News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Piata fortei de munca in Romania

Started by GDPR, October 26, 2016, 09:36:17 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

40% dintre românii sunt îngrijoraţi pentru viitorul lor. Aproape jumătate dintre români cheltuie mai mult decât câştigă

46% dintre români declară că uneori cheltuielile lor depăşesc veniturile, iar aproape 80% recunosc că îşi iau lucruri de care nu au nevoie, se arată într-un studiu de specialitate, potrivit căruia 40% dintre români sunt destul de îngrijoraţi de viitorul lor, pentru că le este greu să pună bani deoparte. La cererea Raiffeisen Bank, iVox a realizat studiul ,,Pentru ce economisesc românii?", la care au răspuns 972 de persoane cu vârstă de peste 18 ani, respectând structură socio-demografică a populaţiei utilizatorilor de Internet din România. Conform acestui sondaj, 46% dintre români cheltuiesc mai mult decât câştiga, iar 8 din 10 români declară că au cumpărat cel puţin o data un lucru de care nu aveau nevoie.

Detalii in Adevarul

Ionut

INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier a crescut în aprilie la 4%

Rata şomajului în aprilie a urcat la 4%, date ajustate sezonier, cu 0,1 puncte procentuale (p.p.) mai mult faţă de luna precedentă, arată datele transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În martie, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost 3,9%, date ajustate sezonier, potrivit datelor INS. "Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna aprilie a anului 2019 a fost de 354.000 persoane, în creştere faţă de luna precedentă (347.000 persoane), dar în scădere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (395.000 persoane)", se arată în comunicat.

News.ro

Ionut

Salariul mediu net a depăşit 3.100 lei în aprilie. Cine a avut cele mai mari venituri lunare TABEL

Câştigul salarial mediu nominal net a urcat la 3.115 lei în aprilie, în creştere faţă de luna precedentă cu 40 lei (+1,3%), cele mai mari câştiguri fiind înregistrate în tehnologia informaţiei şi cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri. Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.105 lei, cu 1,1% mai mare decât în luna martie 2019. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) - 7.192 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte - 1.785 lei.

Detalii in Adevarul

Ionut

Venitul mediu lunar al unei gospodării din România a crescut cu 25,3% anul trecut, până la 4.251 lei, dar ponderea cheltuielilor a fost mai mare

Venitul mediu lunar al unei gospodării din România a crescut, anul trecut faţă de anul anterior, cu 25,3%, nominal, până la 4.251 lei (914 euro), veniturile salariale reprezentând peste 67%, dar ponderea cheltuielilor din total venituri a crescut, potrivit datelor transmise, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2017, venitul mediu lunar al unei gospodării a fost de 3.392 lei (743 euro). Calculat în euro, avansul înregistrat în 2018 a fost de 23%. În 2018, veniturile băneşti au fost, în medie, de 3920 lei lunar pe gospodărie (1504 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 331 lei lunar pe gospodărie (127 lei pe persoană).

News.ro

Ionut

Salariul mediu net din România a scăzut cu 23 lei, în iulie. Top sectoare în care lefurile au crescut

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.119 lei, în luna iulie 2019, în scădere faţă de luna precedentă cu 23 lei, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.091 lei, cu 36 lei mai mic decât în luna iunie 2019. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost 110,6%. Mai precis, creşterea reală a salariului a fost de 10,6%, faţă de anul trecut. Cele mai mari salarii medii nete s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.144 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.823 lei).

Detalii in Adevarul

Ionut

INS: Numărul mediu de pensionari a scăzut la 5,15 milioane în trimestrul II, în timp ce pensia medie lunară a crescut uşor la 1.235 lei

Numărul mediu de pensionari a fost, în trimestrul II al anului, de 5,159 milioane persoane, în scădere cu 21.000 persoane faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1.235 lei, în creṣtere cu 0,7% faṭă de trimestrul precedent, arată datele transmise joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,67 milioane persoane, în scădere cu 10.000 persoane faṭă de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.187 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 45,9% (comparativ cu 47,8% în trimestrul precedent).

News.ro

rota

România nu mai are cu cine să construiască, chiar dacă ar vrea. Peste 220.000 de angajaţi au abandonat şantierele de construcţii în ultimii 10 ani. Reducerea constantă a numărului de angajaţi din construcţii s-a produs în condiţiile în care investiţiile statului în acest domeniu au început să scadă



Peste 220.000 de oameni au ,,dispă­rut" din sectorul construcţiilor în ultimii zece ani, lăsând şantierele şi fabricile de materiale de con­strucţii cu numai 339.000 de an­gajaţi în 2018. Spre comparaţie, în 2008, con­strucţiile nu­mă­rau 560.000 de salariaţi, cu peste 65% mai mult faţă de anul trecut, potrivit date­lor furni­zate de Registrul Comerţului la solicitarea ZF.

