News:

.

Main Menu

Termocentrale

Started by silviu321, February 11, 2015, 11:32:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Balto

CE Oltenia: Profit de 200 milioane lei în 2017, situaţie financiară stabilă

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, estimează pentru anul trecut un profit de 200 milioane lei şi arată că se află într-o situaţie stabilă din punct de vedere financiar. Declaraţiile vin după ce miercuri Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al CEO, s-a arătat îngrijorat de situaţia în care se află Complexului Energetic Oltenia, despre care Greg Konieczny, manager al FP, spune că este la un pas de faliment.

"Având în vedere declaraţiile Fondului Proprietatea făcute în spaţiul public, prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia în care se află Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, respectiv că 's-ar afla la un pas de faliment', considerăm că astfel de mesaje aduc prejudicii grave societăţii", arată un comunicat publicat pe site-ul producătorului de energie.

Energynomics.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului ar putea primi un ajutor de stat de 68,26 milioane lei pentru închidere

Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului ar putea primi în acest an un ajutor de stat în sumă de 68,26 milioane lei pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive, arată un proiect de Hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei. "Ajutorul de stat în sumă totală de 68.260 mii lei pentru anul 2018 este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei aprobat pe anul 2018", arată documentul, potrivit News.ro. Astfel, costurile cu plățile compensatorii acordate angajaților care își pierd locul de muncă se ridică la 2,79 milioane lei, iar costurile cu furnizarea unei cantități de cărbune și acoperirea costului energiei electrice sunt în sumă de 12,13 milioane lei. Pentru închiderea lucrărilor subterane și de legătură cu suprafața vor fi alocate 50,6 milioane lei, în timp ce pentru lucrările de reabilitare si recultivare suprafață se vor aloca 2,73 milioane lei.

Profit.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi un ajutor de stat de 184,3 milioane lei în acest an, pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive Lonea şi Lupeni

Producătorul de energie Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi un ajutor de stat de 184,3 milioane lei în acest an, pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive Lonea şi Lupeni, potrivit unui proiect publicat în dezbatere de acţionarul său majoritar, Ministerul Energiei. Ajutorul de stat va fi suportat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei,  astfel "pentru  produsul  huilă  energetică  livrat de  unităţile  intrate în  proces de închidere  definitivă se  acordă  ajutor de  stat în  sumă de 116.537  mii  lei, destinat  acoperirii  pierderilor  aferente  producţiei curente; pentru acoperirea costurilor excepţionale se acordă ajutor de stat în sumă de 67.779 mii lei reprezentând ajutor de stat pentru acoperirea costurilor excepţionale", arată documentul.

Exploatările miniere Lonea şi Lupeni sunt printre cele mai vechi exploatări miniere din bazinul carbonifer al Văii Jiului, având o structură de lucrări miniere extinsă pe mai multe niveluri de exploatare cu mai multe incinte care şi-au pierdut utilitatea odată cu creşterea adâncimii de exploatare a cărbunelui. Noul Plan de închidere prevede ca încetarea activităţii de producţie pentru EM Lonea şi EM Lupeni să fie data de 31 decembrie 2018.

News.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Complexul Energetic Oltenia estimează profit de peste 44 milioane de lei în ianuarie

Complexul Energetic Oltenia estimează pentru luna ianuarie un profit de peste 44 de milioane lei, după un profit de aproximativ 200 de milioane de lei la nivelul anului trecut, precizează un comunicat postat pe site-ul companiei.
Societatea răspunde astfel declarațiilor făcute de Nicoleta Munteanu, partener al casei de insolvență Euro Insol, care afirma miercuri că "în perioada următoare vom vedea și companii foarte mari, de interes strategic chiar, care vor intra în insolvență. Este vorba despre Tarom, Poșta Română și Complexul Energetic Oltenia, potrivit situațiilor financiare depuse de acestea la Ministerul Finanțelor". La jumătatea lunii ianuarie, Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea, spunea că CE Oltenia este la un pas de faliment. La rândul său, producătorul de energie arată că, în urma prezentării către instituțiile bancare a activității companiei, respectiv a rezultatelor financiare înregistrate la șase și la nouă luni pentru 2017, societatea Complexul Energetic Oltenia a trecut din categoria de performanță financiară D în categoria de performanță financiară A.

