News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Piata fortei de munca in Romania

Started by GDPR, October 26, 2016, 09:36:17 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

ovidiu.caba

#165
Acum cativa ani am creat o aplicatie care prezinta datele publicate de INS in format tabelar si pe harta. Aplicatia prezinta niste indicatori statistici din domeniul forta de munca, turism, populatie/demografie, comert international pentru fiecare judet in parte. Datele din aplicatie sunt actualizate in fiecare luna, pe masura ce ele sunt publicate de INS. Aplicatia poate fi accesata din browser, dar poate fi instalata si pe telefoanele mobile. Daca este de interes, ea poate fi accesata aici: http://www.statisticiromania.ro/clasamente (linkuri catre aplicatiile mobile gasiti in bara de sus).

Daca aveti idei de imbunatatire a acesteia, primesc cu bucurie orice sugestie.

Ionut

INS: În 2018, 237.700 persoane doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul

În anul 2018, peste 200.000 de români (200.200, mai exact) care lucrau part-time doreau şi erau disponibili să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate, arată datele transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică. Aceştia reprezintă circa o treime din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial şi au o pondere de puţin peste 2% din totalul populaţiei ocupate. Suntem cu o rată a şomajului la minime istorice, dar nu neapărat pentru că economia ar tura la maxim, ci din motive mult mai simple: emigraţia masivă şi subocuparea. Subocuparea este noul şomaj, după cum scriu şi economiştii Bloomberg.

Detalii in Adevarul

Ionut

Topul celor mai atrăgători angajatori din România

În topul celor mai dezirabili angajatori din România, compania Huawei se situează pe locul I, IBM, pe locul al II-lea, iar Ford pe locul al III-lea, arată studiul Randstad Employer Branding 2019. Cei mai dezirabili angajatori în funcţie de industrii sunt ING Bank (industria financiar – bancară), Coca-Cola (FMCG), Valeo (producţie industrială), OMV (petrol şi gaze), Orange (telecomunicaţii), CGS (servicii), Kaufland (retail), Ford (automotive), Huawei (IT).

Detalii in Adevarul

adymartianul

Ford pe locul 3  :lol: :lol: :lol: :lol:
E clar ca e top facut la misto.

maga998

cred ca au luat ca etalon numarul de CV-uri din stocul fiecarei companii...

Ionut

Salariile medii nete au ajuns la peste 3.000 de lei în martie

Institutul Naţional de Statistică a dat luni publicităţii ultimele statistici privind salariile medii nete aferente lunii martie, veniturile crescând, în medie cu aproape 5% la nivel naţional, faţă de luna februarie 2019. Câştigul salarial mediu net a crescut în martie, nominal, cu 13,7% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 3.075 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 9,3%, ritm scăzut faţă de cel înregistrat în februarie, potrivit datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Detalii pe sectoare ale economiei in Adevarul

Ionut

Sărăcia în România. Doar un român din patru rămâne cu bani până la următorul salariu



Sub 25% din români au bani rămaşi surplus până la finalul lunii, pe care şi-i pot permite să îi cheltuiască pe răsfăţuri, arată sondajul comandat de Consiliul European pentru Relaţii Externe, citat de The Guardian. La nivel european, mai puţin de o treime din cetăţeni mai rămân cu bani până la finalul lunii. Cel mai bine stau danezii şi suedezii, dintre care aproape jumătate spun că le rămân bani. La polul opus se regăseşte Grecia, unde sub 10% din cetăţeni rămân cu bani până la următorul salariul. Coada clasamentului este completată de Ungaria, cu sub 20% şi România.

Adevarul

Ionut

#172
ANALIZĂ: România are nevoie de 1 milion de muncitori şi 10.000 de roboţi industriali

Economia românească se confruntă deja, de câţiva ani, cu o criză acută de forţă de muncă, necesarul de muncitori fiind evaluat la aproape 1 milion de oameni, dar şi de 10.000 de roboţi industriali, arată o analiză a companiei Frames. "La fel ca în Occident, dincolo de racolarea şi pregătirea angajaţilor, companiile caută soluţii care să reducă impactul forţei de muncă, iar robotizarea, automatizarea şi digitalizarea serviciilor se află în prim-plan. Multe companii se află în plin proces de restructurare a business-urilor, pentru a-şi compatibiliza resursele şi serviciile la Industry 4.0, concept care defineşte a patra revoluţie economică industrială", arată analiza.

"Economia românească necesită investiţii semnificative pentru a se adapta noii revoluţii industriale. Dincolo de perfecţionarea angajaţilor, este nevoie de dezvoltarea unor linii şi servicii automatizate, în care roboţii vor juca un rol semnificativ", mai arată analiza. 34,7% dintre participanţii la sondaj au declarat că intenţionează să achiziţioneze, în următoarele 12 luni, noi soluţii de automatizare / robotizare pentru compania în care lucrează.