Cu numărul de anul trecut, forţa de muncă disponibilă în domeniul construcţiilor s-a apropiat de nivelul din anii 2002-2003, când însă piaţa de real estate nu era atât de dezvoltată ca astăzi.
Sursa
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

Ionut

INS: Salariul mediu a scăzut cu 75 de lei în august, faţă de iulie

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 3.044 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 75 lei (-2,4%), arată datele transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%. În luna august 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 4.981 lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decât în luna iulie 2019.

Multe cifre in Adevarul

Ionut

Salariile bugetarilor au explodat după 2015. Creşterea este de trei ori mai mare decât la privat

Salariile bugetarilor din România au explodat după 2015, pentru fiecare leu în plus câştigat în privat, funcţionarii publici încasând aproape 3 lei. Practic, aceste creşteri salariale ale funcţionarilor publici au sufocat investiţiile. Salariile funcţionarilor au crescut mai mult decât cele din IT Funcţionarii publici au, în medie, salarii mai mari cu peste 1.500 de lei în comparaţie cu 2015 o creştere de mai bine de jumătate şi care a dus la un venit lunar net de peste 4.400 de lei în 2018, arată profit.ro, citând datele publicate de Institutul de Statistică.

Cifre in Adevarul

Ionut

Aproape 1,7 milioane de romani adulti nu au lucrat niciodata in viata

Aproape 1,7 milioane de romani adulti care ar putea lucra sustin ca nu au muncit niciodata in viata lor. Informatia apare in date ale Eurostat, citate de Edupedu, potrivit carora, din 12,3 milioane de romani cu varste intre 18 si 64 de ani, mai mult de 1,68 de milioane spun ca nu au muncit niciodata. Asta inseamna 13,6 la suta din totalul celor care se incadreaza in acea limita de varsta. De remarcat este ca exista, printre cei care nu au lucrat niciodata, si 73,5 mii de romani care au studii superioare. Analiza este facuta la nivelul anului 2018.

Ziare.com

alecu26

https://www.g4media.ro/harta-meseriilor-si-a-scolilor-profesionale-nicio-scoala-profesionala-nu-pregateste-elevi-in-calificarea-constructor-drumuri-si-produri.html

Nu stiu unde sa pun articolul...dar are dreptate. Practic in meseria asta...maistri cu adevarat nu prea mai sunt. Ori sunt foarte batrani...in general absolventi din anii 80...de cine stie ce licee de constructii sau scoli profesionale. Sau calificati la locul de munca.

Ce se intampla in realitate pe santiere...e ca maistri sunt in general ingineri sau subingineri (nici din astia nu prea mai sunt)...care fac foarte foarte mult santier. Sau poate un sef de echipa mai dezghetat...care incet incet a prins tot felul de smecherii. Exista insa o problema: Inginerii si subinginerii sunt mult prea scoliti pt a fi maistrii...iar sefii de echipa prea putin. Totusi un maistru ar mai trebuii sa aiba idei teoretice despre  statica, betoane...etc.

In Germania exista "Polier", in Italia e parca "Geometra", pe la America e "Foreman".
Drumurile noastre POATE;

rota

Școlile profesionale și liceele tehnologice din România nu pregătesc în momentul de față niciun elev în calificările "constructor drumuri și poduri" și "constructor căi ferate".

Cele mai deficitare calificări
La polul opus la clasamentului, cu zero elevi în pregătire, se află cele mai deficitare calificări: constructor de căi ferate, constructor de drumuri și poduri, cizmar, alături de alte 35 de calificări, a anunțat Ionuț Popa, membru în echipa CivicNet care a realizat harta meseriilor.

Ionuț Popa a precizat că, în ceea ce privește "meseria" de constructor căi ferate, "sunt 1400 de fime care au nevoie de astfel de angajați și 64.000 de salariați", în prezent. Cea mai mare nevoie este în zona de nord-vest a țării, unde este cea mai mare concentrare de firme.

Sursa
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

cristi5

#192
De ce nu s-au intors meseriasii din strainatate cu ocazia crizei covid

https://economie.hotnews.ro/stiri-cariere-24195737-nu-intors-meseriasii-din-strainatate.htm

Io

Cristi, imi pare rau, articolul ala e o suma de clisee demna mai degraba de revistele bulevardiere decit de un raspuns cit de cit de luat in seama la intrebarea din titlu. Care intrebare este la rindul ei prost pusa!
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

cristi5

#194
Eu am inteles ca e experienta unui om, care angajeaza oameni.  E drept ca e unul singur, nu sunt date statistice, dar relatarile lui mi s-au parut interesante. Schimbarile de atitudine fata de angajare de-a lungul crizei, etc.

De acord ca nu trateaza doar intrebarea din titlu.

Dar au si informatiile astea calitative (nu cantitative) rolul lor, nu-s neaparat clisee. Povestile/narativele au un rol important in societate, educatie...

E un articol sponsorizat, nu stiu ce implicatii are asta...