News:

.

Main Menu

Agricultura in Romania

Started by Ionut, November 01, 2016, 08:01:17 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

reed

O să trebuiasca relocat dn2 la Tișița,se începuse acolo o relocare deja(cred că așa arată dn2 înainte de modernizare)







TVlad

Am studiat acum si eu mai cu atentie; intr-adevar sint o multime de poduri rutiere inaltate. Ciudat e ca nici un pod feroviar nu a fost construit asa, toate sint la nivel. Poate s-a prioritizat atunci constructia celor rutiere dat fiind ca pe calea ferata circulatia ar fi fost mult mai afectata.

Daca se renunta la ideea absurda a navigatiei, eu cred ca se poate ingusta si sectiunea dar trebuie tinut cont si de conexiunile cu riurile de pe parcurs. Sint sigur ca vor fi "noduri" la toate riurile importante pentru preluarea, la nevoie, a debitelor lor excedentare.

AlexxC

Cred ca s-a renuntat demult la partea legata de navigatie in favoarea canalului Dunare-Bucuresti pe Arges.
Pe wiki zice despre regularizarea raului Buzau si in zona localitatii Viperesti urma sa se construieasca un lac de acumulare ... nu le vad executate secolul asta, si fara ele nu vad cum proiectul poate merge mai departe.
sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Canalul_Siret%E2%80%93B%C4%83r%C4%83gan

stangabriel

https://economie.hotnews.ro/stiri-agricultura-23941401-oros-irigatii-600-000-hectare.htm

Programul pentru reabilitarea infrastructurii de irigații trebuie regândit, în condițiile în care în prezent pot fi irigate peste 600.000 de hectare, dar se irigă 133.407 hectare, a declarat marți ministrul Agriculturii Adrian Oros, potrivit Mediafax.

Ministrul spune că în județul Galati, unde pot fi irigate peste 122.000 de hectare, infrastructura nu a fost reabilitată, în timp ce în Olt, unde pot fi irigate 41.200 de hectare, s-au cheltuit 21 de milioane de lei iar anul trecut s-au irigat 847 de hectare.

Ministrul spune că în următoarea perioadă vor fi reabilitate instalații din Galați sau din Tulcea. ,,Încercam sa pornim tot ce se poate. O sa incercam ca in maxim 10 zile sa pornim statiile".

Anterior, ministrul Agriculturii a anunțat că seceta a afectat culturile de toamnă din Moldova și din sudul țării, 2,9 milioane de hectare cultivate cu grâu, secară, orz, orzoaică și rapiță, dar valoarea exactă a pagubelor urmează să fie stabilită.

Ministrul a spus că producția de grâu a acestui an ar putea fi de 5 - 6 milioane de tone, în condițiile în care într-un an bun se produc în jur de 9 milioane de tone. Oros spune că s-au cheltuit în ultimii ani 200 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de irigații.

dr4qul4

Eu am impresia ca undeva la Apele Romane inca a ramas prostia asta cu navigabilitate. Dar doar undeva, nu peste tot.
Pentru ca unele proiecte au tinut cont de ea, altele nu. Si e valabil atat pentru Siret-Baragan, cat si pentru canalul Dambovita (Bucuresti-Budesti).
Eu chiar as vrea sa vad ca iese ministrul agriculturii si sa spuna ca vrea sa faca Siret-Baragan doar pentru Irigatii. SI sa se si apuce de treaba.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

stangabriel

Programul pentru reabilitarea infrastructurii de irigații trebuie regândit, în condițiile în care în prezent pot fi irigate peste 600.000 de hectare, dar se irigă 133.407 hectare, a declarat marți ministrul Agriculturii Adrian Oros, potrivit Mediafax.

Dar România deţine o suprafaţă agricolă totală de 14.630.072 hectare, din care în proprietate privată 13.699.725 ha (93,6%), în timp ce suprafaţă arabilă este de 9.395.303 hectare, din care în proprietate privată 8.940.204 hectare (95,1%).

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2019/06/10/suprafata-de-teren-agricol-exploatata-de-persoane-fizice-si-juridice-straine-era-de-422-000-hectare-in-2018-minister--323389

Apoi un articol din  2019.

https://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/romania-iriga-mai-putin-de-10-din-suprafata-de-teren-arabil-dar-vrea-sa-dubleze-suprafata-in-2019-18164704

Ministerul Agriculturii vrea să ajungă în acest an la 1,4 milioane de hectare de teren arabil irigat.

Peste 620.000 de hectare de teren arabil erau irigate în 2018, în creştere cu 23% faţă de anul precedent, arată datele de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Astfel, mai puţin de 10% din suprafaţa de teren arabil din România este irigat, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor publice.