Energynomics.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

istvan78

Ce gogosi ne servea Ciurel an dupa an despre cum niciodata nu ar putea fi profitabil Complexul avand unica resursa lignitul din Oltenia... cerea Portile de Fier, sa poata masca ineficienta!

Balto

Complexului Energetic Oltenia i-au fost alocate 2,1 milioane lei prin Planul Național de Investiții

Complexului Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, i-au fost alocate 2,1 milioane lei prin Planul Național de Investiții (PNI), reprezentând prima tranșă aferentă blocului energetic nr.7 de la Sucursala Ișalnița. "Se estimează că cea de-a doua tranșă alocată celor două proiecte ale CE Oltenia cuprinse în PNI va fi virată în cursul acestui an", arată un comunicat publicat pe site-ul companiei. La sfârșitul anului 2017, mecanismul PNI a devenit funcțional, prima tranșă de 6,2 milioane de lei fiind virată în conturile CE Oltenia, pentru blocul energetic nr.4 de la Sucursala Rovinari.
CE Oltenia a depus în anul 2014 primele cereri în vederea obținerii de fonduri nerambursabile pentru investițiile companiei cuprinse în Planul National de Investiții, respective pentru reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr.4 de 330 MW, pe lignit, de la SE Rovinari și reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr.7, pe lignit, de la SE Ișalnița.

Profit.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

TibiV

Romgaz aduce primele piese pentru centrala pe gaze de la Iernut, o investiţie de peste 268 milioane de euro

Proiectul Romgaz este cea mai mare investiţie a statu­lui român în producţia de energie din ultimii 10 ani, centrala de la Iernut fiind cu atât mai importantă cu cât ea va putea echi­libra sistemul în zona de nord a ţării, acolo un­de există un deficit de producţie. Deocam­dată este sin­gu­rul proiect care va folosi gazul din Marea Neagră pentru a-l transforma într-un produs cu valoare adăugată. Ultima in­vestiţie majoră a statului în producţia de energie a fost Uni­tatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă, proiect finalizat în 2007.

,,Este un moment de referinţă sosirea acestui generator la Constanţa", a spus Bela Balazs, energy management direc­tor în cadrul Romgaz, cel care se ocupă din partea com­paniei de proiectul centralei de la Iernut.

La finalul săptămânii trecute, din portul Constanţa a plecat spre şantierul de la Iernut un generator, o piesă cheie în economia întregului proiect, greutatea acestei piese fiind de 124 de tone. ,,Turbinele de gaz vin din Franţa, de la General Electric. În total, centrala va avea patru turbine cu gaz cu generatoa­re­le aferente, patru cazane recuperatoare pentru produce­rea de abur şi două turbine cu abur. Noua centrală va lucra la un ran­dament de 56,4%, în timp ce unitatea veche func­ţio­na la un randament de numai 38", a menţionat Bela Balazs.


http://www.zf.ro/companii/energie/romgaz-aduce-primele-piese-pentru-centrala-pe-gaze-de-la-iernut-o-investitie-de-peste-268-milioane-de-euro-17057890

Pana la urma este un pic neclar cand au plecat din Constanta...
CNAIR anunta un transport agabaritic pe ruta Constanta-Iernut in perioada 12-15 martie:
http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/transport-agabaritic-pe-ruta-constan%C8%9Ba-poarta-7-%E2%80%93-2
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Balto

Comisia Europeană a demarat o investigaţie aprofundată a sprijinului acordat Complexului Energetic Hunedoara

Comisia Europeană a anunţat luni că a deschis luni o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autorităţile române producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate. La data de 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare în valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane lei) producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara (CEH), care se afla într-o situaţie de dificultate financiară încă din 2013.

