News:

.

Main Menu

Termocentrale

Started by silviu321, February 11, 2015, 11:32:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nicolaem

https://www.g4media.ro/ministrul-energiei-lucrarile-la-noua-centrala-termoelectrica-cu-ciclu-combinat-cu-turbine-cu-gaze-de-la-iernut-ar-putea-incepe-in-data-de-1-iulie-proiectul-de-la-iernut-a-fost-suspendat-in-2021-di.html

,,În momentul de faţă putem spune că la Iernut este soluţia finală. AGA Romgaz a aprobat contractul, noul contract cu Duro Felguera. Creditorii Romelectro, pentru că acolo era o problemă, au aprobat tranzacţia şi noul contract cu Duro Felguera. Practic, în momentul de faţă mai aşteptăm pur şi simplu o chestie formală, aprobarea judecătorului sindic al Romelectro pentru această tranzacţie, pentru a putea începe, a se da ordinul de lucrări (...) Am discutat cu antreprenorul, ni s-a spus că sunt pregătiţi să înceapă imediat ce ordinul de începere de lucrări este eliberat. Asta ar însemna 1 iulie.

mirceaeliade

Quote,,Vineri, preşedinţia suedeză a făcut ceva într-adevăr suprinzător, care slăbeşte politica noastră de mediu, redeschizând posibilitatea subvenţionării centralelor pe cărbune", le-a spus jurnaliştilor Turmes, înaintea reuniunii de la Luxemburg a miniştrilor Energiei din UE
https://www.economica.net/un-grup-important-de-state-membre-ue-respinge-subventionarea-centralelor-pe-carbune_676486.html

RobertH

https://www.economica.net/reincep-lucrarile-la-mult-asteptata-centrala-electrica-pe-gaze-de-la-iernut_685228.html

QuoteLa data de 1 august 2023 a avut loc predarea de către Romgaz, prin Sucursala de Producție Energie Electrică Iernut, executantului Duro Felguera S.A. a amplasamentului pentru începerea lucrărilor de realizare a obiectivului de investiții: ,,Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze", arată Ministerul Energiei într-un comunicat de presă.

Termenul de finalizare a unității de producție de energie electrică pe gaze cu putere instalată de 430 MW a fost stabilit la 16 luni de la data ordinului de reîncepere a lucrărilor, printr-un nou contract cu firma spaniolă Duro Felguera.

mirceaeliade

QuoteRomânia va solicita Comisiei Europene amânarea termenului de închidere a termoceentralelor pe lignit din Oltenia, a declart în conferință de presă ministrul Energiei, Sebastian Buduja. El a admis totuși că sunt puține șanse de reușită.

Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Oltenia, aprobat de Comisia Europeană, prevede că, până în 2026, trebuie să se închidă treptat toate capacitățile energetice pe ligni, urmând ca, tot atunci, să devină  operaționale noile centrale pe gaze de la Turceni și Ișalnița, cu capacitate totală de 1.325 MW.

De la finalul anului 2020, au fost retrase din exploatare Blocul 8 al termocentralei Ișalnița, Blocul 3 de la Turceni si a fost externalizată centrala electrică de termoficare Craiova II. În total 945 MW pe cărbune au fost scoși din exploatare, respectiv externalizați.
src

RobertH

https://www.economica.net/ultimul-grup-al-termocentralei-isalnita-a-fost-oprit-la-1-ianuarie-se-respecta-la-virgula-progranul-de-inchidere-dar-punerea-in-functiune-a-instalatiilor-noi-e-mult-intarziata_716169.html

QuoteUltimul grup al termocentralei pe cărbune de la Ișalnița, pusă în funcțiune în anii '60, a fost oprit pe 1 ianuarie puțin după miezul nopții și este trecut în rezervă de capacitate, conform planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, convenit cu Comisia Europeană.

Blocul 7 al termocentralei pe cărbune de la Ișalnița, de lângă Craiova, ultimul grup de 315 MW al termocentralei care avea cândva o putere instalată de peste 1.000 MW a fost oprit în dimineața zilei de 1 ianuarie și trecut în rezervă tehnică, exact cum este stabilit în planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia (CEO).

"De la 1 ianuarie suntem trecuți în program de rezervă, grupul va mai funcționa doar dacă va mai fi nevoie. Acum este oprit, este posibil să mai fie pornit peste o săptămână, stocuri de cărbune mai sunt, dar rămâne de văzut dacă mai e nevoie de noi", ne-a spus Nicușor Văduva, lider de sindicat la Ișalnița, care se declară însă sceptic asupra viitorului.

"Faptul că s-a oprit pe 1 ianuarie la ora 1 dimineața imi arată că se respectă la virgulă programul de închidere, dar termenele de punere în funcțiune ale instalațiilor noi sunt mult întârziate. Nu s-a pus nici măcar un panou, ce să mai vorbim despre un parc fotovoltaic? Speram la o altă abordare", ne-a mai spus Văduva, care crede că, dacă va mai fi repornit, ultimul grup de la Ișalnița va mai funcționa doar până la finalul acestei ierni.

