News:

.

Main Menu

Termocentrale

Started by silviu321, February 11, 2015, 11:32:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

adiarc

gaz sau orice regenerabil pana la capacitatea impusa...nu mai autorizeaza nimeni pe carbune...

gaz..poate cel din M.Neagra  :lol:
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

stangabriel

https://www.zf.ro/companii/rompetrol-spune-ca-va-pune-in-functiune-termocentrala-de-la-midia-un-20873111
Ca o comparaţie, centrala pe gaze de la Iernut, o investiţie a Romgaz, a început în 2016, trebuia finalizată în 2019 şi nici acum nu este gata, neavând un termen oficial pentru punerea în funcţiune.

Kazahii de la Rompetrol estimează că în vara anului viitor centrala Midia, de 80 MW, care se construieşte pe platforma Petromidia din Năvodari, va fi gata, proiectul cu o valoare de 148 de milioane de dolari fiind derulat prin intermediul Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), un joint venture între statul român şi KMG (KazMunayGas) International.

Şantierul a fost deschis în mai, anul trecut, şi a obţinut la finalul săptămânii trecute o finanţare din partea BCR.

,,Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a încheiat cu succes un credit sindicalizat în valoare totală de 83 milioane euro pentru a finanţa construcţia noii centrale de cogenerare de pe platforma Petromidia. Băncile finanţatoare sunt Banca Comercială Română, în calitate de aranjor principal mandatat, bookrunner, agent de documentare, facilitate şi garanţii, alături de următoarele bănci: Raiffeisen Bank, Alpha Bank, OTP Bank şi Garanti Bank în calitate de aranjori principali mandataţi", au anunţat reprezentanţii FIEKR.

tom_sawyer

ALRO, selectată de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala electrică pe gaze naturale de 850 MW la Ișalnița

ALRO – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala electrică pe gaze naturale de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. Asocierea urmează să fie aprobată de organele corporative ale celor două companii. În etapa finală au participat nouă companii, confirmând interesul crescut pentru investiții în domeniul surselor de energie cu un impact redus asupra mediului.

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei. Participația ALRO va fi de 40,1% din capitalul social al societății mixte (SPV) înființate pentru implementarea proiectului Ișalnița.

Noua centrală va fi amplasată lângă centrala electrică pe cărbune deținută de CE Oltenia la Ișalnița. Construirea centralei pe gaz de la Ișalnița va avea ca efect reducerea anuală a emisiilor de CO2 cu peste 3.000 kt, ceea ce reprezintă 10% din obiectivul Planului Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice. Se estimează că, în perioada construcției, vor fi create peste 1.000 de locuri de muncă, iar în faza operațională vor fi disponibile până la 80 de locuri noi de muncă.

Pe lângă aportul celor doi parteneri, proiectul de la Ișalnița va beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 50% din valoarea totală a investiției, în suma de 506 milioane euro, precum și de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat în august 2022 o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării.

Proiectul se află în stadiu avansat de autorizare, iar licitația pentru selecția unui Owner's Engineer se află în stadiu final. Conform estimărilor curente, centrala va furniza energie electrică sistemului energetic național începând cu 2026.


ceoltenia.ro

mirceaeliade

#213
Nu credeam ca o sa ajung sa aplaud initiativele PSD, clar ca lumea a luat-o razna:

QuotePSD îi cere premierului Ciucă să renegocieze termenele din PNRR pentru închiderea minelor și termocentralelor pe cărbune
,,Este inacceptabil să-ţi asumi că la finalul acestui an se vor închide încă două grupuri energetice pe cărbune, la Turceni şi Rovinari, 660 MW, sperând că la un moment dat, în următorii ani, se vor deschide nişte grupuri pe gaze. Cei care au întocmit PNRR în materie de energie au dovedit că nu cunosc realitatea (...). România nu îşi poate permite în acest context geopolitic să renunţe la încă 660 Mwatt", a spus Zamfir, citat de Agerpres.
,,Nu există nicio diferenţă între centralele Rovinari şi Turceni şi alte centrale din Germania, Polonia şi alte ţări. Toate centralele pe cărbune corespund condiţiilor de mediu şi au avizele necesare pentru o funcţionare foarte bună", a afirmat Zamfir.
,,În ultimul ceas, solicităm prim-ministrului ca la discuțiile pe care le va avea la Bruxelles să renegocieze țintele din PNRR. Am constat că termenele de închidere a exploatațiilor miniere și a capacităților pe cărbune sunt complet nerealiste. Necesarul de cărbune în momentul ăsta este unul extrem de mare. Importul României a crescut cu peste 13,5%. Asta arată că se consumă cărbune în România, iar noi, dintr-o incapacitate managerială, nu putem să-l scoatem. Cine a gândit planul de restructurare a făcut o mare eroare. Prim-ministrul are obligația să renegocieze acest plan. Țintele asumate sun absolut dezastruoase", a declarat Daniel Zamfir, în cadrul unei conferințe de presă la Senat. Liderul grupului PSD din Senat, Radu Oprea, a menţionat că Germania are termenul de închidere 2035 şi are ,,un mix energetic" comparabil cu al României, din punct de vedere al ponderii materiilor prime folosite. ,,Dacă Germania poate, ar trebui să poată şi România", a spus Radu Oprea.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/psd-ii-cere-premierului-ciuca-sa-renegocieze-termenele-din-pnrr-pentru-inchiderea-minelor-si-termocentralelor-pe-carbune-2128691

mirceaeliade

QuoteGuvernul a aprobat, miercuri, amânarea până la data de 1 octombrie 2023 a închiderii grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 şi Turceni 7 şi a exploatărilor miniere aferente acestora, aparţinând Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A., relatează Agerpres.
https://www.economica.net/guvernul-a-amanat-inchiderea-grupurilor-energetice-rovinari-3-si-turceni-7-si-a-exploatarilor-miniere-aferente_637347.html

TVlad

Aminam dar din punct de vedere tehnic cit mai pot functiona grupurile respective fara modernizare? Ar trebui sa incetam odata cu ineptiile sinucigase si sa ne punem la punct infrastructura energetica securitara.