În contextul respectivei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de şase luni. În plus, printr-o decizie separate, publicată la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat că CE Hunedoara trebuia să ramburseze circa 6 milioane euro, sumă aferentă ajutorului de stat incompatibil.

News.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

CE Hunedoara și sistemul energetic național se salvează reciproc: vânzări garantate de energie de rezervă până în 2020 pentru Valea Jiului

Sistemul energetic național s-ar confrunta cu riscuri majore privind funcționarea în siguranță fără aportul producției de energie pe bază de cărbune al termocentralelor Mintia și Paroșeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, iar Complexul are mari probleme financiare și de eficiență, costurile mari de producție periclitându-i capacitatea de a-și vinde energia pe piața liberă, astfel că Guvernul a decis să garanteze CE Hunedoara un anumit nivel al vânzărilor de energie către operatorul de transport și sistem Transelectrica până în anul 2020."Pentru menținerea nivelului de siguranță a sistemului electroenergetic național, societatea Complexul Energetic Hunedoara SA are obligația de a furniza servicii tehnologice de sistem către operatorul de transport și sistem la o valoare a puterii electrice de cel puțin 400 MW, în condițiile reglementărilor emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Operatorul de transport și sistem va stabili capacitatea lunară corespunzătoare serviciilor tehnologice de sistem reprezentând rezervă terțiară lentă, din care o capacitate de 400 MW va fi alocată pentru societatea Complexul Energetic Hunedoara SA", se arată într-un proiect de ordonanță de urgență, unde se precizează că aceste măsuri se vor aplica până la jumătatea anului 2020.

Profit.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

istvan78

Interesant... eu traiam cu impresia ca pt. servicii de sistem ai nevoie de capacitati ce pot fi activate foarte rapid si preferabil eficient. Care ar fi de exemplu capacitati hidro (cu acumulari mari), sau centrale cu turbine de gaze. Centralele pe carbune sunt lente si se preteaza la productie in banda.
Mie-mi miroase a ajutor de stat mascat... curios ce va crede comisia europeana, ca deja-s cu ochii pe CEH.  :-[

silviu321

Pt Istvan: se mentioneaza ca e vorba de "reglaj tertiar lent' asta e cu pornire si incarcare in maxim 7 ore;
Sunt si alte tipuri de rezerve de reglaj, asa cum sunt si alte servicii tehnologice de sistem,fiecare cu specificul ei:
- rezerva de reglaj primar ;

- rezerva de reglaj secundar ;

-  rezerva de reglaj tertiar rapid (rezerva " minut") ;

-  rezerva tertiara lenta .
Si niste definitii, conform Codulu RET
Rezerva de reglaj tertiar (rezerva "minut ") are rolul de a asigura refacerea rapida (maximum 15 min.) a rezervei de reglaj secundar si de a participa la reglarea frecventei si a soldului SEN programate.

Rezerva "minut " este furnizata sub forma de r ezerva turnanta sau sub form a de r ezerva tertiara rapida.

Rezerva "minut " se încarca de catre producatori, la dispozitia Transelectrica , pe durata solicitata.

Rezerva tertiara lenta are rolul de a reface rezerva "minut", asigurând echilibrul productie - consum în cazul aparitiei unor abateri de durata de la programul stabilit .

Nu stiu cum e cu ajutorul de stat ...totusi Serviciile tehnologice de sistem sunt achizitionate de pe o piata concurentiala asa ca....

