News:

.

Main Menu

Termocentrale

Started by silviu321, February 11, 2015, 11:32:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TibiV

Ce ai invatat tu la Institutul de Marina este mai complex decat ce am invatat eu la Politehnica... Juma' din ceea ce ai tu pe vapor, noi nici macar nu stiam ca exista...  :-[

Dar da-le draqu de cursuri de "termotehnica" - si Doamne fereste de cursul de "Transfer de caldura"...
:lol:
De multe ori imi tin "dintii inclestati" cand citesc opiniile/povestile unor colegi forumisti despre "procese si randamente" in diverse tipuri de MT (Masini Termice).
Unii spun asemenea enormitati ca imi vine sa imi verific diploma, obtinuta exact in MT...  :lol:
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

kitsune

Hehe, am găsit aici un schimbător de căldură la care temperaturile de intrare și ieșire ale ambelor fluide sunt aceleași. Adică T1=T1' și T2=T2'. Când îi pun pe cadeți să îl caute se iau de mine că "nu există așa ceva".
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

kitsune

Construcția nu contează. Gândește-te la două fluide care suferă transformări izoterme și schimbă căldură între ele.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Mojito

Ai descoperit ciclul perfect. Ai Nobelul asigurat.

kitsune

Premiul Nobel pentru ce? Un schimbător de căldură pe care l-am învățat la școală? E drept, este un pic mai special, dar nu neobișnuit. Schimbul de căldură nu implică întotdeauna o schimbare de temperatură. E vorba de două fluide in schimbare de fază, procese izoterme, fără modificarea temperaturii de intrare și ieșire, dar care se produc cu cedare, respectiv primire de căldură
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Mojito

Este altceva ce zici tu aici. Tu dai un schimbător unde temp de intrare la  fluidul cald sa zicem = temp de intrare la fluidul rece. Și temp de ieșire la fluidul cald = temp de iesire la fluidul rece.
Adica un schimbător care nu schimba nimic dar mai departe zici că apare o schimbare de faza. Vreau și eu sa vad parametri de funcționare, fluidele de lucru și aplicația .. just curious.

kitsune

Nu, nu, nu, temperatura de intrare a fluidului cald este egală cu cea de ieșire a lui, nu cu a fluidului rece (∆T1=0, ∆T2=0 dar T1 e diferit de T2). Temperaturile de intrare și ieșire ale celor două fluide nu se schimbă (procese izoterme) dar bineînțeles că există o diferență de temperatură între ele, că altfel chiar aș aplica pentru premiul Nobel.
Ce am vrut să punctez este faptul că nu întotdeauna apare variație de temperatură la un schimb de căldură (ceea ce cadeții mei nu înțeleg, pentru ei temperatura și căldura sunt același lucru).
Schimbătorul este regenerativ, se folosește în unele cazuri în instalațiile noastre de aer condiționat unde căldura cedată de condensarea refrigerantului pe tur este folosită la vaporizarea lui pe retur. Nu mult, pentru că avem un condensor răcit cu apă și vaporizatorul care face frig in termotanc, dar există și jucăria asta între ele undeva, care asigură faptul că 100% din ce intră în compresor e gaz. Altfel face urât. Și cum cele două procese sunt de schimbare de fază și izoterme, temperaturile de intrare și ieșire sunt aceleași. Îi pun să le măsoare și le dă cu virgulă, cum e ăsta schimbător de căldură dacă nu se schimbă temperatura?
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

RobertH

https://www.economica.net/grupul-5-al-termocentralei-pe-carbune-rovinari-intra-in-probe-astazi_777564.html

QuoteGrupul 5, retehnologizat, al centralei pe cărbune de la Rovinari, intră în probe începând de astăzi, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Centralele pe cărbune din Oltenia vor avea un aport sporit în această iarnă.

"Din 1989 România și-a pierdut jumătate din  capacitatea de a produce energie în bandă. Sistemul energetic a fost ignorat în ultimii 30 de ani. Nu poți să discuți de competitivitatea unei economii dacă nu ai grijă se energie.  Eu cred că lucrul acesta s-a schimbat în ultima perioadă.

Avem în lucru 1700 de megawați la Centrala de la Mintia, grup pe gaz, La Ișalnița avem o licitație în curs de peste 800 de megawați, la CEO, intră în probe azi grupul 5 Rovinari. Dacă totul merge bine, în următoarele zile, va fi la parametri, 300 MW", s spus ministrul Energiei la o conferință pe teme de energie organizată de publicația specializtă InvesTenergy.

"La Iernut – investiția a fost deblocată, sperăm să o terminăm măcar jumătate anul acesta și va fi gata cel mai târziu în integralitate la mijlocul anului viitor. Întârzierile nu sunt din cauza noastră, ci din cauza relației cu antreprenorul general, Duro Felguera", a mai spus ministrul.

Lucrările de modernizare ale grupului 5 de la Rovinari au început acum zece ani și, potrivit estimărilor din presa locală, lucrările ar fi costat circa 100 de milioane de euro.

