News:

.

Main Menu

Termocentrale

Started by silviu321, February 11, 2015, 11:32:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ado87

Uniper Datteln 4 este una din acele investitii (legacy) incepute prin 2006, care odata ridicata întrebarea referitor la emisiile de CO2 ale termocentralalelor pe baza de cărbune deja era prea scump să o mai oprești din construcție fiindcă fuseseră investiți foarte multi bani în ea. De aici și a fost luată decizia de finisare a proiectului și propunerea închiderii mai accelerate ale altor active din portofoliu ce la fel operau pe bază de cărbune. De altfel cărbunele nu este importat doar din Rusia, ci se folosește un mix de cărbune rusesc, columbian și cel din Africa de Sud, în funcție de conținul de sulf în fiecare, pentru a se crea un combustibil optim preț/calitate.

Acest proiect este de fapt un copy-paste de la centrala Maasvlakte 3, care este tot în portfoliul Uniper. In 2006, când a fost aprobat FID-ul pentru aceste investiții, în pipe-line erau de fapt 4 astfel de centrale care urmau să fie construite in Olanda, Germania și Franța. Aceste termocentrale urmau să folosească o tehnologie nouă, un aliaj nou pentru cazanul de ardere (boiler). De la acest nou aliaj au început o groază de probleme pe care curent le întâmpină Maas 3. Prin 2016/2017 când construcția Datteln 4 se apropia de final și trecea prin perioada de testare au fost descoperite problemele reale ale acelui nou aliaj. La sudură aliajul crăpa și au fost descoperite milione de micro crăpături în cazan care la temperaturi mari ar fi crescut în dimensiuni. A fost luată decizia de demontare/demolare a cazanului nou construit și construcția altuia dintr-un alt aliaj la un cost adăugător de peste 200m EURO. De altfel, Datteln 4 cred că ar fi fost demult abandonat ca și proiect dacă nu era contractat 70% din volumul producției pe o periodă de 25 de ani. Astăzi D4 cu toată eficiența sa sporită nu este un activ care ar fi operat comercial în condițiile pieței actuale, unde CDS (clean dark spread-ul) pentru el, în Germania, este negativ. Prețurile certificatelor de emisii CO2 este ceea ce îl face nerentabil, în Germania, cum de altfel este cărbunele peste tot un tările UE.

Problema SEN-ului românesc constă în lipsa unui operator mare de centrale (hydro, nuclear, termo) care să aibă un portofoliu diversificat și în acest fel să fie asigurat cash-flow-ul atât de necesar pentru aceste investiții masive. CEO cred ca dă faliment în curând, în principal din cauza managementului prost și a prețului la emisiile CO2 care îl face nerentabil. Nu știu cât îl va mai putea finanța/subsida Guvernul. În plus România sau mai bine zis producătorii români au nevoie de taxa de import CO2 instituită de CE ca de aer, pentru ca altfel importurile din Serbia și Ucraina, unde carbonul nu costă nimic vor distrugere din ce a mai rămas prin țară.

Niciodată nu am înțeles acel naționalizm românesc în domenii unde nu există know-how-ul local, gen deep-offshore drilling sau operarea de portfolii de active energetice mixte. Eu dacă nu știu sa fac ceva merg și procur acel know-how sau gasesc o formulă de JV unde ma asociez cu cei care cunosc și fac asta foarte profitabil. În România operatorii încă nu au învățat să facă benchmarking operațional sau comparații intra-regionale. De exemplu Iernutul ( pe care nu mai știu ce vrea să facă Romgaz-ul cu el) opera cele 3/4 turbine vechi cu un număr de personal de peste 380 pex. Un activ asemănător ca putere instalată este operat in Ungaria cu 60-80 pex. Asta e marea diferență între stat și privat. De aici și beneficiile financiare care rezultă din aceste cheltuieli operaționale mult mai mici care eliberează CashFlow pentru CAPEX.

Referitor la acele mega capacități termo de generare pe care le prezintă ANRE-ul in România, la un studiu efectuat personal am descoperit că doar CTE Brazi este operată profitabil, restul din cele mari vor intra în incapacitate de plată în curând, mai ales din cauza prețului CO2, care se plătește cu un an întarziere deobicei. In 01 Aprilie 2021 se efectuează transferul certificatelor pentru toată producția din 2020. Dacă nu le ai esti amendat foarte sever. Dacă deschide-ți bilanțurile financiare a operatorilor pentru anul 2020 o sa vedeți câti din ei au putut face acele plăți. Și această situație se va repeta în fiecare an. SEN-ul are un viitor sumbru.

tom_sawyer

Un grup de firme coreene vrea să facă o centrală pe gaze de 1.000 MW la Mintia și să participe la proiectele pe gaze ale CE Oltenia

Un grup de firme din Coreea de Sud, format din firmele AKEDA, Hyundai Power Systems și BKB intenționează să investească într-o centrală electrică în ciclu combinat și într-un parc fotovoltaic la Mintia, potrivit declarațiilor investitorilor. Coreenii ar dori să se asocieze și cu CE Oltenia în proiectele de centrale pe gaze.

