovizionare, dar începem să devenim jucător important în UE în acest domeniu, pentru că avem avantaje incontestabile, suntem o ţară cu o independenţă energetică mai mare decât alte ţări UE, avem materii prime absolut necesare pentru dezvoltarea acestor tipuri de ecosisteme. Am finalizat procesul de selecţie şi transmitere către Comisia Europeană a companiilor eligibile care să participe la programul finanţat prin PNRR în valoare de 500 de milioane de euro şi suntem activi în discuţii pentru proiectul iniţiat în februarie, în valoare de 43 miliarde de euro, pentru dezvoltarea ecosistemelor semiconductorilor, din care România vrea să atragă o parte importantă", a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, România este una dintre ţările est-europene care are capabilitatea să dezvolte aceste sisteme.

,,Avem o tradiţie începută în anii 70-80, vorbim de resurse şi de capitalul uman. Sunt multe companii active în acest domeniu care au dezvoltate capabilităţi în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării, sunt mii de oameni care lucrează în acest lanţ, dar nu este suficient şi realizarea unei facilităţi de producţie înseamnă un pas important", a susţinut Spătaru.

Potrivit acestuia, la nivelul UE există o distribuţie inegală a jucătorilor din acest sector, iar dezvoltarea pieţei în sud-estul Europei ar ajuta la echilibrarea pieţei.

,,Totodată, Ministerul Economiei a iniţiat demersurile pentru redeschiderea minelor, astfel încât să poată fi procesate în România metale precum cuprul. În perioada următoare vom putea asigura finanţarea necesară pentru a procesa aceste materii prime. Pentru aceste proiecte avem nevoie de sprijinul comunităţilor locale, mediului politic, Guvernului României. Ministerul Economiei face toate demersurilor necesare pentru ajustarea legii minelor. Sunt paşi importanţi pe care îi putem face doar împreună cu mediul de afaceri", a mai spus oficialul guvernamental.

https://www.economica.net/romania-devine-un-jucator-important-in-productia-de-semiconductori-ministrul-economiei_595484.html

tom_sawyer

Alum Tulcea se închide un an și jumătate, din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze. Două treimi dintre angajați vor fi fi disponibilizați

Combinatul tulcean de alumină îşi va suspenda activitatea pentru un an şi jumătate, începând de luna viitoare, din cauza preţurilor crescute ale energiei şi gazului natural, din cei aproape 700 de angajaţi unitatea urmând să păstreze 259.

Preşedintele Sindicatului Liber Alum, Andrian Darie, a declarat, pentru AGERPRES, că în momentul de faţă combinatul produce 11.000-12.000 de tone de alumină pentru combinatul Alro Slatina, în condiţiile în care producţia lunară în urmă cu un an era de circa 50.000 de tone.

"Alum SA a ajuns la cheltuieli pe care nu le poate susţine. Costul cu energia şi gazele înseamnă 500 de dolari pe tonă, în condiţiile în care acum pe piaţă alumina se găseşte la 515 dolari pe tonă, dacă e adusă la poartă. Dacă adăugăm preţul minereului de bauxită, cel al sodei, al mâinii de lucru, al echipamentelor şi beneficiilor angajaţilor, ajungem la 913 dolari pe tonă", a explicat liderul sindicatului din combinatul de alumină tulcean.

agerpres.ro

mirceaeliade

asa salvam planeta, inchizand industria cu taxe artificiale gen tichete de CO2, vom ajunge sa nu mai producem CO2.  ecologistii sunt exultati ca parintii lor nu mai au loc de munca in combinat.   /s

mirceaeliade

QuotePreţurile mari la energie electrică și gaz afectează toată industria din România. Mai multe combinate din țară își suspendă activitatea și trimit sute de oameni în șomaj, pentru că nu mai fac față cheltuielilor. Sunt măsuri care au un puternic impact social și economic în comunitățile care depind de activitatea acestor companii.
ALRO Slatina este cel mai mare consumator de energie electrică la nivel național. Aici este consumată 20% din energia din întreaga țară. 600 de oameni sunt deja în șomaj tehnic, iar alți 200 sunt pe listă. Până la sfârșitul anului vor mai lucra aici doar 1100 de angajați dintre cei 2000 care există în prezent.
"Probabil vom deveni o a doua Valea Jiului".
Al doilea mare consumator de energie electrică din țară este combinatul siderurgic de la Galați. Aici nu au fost disponibilizări, dar oamenii se tem pentru locurile lor de muncă.
Reporter: Dacă rămâneți fără loc de muncă, e cam complicat.
Angajat: ,,Ca la toată lumea. Plecăm afară, cum a plecat tineretul".
Și combinatul de alumină din Tulcea este afectat.  450 de angajați disponibilizați și activitate suspendată pentru un an și jumătate este decizia drastică luată de conducere.
Inca un motiv de sarbatoare pentru ecologisti pentru ca parintii lor nu mai au loc de munca in combinatul ala poluant care ne distruge planeta!   /s
https://www.digi24.ro/stiri/economie/tot-mai-multe-combinate-din-tara-isi-inchid-din-activitate-si-concediaza-angajati-e-o-tensiune-permanenta-intre-colegi-2002351

dumbravaandrei

hai... mai usor cu pianul pe scari si cu atata plans "de dragul locurilor de munca". In caz ca nu ai aflat anul in care suntem, iti garantez ca de 10 ani incoace, nu exista siguranta a locului de munca. Iar lumea s-a adaptat la acest fenomen. Deja sa bati apa in piua atat de mult cu "ecologistii distrug economia si status-quo-ul asta minunat in care traim" e exagerat.

