News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

Termocentrale

Started by silviu321, February 11, 2015, 11:32:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

paulmare

29.10% Hidro - 1284 MW
21.12% Cărbune - 932 MW
20.10% Hidrocarburi - 887 MW
15.12% Nuclear - 667 MW
12.28% Foto - 542 MW
1.25% Eolian - 55 MW
1.02% Biomasa - 45 MW
0.00% Instalatii de stocare - 0 MW asta e acuma duminica la 10, consumam 5gw, si importam 1gw, carbunele e sub 900mw . 1.3 mw inseamna full power la 3 grupuri de 330mw, plus paroseni plus un grup de la termoficarea craiovei, ultimele doua nu au carbune decat cu "taraita"

shift2rail

E nevoie de demande-response de min 1gw ptr a echilibra sistemul, dar oamenii nu isi modifica pattern-ul de consum catre golurile de sarcina - dupa/amiaza, noapte, w-end- fara stimulente financiare puternice.

 Apelurile ministrului la constiinta consumztorilor raman frectie la un picior de lemn.

tom_sawyer

#272
http://www.cetgalati.ro/despre.html

25.01.2024
Exclusiv. Electrocentrale Galați, cumpărată cu 12,5 milioane de euro de o firmă cu ambiții în fotovoltaice

Pe 9 ianuarie 2024, "Viața liberă" anunța în exclusivitate că Electrocentrale Galați, fostul producător de energie electrică, agent termic și abur industrial de pe platforma combinatului siderurgic gălățean, se vinde pentru prețul de 12,5 milioane de euro, stabilit de Adunarea creditorilor, către o asociere de firme românești. Vă anunțăm, astăzi, tot în exclusivitate, numele cumpărătorului: Remat București Sud SRL. Firma bucureșteană, parte a grupului RematHolding, care are o filială și în Galați, are ca obiect principal de activitate reciclarea deșeurilor metalice și nemetalice, dar vrea să intre pe piața producerii de energie verde din surse regenerabile (fotovoltaice).

Reprezentanții lichidatorului judiciar Maestro SPRL Constanța au precizat pentru "Viața liberă" că Electrocentrale Galați s-a vândut ca activ funcțional, așa cum era prevăzut în caietul de sarcini.

"Detaliile licitației au fost trimise, pe 23 ianuarie, la Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI). Electrocentrale Galați s-a vândut ca activ funcțional, la prețul aprobat de Adunarea creditorilor, de 12,5 milioane de euro plus TVA la diferite componente. Firma care și-a adjudecat licitația este Remat București Sud SRL. Din ce ne-au spus, ei vor să dezvolte la Galați o anumită capacitate de producere a energiei electrice, raportat la licențele pe care le au. Firma a achitat garanția de participare la licitație, de 10% din valoarea totală, adică 1,250 milioane de euro - echivalentul în lei din ziua licitației. Prețul total urmează să fie achitat în 60 de zile de la data licitației (care a fost ultima joi din decembrie - n.r.), urmând ca, ulterior, în următoarele 30 de zile, să se finalizeze tranzacția. Ne bucurăm că am vândut Electrocentrale ca activ funcțional", ne-au declarat reprezentanții lichidatorului judiciar Maestro SPRL.

Activul funcțional al Electrocentrale (CET) Galați, amplasat în incinta Combinatului Siderurgic Liberty Galați, este compus din subansamblurile funcționale Incinta CET și Incinta Epurare Chimică III.

Incinta CET include centrala termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW, terenuri în suprafață de 22,3 hectare, construcții administrative și industriale, instalații și stocuri (inclusiv materie primă sub formă de păcură sub 1% sulf, necolorată și nemarcată) și ansamblul de termoficare. Incinta Epurare Chimică III este formată din teren în suprafață de 9.821 mp, clădire stație tratare chimică a apei și instalații de ventilație.

Aflată în stare de faliment, Electrocentrale nu a rămas în această perioadă sat fără câini. 36 de salariați activează, în momentul de față, în întreprindere, pentru mentenanța și paza echipamentelor. "Este o bijuterie. Arată mai bine decât centralele din București de aceeași generație", ne-au spus surse din cadrul Electrocentrale.

Remat București Sud SRL este parte a RematHolding, care a demarat proiectul de instalare a unei noi capacități de producere a energiei regenerabile din surse solare, de 2,5 MWp, cu sistem de stocare integrat, proiect cu o valoare de 12,479 milioane lei. Centrala, care urmează să fie gata până cel mai târziu în iunie 2024, va fi amplasată la sediul Remat București Sud SRL. Realizarea unei unități de producere a energiei electrice pe platforma Electrocentrale ar avea scopul de a face echilibru în sistem.

viata-libera.ro



06.06.2024
Plata finală pentru Electrocentrale, amânată pentru a doua oară

Adunarea creditorilor companiei Electrocentrale Galați a decis amânarea pentru a doua oară, cu încă trei luni, a termenului final până la care adjudecătorul licitației, firma Remat București Sud SRL, trebuie să achite restul de bani pentru cumpărarea fostului producător de energie termică și abur industrial pentru platforma siderurgică gălățeană. Noul termen de plată este 22 august 2024, a declarat pentru "Viața liberă" un reprezentant al lichidatorului judiciar Maestro SPRL, pe motiv că "procedurile sunt mai anevoioase".