Grupul de firme din Coreea de Sud a depus deja o oefrtă neangajantă pentru a prelua activele termocentralei Minitia, unde dorește să construiască o centrala pe gaze în ciclu combinat de 1.000 MW, proiect pentru care estimează că vor cheltui circa 1,3 miliarde de dolari. Declarația a fost făcută de Siwoo Chung, CEO al BKB, la o întâlnire cu presa. El a mai spus că la Mintia există și premise pentru a se face un parc fotovoltaic de circa 110 MW.

Oficialii consorțiului coreean au făcut deja vizite, atât la Mintia, cât și la Paroșeni, centrale ale definctului Complex Energetic Hunedoara, dar și la cele patru centrale al CE Oltenia și au discutat cu oamenii din conducerea celor două companii. De asemenea, au avut discuții și cu ministrul Energiei, Virgil Popescu.

economica.net

DarkFranck

#197
În negocierile pentru PNRR, Bruxellesul cere României un calendar de înlocuire a cărbunelui

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care implică fonduri de 29 miliarde euro, presupune respectarea de către autorităţile române a mai multor condiţii, inclusiv legate de sectorul energetic, un domeniu în care Comisia Europeană cere un calendar de înlocuire a cărbunelui.

Astfel, potrivit unui document, în negocierile dintre România şi CE se discută aprobarea de către autorităţile de la Bucureşti a unui calendar clar până cel târziu în T2 2022, acesta trebuind să conţină măsuri de închidere sau conservare a minelor şi de reconversie profesională a angajaţilor din aceste zone.

De asemenea, până în T2 2025 ar trebui închise minele de huilă Lonea şi Lupeni, iar până în T2 2032 următoarele două exploatări miniere de huilă din judeţul Hunedoara, respectiv Vulcan şi Livezeni, precum şi ecologizarea siturilor.

Discuţiile prevăd ca până în T2 2026 să fie închise şi cel puţin 5 din cele 9 mine de lignit din cadrul CE Oltenia şi să fie înlocuiţi 1300 MW de capacitate instalată de lignit cu sisteme CCGT (combined cycle gas turbine).

Dincolo de discuţiile globale privind energia verde şi reducerea poluării, cărbunele nu este mort, ponderea sa în mixul energetic al lumii doar s-a redus, de la 40% în 2010 la 35% în 2020, în condiţiile în care consumul de energie a urcat cu un sfert. Spre deosebire de sursele de energie nepoluante, solar sau eolian, producerea de energie prin arderea cărbunelui este un proces constant şi predictibil, ceea ce face din acest combustibil sursa potrivită pentru a acoperi nivelul minim de electricitate de care are nevoie o ţară sau o regiune.

În Germania de exemplu, în pofida celui mai ambiţios proiect de înverzire a economiei, cărbunele, cel mai poluant combustibil, dă un sfert din energia consumată, iar importurile de cărbune ar putea creşte anul acesta. În plus, cu toate că această ţară îşi dezactivează treptat termocentralele, ultima astfel de unitate a fost pusă în funcţiune abia anul trecut.

Marea Britanie are în plan deschiderea unei noi mine, iar în SUA apetitul pentru energie şi combustibili fosili împinge în sus cererea de cărbune.

România nu depinde în proporţie covârşitoare de cărbuni pentru acoperirea cererii interne, energia pe cărbune având o pondere de circa 20% în mixul energetic. Dar cu toate acestea, energia produsă de CE Oltenia este cea care setează preţul în piaţă, scumpirea accelerată a electricităţii de la începutul anului fiind un efect direct al spargerii sectorului energetic pe surse de producţie.

România este singura ţară europeană în care sectorul de producţie este spart în funcţie de sursă, 80% din toată capacitatea fiind administrată de companii de stat, mai arată ZF.

