News:

.

Main Menu

Termocentrale

Started by silviu321, February 11, 2015, 11:32:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TibiV

Ce ai invatat tu la Institutul de Marina este mai complex decat ce am invatat eu la Politehnica... Juma' din ceea ce ai tu pe vapor, noi nici macar nu stiam ca exista...  :-[

Dar da-le draqu de cursuri de "termotehnica" - si Doamne fereste de cursul de "Transfer de caldura"...
:lol:
De multe ori imi tin "dintii inclestati" cand citesc opiniile/povestile unor colegi forumisti despre "procese si randamente" in diverse tipuri de MT (Masini Termice).
Unii spun asemenea enormitati ca imi vine sa imi verific diploma, obtinuta exact in MT...  :lol:
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

kitsune

Hehe, am găsit aici un schimbător de căldură la care temperaturile de intrare și ieșire ale ambelor fluide sunt aceleași. Adică T1=T1' și T2=T2'. Când îi pun pe cadeți să îl caute se iau de mine că "nu există așa ceva".
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

kitsune

Construcția nu contează. Gândește-te la două fluide care suferă transformări izoterme și schimbă căldură între ele.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Mojito

Ai descoperit ciclul perfect. Ai Nobelul asigurat.

kitsune

Premiul Nobel pentru ce? Un schimbător de căldură pe care l-am învățat la școală? E drept, este un pic mai special, dar nu neobișnuit. Schimbul de căldură nu implică întotdeauna o schimbare de temperatură. E vorba de două fluide in schimbare de fază, procese izoterme, fără modificarea temperaturii de intrare și ieșire, dar care se produc cu cedare, respectiv primire de căldură
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Mojito

Este altceva ce zici tu aici. Tu dai un schimbător unde temp de intrare la  fluidul cald sa zicem = temp de intrare la fluidul rece. Și temp de ieșire la fluidul cald = temp de iesire la fluidul rece.
Adica un schimbător care nu schimba nimic dar mai departe zici că apare o schimbare de faza. Vreau și eu sa vad parametri de funcționare, fluidele de lucru și aplicația .. just curious.

kitsune

Nu, nu, nu, temperatura de intrare a fluidului cald este egală cu cea de ieșire a lui, nu cu a fluidului rece (∆T1=0, ∆T2=0 dar T1 e diferit de T2). Temperaturile de intrare și ieșire ale celor două fluide nu se schimbă (procese izoterme) dar bineînțeles că există o diferență de temperatură între ele, că altfel chiar aș aplica pentru premiul Nobel.
Ce am vrut să punctez este faptul că nu întotdeauna apare variație de temperatură la un schimb de căldură (ceea ce cadeții mei nu înțeleg, pentru ei temperatura și căldura sunt același lucru).
Schimbătorul este regenerativ, se folosește în unele cazuri în instalațiile noastre de aer condiționat unde căldura cedată de condensarea refrigerantului pe tur este folosită la vaporizarea lui pe retur. Nu mult, pentru că avem un condensor răcit cu apă și vaporizatorul care face frig in termotanc, dar există și jucăria asta între ele undeva, care asigură faptul că 100% din ce intră în compresor e gaz. Altfel face urât. Și cum cele două procese sunt de schimbare de fază și izoterme, temperaturile de intrare și ieșire sunt aceleași. Îi pun să le măsoare și le dă cu virgulă, cum e ăsta schimbător de căldură dacă nu se schimbă temperatura?
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

RobertH

https://www.economica.net/grupul-5-al-termocentralei-pe-carbune-rovinari-intra-in-probe-astazi_777564.html

QuoteGrupul 5, retehnologizat, al centralei pe cărbune de la Rovinari, intră în probe începând de astăzi, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Centralele pe cărbune din Oltenia vor avea un aport sporit în această iarnă.

"Din 1989 România și-a pierdut jumătate din  capacitatea de a produce energie în bandă. Sistemul energetic a fost ignorat în ultimii 30 de ani. Nu poți să discuți de competitivitatea unei economii dacă nu ai grijă se energie.  Eu cred că lucrul acesta s-a schimbat în ultima perioadă.

Avem în lucru 1700 de megawați la Centrala de la Mintia, grup pe gaz, La Ișalnița avem o licitație în curs de peste 800 de megawați, la CEO, intră în probe azi grupul 5 Rovinari. Dacă totul merge bine, în următoarele zile, va fi la parametri, 300 MW", s spus ministrul Energiei la o conferință pe teme de energie organizată de publicația specializtă InvesTenergy.

"La Iernut – investiția a fost deblocată, sperăm să o terminăm măcar jumătate anul acesta și va fi gata cel mai târziu în integralitate la mijlocul anului viitor. Întârzierile nu sunt din cauza noastră, ci din cauza relației cu antreprenorul general, Duro Felguera", a mai spus ministrul.

Lucrările de modernizare ale grupului 5 de la Rovinari au început acum zece ani și, potrivit estimărilor din presa locală, lucrările ar fi costat circa 100 de milioane de euro.

Potrivit programului de iarnă, Dispeceratul Energetic Național se bazează pentru a trece iarna pe un aport susținut al centralelor pe cărbune. Astfel, pe lângă noul grup de la Rovinari, în program se vorbește și despre "grupurile scoase din funcțiune în anul 2023 (2 grupuri de 330 MW ale Societății "Complexul Energetic Oltenia" S.A".