Piata fortei de munca in Romania

Started by GDPR, October 26, 2016, 09:36:17 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Românii vor beneficia de cele mai mari creșteri salariale din Europa în 2017 – recrutor american

Salariile angajaților români vor crește cu 5,7% în 2017, cel mai mare avans în termeni reali din Europa și al treilea cel mai mare la nivel mondial, potrivit estimărilor companiei americane de recrutare Korn Ferry Hay Group. În regiune, doar bulgarii și lituanienii ar urma să beneficieze de creșteri salariale reale mai mari de 4% anul viitor, media la nivelul Europei de Est fiind prognozată la 2,1%. Proiecțiile sunt realizate pe baza datelor de la 25.000 de corporații și organizații din portofoliul Korn Ferry Hay Group PayNet, care au împreună peste 20 milioane de angajați în 110 țări. Calculele referitoare la salariile reale medii la nivel global nu includ statele cu o inflație foarte ridicată, anume Venezuela, Argentina, Rusia și Ucraina. Documentul poate fi văzut aici.



Profit.ro

Ionut

STUDIU Angajații români au devenit cu 12,5% mai profitabili în ultimul an
și demisionează tot mai des


Angajații din România au devenit mai profitabili în ultimul an, în condițiile în care indicatorul "rentabilitatea medie a capitalului uman", ce reflectă profitul generat de un angajat pentru fiecare leu încasat sub formă de salariu, a crescut cu 12,5% în ultimul an, arată un studiu publicat miercuri de PwC România. Studiul arată că și numărul de demisii a crescut semnificativ, pe fonsul creșterii opoerunităților de angajare din România. Studiul PwC Saratoga 2016 arată că rentabilitatea medie a capitalului uman a ajuns în România la 1,44 în România, ceea ce înseamnă că, la fiecare leu încasat sub formă de salariu, un angajat român produce un profit de 1,44 lei firmei care îl angajează, scrie News.ro.

"Această evoluție se datorează în principal creșterii profitabilității ca urmare a reducerii costurilor totale la nivel de companie", susține PwC. ,,Rata cea mai ridicată a rentabilității capitalului uman s-a înregistrat în sectorul bunurilor de larg consum, ca urmare a creșterii susținute a consumului. Se observă, de asemenea, îmbunătățirea rentabilității capitalului uman în sectorul bancar, semn că măsurile de eficientizare luate în ultimii ani, precum și controlul strict al costurilor își arată roadele", a declarat liderul echipei de servicii de consultanță în resurse umane în cadrul PwC România, Horațiu Cocheci.

Studiul indică și o creștere a ratei de încetare a contractelor de muncă, până la 18,7% în 2016, față de 14,1% în anul precedent, generată de creșterea numărului  de demisii ale angajaților, concomitent cu o stabilizare a îconcedierilor.

Profit.ro

Ionut

Un român câştigă pe oră de 12 ori mai puţin decât un danez

Angajaţii români sunt printre cei mai prost plătiţi europeni, fiind întrecuţi doar de letoni, conform datelor publicate joi de Eurostat. La polul opus se află suedezi, belgienii şi finlandezii. În vreme ce în Danemarca, câştig mediu orar brut era în 2014 de 25,5 euro, iar în Irlanda de 20,2 euro, bulgarii erau plătiţi cu doar 1,7 euro, iar românii cu 2 euro/oră. Adică, în rândul statelor membre, cel mai mare câştig mediu orar brut a fost de 15 ori mai mare decât cel mai mic câştig mediu orar brut, atunci când acesta este exprimat în moneda unică europeană.

Mediafax

Ionut

Câștigul mediu net din România a crescut în octombrie cu 14 lei, la 2.108 lei

Câștigul salarial mediu net la nivel național, care include atât salariile, cât și bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajații, a crescut cu 0,7%, sau 14 lei, în octombrie față de nivelul din luna precedentă, până la 2.108 lei (469 euro), însă ritmul anual de creștere a încetinit la 12,7%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

În septembrie, ritmul anual de creștere a câștigurilor angajaților din România încetinise la 14,2%, de la 14,5% în august, când s-a atins un nivel maxim după martie 2009, scrie News.ro. Creșterea salariilor a fost stimulată prin măsuri guvernamentale, în condițiile în care, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 19%, de la 1.050 lei până la 1.250 lei.

Profit.ro

Ionut

Guvernul pregăteşte îngheţarea salariilor pentru bugetari în 2017 la nivelul din 2016

Cuantumul brut al salariilor de bază şi indemnizaţiilor de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice ,,se va menţine în 2017 la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2016", se arată în proiectul ordonanţei de urgenţă privind salarizarea bugetarilor, obţinut de MEDIAFAX.