(sursa: Mediafax)
Fluctuat Nec Mergitur

paulmare

Termocentrala Iernut - e cam la 65-70% realizarea global, lucrari inca neproiectate etc
https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/SNG-Proiect-CTE-Iernut/AB001

si vechiul director (si vechiul site) o dadeau "in probe", "pornim acum" etc
acuma vad ca au scos si alea triumfaliste de pe site
https://www.romgaz.ro/evolutie-proiect-cctg

Lucrări de construcţii - montaj executate

Montarea celor 4 turbine cu gaze, a reductoarelor de turație și a generatoarelor aferente acestora.
Montarea echipamentelor auxiliare ale turbinelor cu gaze (container de control electric și electronic – PEECC, modul de ulei și gaz, modul de spălare a compresorului de aer aferent TG, sistem de filtrare aer aspirație TG, sistem de evacuare gaze arse, module auxiliare pentru racordare borne generator – GNAC și GLAC, sistem de excitație generator - GSEC, sistem de pornire cu invertor - SFC, transformator de excitație, panouri de excitație și control, modul de stingere a incendiului cu CO2, etc.).
Montarea și testarea țevilor de interconexiune între turbinele cu gaze și echipamentele auxiliare ale acestora.
Montarea celor 2 turbine cu abur și a generatoarelor aferente.
Montarea echipamentelor auxiliare ale turbinelor cu abur (condensator de abur, pompe de condensat principal, pompe de vid, pompe de amorsare, sistem de spălare cu bile a condensatorului, expandoare, rezervoare de condensat, rezervoare și pompe de drenaj, vane de ocolire a turbinelor - BYPASS de înaltă și joasă presiune, module auxiliare pentru racordare borne și nul generator – GNAC și GLAC, sistem de excitație generator - GSEC, transformator de excitație, panouri de excitație și control, modul de ulei, vane de închidere și control pentru abur de joasă și înaltă presiune, instalații de abur de etanșare, etc.).
Montarea țevilor de interconexiune între turbinele cu abur și echipamentele auxiliare ale acestora.
Punerea în funcțiune a podurilor rulante de 25 Tf.
Punerea în funcțiune a podului rulant de 50 Tf.
Montarea celor 4 cazane recuperatoare (structură de susținere, module cu suprafețe de schimb de căldură, coș de fum, tambur ÎP, tambur JP, degazor, supape de siguranță, amortizoare de zgomot, armături de închidere și de reglaj, suporți de susținere, etc)
Montarea echipamentelor auxiliare ale cazanelor recuperatoare (pompe de alimentare, pompe de recirculație, container monitorizare emisii, container pentru analize chimice, expandoare de purjă, etc.).
Montarea țevilor de interconexiune pe partea de abur de ÎP, abur de JP și abur de etanșare.
Realizarea circuitului deschis de apă de răcire (cameră de amestec, canale, stavile plane de canal, stația de pompare cu patru pompe de circulație și două pompe de răcire în circuit deschis, macara portal 8 tf, macara pivotantă 0.25 tf, conducte de transport, bazine de sifonare, etc).
Realizarea circuitului închis de apă de răcire (pompe de răcire în circuit închis, filtre de apă, schimbătoare de căldură, rezervor tampon, conducte de legătură, etc.).
Executarea lucrărilor hidrotehnice pentru: apă potabilă, apă de stins incendiu, canalizare menajeră, canalizare pluvială și canalizare tehnologică.
Realizarea stației de finisare apă demineralizată (stație de tratare și rezervoare de acumulare).
Montarea celor 2 compresoare de aer instrumental și tehnologic.
Montarea cazanului auxiliar de abur, necesar pornirii turbinelor cu abur din orice stare termică.
Montarea celor 4 compresoare de gaz și a motoarelor de antrenare a acestora.
Construcţia canalelor subterane pentru rastele de cable.
Realizarea sistemelor de ventilare și climatizare (HVAC) clădire principală și clădire electrică.
Realizarea circuitelor de iluminat interior și exterior.
Montarea cablurilor de medie tensiune între clădirea electrică și transformatoarele de alimentare PEECC, transformatoarele de excitație a turbinelor cu gaze, transformatoarele de alimentare a sistemelor de pornire cu invertor (SFC), transformatoarele de servicii proprii și transformatoarele auxiliare.
Montarea cablurilor de joasă tensiune de conexiune între transformatoarele de excitație ale turbinelor cu gaze și module de excitație (GSEC).
Montarea cablurilor de joasă tensiune de conexiune între transformatoarele de alimentare PEECC și containere de control electric și electronic (PEECC).
Montarea celulelor de medie și joasă tensiune (6 kV și 0.4 kV).
Montarea UPS-urilor și a bateriilor electrice.
Montarea dulapurilor aferente sistemului de control distribuit - DCS.
Montarea containerului de 6kV, pentru alimentarea de rezervă a centralei.
Montarea celor 4 întrerupătoare de borne aferente TG.
Montarea barelor capsulate aferente celor 6 generatoare.
Montarea celor 6 transformatoare bloc.
Montarea celor 4 transformatoare auxiliare (servicii interne) aferente TG.
Montarea cablurilor de înaltă tensiune pentru racordarea grupurilor la SEN.

