News:

.

Main Menu

Termocentrale

Started by silviu321, February 11, 2015, 11:32:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

paulmare

"In house" a fost, romgaz a lucrat cu banii ei, cash cow, si nu a cerut nimeni supervizarea cu firma de inginerie neutra
Si probabil cineva dintre inginerii de la vechile grupuri au semnat situatiile de lucrari, dupa cum primea ordin probabil de la sefimea din romgaz

O sa se sparga urat urat aici
plus ca din aia 1000 mw care ii importam acuma, cei 430 nominali care ar fi trebuit sa fie in functiune la Iernut de un an de zile - s-ar fi simtit

panzer

Ar tb sa mearga centrala veche a Romgaz-ului. Din amintiri e tot de 400 mwh.

paulmare

Panzer erau 4 grupuri skoda de 100 mw si doua grupuri sovietice LMZ (Leningradsky Metallichesky Zavod, am cautat pe wiki) de 200MW - incepand din 1963
skoda - mai sunt cele de la cet vest si sud, LMZ au mai fost in tara la borzesti, doicesti, mintia etc - gazul de racire e hidrogen nu heliu, folosesc hidrazina, amoniac, acid clorhidric, acid sulfuric - nu prea au mai primit astea cu tehnologii sovietice din anii 60 autorizatii   
Aici la iernut doua grupuri au fost demolate sa faca loc la centrala noua, celelalte doua le-au trecut in "conservare uscata" deci pa pa
si cele mari, ca si cele din bucuresti sau orase mari unde mai functioneaza elcen, nu cred ca mai primesc dincolo de 2023 vreo autorizatie de mediu pe ce echipamente au acuma, si daca functioneaza oricum o fac cu capacitate redusa cu tot felul de derogari de mediu -

paulmare

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/esec-consfintit-romgaz-cauta-de-urgenta-extrema-pe-cineva-care-sa-termine-noua-centrala-de-la-iernut-contract-cu-subsidiara-unei-firme-austriece-de-certificare-industriala-20011540?fbclid=IwAR0xgEdgTKzLm2w-Nq6OlKzNv_x5JwH5jUD91nb9r1vg9Irqo4iKDY1bSJg

au contractat cu TUV Austria Romania SRL un fel de audit a ceea ce s-a lucrat si ce mai e de facut
Firma are la dispoziție 4 luni pentru a presta serviciile convenite, "de expertiză privind evaluarea stadiului execuției lucrărilor privind Centrala Electrică cu Ciclu Combinat (CCTG) Iernut și
întocmire caiet de sarcini în vederea achiziționării unui contract de lucrări pentru finalizarea și punerea în funcțiune CCGT Iernut".

Peste 4 luni trebuie sa caute pe cineva care sa termine restul de lucrari
Pacat, chiar era nevoie de centrala asta - nu doar pentru ca e mult mai eficienta decat grupurile vechi ci pentru ca porneste aproape la fel de repede ca un motor de avion - nu trebuie tinuta "calda"

panzer

#184
Merci frumos paulmare.

Un citat interesant din articol:
Quote"Totul a plecat de la o datorie a Duro Felguera față de General Electric, de 14 milioane euro. Spaniolii aveau probleme financiare din 2016, care în timp s-au amplificat, au luat bani de la Romgaz și n-au plătit mai departe la General Electric", spunea, public, Volintiru.
Daca este asa, aia sunt bani pierduti in conditiile in care spaniolii sunt de fapt in insolventa, si asteapta ajutor de stat si restructurarea datoriilor, desi cuvantul nu este prezent in articol.

Stii cumva daca este aceeasi tehnologie GE ca si la centrala Petrom-ului? Cam astea ar fi turbinele: 6F.03

tom_sawyer

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) demarează construcția centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, o investiție de circa 148 milioane dolari. Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale este finele lunii iulie 2023. Noua unitate de producere combinată de energie electrică și termică va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal, mix-ul de resurse necesare fiind asigurat în proporție de 25% din procesele tehnologice ale rafinăriei și 75% din rețeaua națională.