Suprafaţa de teren irigat a crescut în ultimii ani, având în vedere că în 2016 erau puţin peste 300.000 de hectare udate prin sistemul gestionat de ANIF.  Însă, suprafaţa de teren irigată rămâne de cinci ori mai mică decât cea de dinainte de Revoluţie, atunci când circa 3,2 milioane de hectare erau irigate, potrivit statisticilor oficiale.

Sa nu uitam ca anul  2018 a fost un an ideal din punct de vedere al agriculturii. Sper ca dupa 10 ani de seceta sa miscam si noi ceva. Uitam repede si nu gandim in viitor.
Deci in 2018 erau irigate  620 000 , ....nu mai inteleg nimic.

Este o mare diferenta intre pot fi si chiar sunt irigate hectarele cu pricina.


TVlad

Eu stiam ca obiectul reabilitarii sint statiile de captare, pompare si canalele principale. Cele secundare, tuburile si restul infrastructurii terminale sint in responsabilitatea proprietarilor terenurilor. Daca ei nu au facut nimic, anumite terenuri care "pot fi" , nu sint de fapt irigate. Cred ca asta e explicatia. Bine, pe de alta parte cred ca nici nu se apucau astia de reabilitare daca nu aveau niste garantii de la proprietari ca vor folosi apa pusa la dispozitie. Nu am studiat indeaproape subiectul dar poate ne ajuta colegi mai bine informati.

voicul

E posibil sa mai ajute, dar e posibil ca grindina sa distruga culturile existente.

Cod galben de ploi torențiale, vânt și grindină în 12 județe, până la ora 21:00

https://www.digi24.ro/meteo/cod-galben-de-ploi-torentiale-vant-si-grindina-in-12-judete-pana-la-ora-2100-1299673

GDPR

Raspuns MADR la interpelarea deputatului Durbaca cu privire la stadiul canalului Siret-Baragan dupa transferul la ANIF:





http://cdep.ro/interpel/2020/r2602B.pdf

rota

Sistem de irigaţii modern pus în funcţiune de ANIF pe Valea Prutului, în judeţul Vaslui, după 11 ani

   Obiectivul face parte din investiţia "Reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii din amenajarea Albiţa Fălciu, judeţul Vaslui". Inclus în Programul  Naţional  de  Reabilitare  a  Infrastructurii Principale de Irigaţii din  România, proiectul ce vizează sistemul de irigaţie de pe Valea Prutului are o valoare de peste 10 milioane de euro.
Sursa

stangabriel



Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că din primele evaluări există aproape un milion de hectare de culturi afectate de secetă în România, iar unii fermieri se gândesc să reînsămânțeze pentru a-și diminua pierderile. "Toți cei care vor suferi pierderi datorită secetei o să fie despăgubiți. Nu au mai fost despăgubiți de multă vreme pentru aceste pierderi provocate de secetă. Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânțate în toamnă cu grâu, secară, cereale și rapiță, până acum, din datele parțiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50% grad de afectare", a spus Oros, preluat de Agerpres.

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/ministrul-agriculturii-aproape-1-milion-de-hectare-sunt-afectate-de-seceta-19356954


Harry

Certificat de Urbanism emis pentru:

O.U.A.I. AGRICOLA PALAZU MARE   ZONA PALAZU MARE (-), loc. Constanţa, jud. Constanţa, România   REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA PLOTULUI DE IRIGAȚII SPP5 PALAZU MARE

voicul

Nimic nu va mai fi la fel ca inainte? Dimpotriva, totul va fi exact la fel ca inainte

O data la cativa ani, fermierii se plang de seceta. Orice stat condus de oameni normali ar fi apelat la o solutie simpla si aplicata cu succes inca din vremea Egiptului Antic: irigatiile. Dar nu, statul roman prefera sa planga alaturi de fermieri si, in fiecare an secetos, sa ofere niste despagubiri banesti celor afectati de seceta. Oare, cu banii cu care tot despagubim fermierii de atatia ani, nu era mai simplu sa refacem sistemele de irigatii?


http://www.ziare.com/economie/analiza-economica/nimic-nu-va-mai-fi-la-fel-ca-inainte-dimpotriva-totul-va-fi-exact-la-fel-ca-inainte-1610340

voicul

Sistem de irigații de 1,3 milioane lei, inaugurat cu fast de Petre Daea, nefuncțional de doi ani. "A fost apă doar pentru vizita aia" - VIDEO

Sistemul de irigații din judetul Ilfov, inaugurat acum doi ani de ministrul Petre Daea, nu funcționează. Stația de pompare a fost reabilitată și poate fi pornită. Însă nu are unde trimite apa. Canalele sunt înfundate, surpate și pline de buruieni.

