News:

.

Main Menu

Termocentrale

Started by silviu321, February 11, 2015, 11:32:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Balto

Primăria Capitalei negociază cu Popoviciu și Dimofte achiziția unui teren de 1,5 hectare lângă aeroportul Băneasa, pentru construcția unui nou CET

Primăria Capitalei și Compania Municipală Energetica SA, pe care o controlează, negociază cu compania Metav SA, deținătoare a parcului industrial omonim și controlată indirect de oamenii de afaceri Puiu Popoviciu și Radu Dimofte, achiziția unui teren al acesteia în suprafață de 1,5 hectare, situat în parcul industrial, foarte aproape de aeroportul Băneasa, pe care să construiască o nouă centrală de producție de energie termică și electrică destinată alimentării sistemului centralizat de încălzire din București. Terenul conține două hale industriale, care vor trebui demolate pentru a face loc noului CET.

Profit.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Complexul Energetic Hunedoara va concedia 920 de persoane începând cu 1 noiembrie

Complexul Energetic Hunedoara, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, va concedia 920 de persoane, în două etape, începând cu 1 noiembrie, de la minele Lonea şi Lupeni, ce urmează să fie închise, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat în dezbatere de Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al companiei."Planul de disponibilizare prevede a fi disponibilizate prin concediere colectivă în trimestrul  IV anul 2018, un număr de 920 persoane în două etape. Astfel, la data de 1 noiembrie 2018 un număr de 70 persoane, iar la data de 31 decembrie 2018 un număr de 850 persoane. Planul de disponibilizare a fost supus aprobării conducerii executive şi neexecutive a societăţii precum şi acţionariatului societăţii", se precizează în document.

news.ro

Nu e departe ziua cand vom avea energie electrica "la mila vantului", iar in rest import cat cuprinde. Sa vedem intr-o vara secetoasa si fierbinte cum ne vom descurca fara eolian si hidro. Energia electrica va fi un lux, la ce tarife vor fi.
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Guvernul schimbă legislația cogenerării, energia termică livrată de CET-urile care produc pentru populație se poate scumpi cu 10%

Guvernul vrea să modifice legislația subvenționării cogenerării de înaltă eficiență, după ce multe CET-uri care alimentează sistemele centralizate municipale de încălzire a populației au început să se confrunte cu probleme financiare din cauza majorărilor ample de prețuri la gazele naturale pe care le folosesc ca materie primă și la certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care sunt obligate să le achiziționeze. Astfel, intenția este ca ajustarea valorilor bonusurilor acordate producătorilor în cogenerare și a prețurilor energiei termice produse de aceștia în funcție de evoluția costurilor cu combustibilul să fie făcută semestrial, în loc de anual, cum prevede legislația în vigoare.

profit.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

GrmmrNzi

^^
în verile secetoase merge bine fotovoltaicul :)

Balto

Comisia Europeană poate bloca subvenționarea termocentralelor românești pe cărbune, cu riscuri mari pentru sistemul energetic național

Comisia Europeană are în vedere modificarea legislației comunitare într-o modalitate care ar putea bloca un plan al autorităților de la București, potrivit căruia unele centrale de producție de energie electrică din România ar putea primi subvenții decontate obligatoriu de consumatori pe facturile lor lunare doar pentru a rămâne în funcțiune și a fi capabile oricând să introducă electricitate în sistemul energetic național la nevoie, în momente de vârf de consum, în baza unui sistem aplicat deja în Uniunea Europeană, care prevede introducerea unui așa-numit "mecanism de capacitate". Principiul de bază al mecanismului, aplicat deja în mai multe state UE, este că producătorii de energie electrică sunt plătiți nu pentru energia pe care o livrează în sistem, ci pentru faptul că își mențin unitățile de producție în stare de disponibilitate, pentru a putea livra în caz de nevoie, cum ar fi momentele de vârf de consum din iernile grele. Plățile trebuie să acopere toate costurile de menținere în stare de funcționare ale centralelor.