Mediafax




Guvernul ar putea amâna cu o lună majorarea salariului minim

Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a declarat, joi, că Executivul ar putea decide "îngheţarea" salariului minim la 1250 de lei pentru o lună, lăsând la latitudinea următorului guvern majorarea acestuia, declaraţia fiind făcută în contextul prorogării implementării unor măsuri fiscale.  "Rămâne cum am stabilit, în sensul că a fost o discuţie în Consiliul Naţional Tripartid, în care am discutat împreună cu partenerii sociali faptul că dacă guvernul nou se va instala până la sfârşitul anului, atunci, în mod evident, va putea să adopte Hotărârea de Guvern până la sfârşitul anului (...). Dacă guvernul nu se va putea instala până la sfârşitul anului, acest guvern va proroga cu o lună, va lăsa o lună salariul minim care este stabilit în plată anul acesta – 1250. În cazul salariului minim discutăm de hotărâri de guvern care pot fi luate independent de vacanţa parlamentară, fiind lucruri de rutină", a spus Dragoş Pâslaru.

Mediafax

Ionut

Modificări Codul Muncii: Angajatorii vor putea reduce durata timpului de muncă la 4 zile,
fără limite de perioadă, dar în anumite condiții


Angajatorii vor putea reduce temporar activitatea pe perioade care depășesc 30 de zile calendaristice, cu diminuarea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână și scăderea corespunzătoare a salariului, fără ca reducerile respective să fie limitate în timp. Condițiile de reducere a activității vor fi însă stabilite prin contractul colectiv de muncă sau ca urmare a consultării organizațiilor sindicale. Formula aceasta a fost convenită de sindicate și patronate în ultimele discuții privind modificarea Codului Muncii, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro și confirmate de ambele părți.

Codul Muncii prevede acum că: "în cazul reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților". În Senat a fost adoptat un proiect de lege care stabilește că, în cazul reducerii temporare a activității, angajatorul are posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu diminuarea corespunzătoare a salariului, dar pe o perioadă ce nu poate depăși 3 luni cumulat într-un an calendaristic. În discuțiile purtate de sindicate și patronate, ultimele au arătat că reducerea temporară a activității angajatorului nu este o situație ce poate fi controlată, putând fi cauzată de diverși factori, iar impunerea automată a reducerii programului de lucru ca singura alternativă, dublată de  limitarea perioadei, este excesivă.

Profit.ro

Ionut

Salariul minim rămâne la 1.250 de lei, Guvernul nu a intervenit fiind redundant

Salariul minim brut rămâne la 1.250 de lei până când noul Guvern va decide majorarea acestuia. Guvernul nu a intervenit astăzi în acest domeniu, deoarece salariul minim este fixat pe termen nelimitat la 1.250 de lei, nivel care nu expiră, deci, la finalul acestui an. Practic, salariul minim a fost majorat la 1.250 de lei ''începând cu 1 mai 2016'' și nu are termen de valabilitate pentru acest nivel, astfel că o hotărâre de guvern care să decidă că nu se schimbă nimic ar fi fost redundantă.

În prezent, salariul minim brut este de 1.250 de lei. La un salariu mediu brut de 1.450 lei, angajatul va primi net 1.065 lei față de 925 lei în prezent (la un brut de 1.250 lei). Totodată, costul total cu un loc de muncă pentru angajator va fi de 1.783 lei (incluzând contribuțiile de asigurări care îi revin angajatorului) față de 1.538 lei, acum. Astfel, statul va încasa la buget impozit pe venit și contribuții de asigurări cumulate pentru angajat și angajator de 718 lei față de 613 lei, în prezent. Practic, majorarea va duce la o povară fiscală mai mare cu circa 100 lei pentru fiecare salariu minim.

Profit.ro

Ionut

Comisia Naţională de Prognoză: Rata şomajului va scădea, în 2017, la 4,6%.
Tendinţa se va menţine şi în următorii ani


Rata şomajului va coborâ, în 2017, la 4,6% faţă de 4,8% cât se estimează că se va atinge până la sfârşitul acestui an, se arată în raportul publicat joi de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).  Cea mai mare rată a şomajul se estimează că va fi cea din Regiunea Sud-Vest Oltenia, care va scădea de la 7,8% în 2016, la 7,7% în 2017. La polul opus se va situa Bucureşti-Ilfov unde rata şomajului va coborâ de la 1,7% în 2016, la 1,6% în anul care vine. Tendinţa de scădere a ratei şomajului va continua şi în următorii ani, astfel încât în 2018 aceasta va atinge, pe total economie, 4,4%, iar în 2019 va ajunge la 4,3%.