Prin configurația tehnică (două turbine Siemens SGT-750 de înaltă eficiență și performanță și două cazane recuperatoare de căldură), noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia, abur tehnologic de până la 180 tone/oră, plus necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari – până la 20 MWt/oră.

hotnews.ro

tom_sawyer

Romgaz a reziliat contractul pentru construcţia termocentralei de la Iernut, de 430 MW, încheiat cu asocierea Duro Felguera - Romelectro

news.ro

stangabriel

https://www.zf.ro/business-international/carbunele-cel-murdar-combustibil-mort-nici-macar-muribund-germania-20232906

Nu Romania, dar ne uitam peste granite.

În pofida celui mai ambiţios proiect de înverzire a economiei, cărbunele, cel mai poluant combustibil, dă un sfert din energia consumată de Germania. Iar importurile de cărbune ar putea creşte anul acesta. Şi, cu toate că această ţară îşi dezactivează treptat termocentralele, ultima astfel de unitate a fost pusă în funcţiune anul trecut. Marea Britanie, care a hrănit revoluţia industrială cu cărbune, are în plan deschiderea unei noi mine. Pe celălalt mal al Atlanticului, apetitul americanilor pentru energie şi combustibili fosili împinge în sus cererea de cărbune. Un motiv este că gazele naturale se scumpesc, făcând cel mai murdar combustibil mai atractiv. În Asia, cărbunele a devenit victima propriului succes şi s-a scumpit atât de mult încât gazele naturale lichefiate, de regulă un combustibil scump, au devenit mai tentante. China, cel mai mare consumator şi importator de energie, îşi construieşte mai multe furnale metalurgice pe cărbune.

Cărbunele nu este mort, în ciuda revoluţiei verzi la care s-au angajat mai toate ţările lumii. Realitatea este că acest combustibil fosil are foarte mult sens din punct de vedere economic.

Termocentralele pe cărbune sunt de mult timp suficient de mari şi de puternice pentru a compensa pentru costurile de producţie. Producerea de energie prin arderea cărbunelui este un proces constant şi predictibil, ceea ce face din acest combustibil sursa potrivită pentru a acoperi nivelul minim de electricitate de care are nevoie o ţară sau regiune. Spre comparaţie, eolienele nu pot produce energie când vântul nu bate, funcţionarea panourilor solare este afectată de cerul plin de nori sau de întuneric, iar hidrocentralele depind de nivelul apei din râuri.

Combustibilul este în vremuri normale ieftin, preţul depinzând de tehnologie de extracţie, iar consumatorii mari, precum China, India şi SUA, şi-l pot procura lejer din punct de vedere politic, după cum scrie The Conversation. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Europa, unde presiunile sunt ca statele emergente precum România şi Polonia să renunţe rapid la cărbune. Dar toate acestea se întâmplă pe un fundal în care fenomenele meteo extreme, precum seceta şi inundaţiile, puse pe seama încălzirii globale, fac prăpăd şi se inteţesc de la an la an pe glob, inclusiv în economiile mari. În Germania, care nu doar că vrea să-şi înverzească economia, dar îşi şi închide centralele nucleare, cărbunele încă acoperă până la un sfert din energia utilizată, notează Deutesche Welle.

Ultima centrală pe cărbune germană, Datteln 4, de lângă  Dortmund, a fost pusă în funcţiune anul trecut, fapt întâmpinat cu proteste de amploare, atât în Germania cât şi în Finlanda, de unde vine operatorul. Acesta a dat asigurări că tehnologia folosită este dintre cele mai moderne, iar autorităţile au spus că eficienţa unităţii permite închiderea altor termocentrale. Planul Berlinului este ca Germania să nu mai producă energie din arderea cărbunelui până în 2038. Lucrările de construcţie pentru Datteln 4 au început în 2007.

O asociaţie a importatorilor de cărbune germani, VDKi, estimează că importurile de cărbune vor creşte la 35-36 de milioane de tone anul acesta. În ianuarie, VDKi prognoza o scădere a importurilor la 26,7 milioane de tone din cauza consumului mai mic în oţelării pe fondul pandemiei şi crizei economice şi al concurenţei la preţ cu gazele naturale şi energia regenerabilă.