Așa cum "Viața liberă" a scris în exclusivitate, licitația pentru vânzarea Electrocentrale Galați a avut loc în decembrie anul trecut, înainte de Crăciun, pentru suma totală de 12,5 milioane de euro plus TVA (unde este cazul). Singura firmă participantă la licitația organizată de lichidatorul judiciar Maestro SPRL din Constanța a fost Remat București Sud SRL, firmă specializată pe recuperarea materialelor reciclabile sortate.

Remat București Sud a achitat 10% din valoarea totală a activului funcțional Electrocentrale (1,25 milioane de euro), urmând ca diferența de 11,25 milioane de euro să fie achitată în următoarele 60 de zile, adică până în 20 februarie 2024.

În februarie, însă, Adunarea creditorilor Electrocentrale (cei mai mari fiind Romgaz Mediaș, cu 87,64% din drepturile de vot, și Transgaz, cu 7,585%) a decis prelungirea cu trei luni a termenului final de plată, respectiv până pe 22 mai. Nici până la acest termen firma bucureșteană nu a achitat restul de bani, ci numai o parte, pentru stocurile de marfă, pe care deja a început să le ia de la Electrocentrale și să le ducă unde are nevoie. Rezultatul: o nouă prelungire cu trei luni, cea de-a doua, astfel că acum noul termen în care Remat București Sud trebuie să facă plata finală este 22 august 2024. Dacă acest termen va fi cel final rămâne să vedem.

"Adjudecătorul a achitat o parte din componentele activului funcțional, respectiv stocurile de marfă, pe care le ia și le duce la depozit. Păstrează la sediul Electrocentrale doar ce îi este necesar. S-a întocmit un proces-verbal de adjudecare parțial, iar contravaloarea stocurilor a fost achitată integral. Termenul final de plată a fost prelungit până pe 22 august", ne-a declarat un reprezentant al Maestro SPRL. Întrebând care este motivul pentru care s-a decis o nouă amânare a plății finale, acesta ne-a răspuns că "procedurile sunt mai anevoioase".

De-a lungul lunilor scurse de la adjudecarea licitației, toate încercările de a afla ce intenționează Remat Sud București să facă mai departe cu Electrocentrale au rămas fără răspuns. Pe site-ul companiei, care a declarat și investiții ambițioase în fotovoltaice, nu se suflă nicio vorbă despre eventuala achiziție a unui obiectiv de talia Electrocentrale. "Viitorul proprietar vrea continuarea activității la Galați", atât ne-au declarat, acum câteva luni, reprezentanții Maestro.

Imediat după adjudecarea licitației de către Remat Sud București SRL, cei de la Maestro prezentau drept un mare succes faptul că Electrocentrale a fost vândută ca activ funcțional, adică o unitate economică ce poate reporni oricând. Mulți spuneau însă că fosta perlă a industriei gălățene va fi vândută la fier vechi. Din ce se vede până acum, se pare că Electrocentrale a fost vândută pentru piese de schimb. Sperăm să ne înșelăm.

viata-libera.ro



Cu 95% din datorii către stat, centrala se vinde către o firmă de fier vechi. Exact când începe extracția gazelor din Marea Neagră și avem deficit de producție de energile electrică în România.

GIV

sigur remat se apuca de investitii in regenerabile  :lol:  :lol:

nicolaem

Stat incapabil. Ai atâtea companii de stat cu miliarde cash in conturi. Și lasi la fier vechi așa ceva.
Și managerii aia puși politic la tot felul de electrice is la fel de gegeaba

GIV

@nicolaem ce companie de stat are cele mai multe mld cash in conturi? nu au fost platite ca dividende?

