Siguranța circulației rutiere în România

Started by Ionut, December 14, 2011, 05:23:45 PM

Previous topic - Next topic

1 Member and 3 Guests are viewing this topic.

vancouver

#2100
Da, este extrem de important sa iasa toata lumea afara din autovehicule si sa se adaposteasca IN AFARA AUTOSTRAZII, adica dincolo de parapetul de protectie (exceptie daca ne aflam pe un pod . ;)).  Atat in caz de accident, cat si in caz de pana.

In Germania cand se suna la ADAC sau orice alt serviciu de ridicari masini, ca si in caz ca se suna la politie, prima afirmatie este: va rugam sa iesiti in afara partii carosabile, abia apoi contiunuam discutia.

Pe autostrada se circula cu viteza f. mare. Si in caz de vizibilitate buna, orice eroare a unui alt conducator auto poate insemna moartea instantanee a celor aflati in vehiculele oprite pe carosabil sau pe banda de urgenta.

ATENTIE: Nici pe banda de urgenta nu este voie sa ramâna nimeni in masina. Toti pasagerii trebuie sa iasa afara si sa mearga dincolo de parapet.

Stiu ca pentru multi români asta suna a muzica extraterestra, nici nu s-ar fi gandit sa iasa din masina. Stiu ca politistii n-au auzit in viata lor de astfel de masuri, care de altfel pe ei nu-i intereseaza. Stiu ca legea nu prevede nimic in acest sens si nici nu este normal ca legea sa intre in astfel de detalii. Tocmai de aceea incerc pe aceasta cale sa atrag atentia si ar fi util daca API sau alt ONG ar face o campanie in acest sens, cu clipuri publicitare, etc.

Linkuri:

http://www.t-online.de/ratgeber/auto/fahrverhalten/id_46248712/autounfall-so-verhalten-sie-sich-richtig.html
Citez: "Jetzt geht es darum, möglichst rasch die Unfallstelle abzusichern. Besonders auf der Autobahn ist langes Verweilen im Pkw gefährlich. Steigen Sie auf dem Standstreifen aber nicht auf der Fahrerseite aus, sondern rutschen Sie auf den Beifahrersitz und verlassen das Auto auf der für Sie sicheren Seite. Begeben Sie sich anschließend rasch hinter die Leitplanke, wo sie sofort mit dem Aufbau des Warndreiecks beginnen sollten."
Traduc: Acum este vorba, sa securizam cat mai rapid locul accidentului. Mai ales pe autostrada este periculoasa petrecerea unui timp indelungat in vehicul. Coborâti pe banda de urgenta, dar nu pe partea soferului, ci alunecati pe partea cealalta si parasiti masina pe partea care este sigura pentru Dv.. Mergeti rapid in spatele parapetului de protectie, unde incepeti imediat sa asamblati triunghiul reflectorizant.

http://www.auto.de/magazin/nach-unfall-fahrzeug-in-jedem-fall-verlassen/
Titlul este: "Dupa accident masina se paraseste in orice situatie"
Citat: " Auch bei eisigen Temperaturen müssen Autofahrer nach einem Verkehrsunfall oder bei einer Panne in jedem Fall außerhalb des Fahrzeugs auf die Polizei oder den Abschleppdienst warten. Denn das am Straßenrand stehende Fahrzeug kann gerade in der dunklen Jahreszeit leicht übersehen, wie der TÜV Süd betont. Bei Glatteis droht zudem, dass ein weiteres Fahrzeug in das verunfallte Gefährt prallt. Ob Winter oder Sommer, nach einem Unfall muss der Fahrer das Auto verlassen, eine Warnweste anlegen, die Unfallstelle sichern und sich anschließend mit allen Insassen in Sicherheit bringen."
Traduc: "Si la temperaturi negative in caz de accident sau de pana soferii trebuie sa astepte in orice caz in afara vehiculului politia sau serviciul de ridicari. Pentru ca masina aflata pe marginea drumului poate fi usor trecuta cu vederea tocmai acum in anotimpul intunecat, asa cum subliniaza TÜV Sud (adica RAR-ul de la noi). In caz de gheata pe carosabil exista in afara de asta pericolul ca un alt vehicul sa intre in cel accidentat. Fie iarna, fie vara, dupa un accident soferul trebuie sa paraseasca masina, sa puna vesta reflectorizanta, sa securizeze locul si sa se puna la adapost pe el impreuna cu toti ceilalti pasageri."
Prioritatea zero: A1 Sibiu - Pitești. Prioritate zero virgulă zero: A0 centura București. Importante: A7 Ploiești - Bacău - Pașcani - Suceava; A13 Sibiu - Brașov - Onești - Adjud; A3 Cluj - Oradea; A3 Ploiești - Brașov; A12 Pitești - Craiova; A8 Pașcani - Iași; A4 Constanța - Vama Veche. Toate NUMAI SI NUMAI cu fonduri europene. Un NU categoric oricărei forme de taxare la km pe autostrăzi.

cristi5

#2101
Quote from: cristi5 on November 05, 2016, 03:11:51 PM
Cel mai prost marcaj l-am vazut azi dimineata in coborare pe VP. Era cam 6 dimineata, cred ca e primul parapete median cum vii dinspre Brasov, intr-o localitate (nu retin exact care: Predeal, Azuga sau Busteni). E marcat cu 3 LED-uri la fiecare capat.