Profit.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Stocurile de cărbune din depozitele CE Oltenia sunt de aproximativ 900.000 de tone

Stocurile de cărbune la nivelul Complexului Energetic Oltenia (CEO) sunt, în prezent, de aproximativ 900.000 de tone, fiind asigurată cantitatea necesară pe perioada iernii, informează un comunicat de presă al companiei transmis luni. Potrivit sursei citate, conform prevederilor Hotărârii de Guvern privind aprobarea unor măsuri pentru realizarea stocurilor de siguranţă ale Sistemului Energetic Naţional pentru perioada de iarnă, la data de 1 noiembrie, CE Oltenia trebuie să aibă asigurat un stoc de 800.000 tone lignit.
Aceeaşi sursă afirmă că, faptic, măsurătorile efectuate indică, la data de 22 octombrie, 645.000 tone de cărbune în depozitele termocentralelor şi 250.000 de tone în depozitele Direcţiei Miniere (în total, 895.000 tone lignit). Carierele asigură, în continuare, completarea stocurilor şi aprovizionarea ritmică a centralelor la nivelul consumului.

energynomics.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

tom_sawyer

Viitoarea centrală termoelectrică a Rompetrol de la Midia va avea 75 MW, va costa 120 de milioane de dolari şi va merge şi cu gaze de la Petrom

Una dintre primele investiţii ale fondului româno-kazah, proaspăt înfiinţat, este o centrală electrică de cogenerare  nouă, la Midia. Iată  detaliile principale ale proiectului.

Puterea instalată a noii centrale va fi 75 MW, producţia sa de energie electrică urmând să asigure mai întâi necesarul rafinăriei Petromidia şi a  reţelei de retail, iar cantităţile suplimentare, dacă există, vor fi vândute pe piaţă. Energia termică produsă va asigura, pe lângă necesarul rafinăriei, apa caldă şi căldura pentru oraşul Năvodari.

Centrala va fi construită în patru ani.

economica.net

tom_sawyer

#97
Quote from: tom_sawyer on May 28, 2018, 03:22:06 PM
EXCLUSIV Termocentrală nouă de 400 de MW la Deva, proiect de 280 milioane euro. Romgaz, interesată de investiție

Centrala Mintia, acum deținută de Complexul Energetic Hunedoara, ar putea să renunțe (nu în totalitate) la huilă și să treacă pe gaz. Grupuri noi, în cogenerare, ar urma să fie construite până în 2020, care ar putea fi alimentate cu gaze din Marea Neagră.

Termocentrala Mintia are o capacitate de 1.285 de MWh, în cinci grupuri. Funcţionează cu preponderenţă pe huilă, în secundar cu gaz metan, pentru aprinderea cazanelor şi menţinerea flăcării. Este una dintre cele mai poluante termocentrale din România.

capital.ro

Romgaz vrea să facă termocentrală nouă pe gaze la Mintia, de 500 MW şi 300 de milioane de euro. A comandat studiul de fezabilitate

Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, deţinut de statul român, a comandat în sistemul electronic de achiziţii publice studiul de fezabilitate pentru construirea unei centrale electrice pe gaze, în ciclu combinat, cu o putere instalată de 400-500 KW, investiţie estimată la 300 de milioane de euro.

Proiectul este destul de asemănător cu cel pe care Romgaz îl derulează la Iernut, unde construieşte deja o centrală nouă, pe gaze, în ciclu combinat, cu o capacitate instalată de 430 MW, investiţie de circa 320 de milioane de euro. Noua centrală este construită de Romelectro, în asociere cu Duro Felguera, şi va fi dată în funcţiune în 2020.

Romgaz operează şi vechea termocentrală pe gaze de la Iernut, construită în urmă cu 50 de ani, care a trecut în martie 2012 în proprietatea Romgaz, în contul datoriei de 150 de milioane de euro pe care compania Electrocentrale Bucureşti o avea către compania de gaz. Centrala utilizează drept combustibil gazele naturale, având şase grupuri şi o putere instalată totală de 800 MW, este încă în funcţiune şi va funcţiona în paralel cu noua centrală. Acum funcţionează patru grupuri din cele şase, iar două dintre ele trebuie modernizate în anul 2022.