paulmare

In ultimul bvc romgaz - centrala in cogenerare de la Iernut care trebuia sa intre in sen in decembrie 2019 - va fi gata in decembrie 2023 https://www.bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/SNG-Materiale-AGOA-28-02-2022-BVC-Romgaz-2022/8C788
Vechiul director si CA-ul aferent ar merita ascunsi dupa ce o dadeau din 2020 cu "intram in probe" etc - ce bataie de joc cu proiectul asta a politrucilor de la romgaz

si o centrala noua in cogenerare la Petromidia - micuta doar 80 MW instalati- o sa acopere consumul tehnologic de curent si abur al rafinariei (si la brazi, aburul rezidual de la cazanul petrom e folosit in rafinarie) - doar 10-20MW electrici exces, plus apa calda si caldura in navodari in locul vechiului CET   

si in materialele de la AGA Alro (care consuma cam 8% din tot ce e in sen produs local si importat), centrala noua pe gaze la slatina (probabil in locul vechii centrale pe carbune din slatina abandonata in constructie dupa revolutie, sau la tulcea unde prajesc bauxita adusa cu vaporul din sierra leone) - deocamdata "studiu", alro si-a inchis luna asta 3/5 din capacitatea de alumiu primar (3 hale de electroliza din 5) 

tom_sawyer

#200
Lichidatorul judiciar Maestro SPRL scoate la licitație societatea Electrocentrale Galați, aflată în faliment, precum și activele acesteia, la un preț total de aproximativ 23 milioane de euro. Licitația vizează atât activul funcțional CET din incinta Combinatului Liberty Galați, cât și echipamente, utilaje și alte mijloace fixe.

Conform anunțului postat de Maestro SPRL, activul funcțional CET Galați este compus din subansamblul (activ funcțional) denumit "Incinta CET" (format din: centrala termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW, terenuri în suprafață de 223.179 mp, construcții administrative și industriale, instalații, stocuri și ansamblu de termoficare) și din subansamblul (activ funcțional) denumit "Incinta Epurare Chimică III", format din teren în suprafață de 9.821 mp, clădire stație tratare chimică a apei și instalații de ventilație.

Surse din piață au declarat "Vieții libere" că Electrocentrale, după intrarea în faliment, a fost menținută în conservare așa cum scrie la carte, ceea ce-i permite să poată reporni, secvențial, activitatea de producere a energiei electrice. A fost conservată cu munca a 40 de oameni, din care 15 sunt electricieni. În cazul în care Electrocentrale va fi cumpărată și va trebui să repornească, va mai fi nevoie de oameni, dar găsirea lor nu va fi o problemă. Dacă va fi nevoie, CET poate porni în trei luni, după verificări și dacă există combustibil. Poate produce aproximativ 320 MWh, în condițiile în care Liberty consumă circa 150 MWh. Surplusul poate fi livrat în Sistemul Energetic Național.

Sunt trei tipuri de materii prime cu care Electrocentrale poate funcționa: cu gaz metan sau gaz de furnal (ambele instalații fiind retehnologizate), dar și cu păcură, care poate proveni, în funcție de preț, din surse interne sau din importuri.

viata-libera.ro

nicolaem

ar trebui sa se fi terminat revizia la termocentrala Brazi. cel putin asa au declarat ei acum 2 luni.

tom_sawyer

#202
Termocentrala Mintia va fi scoasă la vânzare prin licitaţie publică, la preţul de pornire de 91,2 milioane de euro / Condițiile puse cumpărătorului de Ministerul Energiei

Centrala termoelectrică Mintia va fi scoasă la vânzare prin licitație publică, arată un comunicate al Expert Insolvență SPRL, administrator judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA, prețul total de pornire al licitației care va avea loc în data de 15.07.2022 fiind de 91,23 milioane euro plus TVA. În cazul în care centrala termoelectrică nu va fi vândută în 15 iulie, data stabilită a licitației, procedura va fi reluată în 29 iulie și apoi în 12 august.