Mai exista reconversie profesionala, mai exista alte tipuri de business-uri care pot fi facute in zona, cu siguranta oamenii pota avea o viata mult mai buna si fara combinat, asa cum s-a intamplat in multe alte locuri de la noi.

Si ca nota generala, nu ecologistii au inventat economia si rentabilitatea financiara. Sau ce propui... sa produca pe pierderi combinatul ala si eventual sa ii subventionam pierderile doar de dragul de a avea careva un loc unde sa se prezinte la munca? Cu siguranta nu asta cheia problemei...

elphax

serios, in multe orase din tara se angajeaza orice, oricine, nu exista forta de munca. dar inca sunt "teoreticieni de retea sociala" care se plang ca s-a inchis fabrica unde mergeau la lucru, pontau si se faceau ca lucreaza 8 ore. cine vrea sa munceasca gaseste usor de lucru. toate fabricile, companiile, cauta personal

tom_sawyer

#325
Combinatul siderurgic trece pe cuptoare cu arc electric

Combinatul siderurgic Liberty Galați a anunțat că a lansat procesul de licitație pentru furnizarea tehnologiei noilor cuptoare hibride cu arc electric, în scopul transformării GREENSTEEL a operațiunilor sale, ceea ce reprezintă un pas major în îndeplinirea obiectivului companiei de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030.

Actualul anunț privind lansarea licitației pentru cuptoarele cu arc electric de la Galați vine la scurt timp după ce Liberty a semnat contractul cu Danieli, lider în furnizarea de instalații și echipamente tehnologice, pentru două noi cuptoare hibride cu arc electric la compania-soră a Liberty Galați din Ostrava, Republica Cehă.

"Planul de transformare a Liberty Galați prevede ca noile cuptoare hibride cu arc electric să înlocuiască până în 2025 producția furnalului tradițional, mai vechi și mai poluant. Această nouă tehnologie va permite operațiunilor de producție a oțelului de la Galați să aibă un mix de alimentare mai flexibil, permițând un amestec flexibil de fontă lichidă, fier redus direct (DRI/HBI) și fier vechi. Astfel, compania își va reduce dependența de cocs și minereu de fier importat, folosind fierul vechi din producția internă, care în prezent este exportat, și va crește flexibilitatea producției", se arată într-un comunicat de presă al Liberty Galați.

viata-libera.ro

https://libertysteelgroup.com/ro/news/liberty-galati-lanseaza-licitatia-pentru-amplul-program-de-transformare-greensteel/

adiarc

^ si poate vin si cu ceva producere de curent ( de ex peste zonele pline de steril).Ma gândesc ca oricat de moderne sunt cuptoarele,se "invarte" contorul de curent  :)
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

tom_sawyer

#327

Duta C

#328


Chimcomplex a inaugurat o instalație de producție polioli speciali la Râmnicu Vâlcea, după o investiție de 40 milioane de euro, a anunțat compania. Investiția face parte dintr-un proiect de 101 de milioane de euro.


Chimcomplex a inaugurat o instalație de producție polioli speciali la Râmnicu Vâlcea, după o investiție de 40 milioane de euro
Noua instalație este cea mai mare investiție realizată cu capital autohton în România și se întinde pe o suprafață de 5,6 hectare, cu o capacitate de patru ori mai mare decât cea a fabricii de polioli speciali existente. Instalația permite funcționarea cu o eficiență tehnologică și energetică cu 30% mai mare decât instalațiile actuale, întrucât utiliajele și echipamentele de ultimă generație au fost proiectate pe baza celor mai moderne tehnologii specifice.


Capacitatea de producție de polioli crește la peste 187.000 de tone pe an. Astfel, la noi în țară se va produce aproape 9% din producția europeană de polioli, ceea ce va aduce compania pe locul șase în topul producătorilor din Europa.

Noua instalație de polioli speciali, care este parte integrantă a platformei Oltchim, este proiectată să aibă caracteristici performante din punct de vedere al eficienței energetice, digitalizării și eliminării deșeurilor de fabricație.

Capacitatea sa de producție anuală este echivalentă cu 3.500 km liniari de noi saltele flexibile de 2mx2m. Dacă ar fi puse cap la cap, saltelele ar străbate Uniunea Europeană de la cel mai estic punct al ei, orașul Sulina, până la cel mai vestic, în Portugalia. Poliolii produși la Rm. Vâlcea vor fi utilizați atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export.