Balto

Transelectrica va cumpăra curent de la termocentralele Mintia şi Paroşeni până în 2020

Transelectrica va fi obligată să cumpere servicii de sistem de la termocentralele Mintia şi Paroşeni, care fac parte din Complexul Energetic Hunedoara (CEH), în următorii doi ani, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Energiei. Era singura soluţie legală pe care statul a putut să o găsească pentru CEH, în condiţiile în care, dacă cele două centrale nu ar mai funcţiona, siguranţa sistemului energetic din partea de nord-vest a ţării ar fi afectată, spune Guvernul. Energia mai scumpă produsă de CEH va fi plătită de toţi consumatorii din România, prin factură.
"Pentru menţinerea nivelului de siguranţă a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN-n.red), Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către Operatorul de transport şi sistem la o valoare a puterii electrice de cel puţin 400 MW, în condiţiile reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei", se arată în proiect.

energynomics.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Complexul Energetic Oltenia va opri fiecare grup pe cărbune şi va merge din nou la capacitate maximă abia în 2024

Complexul Energetic Oltenia, al doilea mare producător de energie electrică din România, după Hidroelectrica, va opri treptat grupurile termoenergetice pentru a se alinia la noile cerinţe de mediu impuse de Comisia Europeană. Fiecare grup de 330 MW va fi oprit cel puţin şase luni, iar Complexul, care administrează termocentralele mari pe lignit din Oltenia şi exploatările miniere aferente, va redeveni operaţional la întreaga sa capacitate abia în anul 2024.
,,Estimăm că în viitorul apropiat este foarte probabil să apară și problema indisponibilității altor grupuri de producere energie electrică, având în vedere intrarea în vigoare, la 31 iulie 2017, a Deciziei de aplicare nr. 1442/2017 a Comisiei Europene de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT) pentru instalațiile de ardere de dimensiuni mari, în temeiul Directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale a Parlamentului European și a Consiliului".

e-nergia.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

GDPR

Din incinta Termocentralei Paroşeni / Veşti bune de pe şantier

Pe lângă faptul că s-a trecut la executarea unor lucrări imposibil de efectuat în perioada rece a anului, reprezentanţi ai beneficiarului şi ai constructorului au făcut o verificare a instalaţiilor la care stadiul de finalizare se apropie de sută la sută. Inspecţia a început miercuri şi a continuat şi în cursul zilei de ieri. Au fost trecute în revistă zona de descărcare a calcarului, silozurile din zona morilor, iar joi au fost vizitate şi alte obiective – clădirea morii de calcar, cea a camerei de comandă şi o parte a absorberului la care au început probele parţiale. Cele finale vor avea loc după ce se vor monta nişte vane de apă speciale şi se vor instala senzorii de nivel.
...
Încet, dar sigur, instalaţiile de desulfurare şi de colectare a şlamului dens de la Termocentrala Paroşeni vor fi gata, foarte posibil, în vara acestui an.

Zvj.ro

Balto

Transgaz a tăiat gazul centralei Mintia, care funcționează acum doar pe cărbune

Termocentrala Mintia a rămas fără gaz metan din cauza unei datorii restante de 1,7 milioane de lei către Transgaz, în prezent centrala funcţionând doar pe cărbune, cu un singur cazan de abur din cele două ale unui grup energetic, a anunţat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.
"Este pentru prima oară în istoria Termocentralei Mintia când rămânem fără gaz metan. Datoria către Transgaz nu este foarte mare şi se poate achita cu banii obţinuţi din vânzarea producţiei de energie electrică pe două-trei zile. De asemenea, trebuie menţionat faptul că nu avem datorii la furnizorul de gaz metan, plata către compania Romgaz fiind făcută în avans", a declarat, liderul sindical.
Potrivit acestuia, lipsa alimentării cu gaz metan a centralei electrice pune în pericol siguranţa funcţionării cazanului de la grupul energetic, dar şi alimentarea cu apă caldă şi căldură a circa 7.000 de apartamente din municipiul Deva. "În prezent, termocentrala asigură agent termic pentru oraş, dar orice sincopă în alimentarea cazanelor cu cărbune va avea, ca primă consecinţă, oprirea căldurii şi a apei calde în municipiul Deva. Stocul actual de cărbune asigură funcţionarea termocentralei pentru trei zile", a precizat Iştoc.

energynomics.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)