https://www.digi24.ro/stiri/economie/sistem-de-irigatii-de-13-milioane-lei-inaugurat-cu-fast-de-petre-daea-nefunctional-de-doi-ani-a-fost-apa-doar-pentru-vizita-aia-1305792

stangabriel

#164
https://www.hist.unibe.ch/e11168/e52524/e69145/e186327/e186345/L-Wetter-al-1540-Drought-14ClimaticChange_10584_2014_1184_OnlinePDF_4_ger.pdf

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/new-drought-atlas-tracks-europes-extreme-weather-through-history-180957185/

Plecand de la anuntul Cehiei ca se afla intr-o perioada de seceta puternica, am incercat sa inteleg putina istorie meteo in Europa si Romania.

Situatia in Roamania:

conform http://www.inhga.ro/web/guest/diagnoza_rauri

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 15.05.2020 ora 07.00 – 16.05.2020 ora 07.00
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Argeş, Ialomița, bazinul mijlociu și inferior al Oltului, cele din Dobrogea unde au fost staționare și cursul mijlociu și inferior al Prutului unde au fost în creștere datorită propagării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30 – 90% din normalele lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Crasna, Barcău, Someșul Mic, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Târnava Mare, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Olt inferior, Ialomița (exceptând Prahova), bazinul superior al Argeşului, pe afluenţii Jiului inferior, Siret (exceptand cursul superior al Moldovei, bazinul superior și mijlociu al Bistriţei), și pe cursul inferior al Prutului.

Dunarea se afla sub 50 % din debitul multianual.
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş a fost staţionar, având valoarea de 3400 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s)
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea şi în creştere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.

Perioadele secetoase din care avem cronici in Europa au fost urmatoarele :

1315-1317
1540
1616
1740-1741
1893

Debitele fluviilor Rin si Elba erau la  10 % din mediile anuale moderne , de exemplu in anul  1540.

Acei ani exceptionali meteorologici se pot repeta oricand. Explicatiile exista sau se pot presupune cu informatiile de acum. Nu dicutam de incalzire globala, cel putin nu pe acest topic.

Fragment tradus  :

"Vara anului 1540, cum Jacobeit și colab. (1999) ilustrează, s-a caracterizat printr-o diagonală persistentă sud-vest spre nord-est, blocând frontul de înaltă presiune asupra Europei continentale conectat la Anticiclonul Azore. Distribuția spațială a înregistrărilor de secetă și precipitații într-adevăr sugerează că 1540 a fost dominată de o situație de presiune înaltă cvasi-persistentă inEuropa de Vest și Centrală, înconjurată de sisteme de joasă presiune peste Atlantic și Rusia de Vest. Conform acestei situații meteorologice, aer rece și umed  ar fi trebuit să predomine în regiunea estică a anticiclonului. Într-adevăr, celebrul Cronicar din Novgorod (Rusia de Vest) relatează că ,,Primăvara a fost rece și în timpul verii au fost inundații, iar secara nu a crescut și a fost înghețată primăvara și toate pajiștile de pe malurile râurilor și lacurilor au fost inundate [...] În toamnă, au fost multe ploaie și soarele nu a fost văzut timp de două săptămâni până în ajunul dinaintea lui Filippov [15 noiembrie]"

Seceta a durat "numai" 11 luni. 

Cronici din Romania sunt putine, insa ne incadram in aceleasi statistici ca Ungaria si Cehia.

Umiditatea din solul din Romnia 0-20 cm si 0-100 cm se regaseste pe http://www.meteoromania.ro/Upload-Produse/agro/rezervaapa.pdf
Ca si prognoze urmaresc : https://en.sat24.com/en/forecastimages  Au si imagini interactive din satelit.

Concluziile mele :
Nu suntem in cea mai grea situatie, se poate si mai rau. Mult mai rau. La o seceta de nivelul anului 1540, chiar si cu tehnologia de acum, Europa ar putea supravietui cu greu. Pe langa productia agricola, e pusa in pericol si productia de electrica hidro si nuclear. E ok globalizarea in acest caz. Altfel foamete. Nu stiu daca Europa e pregatita pentru agricultura cu plante modificate genetic.  Din nou, alta discutie.

Dupa observatiile mele, o intentie de ploaie se poate prognoza cu 2 saptamani inainte, zona cu ploaie din Romania cu 1 saptamania inainte.
Cu certitudine doar cu 3 zile inainte, iar cantitatea si intensitatea cu 1 ora- 1 zi inainte.

Deci o evolutie in viitor a secetei nu se poate vedea. Precipitatiile le consider mai greu de prognozat decat temperaturile aerului. Sunt foarte multe variabile. Indicele Temperatura e  mai usor de "ghicit".