economica.net

Anunt de participare simplificat: [SCN1024042] Elaborare Documentație Tehnico-Economică faza Studiu de Prefezabilitate și Studiu de Fezabilitate pentru investiția ,,Centrală electrică cu ciclu combinat cu turbine cu gaze – Mintia "

tom_sawyer

O nouă centrală electrică pe gaze, de 50 MW, ar putea fi construită în Bucureşti, din banii Guvernului - surse

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), entitate controlată de stat prin Ministerul Energiei, are în plan construcţia unei centrale noi pe gaze, de 50MW, în Bucureşti, pe amplasamentul fostului CET Titan, ne-au declarat surse guvernamentale.

economica.net

GDPR

CEH a recepționat o investiție. Singura din ultimii ani

Investiția în instalația de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni a fost recepționată miercuri. Este vorba despre o investiție de peste 63 de milioane de euro. Recepția a fost făcută după finalizarea perioadei de probă.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara spune că recepția instalației de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni a fost făcută în cursul zilei de miercuri. Asta după ce timp de mai multe luni au fost efectuate probe pentru a se asigura că instalația funcționează la parametri optimi.

Realizarea instalației de desulfurare aduce termocentrala Paroșeni în rândul grupurilor energetice care îndeplinesc condițiile de mediu impuse de Uniunea Europeană.

Următorul pas este acela de obținere a autorizației de mediu. Cerere înaintată de conducerea CEH încă din primăvara acestui an.

Desulfurarea de la Paroșeni reprezintă o investiție încheiată. Beneficiarul acesteia, Complexul Energetic Hunedoara, mai are însă de achitat undeva la 3,5 milioane de euro.

"Suma  se daugă la cele 64 milioane de euro cât a fost inițial. La final, tot proiectul va fi de 68 milioane de euro", spunea în august anul curent Samuel Dioane, directorul general al CEH.

Cele 4 milioane de euro reprezintă rest de lucrări și "ceva,, din penalități.

Administrația CEH s-a angajat că vă plăti lunar constructorului undeva la 250 mii de euro.

Gazeta de Dimineata

Gendan

Eu sunt sucevean. Când eram copil si treceam pe lângă CET vedeam un munte de cărbune și mă minunam, crezând că acel munte de cărbune ar ajunge luni de zile. Bunul simt de inginer îmi spune acum că nu e cazul.

Oricum, acum plătesc curent la un preț mare și mă întreb:

CETurile din CEO cat combustibil consumă? Bănuiesc că e lignit și bănuiesc că acest consum e măsurat în tone/h? Daca e cineva cunoscător și poate sa ne împărtășească: care e producția zilnică de cărbune la CEO, care e consumul zilnic și, eventual care sunt rezervele uzuale?

Habar nu am și în lumina (pun intended) situației curente sigur ar fi fantastic sa aflam ceva cifre. Mulțumesc mult.

thinker

CET Govora, care e un CET mai mic consuma iarna 6000-7000t de carbune. Adica 3-4 garnituri de tren. 
De aceea se fac stocuri incepand din primavara.  De aceea totul e acolo la scara asa mare.

Consumul mediu de cărbune al CET Govora este cuprins intre 6.500 si 7.000 de tone/zi, fiind mai mare atunci cand cărbunele introdus in cazane are zapada, gheata sau apa in exces. In perioada cuprinsa intre 6 ianuarie si 31 ianuarie 2017 (25 de zile), consumul de cărbune va fi de 168.000 de tone.
Infrastructura de transport e sistemul prin care circula sangele unei tari. Romania are prea multe cangrene, prea multe artere lipsa.

perfidus

#102
Negocieri reluate pentru cea mai mare investiţie chineză în România, la Termocentrala Rovinari