L-am gasit la Busteni, langa Lidl:





Daca am vazut bine, fata de acel video (23 mai 2016), nu mai exista semne de ocolire, nici panouri reflectorizante galben-rosu si nici bidoane de plastic. Doar catadioptri si/sau LEDuri deasupra... E legal?

vancouver

Ziua se vedea domle'.

Cin' te pune sa mergi noaptea pe drum?  :lol: Nu mai bine mergi tu frumos ziua, preferabil numai duminica dupa-amiaza si vineri la pranz, ca sa stai si tu un pic in ambuteiaje... Adica nu ti-e asa rusine sa vrei sa contribui la descongestionarea traficului si reducerea nervilor, mergand la o ora cand e liber?
Prioritatea zero: A1 Sibiu - Pitești. Prioritate zero virgulă zero: A0 centura București. Importante: A7 Ploiești - Bacău - Pașcani - Suceava; A13 Sibiu - Brașov - Onești - Adjud; A3 Cluj - Oradea; A3 Ploiești - Brașov; A12 Pitești - Craiova; A8 Pașcani - Iași; A4 Constanța - Vama Veche. Toate NUMAI SI NUMAI cu fonduri europene. Un NU categoric oricărei forme de taxare la km pe autostrăzi.

infraAdi_ro

Mare grija la obstacole,100 de m garduri :) Cum se poate asa ceva pe un drum national?

Cum se strică asfaltul pe Transalpina. Buşteni târâţi cu TAF-ul, lângă Barajul Oaşa, pe DN67C



"Un exemplu de transport improvizat al lemnului tăiat din pădure a fost mediatizat în aceste zile pe reţeaua de socializare. Este vorba despre buşteni traşi cu TAF-ul, direct pe asfalt, pe DN67C – Transalpina, lângă barajul Oașa.
,,Sâmbătă seara, 5.11.2016, un taf trăgea lemne direct pe DN 67C, puțin mai jos de barajul de la Oașa. Din ce știu eu nu ai voie să tragi lemne direct pe asfalt pe un drum public și nu mai vorbesc ce mizerie și noroi este acolo", scrie un cetăţean, pe rețeaua de socializare.
Situaţia surprinsă în imagini a generat reacţii şi controverse. Unii spun că ar trebui luate măsuri urgente pentru a fi sancţionate astfel de ,,iniţiative" prin care se distruge carosabilul, alţii se întreabă dacă lemnul a fost tăiat cu acte sau nu.
Cert este că astfel de ,,obstacole" pe un drum naţional pot pune în pericol şi siguranţa participanţilor la trafic."
Romania are un viitor doar daca are prezent!

elphax

si unii ne plangem ca nu se asfalteaza drumul pana la partiile de pe Sureanu. de la un sezon la altul ar distruge complet drumul cei cu lemnele. plus ca ar fura de 10 ori mai mult decat o fac azi

Cosminescu

Politia ce pazeste?!? E de-a dreptul scandalosl ca se intampla asa ceva..

cristi5

#2106
Quote from: vancouver on November 08, 2016, 12:45:03 AM
Ziua se vedea domle'.

:)

Ma ajuta cineva sa ma asigur ca am vazut bine (era ora aia ciudata cand nu mai e noapte, dar nici zi)? Parapetul e aici. Imi cer scuze ca insist, dar daca n-am visat, cred ca asa ceva nu are ce sa caute pe DN1! Mai ales ca e prima aparitie pe drumul dinspre Brasov, fara nici un fel de avertizare. Daca trece cineva prin Busteni rog dati un reply sau PM. Multumesc mult!

cristi5

#2107
Quote from: cristi5 on November 06, 2016, 07:14:18 PM
(desi 30 apare in titlu si in rezumat, nu in declaratia [lui] citata de hotnews)

Quote from: dr4qul4 on November 07, 2016, 11:46:22 AM
El a zis ca a redus la 30, iar prin asta inteleg ca a si mers cu 30, ceea ce mi se pare inacceptabil. Pentru banda 2.

Hmm, eu nu am gasit inca nici o publicatie care il citeaza pe el sau alta sursa (politie, martor) care spune ca a mers cu 30. Si daca sursa e soferul care l-a lovit din spate, sigur, pentru ala avea chiar viteza zero.

Si mie mi se pare interesant ca in loc sa-i acuzam pe cei din spate ca au mers prea tare (118, gen) zice presa ca a mers unul prea incet si il scoatem vinovat:

http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/a-condus-legal-si-a-ajuns-vinovat-in-carambolul-de-pe-a2--pentru-ca-regula-e-nerespectarea-legii-432449

Omul sustine ca n-a mers cu 30 pe banda 2, daca gasim unde a declarat ca a mers cu 30, stim sigur ca e mincinos. Dar pana atunci...

