Piata fortei de munca in Romania

Started by GDPR, October 26, 2016, 09:36:17 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Câştigul salarial mediu net a crescut în ianuarie cu 18,2%, până la 2.936 lei

Câştigul salarial mediu net a crescut în ianuarie, nominal, cu 18,2% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 2.936 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 14,4%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În decembrie 2018, câştigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 12,5% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 2.957 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 8,9%. În ianuarie, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.936 lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut (+18,2%), dar în scădere faţă de luna precedentă cu 21 lei (-0,7%).

News.ro

Ionut

Domeniul care oferă salarii brute de 20.000 lei pe lună, plus bonusuri de 3.000 lei

Salariul pentru nivelul de intrare al angajaţilor fără experienţă din anumite domenii poate fi, în multe cazuri, cu până la 30% mai mare comparativ cu minimul pe economie al angajaţilor cu studii superioare. Studiul realizat în parteneriat cu KPMG, analizează şapte procese / tipuri de posturi ale industriei, după cum urmează: Managementului proiectelor/proceselor, Finanţe şi Contabilitate, Resurse Umane, Servicii Clienţi, Servicii de Aprovizionare şi Achiziţii, Dezvoltare Software (IT) şi Top Management.

Multe detalii si cifre in Adevarul

Ionut

INS: Mai mult de 30% dintre românii apţi de muncă preferă să stea acasă

Rata de ocupare a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din România, un indicator al gradului în care populaţia este activă din punct de vedere economic, a scăzut, în al patrulea trimestru al anului trecut, la 69,5%, de la 71,3% în trimestrul anterior, sub ţinta fixată pentru 2020, care prevede o rată de ocupare de minimum 70%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Statisticile privind ocuparea sunt mai slabe dacă se ia în calcul întreaga populaţie din România considerată în vârstă de muncă, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani. La această categorie, gradul de ocupare a ajuns, în al patrulea trimestru al anului trecut, la 64,5%, în scădere cu 1,7 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior.

Adevarul

Ionut

INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut în februarie la 3,8%

Rata şomajului în februarie a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 3,8%, date ajustate sezonier, faţă de luna precedentă, arată datele transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În ianuarie, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost 3,9%, date ajustate sezonier, potrivit datelor INS. În februarie, numărul şomerilor a scăzut atât faţă de luna precedentă, cât şi faţă de aceaşi lună a anului trecut. "Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna februarie a anului 2019 a fost de 350.000 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (354.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (398.000 persoane)", se arată în comunicat.

News.ro

Ionut

Pe ce se duc banii unei gospodării din România: peste 30% pe mâncare şi băutură, sub 1% pe educaţie

Peste treime din cheltuielile unei gospodării din România se duc pe mâncare, băutură şi ţigări, în timp ce sub 1% merg către educaţie, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit INS, o gospodărie cheltuie, în medie, 3.981 lei pe lună (1.531 lei pe persoană), ceea ce reprezintă 86,4% din nivelul veniturilor totale, în contextul în care veniturile medii ale unei gospodării sunt de 4.608 lei (1.772 lei pe persoană). Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).



Adevarul

Ionut

Românii nu mai emigrează pentru salarii, ci pentru că ţara nu funcţionează

Românii nu sunt satisfăcuţi de felul în care ţara funcţionează şi acesta a devenit unul din motivele principale pentru care emigrează, în ciuda atenuării diferenţelor salariale faţă de Vest, arată un studiu comandat de ţara noastră în contextul Preşedinţiei Consiliului UE şi realizat de Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS). Studiul evidenţiază faptul că România are cea mai mare proporţie de persoane active care locuiesc în străinătate, de 19,7%, respectiv 1,7 milioane de români. Procente mari se regăsesc şi în Lituania (14,8%), Croaţia (13,9%), Portugalia (13,8%), Letonia (12,6%) şi Bulgaria (12,4%), dar luând în considerare că aceste ţări au populaţie semnificativ mai mică decât a României, atunci şi numărul total de cetăţeni emigraţi este considerabil mai mic. La polul opus se regăseşte Germania, cu numai 1% din populaţia activă muncind în altă ţară.