Potrivit programului de iarnă, Dispeceratul Energetic Național se bazează pentru a trece iarna pe un aport susținut al centralelor pe cărbune. Astfel, pe lângă noul grup de la Rovinari, în program se vorbește și despre "grupurile scoase din funcțiune în anul 2023 (2 grupuri de 330 MW ale Societății "Complexul Energetic Oltenia" S.A".

paulmare

Nu cred ca merge grupul 5

Consum: 6965 MW    Productie: 6387 MW    Sold schimb: 578 MW
Adica importam
Toate dudele pe gaz merg, inclusiv grupul ala batran skoda nr 5 din Iernut, hidro e la peste 2gw (apa este, mai rau cu turbinele), este si un pic de vant, si tot importam
Carbunele sunt 2 grupuri de 330 mw si ce mai merge la termoficare Craiovei 

33.73% Hidro - 2154 MW
22.99% Hidrocarburi - 1468 MW
21.45% Nuclear - 1370 MW
10.74% Cărbune - 686 MW
10.24% Eolian - 654 MW
0.88% Biomasa - 56 MW
0.00% Instalatii de stocare - 0 MW
-0.03% Foto - -2 MW

nicolaem

oare ce au deschis in vara pe canicula pot sa mai tina in viata iarna asta? in caz de nevoie? trebuia sa duca carbunele la 1.5GW.
cel putin pana porneste iernut ar fi buni si aia.

paulmare

^ nu cred
34.25% Hidro - 1973 MW
24.13% Hidrocarburi - 1390 MW
23.94% Nuclear - 1379 MW
14.24% Cărbune - 820 MW
2.07% Eolian - 119 MW
0.97% Biomasa - 56 MW
0.40% Foto - 23 MW
0.00% Instalatii de stocare - 0 MW

Grupul ala TA5 care era totusi unul din cele noi, din 1983, a stat 10 ani in reparatii, cu peste 100 de milioane de euro, ziceau la ziar ca au adus pensionarii sa il puna in functiune - acuma nu pare ca merge
Pe hartie nu sunt nici la jumatate de capacitate, oltenii plus termoficarea Craiovei care s-a desprins de CNLO, dar nu cred ca pot mai mult de atata

La iarna o sa fie horror, gazul plafonat la 0.31 kwh si corentul la 0.8, daca iarna e de aia cu 5 grade clar ca merita incalzirea cu pompa de caldura nu din centrala pe gaz, sau sunt unii care nu au cum sa aleaga si atunci clar ca o sa mearga electric, eu mai am o gramada de gwh "injectati" cand nu au trebuit probabil nimanui si pe care iarna i-as recupera, in situatia asta sunt o gramada pe care ii cunosc sau ii stiu de pe grupuri de prosumatori sau de pompe de caldura - ce pleasca a fost asta, gridul "Ca baterie"

Consumul ala de 9 gw din august la varful de seara la ora 20 cand gospodinele isi puneau aerul conditionat sa nu se incinga prea tare la insula iubirii sau alte dude de astea "telectuale", o sa il depasim usor de tot cand o sa inceapa prosumatorii sa isi incalzeasca casele sau sa isi incarce Teslele sau altceva platind doar tariful de distributie

Solarul - la mine in 3 ani perioada dintre 15 dec - 15 ianuarie e mai putin de 1/6 comparat cu luna iunie, intre 15 nov si 15 feb nici nu imi asigur macar consumul casei - cred ca o sa fie interesant de urmarit cum o sa fie iarna asta cu atata curent de recuperat din retea de la solari, si cu producatorii in banda vai mama lor - Hidro fara apa si cu o gramada de echipamente care trebuie reparate sau inlocuite, aia cu centrale bune pe gaz gen Petrom sau CET Vest, "suprataxati" cu 100% de la 400 de lei, cand gazul e 32 euro pe mwh si peste 70 de euro certificatul pentru tona de codoi, aia cu gaz clasic cu turbine skoda din 1960, limitate din cauza de NoX si cu randament redus (oricum era redus, dar trebuie sa fie mai "reci" din cauza de NoX) sau de carbunari - nu pot sa imi inchipui cum se descurca 

nicolaem

#297
Apreciez postarea ta dar totuși nNu vad legătura între "dudele telectuale" și aerul condiționat.

paulmare

Eu am mai spus, cred ca trebuie sa introduca si la noi tarif diferentiat, si sa educe cumva lumea - daca ai masina electrica si o incarci acasa si iti trebuie 5 kwh de exemplu sa iti faci maine naveta, si ai 14 ore sa tragi cei 5 kwh, e absurd sa ai acelasi tarif toata ziua, ai o gramada de metode sa setezi cand sa inceapa sa incarce.
La fel cu masina de spalat de exemplu - eu pun la spalat dimineata cand plec de acasa, intai aia de vase cu delay si apoi aia de rufe tot cu delay decalata cu 2 ore, cand ajung acasa le golesc, intind rufele etc daca le pun la ora 20 nu scot vasele din masina decat a doua zi, cu rufele lafel

Dudele telectuale scuze a fost o figura de stil nefericita

Ideea e - in goana asta dupa audienta cu orice pret si "prime time" cu chestii de orice fel (gen insula iubirii, eu nu ma mai uit la TV de cativa ani dar am vazut articolele de pe timesnewroman :))  - prime time-ul pe care se bat tembeliziunile cu emisiuni de 2 lei si personaje dezbracate coincide cu varful de consum in care opcom avea preturile alea aberante - lumea vine acasa, pune toate chestiile in priza si are impresia ca gata si-a facut treaba pe azi, o masina spala rufe si una vase, incepe insula sau mai stiu eu ce emisiune cu "audienta", si gata telecomanda si canapeaua si consumul sare in aer

Varful ala de seara cand importam la preturi aberante de oriunde e foarte greu de acoperit

nicolaem

vom ajunge acolo, dar inca nu avem consumatorii aia inteligenti pe care ii ai tu.
cand va conta cantitativ, vor aparea si acele tarife dinamice.

nici eu nu ma uit la TV de ani multi, am auzit de insula aia intampltor la cafea la job.
dar eu care consum seara doar youtube si HBO pe TV consum clar mai multa energie decat tv clasic tembelizant.