Însă odată cu redeschiderea şi relansarea economiilor, cererea pentru energie de orice fel a explodat, iar în Europa preţul gazelor a explodat.

În 2020, importurile de cărbune în Germania s-au situat la 31,8 milioane de tone. Această ţară este cel mai mare importator de cărbune din Europa.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a stârnit dezbateri furioase glumind că Margaret Thatcher a ajutat la decarbonizarea economiei prin închiderea minelor de cărbune (înainte ca încălzirea climei să devină o preocupare generală pentru liderii lumii). Johnson este unul dintre liderii care promovează intens, la nivel de discurs, energia regenerabilă.

Însă, după cum atrage atenţia The Week, în timpul lui Thatcher doar a continuat un declin început cu mult timp în urmă pe măsură ce producţia de cărbune s-a micşorat de la vârful atins în 1923. Thatcher a promovat, într-adevăr, politici pro-mediu. Însă reformele sale au avut ca scop dezindustrializarea economiei şi orientarea ei către servicii financiare şi au avut ca efect şubrezirea plaselor de protecţie socială. În aceste condiţii, Marea Britanie şi-a redus mai rapid decât Germania dependenţa de cărbune. BBC arată că ponderea cărbunelui în producerea de electricitate este în Germania de două ori mai mare decât în Marea Britanie.

Guvernul britanic a promis să închidă ultima termocentrală înainte de octombrie 2024. Cu toate acestea, Londra ia în considerare planuri pentru deschiderea unei noi mine de cârbune, dar nu pentru electricitate, ci pentru industria oţelului, dar şi pentru exploatarea unor noi zăcăminte de petrol.  Marea Britanie şi-a redus consumul de cărbune, de la 61 de milioane de tone în 2013 la opt milioane de tone anul trecut. Dar a rămas dependentă de alţi combustibili fosili, precum gazele, care asigură cea mai mare parte din încălzirea locuinţelor şi produc 40% din electricitate.

Cărbunele nu a murit. Ponderea sa în mixul energetic al lumii doar s-a redus, de la 40% în 2010 la 35% în 2020, în condiţiile în care consumul de energie a urcat cu un sfert. Procentul gazelor a rămas acelaşi, de circa 23%. În tot acest timp, datorită marilor  consumatori, lumea şi-a dublat capacitatea de producere de energie prin arderea cărbunelui.

TVlad

Concluzia e ca fiecare tara normala foloseste ce are. Englezii au carbune dar si petrol/gaze din Marea Nordului iar daca petrolul si gazele sint mai ieftine, ponderea lor in productia de energie e evident mai mare.
Bag de seama ca singurii cu gargauni in cap sint nemtii care, dupa ce ca nu au decit zacaminte de carbune, nu se multumesc cu a-si inchide termocentralele dar le-a casunat si pe cele nucleare. Isi taie singuri craca si o sa ajunga ca in Soylent Green, sa pedaleze ca sa isi aprinda un bec chior in singura incapere incalzita din casa.

Noi nu ar trebui sa ne luam dupa tot infierbintatii din UE si sa ne pastram o parte din capacitatea pe carbune, fie el si de import daca e mai ieftin decit cel autohton.

paulmare

TVlad nemtii au o termocentrala pe carbune data in folosinta in 2020, Uniper Datteln 4, care e drept ca a inceput in 2007 si trebuia finalizata in 2011, pana la urma i-au dat drumul
Care foloseste huila ruseasca, nu carbune brun local - ultima mina de huila s-a inchis in 2018 la ei, cariere de lignit si carbune brun inca sunt
Huila ruseasca vine cu vaporul la Emdeln, apoi pe barja pe canalul Dortmund-Ems - face drumul invers fata de 1899 cand a fost deschis canalul, si huila germana din Ruhr mergea la export pe barja pe canal
Centrala noua in cogenerare are 60% eficienta departe de tot de ce avem noi de exemplu

dumbravaandrei

cum adica departe de ce avem noi? avem cel putin 2 la acelasi nivel de cogenerare, in ultima s-a bagat un tren de bani in ultimii 10 ani.