Multe detalii in Adevarul

Ionut

Salariul mediu net a scăzut cu câţiva lei în februarie. Ce profesionişti primesc 6.700 lei net

În februarie, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.933 lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut (+17,9%), dar în scădere faţă de luna precedentă cu 3 lei (-0,1%), arată datele INS. În ianuarie, câştigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 18,2% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 2.936 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 14,4%. Câştigul salarial mediu net a crescut în februarie, nominal, cu 17,9% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 2.933 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 13,6%, ritm scăzut faţă de cel înregistrat în ianuarie, potrivit datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Detalii in Adevarul

cristi5

#157
^^ e specificat in raport ca unul din factorii care duc la ideea ca "tara nu functioneaza" e infrastructura. Nu doar cea de transport (inclusiv siguranta rutiera la subsol) ci si cea birocratica, de la evidenta populatiei, la cadastru la fisc. Apoi sigur, sanatate, invatamant... fiecare domeniu cu establishment-ul lui.

1,7 milioane de enigranti mi se pare putin, dar asta e o alta dovada a tarii care nu functioneaza... Evidenta populatiei si consecintele ei electorale...

Oricum putem spune ca prin activitatea noastra nu doar salvam vieti si energie, ajutam si la prevenirea depopularii :)

Ionut

Investitorii străini din România: 37% consideră că vor angaja mai puţine persoane în perioada următoare, procent dublu faţă de acum un an

Circa 37% dintre investitorii străini au spus că vor angaja mai puţine persoane în perioada următoare, procent dublu faţă de acum un an, în contextul în care 20% dintre văd o diminuare a exporturilor şi a activităţii lor pe piaţa internă, dublu faţă de acum 6 luni, potrivit indicelui percepţiei membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri, realizat în martie 2019 şi publicat joi. Investitorii continuă să fie îngrijoraţi de calitatea cadrului de reglementare şi lipsa predictibilităţii şi sunt mai sceptici cu privire la perspectivele de creştere a afacerilor lor, potrivit indicelui.

Multe cifre pe News.ro

Ionut

Ce spune ministrul Muncii despre pakistanezii care ar urma să vină la muncă în România

Ministrul Muncii Marius Budăi a dat explicaţii cu privire la muncitorii pakistanezi care ar urma să vină la muncă în România. Presa pakistaneză scria de 500.000 de persoane. ,,România este gata să importe peste 0,5 milioane de muncitori pakistanezi până în 2020 din cauza lipsei de resurse umane la domiciliu", este mesajul transmis de Associated Press of Pakistan, aparţinându-i ambasadorului român în Pakistan.

,,Nu avem în acest moment un astfel de contingent aprobat. Nu ştiu de unde a apărut această cifră (500.000 de cetăţeni pakistanezi, n.r.). Eu vă spun din punct de vedere al Ministerului Muncii, contingentul pentru anul 2019, la această dată este de 20.000 de persoane aprobat, nici într-un caz un contingent nu se aprobă pentru o ţară anume, ci pentru state terţe global. Am discutat şi cu doamna ministru Carmen Dan, până în acest moment la Institutul pentru Imigranţi avem depuse cereri pentru 6.000 de persoane. Nu ştiu de unde a apărut această cifră (500.000 de cetăţeni pakistanezi, n.r.), într-adevăr noi aşa cum am spus şi în programul de guvernare, ne axăm, în principal, pe aducerea românilor înapoi acasă", a declarat Marius Budăi.

Adevarul

Ionut

Rata de ocupare a populaţiei a crescut anul trecut la 69,9%, dar a rămas sub ţinta naţională pentru 2020

Rata de ocupare a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din România, un indicator al gradului în care populaţia este activă din punct de vedere economic, a crescut, anul trecut, la 69,9%, de la 68,8% în anul anterior anterior, sub ţinta fixată pentru 2020, care prevede o rată de ocupare de minimum 70%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Totodată, rata şomajului a fost de 4,2%, în scădere faţă de anul precedent (4,9% în 2017). În 2017, rata de ocupare medie a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din România a crescut la 68,8%, de la 66,3% în anul precedent.