Apropo am vazut in Adevarul parca o alta cifra, cica ar fi mers cu 40. Mi se pare o interpretare (de presa) a faptului ca omul a spus c-a redus viteza treptat.

nirolf

#2108
Lucrurile astea ar trebui lămurite de polițiști, din păcate ei n-au niciun interes să o facă și se folosesc de orice țap ispășitor pentru a a-și ascunde incompetența și nepăsarea. Vezi și cum s-au împăunat cu panourile care funcționau, dar de fapt semnalizau lucrările de asflatare din altă zonă a autostrăzii.

Un articol care trece în revistă "realizările" poliției. Am mai zis-o, așa cum CNAIR ar trebui desființat și BPR ar trebui rasă și plecat de la zero. Acolo este sursa relelor, trebuie tratată cauza, nu efectul.

cristi5

#2109
^ da, si eu am observat la accidentele de la A6/A1 ca politia se spala pe maini in mod gratios, desi ei au aprobat configuratia nodului, zic ca e conform normativului si gata, accidentele mortale pot continua.

Revenind la A2, e tot mai clar ca "30 pe banda 2" e o simplificare a presei, din pacate amplificata de social media si blog-uri.

http://0-100.hotnews.ro/2016/11/09/accidentul-din-ceata-snoava-halucinanta-cu-un-instructor-auto-si-elevii-sai-teroristi-rutieri

Cauza majora a mortilor din acest accident si din multe altele e nepurtarea centurii de siguranta pe autostrada pe deasupra! In microbuze, in cele mai multe cazuri nu se poarta centura. Cel putin doi morti sunt din microbuz. Si e interesant ca nu vorbim de siguranta pasagerilor din microbuze (probabil nu mai e o stire) ci despre 30 pe banda 2, instructor pe deasupra.

adiarc

cred ca deja trebuie sa vb de solutii....

ar trebuii sa iasa cineva sa spuna ca fara scoaterea din boscheti a Politiei si a RAR-ului...nu se va schimba nimic.Aceasi mentalitate,aceasi bizoni,aceleasi coji pe drumuri.

De fapt cred ca nici macar un echipaj in tara asta nu ar mai trebuii sa stea cu radarul in boscheti.Impanzite drumurile prp.cu puncte negre ( in paralel cu corectarea lor ),cu radare fixe si Politia sa faca strict patrulare si preventie.

Fiecare politist de la Rutiera in boscheti inseamna sute/mii de soferi care isi fac de cap,imediat ce trec de radar.Fiecare echipaj in patrulare inseamna alte sute/mii care conduc mult mai atent.Aici nu e vb doar de romani...in toata Europa se dau zeci de mii de astfel de amenzi,zilnic,pe langa cele de viteza
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

cristi5

O solutie la indemana oricui: centura de siguranta. Amendarea celor care nu o poarta, si pe locurile din spate, si in microbuz. Poate ar trebui ca o parte din raspunderea centurii in autobuze si microbuze sa fie la transportator, ca la aviatie, cel putin pe autostrada.

Politia are vina ei si sunt muuulte de imbunatatit acolo dar fara educatie minima despre centuri si condus pe autostrada, politia singura nu poate face minuni.

Serban

Quote from: adiarc on November 09, 2016, 11:02:07 AM
Fiecare politist de la Rutiera in boscheti inseamna sute/mii de soferi care isi fac de cap,imediat ce trec de radar.

Si ce te face sa crezi ca daca exista un radar fix, eventual si anuntat dinainte, comportamentul soferilor se va schimba? Dpmdv un radar fix incurajeaza mai mult un astfel de comportament, pentru ca stii exact unde e, incetinesti fix acolo si dupa iti faci de cap. La un radar ascuns trebuie sa fii precaut tot drumul, ca nu stii unde e. Inclusiv prin radar se face preventie. Te indeamna sa mergi mai incet, fara sa stii unde e.

Cat despre legenda cu radarele din "boscheti", va invit sa dati o tura pe google, macar, sa vedeti cum e prin alte tari. Cu radare ascunse in tomberoane, parapete, remorci...

Cosminescu

^ Desi ideea in sine nu e rea, nu cred ca pasarea raspunderii la transportator e fezabila. Gandeste-te la un caz banal: inainte de plecare verifici ca toata lumea are centura, totul e in regula, iar in timpul calatoriei,candva, poate pentru o scurta sau chiar mai lunga perioada de timp cineva isi desface centura... Cum poate controla transportatorul lucrul asta?

Cred totusi ca solutia o reprezinta in asemenea cazuri educatia. Fiecare ar trebui sa fie suficient de educat incat sa poata evalua riscurile la care se supune si sa fie constient de valoarea propriei vieti sau sanatati.

nirolf

Problema nu e că stau cu radarele în boscheți, problema e că doar asta mai fac. Radarele fixe ar ajuta în eliberarea de mașini/personal pentru alte acțiuni. Și radarele fixe pot fi mult mai multe decât echipajele și funcționează non-stop.

Oricum, la câte flash-uri se dau, mai pui și Waze este destul de greu să te mai ia radarul. Dovadă că în majoritatea satelor se merge cu 70-80-90 km/h, inclusiv camioanele merg așa.