Liderul sindical mai spune că, chiar și în ciuda lipsei fondurilor din ultimii ani, atît grupul 7, oprit acum și trecut în rezervă, cât și grupul 8, oprit acum trei ani, mai aveau ore de funcționare și mai puteau produce energie electrică dacă li se mai permitea funcționarea.

Termocentrala de la Ișalnița a fost pusă în funcțiune în perioada 1964-1967 marcând o premieră în România – grupul de 315 MW pornit atunci era cel mai mare din țară la vremea respectivă. La sfârștitul perioadei comuniste, centrala avea o capacitate de circa 1.000 MW și s-a spus deseori că grupurile de 315 MW au fost cele mai fiabile grupuri energetice din perioada anilor '80-'90. Treptat, capacitatea termocentralei s-a restrâns, și, acum mai funcționa un singur grup de 315 MW, grupul 7, grupul 8 de aceeași capacitate fiind închis definitiv în anul 2021.

nicolaem

#230
partea proasta e ca nici nu se va pune vreun panou pe acolo. ca de obicei statu e incapabil sa faca ceva. Sau chiar acele companii blocate in mentatiti de acum 30 de ani.
Intre timp fac alti privati parcuri iar pana se trezesc astia vor vedea ca nu mai e nevoie de cresterea capacitatii  foto.



LE ca tot ziceam ieri ca nu punem nimic in loc. Ne zice mai grav Curte de Conturi :

•    Avem cea mai mare creștere a prețului electricității la nivelul UE în semestrul II 2022 (+112,35%)
•    România a devenit importator net de energie electrică începând cu anul 2019, iar soldul balanței comerciale a înregistrat în acest sector un deficit de 735,8 milioane euro, în perioada 2019-2021.
•    România și-a propus să crească în 2022 capacitatea de producere a energiei din surse regenerabile cu 1.816 MW, dar obiectul nu a fost atins decât în proporție de 0,64%.
•    În ultimii șase ani au fost puse în funcțiune doar două noi capacități de producere a energiei electrice pe bază de surse regenerabile, cu o putere instalată de doar 15,56 MW.
•    În ultimii cinci ani, partidele au propus prin programele de guvernare, la operatorii economici la care statul este acționar unic/ majoritar, punerea în funcțiune de noi capacități având o putere instalată de peste 4.900 MW. Concret, a fost pusă în funcțiune o singură capacitate de producere cu o putere de doar 3 MW (0,06%).
•    Costul unitar mediu înregistrat de producătorii români de energie electrică din surse regenerabile a înregistrat creșteri importante, deși la nivel mondial se înregistrează o tendință de diminuare.
•    În iunie 2023, România a dispărut din clasamentul RECAI, care cuprinde cele mai atractive 40 de state din punct de vedere al investițiilor în sectorul energiei
•    Consumul de energie electrică înregistrat la nivel național a scăzut cu 6,32% (în principal prin reducerea consumului)



Este corect ca avem proiecte in executie de multi GW dar nu inteleg de ce inchidem, ca orium vom importa en din carbune de la Bulgari intre timp.

RobertH

#231
Hai totusi sa nu dam date din 2022 cand a fost criza energetica si specula pe piata.

Productia pe carbune din 2023 nu a depasit 1 GW decat foarte rar si cu toate astea Romania a fost net exportatoare. Deci 3 grupuri de 330MW functionale concomitent, asta e capacitatea ce trebuie mentinuta pana apar alte surse.


Sursa: energy-charts.info

Teoretic erau 5 disponibile (conform planului de restructurare CEO) anu asta dar au fost multe defectiuni. Anul asta intra in functiune Rovinari 5 modernizat deci chiar si cu inchiderea Isalnita 7, tot 5 grupuri vor fi in functiune. Chiar si cu inca o inchidere prognozata, tot raman 4 grupuri: 3 concomitent, unul in rezerva/reparatii. Nimic nu se prea schimba fata de 2023 pe anul asta.

Urmeaza sa fie gata noul grup pe gaz de la Iernut la final de 2024 care va inlocuii urmatorul grup pe carbune care se inchide in 2025. Deci scade la doua grupuri pe carbune ce mai trebuie mentinute. 

In 2026 trebuie sa fie gata centrala pe gaz Mintia si va ramane un grup pe carbune in productie si 2 in rezerva. Asta fara sa iei in calcul proiectele pe fotovoltaice si eoliene care vor fi puse in functiune in urmatorii 3 ani.



Powered by API/PUM imgur uploader

nicolaem

merci de analiza.
Nustiam de Rovinari 5.
in rest , da, am mai spus si eu viitorul RO pe parte de energie pare foarte bun.
Doar ca mai dureaza putin pana e gata Iernut si cateva eoliene si foto.

dumbravaandrei

Problema incepe sa apara din zona de stocare, nu zona de productie.