Detalii pe News.ro

Ionut

În căutarea unui loc de muncă: Doi din cinci angajaţi, nemulţumiţi de situaţia profesională

În luna martie a acestui an, volumul de aplicări pentru un job a crescut cu 12%, comparativ cu luna februarie şi cu 20% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai căutate domenii fiind, pentru a treia lună consecutiv, cele din transporturi, financiar-contabil şi inginerie. Pentru cele trei domenii volumul total a fost de peste 71.000 de căutări, în creştere cu 11% faţă de luna februarie. Primele zece companii care au primit cele mai multe solicitări la slujbele postate în martie au fost Oracle România (1.941 aplicări), IKEA România (1.813 aplicări), Banca Transilvania (1.787 aplicări), ENEL (1.575 aplicări), Alpha Bank (1.564 aplicări), Deichmann (1.507 aplicări), Rompetrol (1.490 aplicări), Inditex (1.454 aplicări), British American Tabacco (1.443 aplicări) şi Societe Generale European Business Service (1.428 aplicări).

Multe detalii pe Mediafax

Ionut

Eurostat: România a înregistrat o rată a şomajului de 3,8% în martie. În zona euro, şomajul a scăzut la 7,7%

România a înregistrat o rată a şomajului de 3,8% în martie, date ajustate sezonier, la fel ca în februarie, dar, în zona euro, şomajul a scăzut la 7,7%, cea mai scăzută din septembrie 2008, potrivit datelor publicate marţi de Eurostat. La nivelul Uniunii Europene (UE), rata medie a şomajului a fost de 6,4% în martie, în scădere de la 6,5% în februarie. Aceasta este cea mai scăzută rată a şomajului din ianuarie 2000 până în prezent.

News.ro

Ionut

Eurostat: România este pe locul patru în UE în funcţie de ponderea liber-profesioniştilor în totalul forţei de muncă

România este pe locul patru în Uniunea Europeană în funcţie de ponderea liber-profesioniştilor în totalul forţei de muncă, de 17%, peste media comunitară de 14%, potrivit datelor aferente anului 2018 publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, 32,6 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani erau liber-profesioniste în 2018 (14% din totalul forţei de muncă), cu cele mai ridicate niveluri în Grecia (30%), Italia (22%), Polonia (18%) şi România (17%).

Cele mai populare ocupaţii între lucrătorii liber-profesionişti sunt încadrate în categoria profesionişti (22%), urmată de servicii şi vânzări (16%) şi meşteşuguri şi alte meserii (15%). Aceste categorii sunt urmate de lucrători agricoli, forestieri şi piscicoli calificaţi (14%), tehnicieni şi profesii asociate, precum şi manageri (12%). Împreună, aceste categorii reprezintă 90% din totalul numărului de liber-profesionişti.

News.ro

Ionut

Domeniile cu cele mai mari cresteri ale salariului mediu net: Sanatatea si invatamantul conduc detasat

Castigul salarial mediu net a crescut, la nivelul intregii tari, cu 446 de lei, in perioada februarie 2018 - februarie 2019. Mai exact, de la 2.487 de lei la 2.933 de lei. Dar care sunt domeniile in care s-a inregistrat cel mai mare salt? Iata topul domeniilor in care s-au inregistrat cele mai mari cresteri ale salariului mediu net, in intervalul mentionat:

    Invatamant: 879 de lei (de la 2.402 la 3.821 de lei)
    Sanatate si asistenta sociala: 878 de lei (de la 2.787 de lei la 3.665 de lei)
    Constructii: 831 de lei (de la 1.932 de lei la 2.763 de lei)
    Alte activitati extractive: 792 de lei (de la 1.740 de lei la 2.532 de lei)
    Activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii: 739 de lei (de la 3.307 la 4.046 de lei)

Detalii pe Ziare.com