"Instalația noastră este una dintre cele mai moderne din Europa și din întreaga lume. 400 de specialiști au lucrat la acest proiect în diferite etape ale sale, le mulțumesc tuturor, știu că a fost un proiect greu. Conceptul instalației integrează producția poliolilor, cu proiectarea, pe care o facem împreună cu clienții, adaptând formula în funcție de nevoile acestora, cu ingineria de produs, cu asistența tehnică pentru clienți, și chiar și colectarea deșeurilor în vederea reciclării. Aici vor fi produși și polioli speciali, cum ar fi biopoliolii 100% vegetali, din ulei de ricin, sau poliolii ignifugați, care vor fi folosiți în spumele rigide pentru construcții, utilizat de exemplu la renovarea saloanelor de spital. Prin implementarea acestei investiții, vom putea obține, pe lângă o structură de producție mai modernă și o creștere a produselor cu cerere și valoare mare", a declarat Victor Avram, CEO Chimcomplex.

Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice, cu 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este o companie chimică cu o tradiție de aproape 70 de ani, care dezvoltă produse de calitate pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil. Chimcomplex a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 2,244 miliarde de lei.


https://www.economica.net/chimcomplex-a-inaugurat-o-instalatie-de-productie-polioli-speciali-dupa-o-investitie-de-40-milioane-de-euro_600515.html


Duta C

Ivestitii interesante!


Gigantul german Daimler pregătește o investiție în valoare de 674,4 milioane de lei în România, pentru care a cerut ajutor de stat de 185,4 milioane de lei, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Investiția va fi derulată prin firma Star Assembly, prin care concernul german operează două filiale, în Sebeș și în Cugir.

Ministerul Finanțelor nu precizează însă în ce constă investiţia nemţilor.

În mai, reprezentanții Mercedes Benz au transmis că intenționează să dezvolte proiecte pentru trecerea la producția de componente destinate vehiculelor electrice, prin investiții majore în perioada următoare.

Premierul Nicolae Ciucă spunea atunci, în cadrul unei vizite la unitatea de producție Star Assembly din Sebeș, că România ar putea fi luată în calcul de producătorul auto Mercedez-Benz pentru a dezvolta proiecte pentru trecerea la producția de componente adresate vehiculelor electrice.

Compania a primit deja sprijin în valoare de 35 de milioane de euro sub forma ajutorului de stat, fonduri de care compania a beneficiat pentru achiziționarea utilajelor.

Producția în unitatea din Sebeș a început cu asamblarea cutiilor de viteze automate cu dublu ambreiaj în opt trepte și transmisii cu nouă trepte de viteză pentru Mercedes-Benz, iar din 2020 se asamblează și varianta pentru vehicule hibrid, o etapă importantă către producția de vehicule prietenoase cu mediul, fără emisii de carbon.

Star Assembly a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 7,07 miliarde lei. Compania este al treilea cel mai mare exportator din România, după Dacia și Ford.

Alte trei investiții majore, în analiză

Investiția Daimler este una dintre cele patru investiții, dintr-un total de 193, care intră în analiza Finanțelor pentru a primi ajutor de stat.

Cea mai mare investiție analizată este cea a Paper Invest, controlată în mod egal de Electromontaj SA și Kameran Financial Limited, o firmă înregistrată în Cipru. Compania vrea să realizeze o investiție de 1,3 miliarde de lei și cere un ajutor de stat de 185 milioane de lei. Conform platformei Confidas, administratori ai companiei sunt Vladimir Cohn, fost acționar al clubului de fotbal Dinamo București, care a vândut fabricile Ecopaper Zărnești și Ecopack Ghimbav cu peste 200 de milioane de euro, omul de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana, și Remus Iliuță. Compania cu numai trei angajați înființată în 2021 nu a raportat afaceri anul trecut, ci doar o pierdere de 433.993 lei.

O altă investiție, în valoare de 647 milioane de lei, este pregătită de Knauf Insulation, producător de materiale izolante parte a grupului german Knauf. Compania a cerut un ajutor de stat în valoare de 89,4 milioane de lei. Knauf Insulation este prezentă pe piața din România din anul 2008 și anul trecut a raportat afaceri de 94,7 milioane lei și un profit de 7,9 milioane lei.

Totodată, un ajutor de stat de 222 milioane de lei a cerut și compania Interpork Plus SRL, care pregătește o investiție de 513 milioane de lei. Compania a fost înființată în anul 2020, are șapte angajați, iar anul trecut a raportat afaceri de 301,6 milioane de lei și un profit de 1,12 milioane de lei. Principalul asociat al companiei este Agripork International, iar administrator este Carmistin, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agroalimentară, controlat de familia Paraschiv.

https://economedia.ro/gigantul-german-daimler-pregateste-o-investitie-de-aproape-675-milioane-de-lei-in-romania.html#.YvKIOfhBwuE