Konter

#276
Electrocentrale Galati lucra in simbioza cu serele orasului si combinatul siderurgic. Pe halda de zgura a combinatului se va face un parc fotovoltaic, ar fi mers super o centrala de energie termica si electrica cu gaz exploatata in comun de combinat si oras sau județ laolaltă cu parcul solar. N-ai cu cine.
Edit: in prezent, se extind in zona si oras retelele de gaz la care ar trebui sa renuntam in 2050 in totalitate. E greu a gasi vreo logica.

nicolaem

Le au plătit..pt anul trecut.
Acuma deja depozitează miliardele pe 2024.

paulmare

^ aia cu piese de schimb, se prea poate, electrocentrale galati era in stare buna si avea cazane si generatoare sovietice - ceea ce cauta disperati ucrainienienii sa isi mai carpeasca termocentralele lovite de rusi

Cat despre intentia unei firme ca Remat sa faca altceva decat ceea ce stie, sa dezmembreze si sa recupereze ce se poate si sa valorifice ceea ce e util, fie ca piesa de schimb fie ca deseu - cine crede ca lupul isi schimba naravul :)

Gazul de furnal - cand functioneaza furnalul unde fac fonta, liberty il foloseste intern in amestec cu gaz metan nu au de ce sa il mai dea la cet galati

Mojito

Quote from: paulmare on June 27, 2024, 02:57:38 PMEu stiu ca la una moderna - randamentul (fara caldura recuperata in boilere si folosita de turbina cu abur) e mai mic decat la una cu abur supraincalzit (ciclu Rankine). Ca sa reduca oxizii de azot care sunt parte a autorizatiei de mediu, una din metode e sa reduca temperatura gazelor, nu stiu astea de la siemens cum fac,
Randamentele alea de 62% sunt doar de marketing, de la 58% in sus e foarte bine
Si ca fiecare turbina are HRSG, turbina cu abur merge la 50% si cand e doar o singura turbina in functiune

Sunt curios racesc in Mures ? sau in turn ? cred ca cei de la gazeta nu au inteles bine, ma indoiesc ca aproba pentru un rau ca Mures sa disipeze atata caldura in el cum facea vechea centrala sovietica
si daca turbinele cu gaz - sunt din cele cu pornire rapida si la rece si la cald ? sau sunt cele obisnuite
Gazele nu se răcesc că sa producă mai puține Nox, se controlează temperatura de combustie. Pt reducerea nox post combustie se injectează ammonia in gazul ars. Că sa reduci temperatura la combustie se injectează abur sau apa  in camera de ardere.

paulmare

Mojito stiu ca nu racesc gazele, eu intrebasem de "sursa rece" pentru turbina cu abur - vechea centrala mintia racea in mures, avea doua turnuri de racire de rezerva pentru perioadele cu apa putina, aia mi se parea ciudat sa le dea in 2024 aviz pentru racire in rau

Mojito

Bun, că sa lămurim niste chestii tehnice:
- randamentul unei turbine cu gaz vs turbina cu abur este clar în favoarea turbinei cu abur. Turbina cu gaz in ciclu simplu nu depășește 41%. Turbina cu abur recuperează cam 80% (diferența de entalpie abur la intrare și entalpie abur la ieșire) dar depinde de multi parametri (temp si près abur intrare și ieșire, tip turbina condensing sau non- condensing, side streams, preheat, etc). Doar că la o turbina cu abur trebuie sa iei și în calcul randamentul întregului proces, ars gaz sau cărbune in boiler, răcire a aburului, pompe de alimentare a boilerului etc. La sfârșit iese cam 40%, total. Deci tot pe acolo.
Nu prea înțeleg eu ce vrei sa zici cu pornire la rece sau la cald. Turbina cu gaz SGT6- xyzw se poate porni și la rece și la cald doar că durata ca sa o pui in sarcina durează... Iarna ia cam 4 ore sa o  pui in sarcina maxima daca pleacă din black start.  Adică încălzit ulei, gaz, până când  are precondiție de start. După ignition , minim  30-60 minute sa se încălzească iar treptele de încărcare sunt cam 20 MW / minut
Daca este preîncălzita, ulei și gas cald poate fi adusă la sarcina max in cca 30 minute.
Cu răcirea in Mureș (adică system închis) sau turn (deschis) nu cred că este vreo problema, cantitatea de căldură pe care trebuie sa o transferi nu este chiar așa mare, turbina cu abur este de tip condensing cu temp la ieșire in condenser sub 100°C.

TibiV

Imi place cand vad ca si altii au studiat la greu diagrama apa-abur, cu liniile alea de entalpie aparent greu de inteles...

Dar, deh, la "Cazane si turbine" nu iti luai diploma fara sa le stii ca pe Tatal Nostru...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Mojito

Mai ales când te lovești de ele de n-spe ori pe an.
PS diagrama se numește a lu' Mollier ;)

kitsune

Of, ce mi-aș fi dorit să se predea termotehnica și în pilipine... Mă chinui să îi explic treiarului de ce nu ii merg lui încălzitoarele și el mă tot aburește [sic].
Și voi vorbiți de entalpii și ozeneuri. Mama ei de diagramă, că o mâncam pe pâine la Căldări (GATAG - Generatoare de Abur și Turbine cu Abur și Gaze, așa îi spunea la noi).
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence