News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

Termocentrale

Started by silviu321, February 11, 2015, 11:32:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

minisoferul

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea înscrierii coridorului de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ''Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşiuţa, judeţul Gorj, la o capacitate de 3.000.000 tone/an'' aflat în administrarea Ministerul Energiei, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Balto

Termocentrala din Borzești a rămas nevândută

La licitația publică cu strigare pentru activul Centrala termoelectrică Borzești, organizată în această săptămână de Mușat & Asociații Restructuring SPRL – lichidatorul judiciar definitiv al societății Termoelectrica aflată în faliment, nu s-a prezentat nici un investitor interesat.

,,Nu a depus nimeni garanția cerută de lichidator – ne-a declarat Dorin Octavian Drăgoi, directorul general al Sucursalei Electrocentrale Borzești. Licitația se va relua peste două sau trei săptămâni, la o dată pe care o va stabili lichidatorul. Avem în continuare speranțe să apară un investitor interesat".

desteptarea.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Elcen a vândut cantităţi însemnate de electricitate cu livrare la iarnă

Electrocentrale Bucureşti a încheiat, într-o singură zi, nu mai puţin de 11 contracte de vânzare de energie electrică cu livrare în iarma următoare, prin intermediul pieţei contractelor bilaterale-licitaţie extinsă (PCCB-LE) a OPCOM, potrivit datelor de pe platformă. Compania a vândut pachete de energie cu livrare în bandă, în perioada 1 noiembrie 2019 (majoritatea, pentru altele livrarea începe la 1 decembrie)-31 martie 2020. Elcen a vândut fie pachete de 5 MW, fie de 10, iar cumpărătorii au fost atât actorii mari din piaţă (Enel, CEZ), cât şi furnizori mai mici şi traderi: Next Energy, EFT, Aderro G.P Energy.

e-nergia.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Paradoxuri românești: termocentralele din Oltenia plătesc gazele mai scump decât un proprietar de aragaz

Complexul Energetic Oltenia, al doilea mare producător de energie electrică din România, are nevoie și de gaze pentru funcționarea grupurilor pe carbune. Compania le va cumpăra de pe piață, și a estimat prețuri de achiziție mai mari decât cele pe care le plătește, în piața reglementată, un consumator casnic care are doar un aragaz.

AGA de la CE Oltenia trebuie să aprobe, în ședința sa din luna august, demararea procedurilor de achiziție a gazelor naturale necesare funcționării celor patru centrale termoelectrice pe care le administrează compania, în condițiile în care actualele contracte expiră la sfârșitul anului. Conducerea companiei propune că gazele să fie achiziționate de la Bursa Română de Mărfuri, și estimează un cost total de 46 de milioane de lei, pentru achiziția a circa 342 GWh de gaze naturale, cu livrare pentru tot anul 2020.

e-nergia.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Proiectul grupului nou pe cărbune făcut cu chinezii la Rovinari se amână din nou înainte se înceapă

Acţionarii Complexului Energetic Oltenia, societate de stat, au respins mandatul de negociere pentru demararea grupului nou pe cărbune de la Rovinari, care ar fi urmat să se construiască în partemeriat public-privat cu o companie chineză. "Nu aprobă acordarea mandatului de negociere Comisiei numite pentru negocierea clauzelor Contractului de Furnizare Cărbune pentru noul grup energetic de 600 MW ce urmează a fi încheiat între Societatea de Implementare şi Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, având în vedere că acest subiect, în conformitate cu prevederile Anexei 2 la Actul Constitutiv actualizat al Societăţii-limitele de competenţă ale Directoratului, Consiliului de Supraveghere şi Adunării Generale a Acţionarilor, vizând contractele şi operaţiunile la nivelul Societăţii, nr. crt 4- Contracte de vânzare a lignitului-nu este în competenţa de aprobare a Adunării Generale a Acţionarilor".

economica.net
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Valea Jiului a rămas fără cărbune

Minele din Valea Jiului nu mai pot furniza cărbune îndeajuns pentru Termocentrala Mintia și din această cauză se studiază oportunitatea importului de cărbune din Indonezia.
Conform liderului Sindicatului Solidaritatea, la ora actuală, Termocentrala Mintia Deva se confruntă cu o criză de cărbune aproape perpetuă, din cauza producţiei scăzute din Valea Jiului: ,,Nu se mai pune problema dacă avem cărbune de la o zi la alta, ci de la o oră la alta. E secetă şi preţurile pe piaţa de echilibrare, unde putem să intrăm şi noi, au ajuns la 780 de lei pe megavat. De la 400 de lei în sus costuri pe megavat, noi suntem pe profit şi am putea acum să mai reducem din datorii. Dar nu avem cărbune. Cărbunele indonezian, conform informaţiilor mele, ar putea fi foarte bine folosit la Mintia. Slovenii îl folosesc încă din 2007 şi sunt şi ei membri ai UE. În plus, cu o investiţie minimală în instalaţie, Termocentrala Mintia s-ar conforma atât normelor de mediu actuale, cât şi celor care vor fi aplicate din 2021, lucru pe care nu-l vor putea reuşi Termocentrala Paroşeni şi cele din cadrul CE Oltenia, adică emisiile să fie mai mici de 150 de miligrame de suflt la normal metru – cub", a declarat liderul Sindicatului ,,Solidaritatea", Cristian Iştoc, citat de Glasul Hunedoarei.

cotidianul.ro

In articol se vorbeste de 70 RON/tona cand defapt este 70-80 USD/tona.
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Termoenergia conduce în clasamentul mixului energetic al României

Centralele termo au asigurat cea mai mare parte a producției de electricitate în primele șase luni ale anului, conform datelor Transelectrica. Hidroelectrica a fost primul producător al țării, cărbunele este în scădere, iar eolianul și fotovoltaicul au generat aproape cât centrala nucleară de la Cernavodă.