Mediafax

Ionut

Traiul decent al unei familii medii costă 2.273 de lei la oraş şi 1.831 de lei la ţară

Familia medie, formată din doi adulţi şi doi copii, care locuieşte în mediul urban are un cost de 2.273 de lei pentru a-şi acoperi un trai decent, iar cea din mediul rural – de 1.831 de lei, arată un studiu al Institutului pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) consultat de MEDIAFAX. Necesarul de trai în mediul urban presupune un coş minim de consum a cărui valoare este de 2.273 de lei pentru o familie medie formată din ,,2,8 persoane", adică doi adulţi şi doi copii aflaţi în întreţinerea acestora, arată cercetătorii de la ICCV. În mediul rural, unde o parte din produse şi servicii sunt asigurate prin funcţionarea propriei gospodării, valoarea acestui coş minim este de 1.831 de lei. Studiul mai analizează şi un alt palier de consum, cel necesar supravieţuirii fizice a familiei – coşul minim ,,de subzistenţă". Acesta are o valoare de 1.842 de lei în mediul urban şi de 1.600 de lei în mediul rural.

ICCV precizează că acesta este un coş minim necesar pentru consum, pe când Institutul Naţional de Statistică (INS) estimează un coş minim deja cheltuit, subliniind astfel diferenţa dintre cei doi indicatori. ,,Prin metoda normativă (ICCV), consumul este normat de specialiştii nutriţionişti aşa cum persoanele şi familiile lor ar trebui să consume pentru a fi sănătoase în raport cu efortul fizic, psihic şi intelectual desfăşurat de salariaţi şi de copii, în timp ce consumul mediu lunar (INS) reflectă ceea ce cheltuie populaţia, uneori fără a se respecta normele de nutriţie şi igienă", precizează ICCV.

Definirea minimului de trai are, potrivit ICCV, două aspecte. Cel legat de obişnuiţele de consum (alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte, locuinţă, servicii), tradiţie, obiceiuri, educaţie şi formare profesională, dar şi participarea individului şi familiei sale în societate. ,,Toate aceste aspecte definesc minimul decent de trai corespunzător unui anumit grad de demnitate al individului şi familiei sale. De la acest nivel de trai în jos putem vorbi de sărăcie pentru individ şi familia sa". Al doilea aspect este cel legat de supravieţuirea unei persoane, care este definit ca minim de subzistenţă, de aceea elementele de dezvoltare şi afirmare socială a persoanei şi familiei sale nu sunt prevăzute. ,,De la acest nivel în jos putem vorbi de sărăcia absolută", notează autorii studiului.

Economica.net

CristiM

#54
Quote from: Ionut on January 01, 2017, 08:24:36 AM
Traiul decent al unei familii medii costă 2.273 de lei la oraş şi 1.831 de lei la ţară

............

Suma respectiva nu are nici o legatura cu un  trai decent!!!
Au uitata sa mentioneze ceva f important: suma este valabila daca ai deja o locuinta in PROPRIETATE !!!
Ce se intampla daca trebuie sa te relochezi pentru un job nou intr-o alta localitate??? Minim jumate din suma se duce pentru chiria unei locuinte, iar din restul sa traiasca timp de o luna o familie cu 2 copii???
De unde scot astia asemenea bazaconii???
"Românului îi e greu până se apucă de treabă că de lăsat îndată se lasă"   Ion Creanga

Ionut

Titlul este idiot. In articol se precizeaza ca acea cifra este MINIMA. Deci n-are treaba cu traiul decent, ci este vorba de supravietuire.

Ionut

Florin Godean, Adecco: În 2017 salariile vor creşte accentuat,
fiind acordate şi stimulente - Interviu Mediafax


Într-un interviu acordat MEDIAFAX, Florin Godean, Country Manager Adecco România a explicat că şi în 2017 va creşte numărul angajaţilor din retail, logistică şi, mai nou, din mediul bancar. Însă, angajatorii îşi vor găsi cu greu candidaţii potriviţi.

Florin Godean: Cred că, în cazul anumitor aspecte, în 2017 lucrurile vor continua sa fie la fel ca în 2016 – va fi greu sa găseşti candidaţii potriviţi, chiar mai dificil. Cred că angajatorii vor fi mai realişti în ceea ce priveşte disponibilitatea personalului. Prin urmare, va exista o creştere mai accentuată a salariilor dar, pe lângă salarii, vor fi acordate şi alte beneficii. În 2017 această practică a acordării de beneficii extra salariale se va generaliza.