Raportat la importanţa domeniului energetic şi impactul pe care o astfel de investiţie îl va avea pentru întreaga comunitate din zonă şi pentru Sistemul Energetic Naţional, acționarul, Ministerul Energiei, a impus anumite condiții cumpărătorului, precum realizarea unei noi capacități energetice de 800Mwh în bandă pe gaz metan și energie regenerabilă până la finele anului 2026. Pentru respectarea condițiilor impuse, caietul de sarcini prevede o serie de sancțiuni, până la desființarea vânzării și plata de daune-interese.

hotnews.ro


Să vedem dacă va fi preluată de coreeni, a se vedea mai sus pe thread.

nicolaem

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a oprit activitatea termocentralei Ișalnița din cauza lipsei cărbunelui / Tribunalul București a închis activitatea Carierei Miniere Roșia pentru probleme legate de mediu / Cariera are 1.200 de salariați și este cea mai mare din România

sursa G4


mirceaeliade

QuoteProduce cărbune în principal pentru Sucursala Electrocentrale de la Rovinari și nu numai. Problema este că grupurile energetice de la Rovinari produc două treimi din energia electrică de la Complexul Energetic Oltenia. Prin urmare, întreaga activitate gravitează în jurul Termocentralei de la Rovinari.

Acum Complexul Energetic Oltenia a ajuns să funcționeze cu numai 5 grupuri energetice, după ce în urmă cu două săptămâni avea pornite 7 blocuri energetice. De la o producție medie de 1.700 de MWh s-a ajuns la livrări de 1.000 de MWh.

Inca o victorie de renume a luptarorilor de mediu.  Noi ne plangem de factura la incalzire iarna, Germania se zbate sa redeschida centrale pe carbune dupa ce verzii de acolo au avut grija sa instaleze tot felul de formule verzi alternative, si cu siguranta nu va exsta nici o motivatie suplimenta ca Gazprom sa ceara si mai multi bani pe vanzarile catre Europa.  Dar acum e vremea sa ne bucuram ca inca o extractie miniera nu mai distruge natura la 2 pasi de termocetrala,

stangabriel

https://www.g4media.ro/niciun-ofertant-nu-s-a-inscris-la-licitatia-pentru-vanzarea-termocentralei-mintia.html

Nicio firmă nu s-a înscris la licitaţia organizată pentru vânzarea Termocentralei Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), termenul limită pentru depunerea unei oferte fiind marţi, 12 iulie, la ora 12.00, a declarat, pentru Agerpres, administratorul judiciar al CEH, Emil Gros.

El a precizat că licitaţia programată pentru data de 15 iulie se va ţine şi în aceste condiţii, urmând ca în procesul verbal ce se va încheia cu acel prilej să se consemneze situaţia de fapt.

Licitaţia se va relua apoi, la acelaşi preţ, de 91,23 milioane euro, fără TVA, pe data de 29 iulie, la sediul CEH din Petroşani.

În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitaţia se va relua în 12 august şi ulterior în 26 august, în aceleaşi condiţii de preţ şi locaţie, aşa cum au aprobat creditorii societăţii.

Procedura de valorificare a acestui activ a fost aprobată de adunarea creditorilor CEH în cadrul şedinţei convocate de administratorul judiciar, SC Expert Insolvenţă SPRL, la data de 20 mai 2022.

Printre condiţiile impuse de Ministerul Energiei companiei care va achiziţiona termocentrala se află şi obligativitatea realizării unei noi capacităţi energetice de 800 MWh în bandă pe gaz metan şi energie regenerabilă până la finele anului 2026.

Termocentrala Mintia face parte din CEH şi este compusă din terenuri în suprafaţă de 329,8 ha şi construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente.

mirceaeliade

QuoteExecutivul a adoptat, joi, hotărârea de Guvern privind  scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a terenului în suprafaţă de 30,2676 ha, în vederea realizării lucrării miniere de interes naţional şi de utilitate publică ,,Lucrări pentru menţinerea şi dezvoltarea capacităţii la cariera Tismana I, judeţul Gorj, la 5.000.000 tone/an lignit"
https://adevarul.ro/economie/executivul-a-scos-din-fondul-forestier-national-2198940.html

nicolaem

https://economedia.ro/tranzactie-in-energie-centrala-termoelectrica-mintia-a-fost-cumparata-cu-91-milioane-de-euro-de-mass-global-energy-rom.html

Centrala termoelectrică Mintia, deținută de Complexului Energetic Hunedoara, a fost cumpărată cu 91 milioane de euro de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţiei publice, a anunţat administratorul judiciar al societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A., citat de Agerpres.

TVlad

O fi de bine? Cu ce carbune o sa o alimenteze?

carutasul

ideea parcă era să o modifice pe gaz. Dar întrebarea "cu ce gaz" e și ea legitimă, doar că până atunci s-o termina și războiul și poate se va găsi o cale de coabitare