Konter

Primarul Florin Birta a semnat  contractul de proiectare si executie pentru inlocuirea grupului energetic 1 existent cu un grup energetic modern. Astfel, municipiul Oradea si-a asumat decizia de a continua investitiile pentru aducerea sistemului centralizat de alimentare cu energie termica la un nivel calitativ superior, vizand totodata imbunatatirea serviciului public de termoficare oferit consumatorilor.
Contractul a fost semnat cu  asocierea de firme formata din: Loial Impex (lider) - Engul SRO - Moldproiect ASDSRL si are o valoare de 186,18 milioane lei fara TVA.
"Am semnat azi unul dintre cele mai importante contracte pentru Municipiul Oradea, cu siguranta cel mai mare contract de investitii care va fi implementat in acest an", a declarat primarul Florin Birta.
Investitia denumita ,,Unitate de productie cogenerare de inalta eficienta pentru inlocuirea blocului 1 existent" consta in prevederea unor solutii noi de producere a energiei termice si electrice, mai putin poluante si eficiente energetic, care sa acopere necesarul de energie termica a sistemului de termoficare din municipiul Oradea.
Proiectul prevede inlocuirea grupului energetic Blocul 1, pus in functiune in anul 1966 (format din cazanul C1 si turbina de abur TA1) din CET Oradea, grup aflat la limita duratei de viata, cu echipamente noi de ultima generatie, respectiv:
 un ansamblu format din doua cazane de apa fierbinte (CAF-uri), cu functionare pe gaz natural, avand o capacitate nominala de 50 MWt, care vor produce energie termica, o statie de pompare, o statie electrica de alimentare a celor doua CAF-uri, o statie de pompare cu ajutorul careia agentul termic produs este transportat catre consumatori, dar si sisteme de masurare si contorizare a energiei termice, acestea reprezentand Obiectivul 1 al investitiei.
un ansamblu format din patru motoare termice, cu functionare pe gaz natural, de capacitate egala de 7,54 Mwe, pentru producerea energiei electrice si 6,495  MW pentru producerea energiei in cogenerare de inalta eficienta, o statie electrica de evacuare a puterii, avand sisteme de masurare si contorizare energie electrice si termice. Capacitatea totala electrica a ansamblului de patru motoare este de 30,16 MWe, iar capacitatea termica a acestora este de cca. 26 MWt, reprezentand Obiectivul 2 al investitiei.
demolarea bateriei de turnuri de racire nr. 2 existenta, in locul careia vor fi amplasate motoarele termice, reprezentand Obiectul 3 al investitiei.
Durata de realizare a investitiei este de 18 luni.

https://www.agendaconstructiilor.ro/files/info-santiere/contract-de-37-milioane-euro-pentru-modernizare-echipamente-energetice-la-cet-oradea.html

tom_sawyer

[CN1065968] Achiziția contractului de proiectare şi execuție lucrări, pentru obiectivul de investiții ,,Capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienţă de 295 MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA

Data publicare: 04.03.2024
Autoritate contractanta: Societatea Electrocentrale Craiova SA

Valoarea estimată fără TVA: 1.077.352.290 lei
Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 15.04.2024

Harry

Elsaco Electronic SRL a fost desemnată câștigătoarea licitației, astfel că a fost semnat contractul de lucrări.
Valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2025.
Prin acest proiect se asigură construirea unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde).
Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW.

TVlad

Daca am inteles eu bine, aceasta co-generare de inalta eficienta se refera la conversia energiei termice in energie electrica. Cu cit mai mare eficienta, cu atit mai putina caldura reziduala rezultata deci un numar mai mic de apartamente posibil a fi alimentate.

Pentru ca nevoia de agent termic pentru incalzire sau apa calda nu e neaparat corelata cu productia de energie electrica, intotdeauna e nevoie de capacitate suplimentara dedicata strict incalzirii: acele cazane de apa fierbinte - CAF-uri.

Harry

Deci sa inteleg ca demoleaza turnul dar lasa cazanele?

tom_sawyer

[CN1066935] Proiectare și execuție centrală Cogenerare de înaltă eficiență pe gaz, flexibilă, în sectorul încălzirii centralizate Rm. Vâlcea

Data publicare: 27.03.2024
Autoritate contractanta: CHIMCOMPLEX SA BORZESTI

Valoarea estimată este de 516.865.836,46 lei fără TVA

Chimcomplex S.A. Borzești - Sucursala Rm. Vâlcea a semnat, în calitate de Beneficiar, contractul de finanțare nr 4/26.01.2023 în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Pilonul I. Tranziția verde – Componenta 6. Energie - Măsura de investiții 3 -Dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea atingerii unei decarbonizări profunde. Obiectivul general al proiectului constă în realizarea unei capacități de producție pe gaz de 108 MWe /89.1 MWt, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) pentru alimentarea cu energie termică a locuitorilor municipiului Rm. Vâlcea într-o perioadă de maxim 24 luni de la semnarea contractului de finanțare(termenul de punere în funcțiune este 31.12.2025, conform contractului de finanțare).

Durata de execuție este de maxim 18 (optsprezece luni de la emiterea ordinului administrativ de începere a activității de proiectare și până la admiterea recepției la terminarea lucrărilor, fără ca termenul de finalizare să depășească data limită de 31.12.2025 impusă prin programul de finanțare PNRR C6 I3.

Depunere oferta - Data limita: 30.04.2024