O delegaţie din partea companiei energetice chineze China Huadian se află astăzi la Târgu Jiu pentru a prezenta, alături de reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, situaţia negocierilor privind construirea unui grup energetic nou la Termocentrala Rovinari. Negocierile au fost blocate ca urmare a solicitării chinezilor de a le fi acordată o garaţie de stat şi de a aduce cărbune din altă parte. În cele din urmă, solicitările au fost lămurite, iar negocierile s-au deblocat. Prin urmare, la Târgu Jiu au loc discuţii pe marginea proiectului româno-chinez, evaluat la peste un miliard de euro, şi care vizează construirea unui grup energetic nou de 600 de megawaţi, pe lignit. Investiţia va fi realizată în parteneriat public-privat. La discuţiile de la Târgu Jiu vor fi prezenţi astăzi: Andrei Maioreanu, secretar de stat – Ministerul Energiei; Oprea Scorţariu, director de cabinet – Ministerul Energiei; Zhao Jianyu, reprezentant CHINA HUADIAN ENGINEERING CO.LTD – CHEC; Sandu Teohari, reprezentant CHINA HUADIAN ENGINEERING CO.LTD – CHEC; Sorinel Boza, preşedinte Directorat – Complexul Energetic Oltenia; Daniel Burlan, membru Directorat – Complexul Energetic Oltenia.

Sursa

PS. Nu se intelege din text daca acele garantii de stat cerute de chinezi au fost acordate. Stie cineva?
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

Ionut

^ A aparut si in Mediafax, dar nu scrie de garantii.




Complexul Energetic Oltenia şi chinezii de la Huadian negociază pentru realizarea unui nou grup energetic la termocentrala Rovinari

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi cei ai China Huadian Engineering au început, luni, negocierile pentru finalizarea contractelor de superficie şi de furnizare de cărbune, pentru un nou grup energetic, de 600 MW, la termocentrala Rovinari, investiţie de aproape un miliard de euro. Investiţia în grupul energetic de 600 de MW de la Rovinari este de circa un miliard de euro şi presupune crearea a peste 4.000 de locuri de muncă. Negocierile dintre cele două părţi vizează finalizarea contractelor de superficie şi de furnizare cărbune, privind realizarea unui nou grup energetic de 600 MW, la termocentrala Rovinari, care ar urma să intre în producţie după anul 2020.

"Începând cu 4 februarie 2019, negocierile dintre cele două părţi vor continua pentru finalizarea contractelor de superficie şi de furnizare cărbune. Pentru Ministerul Energiei, prioritate pentru anul 2019 în cadrul acestui proiect este finalizarea negocierilor, pentru încheierea contractului de furnizare cărbune şi a contractului de superficie uz şi servitute. Urmează, după aceea, înfiinţarea societăţii şi demararea acţiunilor de punere în operă a obiectivului. Avem în momentul de faţă de făcut trei lucruri importante, negocierea acordului acţionarilor, lucru care s-a petrecut la Bucureşti, la Ministerul Energiei, în perioada 23-30 ianuarie, lucrurile au decurs foarte bine, acordul acţionarilor a fost negociat, cu una sau două sau mici excepţii. Urmează, pentru că sunt comisii diferite, negocieri, începând de astăzi (luni – n.r.), pe contractul de furnizare şi desigur contractual de superficie servitute şi uz. Avem resurse, avem lignit în bazinul Oltenia, avem posibilitatea, după atâţia ani, de a pune în funcţiune un grup energetic important", a declarat secretarul de stat Andrei Maioreanu, în cadrul conferinţei de presă care a avut loc la sediul CEO.

"În urma unei proceduri de selecţie, transparentă şi competitivă, derulată de Complexul Energetic Oltenia, în vederea implementării unui proiect tip Green/Brown Field, pentru construirea unui grup energetic nou, la Termocentrala Rovinari, în martie 2012, compania China Huadian Engineering a fost declarată investitor selectat, cu care s-au derulat ulterior celelalte etape legale şi instituţionale. (...) În anul 2016, negocierile au fost întrerupte, părţile neajungând la o înţelegere finală. Negocierile au fost reluate după vizita reprezentanţilor părţii chineze la Ministerul Energiei, din perioada 17-18 decembrie 2018. Vizita a avut loc în urma invitaţiei transmise de comisia de negociere, pentru realizarea proiectului constituit la nivelul Ministerului Energiei. Discuţiile au condus la deblocarea negocierilor, reprezentanţii partenerului din Republica Populară Chineză revenind la Ministerul Energiei, împreună cu reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, în data de 23 ianuarie 2019", a mai declarat Andrei Maioreanu.

Mediafax

Harry

Termocentrala RomGaz Mures, poza de la min