Alte cifre pe News.ro

Ionut

Numărul de locuri de muncă neocupate a fost în primul trimestru al anului de 58.200, cu 600 mai mic decât în trimestrul anterior

Numărul mediu anual de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, a scăzut în primul trimestru al anului cu 600 faţă de trimestrul anterior, până la 58.200, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,02 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 200. În trimestrul I 2019, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,18%, în scădere cu 0,02 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

Alte cifre pe News.ro

Ionut

Românilor nu le este teamă că vor fi înlocuiţi cu roboţi: Opt din zece angajaţi cred că jobul lor e valoros

Deşi companiile devin tot mai tehnologizate şi apelează din ce în ce mai mult la roboţi care înlocuiesc munca oamenilor, opt din zece angajaţi români cred că jobul lor produce valoare pentru clienţi, arată un sondaj efectuat de UP! Your Service. Doar 13,4% dintre respondenţi au spus că nu ştiu în ce măsură munca lor produce valoare, în timp ce 5,5% au declarat că se întâmplă acest lucru în mică măsură şi sub 2% au răspuns negativ. Totodată, aproape 85% dintre respondenţi apreciază produsele şi serviciile firmei pentru care lucrează, spunând că le-ar recomanda şi celor apropiaţi.

Alte detalii in Adevarul

Ionut

În ce domenii se munceşte cel mai mult de acasă

Tot mai multe companii au început să ofere angajaţilor posibilitatea de a lucra de acasă, munca remote devenind, în ultimii doi ani, unul dintre beneficiile care au luat cea mai mare amploare în piaţă. La rândul lor, şi candidaţii spun că, alături de salariu şi oportunităţile de a avansa în carieră, opţiunea de a lucra de acasă sau şi de acasă este unul dintre argumentele în funcţie de care aleg să accepte o ofertă de job. Potrivit unui studiu derulat în 2018 de eJobs România, 8 din 10 români ar vrea să lucreze remote, măcar o zi pe săptămână.

Cu toate acestea, rămâne o opţiune viabilă doar pentru o parte dintre angajaţi, respectiv cei a căror activitate se poate desfăşura şi independent de spaţiul tradiţional al biroului. Potrivit celor mai recente date Paylab, comparatorul salarial lansat de eJobs România, IT-iştii şi angajaţii din poziţii de middle management sunt cei care beneficiază de cel mai mult timp lucrat remote. Aproape dublu faţă de top manageri, spre exemplu, în condiţiile în care mai puţin de 10% dintre executivi aleg să lucreze remote.

Detalii in Adevarul

Ionut

STUDIU: 6 din 10 români se declară mulţumiţi de locul lor de muncă

Procentul românilor din mediul urban care se declară mulţumiţi de locul lor de muncă este în creştere, de la 55% în 2016 la 61% în 2019, arată un studiu iSense Solutions, realizat pentru evenimentul Employer Branding Conference, în luna martie a anului curent. Creşterea satisfacţiei la locul de muncă este şi mai vizibilă pe segmentul de tineri între 18 şi 23 de ani (77% anul acesta, versus 60% în 2016), cât şi pe segmentul 26-34 de ani (de la 58% în 2016 la 71% în 2019). Totodată, un procent mai mare de angajaţi români din mediul urban spun că au activităţi interesante sau captivante la locul de muncă – 53% în 2019 faţă de 47% în 2016.

Alte detalii pe News.ro

Ionut

Trei milioane de români lucrează în străinătate. Isărescu: Salariile trebuie să crească, însă ţinând cont de productivitate

,,Un alt domeniu care merită o atenţie deosebită este piaţa forţei de muncă, într-un moment în care aceasta se confruntă cu provocări considerabile. Pe de o parte, salariile ar trebui să ţină cont de nivelul productivităţii. Pe de altă parte, acestea nu pot fi considerabil mai mici decât cele din alte economii, pentru că ar genera migraţie", a afirmat guvernatorul BNR în faţa membrilor AmCham. ,,Ne confruntăm astăzi cu o problemă a emigraţiei, mai mult de trei milioane de români (un procent semnificativ din populaţie) şi-au părăsit patria pentru alte state membre ale UE. Prin urmare, pentru a limita emigrarea, salariile ar trebui să crească. Dar, singura modalitate de a face acest lucru fără a afecta competitivitatea este creşterea productivităţii", a spus Isărescu, citat de Hotnews.

Adevarul

Ionut

România, pe ultimul loc în UE la numărul de angajaţi temporar. Ce drepturi salariale au aceştia în raport cu angajaţii permanenţi

Conform celor mai recente date statistice publicate de Eurostat, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul de utilizare a angajaţilor temporari din totalul numărului de angajaţi. Acesta este de doar 0,9%, spre deosebire de Spania, Polonia şi Portugalia unde procentul de utilizare depăşeşte 20%. Recenta activitate a autorităţilor de muncă denotă, însă, un interes crescut în acest domeniu, având în vedere şi tendinţele de flexibilizare a raporturilor de muncă, care au căpătat o amploare semnificativă în ultimii ani. Astfel, în practică, asistăm la o efervescenţă pe piaţa muncii prin creşterea interesului, atât pentru companii, cât şi pentru indivizi, pentru utilizarea unor noi relaţii atipice de muncă.

Detalii in Adevarul

Ionut

STUDIU Mai puţin de jumătate dintre milenialii români economisesc lunar. Cei mai mulţi pun bani deoparte pentru vacanţe

Obiceiurile tinerilor români sunt îngrijorătoare: mai puţin de jumătate economisesc, iar cei care o fac strâng bani pentru vacanţe, arată un studiu realizat de fintech-ul Revolut. Revolut a analizat obiceiurile de economisire ale tinerilor din România şi din alte ţări europene în cadrul unui studiu desfăşurat pe un eşantion de peste 11.000 de respondenţi, dintre care 3000 de români. Datele rezultate relevă faptul că 47,57% dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 38 de ani economisesc în mod constant, în timp ce 17,11% nu reuşesc deloc să pună bani deoparte.

Detalii in Adevarul