GIV

in legatura cu finalizarea achizitionarii termocentralei de la Mintia, rezultatul o sa fie un succes? cam cati angajati erau inainte acolo si la cati s-ar putea ajunge dupa modernizare?

mirceaeliade

QuoteVirgil Popescu: România şi-a asumat anul 2032 pentru ,,eliminarea" cărbunelui. Termenul pentru trecerea în conservare a celor două unităţi de la Rovinari, devansat pentru iunie, nu vor fi disponibilizări

Potrivit ministrului, anul 2032 este un termen suficient de lung pentru a nu periclita sistemul energetic naţional şi pentru ca forţa de muncă de acolo să meargă în altă zonă.


Virgil Popescu a precizat că la finalul anului trecut trebuia în planul de restructurare al CEO Oltenia să treacă în conservare două unităţi, unitatea 3 şi 7 Rovinari.

"Fiind o criză energetică, la sfârşitul anului trecutm am prelungit, nu le-am trecut în conservare până în 30 septembrie, aceste două unităţi, din discuţiile cu Comisia Europeană, termenul de 30 septembrie se devansează în cursul lunii iunie, discutând cu compania şi neexistând probleme vizavi de această punere în conservare. Nu închidere, nu tăiere", a arătat el, precizând că ele pot fi redeschise oricând, scrie News.ro.

https://www.economica.net/virgil-popescu-romania-si-a-asumat-anul-2032-pentru-eliminarea-carbunelui-termenul-pentru-trecerea-in-conservare-a-celor-doua-unitati-de-la-rovinari-devansat-pentru-iunie-nu-vor-fi-disponibili_655555.html

nicolaem

la "demolat" vadca stam bine, mai greu cand construim:

https://economedia.ro/complexul-energetic-oltenia-opreste-doua-grupuri-pe-carbune-din-aceasta-noapte-unul-definitiv-iar-altul-intra-in-conservare-proiecte-fotovoltaice-si-un-grup-pe-gaze-in-loc.html

Două grupuri pe cărbune, de la Rovinari și Turceni, vor fi oprite din această noapte, unul urmând să fie închis definitiv, iar celălalt intră în conservare, a anunțat miercuri Complexul Energetic Oltenia.

Închiderea vine ca urmare a calendarului asumat de România în ordonanța de decarbonizare a sistemului energetic, prin care și-a propus scoaterea treptată din exploatare a capacităților energetice pe baza de cărbune.

Grupul energetic nr. 3 de la termocentrala Rovinari a fost pus în funcțiune în anul 1976, cu o capacitate de 330 MW,
Instalația de desulfurare aferentă acestui grup va fi utilizată pentru racordarea grupului nr. 5 de la Rovinari

Grupul energetic nr. 7 de la termocentrală Turceni a fost pus în funcțiune în anul 1987, cu o capacitate de 330 MW

RobertH

https://www.economica.net/grupul-grec-avax-va-construi-centrala-pe-gaze-de-la-mintia-de-1-750-mw-pentru-mass-group-holding-contract-de-673-mil-euro_672234.html

QuoteGrupul AVAX anunță că a semnat un contract cu grupul Mass Group Holding (MGH) pentru construcția și punerea în funcțiune a unei centrale electrice cu ciclu combinat de 1.750 MW, cu un buget total de 673,5 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă. AVAX este un mare grup de construcții din Grecia, care a construit inclusiv metroul din Atena și operează în concesiune câteva dintre marile autostrăzi ale țării.

"Mai exact, centrala electrică cu ciclu combinat Mintia va fi construită în regiunea Deva din România. Construcția va dura 38 de luni și se preconizează că va începe imediat, creând aproximativ 700 de locuri de muncă. Acesta este cel mai mare proiect de construcție a unei unități de generare a energiei electrice atribuit unei companii grecești până în prezent și va fi livrat la cheie în vara anului 2026", se mai arată în comunicat.

"Unitatea va funcționa pe bază de gaze naturale și va cuprinde două turbine cu gaz SGT5-9000HL, o turbină cu abur SST5-5000 și trei generatoare SGen5-3000W de la SIEMENS. (Achiziționarea echipamentelor nu face parte din domeniul de aplicare a contractului AVAX)", mai arată comunicatul.

Mass are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz și energie regenerabilă. CNTEE Transelectrica SA și SNTGN Transgaz SA au acordat avizele și autorizațiile necesare pentru demararea investițiilor.

nicolaem

interesant, nu ma asteptam ca irakienii sau ce erau aia sa se miste asa repede.
sunt sanse f mari ca prin 2030 sa avem un mare excedent de energie la cate proiecte sunt pregatite.

mirceaeliade

De obicei numai o fractie mica din proiectele propuse ajung sa se deschida la timpul propus.  Oricum, o supraproductie e o problema ok pt ca scazi de costurile cu subventii la producere, subproductia e problema.

nicolaem

nu neaparat ca poti falimenta privati care investesc in regenerabile.

mirceaeliade

Inseamna ca acele investitii nu sunt sustenabile.  Ori alegi sa platesti mai mult la intretinere, ori lasi piata sa isi faca treaba liber, fara interventii artificiale care ciomagest pe unii si ridica in slavi pe altii, preferential.

nicolaem

pai investitiile astea evident ca nu sunt sustenabile. dar sunt prijinite politic, altfel nu am avea cum sa scapam de carbune daca ne uitam doar la cost si riscuri.