paulmare

Uniper Datteln 4 are 1100 MW electrici, 45% randamentul centralei electrice
si inca 380 de MW termici
Era o treaba sa fi avut ceva asemanator si in SEN in loc sa bagam "trenuri de bani" in centrale din 1970
La noi nu cred ca e vreo centrala "reabilitata" cu peste 32% randament electric (scuze daca gresesc, dar nu cred)

dumbravaandrei

Nu m-am referit la puterea instalata ci la eficienta de co-generare (adica cat din energia produsa este livrata ca energie electrica sau ca abur tehnologic). "Randamanentul electric" te asigur ca nicaieri in lume nu e mai mare de 45%. Eficienta in cogenerare este complet altceva (exprima raportul dintre produsul secundar si produsul primar: adica raportul dintre abur tehnologic si electricitate). La orice cet, prin modul lor de functionare, electricitatea este tot timpul obtinuta prin cogenerare. Si la nuclear e la fel (producem un agent termic capabil sa antreneze o turbina), numai ca acolo gradul de cogenerare e >95%.


Au fost programe de retehnologizare pentru cresterea gradului de cogenerare in care obiectivul a fost minim 55%. Trecerea la centrale de apartament a necesitat modificari in modul de functionare al tuturor cet-urilor din tara. Intr-un astfel de program am fost implicat la CET II Iasi chiar inainte sa-l preia Dalkia.


CEO (Complexul Energetic Oltenia) are peste 4000 MW (unele pasarele ar spune ca are chiar 5000 MW dupa ultima retehnologizare in cele 3 cet-uri). Din cate tin minte, peste 2000MW erau numai la Turceni si 1000MW la Craiova (in astea am fost personal la practica, prin facultate - 2009-2010). Tin minte din discutii ca si Rovinariul avea undeva pe la 1500MW. Asta nu inseamna ca au functionat vreodata la mai mult de 70% din capacitate si asta din cauza imposibilitatii aprovizionarii cu carbune (nici pe timpul lui nea Nicu nu s-a reusit operarea la mai mult de 70% din capacitate). Cat despre aspectul ecologic al CEO, investitiile din ultimii 10 ani si planul curent de retehnologizare zic ca o sa-l faca foarte atractiv economic pentru urmatorii 30-40 de ani. Numai sa aiba si aprovizionarea necesara ca altfel...

paulmare

Turceni are 5 grupuri de 330Mw, Rovinari 3 blocuri de 330Mw, Isalnita 2 grupuri de 315Mw, in condensatie, si Craiova doar e in cogenerare 2 grupuri de 150mw
Retehnologizare - cred ca doar instalatii de redus noxe, desulfurare gaze etc au pus
Turbinele sunt tot alea vechi IMGB licenta Rateau-Schneider, nu ai ce sa mai imbunatatesti la ele, tot otelul ala din 1970 toamna care trebuie sa reziste la abur supraincalzit de 530 de grade ca sa aiba randamentul pentru care a fost calculata centrala, asta e unul din motivele pentru care ziceam ca in loc de "reabilitare" "retehnologizare" la cazane si turbine din 1968, mai corect mi se pare cum a facut Uniper cu centralele vechi demolate si una nou nouta construita cu tehnologia de acum la cazane, turbine noi, temperatura mai mare de lucru ca sa poata creste randamentul etc
Acum sunt 1104mw de carbune, cu tot cu paroseni si ce cet-uri pe carbune or mai fi fiind - foarte putin , importam 1400 de mw din 7500 consumati, rasul curcilor cu atata capacitate pe "hartie" care nu e functionala cand ai nevoie de ea

carutasul

acum nu știu, capacitatea o fi funcțională, dar cum ăia din Ucraina nu se omoară cu certificatele verzi probabil e mai ieftin să ia de la ei... între timp, ale noastre ruginesc și probabil când o să fie nevoie cu adevărat... n-o să mai fie...