Astfel, producția netă de energie electrică a fost de 29,4 TWh, în primele șase luni ale acestui an, la un consum național cumulat de 28,8 TWh, net. România a continuat așadar să fie exportator net, cumulat, în primul semestru din 2019, cu 0,44 TWh-doar în ianuarie am fost importator, în celelalte luni balanța fiind inversă.

energynomics.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Guvernul vrea să ia 10 miliarde de lei din facturile tuturor românilor, în următorii zece ani, pentru a sprijini Complexul Energetic Oltenia

De câteva luni, în piața de energie se vorbește despre intenția Guvernului României de a introduce o schemă de sprijin, care să fie evident agreată de Comisia Europenă, pentru Complexul Energetic Oltenia, producător de energie electrică, pe bază de lignit, a doua sursă de energie electrică a României. CE Oltenia este profund afectată de creșterea prețurilor certificatelor de emisii de CO2, și fără o schemă de sprijin riscă să se închidă, ceea ce înseamnă că România nu își poate asigura consumul de energie electrică, nici cu importuri la valoarea maximă tehnică posibilă.

economica.net
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

alecu26

Sa ia bani din buzunar si sa ne bage CO2 in plamani. FMM
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

istvan78

Ma indoiesc ca ideea asta "va zbura" pe la CE. Adica toata UE incearca sa reduca emissile de carbon iar tu vrei sa subventionezi centralele pe carbune?
Cand energia electrica din carbune ar trebui sa fie cea mai ieftina, ca de aia e asa de raspanadita in lume. Si lignitul exploatat in cariera de suprafata e cea mai simpla forma.

Acolo e nevoie de insolventa ca sa vedem de ce CEO genereaza costuri atat de mari incat nu reuseste sa-si vanda marfa. Certificatele de emisii le platesc si entralele din Germania si tot sunt rentabile. Eu banuiesc ca sunt trei straturi de capuse pe magarul ala.

RaduC

Eeeii, deci guvernul a supt pana acum cat de mult a putut din companiile din energie. Vine scadenta, previzibila de altfel, si ce face? Intra iar cu capul in nisip. Costul energiei electrice pe carbune nu va cobori niciodata. Carbunele nu va redeveni competitiv decat pentru perioade scurte, probabil, iarna. Regenerabilele, nuclearul si gazul (gazul intr-o oarecare masura) sunt viitorul, pentru ca asa vrea muschii CE. Bineinteles ca CE nu va agreea niciun fel de concesii in ceea ce priveste calendarul scoaterii generarii pe carbune din sistemul romanesc. Treuie vazut ce va face si Germania cu carbunele lor, totusi, dar asta e alta discutie.

Banii de investitii au fost mulsi si acum acelasi guvern isi plange de mila ca CE e un lup mare si rau. Si asta va vinde tuturor gura-casca din tara, cand va veni vremea sa explice care-I treaba.

tom_sawyer

Calendarul închiderii termocentralelor pe lignit din Oltenia. Ce se pune în loc și când

Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător e energie electrică din România va închide, în următorii zece ani, grupuri energetice pe lignit cu o putere instalată totală de aproape 1.000 MW în centralele din Oltenia, și va pune în funcțiune centrale pe gaz de 800 MW.

Există însă un mare dar: investițiile în cele trei grupuri noi pe gaze sunt evaluate la 560 de milioane de euro, bani pe care compania nu îi poate disponibiliza, dacă nu i se aprobă schema de spijin prin care va primi, în cei zece ani care urmează, cele peste două miliarde de euro de la consumatorii români pentru a suporta o parte din costul certificatelor de emisii.

economica.net

Balto

Termocentralele din Oltenia vor încheia anul cu o pierdere de 1,2 mld. lei

Complexul Energetic Oltenia, al doilea mare producător de energie electrică din România şi administrator al minelor de lignit şi centralelor termoelectrice din Oltenia, va înregistra în acest an o pierdere brută de 1,209 miliarde de lei, potrivit unui document realizat la nivelul Ministerului Energiei. Astfel, centralele CE Oltenia vor produce 13,1 TWh de energie electrică (11 TWh net). Costul mediu de producţie este de circa 349 de lei/MWh, cu costul certificatelor inclus, în condiţiile în care preţul mediu al energiei electrice vândute pe piaţă este de circa 256 de lei/MWh, calculat pe întregul an.

energynomics.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Termocentrala Mintia, pregătită să înceapă testele de ardere cu cărbune sărac în sulf, importat din Indonezia

Termocentrala Mintia este pregătită să înceapă, până la sfârşitul acestei săptămâni, testele de ardere cu cărbune importat din Indonezia, sărac în sulf, în situaţia unei reuşite producătorul de energie electrică urmând să se încadreze în normele europene referitoare la poluarea mediului înconjurător. În cursul zilei de marţi, pe poarta termocentralei au intrat încă 1.200 de tone de cărbune indonezian, care se alătură unei cantităţi similare recepţionate în depozite la începutul lunii octombrie, astfel că se îndeplinesc condiţiile pentru un test de ardere ce va avea loc în grupul energetic numărul 2.

economica.net
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

AlexxC

Offtopic: Banuiesc ca acest carbune va intra in tara pe la Constanta si transportat pe CF. Despre ce cantitati ar fi vorba?Cam cate trenuri vor fi pe luna?