FG: Clasamentele nu se vor schimba în 2017. S-ar putea să avem o surpriza în cazul oil & gas, dar numai dacă îşi revin cotaţiile internaţionale. În rest, datorită cererii externe, sectoare precum automotive, IT, telecom, electronice (manufactură) şi back office şi suport vor fi solicitate în continuare. Cererea internă în creştere va stimula angajările din retail, logistică şi ca evoluţie recentă, din banking (entry level). Cu menţiunea că în acest ultim domeniu salariile oferite sunt destul de scăzute şi nu au tendinţa de creştere rapidă din alte domenii.

Economica.net

Ionut

Salariul minim a fost majorat de Guvern la 1.450 lei, de la 1 februarie 2017

Salariul minim brut va fi 1.450 lei de la 1 februarie 2017, a decis astăzi Guvernul. Astfel, salariul în mână primit de angajat va fi 1.045 lei față de 925 lei, în prezent, iar costul total al angajatorului - salariul complet care include contribuțiile achitate de acesta pentru angajat - va fi de 1.783 lei de la 1.538 lei. Suma încasată de stat - impozitul pe venit de 16% și contribuțiile angajatului și ale angajatorului - va fi de 718 lei, față de 613 lei acum. Practic, majorarea va fi împărțită între angajat, care va primi 140 de lei în plus, și stat care va colecta mai mult cu 105 lei pentru fiecare salariat cu salariul minim.

Profit.ro




Guvernul crește cu 20% salariile și sporurile în autoritățile locale, punctul de pensie ajunge la 1.000 lei.
Estimează un minus la buget de 5,13 miliarde lei


UPDATE ora 17.40. Toate aceste măsuri au fost aprobate astăzi de Guvern.

Salariile, indemnizațiile și sporurile angajațiilor din administrația publică locală vor fi majorate cu 20% de la 1 februarie 2017, iar cele ale artiștilor bugetari, cu 50%. Punctul de pensie va fi 1.000 lei, de la 1 iulie 2017, față de 917,7 lei. Măsurile vor crește cheltuielile bugetare, având un impact negativ de 5,13 miliarde lei. Pensia socială minimă, de 400 lei acum, va fi 520 lei, începând cu 1 februarie  2017. Conform celor mai recente statistici ale Ministerului Muncii, circa 800 mii de persoane primeau pensie socială, însemnând că suma calculată conform punctajului este mai mică de 400 lei, iar bugetul acoperă diferența până la acest plafon minim. Printre măsurile care urmează să fie adoptate de Guvern se mai numără introducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenți, creșterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei.

Profit.ro

Ionut

ANALIZĂ: Creșterea salariului minim la 1.450 lei ar putea majora șomajul sau extinde plata "la negru"

Creșterea salariului minim cu 16% de la 1 februarie, la 1.450 de lei, este o măsură cu impact negativ mai ales asupra afacerilor mici, care i-ar putea împinge pe unii patroni să închidă afacerea sau să taie din beneficiile angajaților, să treacă o parte din salariați pe jumătate de normă, să opereze concedieri sau să crească prețurile, în condițiile în care și angajații mai bine plătiți ar putea cere creșteri salariale, spun economiștii consultați de News.ro. Efectele cele mai nocive ar putea fi extinderea plății "la negru" în anumite categorii de afaceri și stimularea economiei gri, parțial fiscalizate, în timp ce, într-un caz fericit, măsura ar putea ajuta la ieșirea României din modelul economic actual, bazat mai ales pe salarii mici.

Profit.ro

Ionut

Numărul șomerilor a scăzut în noiembrie 2016 la 521.000, nou nivel minim al ultimilor opt ani

Numărul de șomeri a scăzut ușor în noiembrie 2016, cu 1.270 față de luna precedentă, până la 521.202, nivel minim după izbucnirea crizei, în 2008, iar rata șomajului a coborât la 5,7%, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS). În octombrie, în România erau 522.472 șomeri, iar rata șomajului a fost de 5,8%. Datele revizuite arată că numărul șomerilor a scăzut cu circa 85.500 în ultimul an, de la 606.698 în noiembrie 2015, scrie News.ro. Șomajul este în continuare mai mare în rândul bărbaților, cu o rată de 6,5% în luna noiembrie 2016, în timp ce, în rândul femeilor, șomajul este de doar 4,7%, mai arată datele oficiale.

Șomajul a avut o evoluție oscilantă în 2016, înregistrând scăderi în primele patru luni ale anului, în iunie, în august și în noiembrie, dar și creșteri în mai, în iulie, în septembrie și în octombrie. Scăderea șomajului din 2016 a fost generată în primul rând de creșterea rapidă a cererii de forță de muncă, mai ales în zonele dezvoltate din  jurul marilor metropole.

Profit.ro