Infrastructura rutieră și protecția mediului

Started by StefanCelMare, October 26, 2016, 11:12:24 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

alin2pas

Mulți urși au fost relocați din zonele ,,de baștină" în zone total diferite, unde până acum nu au fost probleme cu urșii. În acest mod, dacă populația de urși nu e ținută sub control prin vânătoare, când se înmulțesc prea mult în unele zone, unii urși sunt mutați în alte zone mai ,,libere", dându-le posibilitatea de a se înmulți și acolo, până se va umple toată țara de urși. Aștept să vedem primii urși relocați în curtea Palatului Parlamentului.
Din câte am înțeles, în Neamț (aproape de traseul viitoarei A8) au fost lăsați liberi și zimbri. Nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla când un zimbru va fi lovit de vreun autoturism.
Mulți străini spun că România e un fel de ,,vestul sălbatic", la ei protejează mediul și ne acuză pe noi că nu o facem. Nu s-ar putea reloca niște urși, lupi etc și în Olanda, Franța, Germania sau în alte țări?

dr4qul4

Nu, ca ii vor impusca imediat ce se vor apropia de zonele locuite. Adica in cel mult o saptamana.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

gabim

^^Fix asta voiam sa scriu si eu: in Germania daca prind un urs ratacit imediat il impusca sau il relocheaza. E cel putin ipocrit sa ceri altora sa-i lase in libertate.
Pariu A7: se va circula pe toate loturile UMB pana la Pascani inainte de a se circula pe lotul Pizzaroti - in caz contrar, 100 Euro in contul API.

pasadia

Efectiv am nevoie sa patrund in mintea voastra, in sistemul vostru de valori. Ce propuneti? Il impuscam pe toti? Il bagam pe toti in cusca, ii castram si ii pastram in rezervatii pana mor?

Facem asta numai cu ursii? Am vazut mai sus pe cineva nervos pe actiunile de refacere a populatiilor de zimbri - banuiesc din asta ca vom omori si zimbrii, probabil si mistretii, caprioarele si cerbii caci in mod sigur produc pagube semnificative. Apoi trecem si la elementele periculoase vizand populatiile de oi, precum lupii, râșii, vulpile (trebuie sa ne aparam de rabie) si iepurii.

Am rezolvat totul, sau mai exista niste specii pe care le vreti rezolvate?

gabim

Nu, eu doar afirmam ca unele tari vestice sunt de o ipocrizie incredibila cerand altora sa lase in pace animale pradatoare si potential periculoase pentru oameni, in timp ce ei nu au asemenea animale la ei si daca din cand in cand unul se rataceste pe acolo il relocheaza imediat. Referitor la posibile solutii, recunosc spasit ca nu am una si ca sunt convins ca sunt altii mai in masura sa vina cu sfaturi si sa ofere solutii.
Pariu A7: se va circula pe toate loturile UMB pana la Pascani inainte de a se circula pe lotul Pizzaroti - in caz contrar, 100 Euro in contul API.

Hercule

#365
Pasadia, fii bun te rog si impartaseste-ne sistemul tau de valori. Sunt curios ce propuneri ai tu pentru rezolvarea problemei.
Ce vrei sa faca omul de rand? Sa stea inchis in casa ca nu il rupa ursul? Sa nu isi mai trimita copii la scoala pentru ca in amiaza mare umbla ursul nestingherit pe strazi?

Pun un video pentru cine nu a vazut ursul in Ghindari zilele trecute. Cei care zic ca saracii ursi nu au de mancare in padure din cauza oamenilor ar trebui sa vada cum arata ursul din filmare.

Guvernul zice cat il duce capul "nu dati de mancare ursilor si nu va faceti poze cu ei". Dar ecologistii de tastatura ce parere au?
Deșteaptă-te române!

TVlad

Exista o minoritate foarte vocala, mult mai putin numeroasa decit sugereaza galagia pe care o face, animata de bune intentii, din cauza careia guvernul nostru e silit sa ia masuri idioate precum interzicerea vinatorii la urs.

Pur si simplu ursul nu are alt dusman natural in afara de om, deci numarul lor nu poate fi mentinut constant decit prin vinatoare. E foarte simplu.

Si in alte tari se intimpla fenomene similare. Nu cu animale, cu padurile de exemplu. Nu mai taie nimic, ca se supara ecologistii. Rezultatul e ca lemnul excedentar arde, eventual odata cu una, doua, trei sute de case. De vina e, normal, incalzirea globala...

Bun, pot intelege de unde s-a pornit: dintr-o dorinta legitima si sincera de a limita distrugerea mediului ambiant. Dar acum au cazut in extrema cealalta.

pasadia

@Hercule vezi ca chiar eu am pus acel film acum 3 zile, vezi cu vreo 5-6 mesaje mai sus.

Eu ma mai sugerat care ar fi, dpmdv, cateva masuri necesare. In primul rand mi-as dori sa fie oprite activitatile economice prin care se urmareste "comercializarea / capitalizarea" populatiei de ursi. Lucru care se petrece fie prin vanatoarea la trofee, contra-cost, fie prin activitati de hranire mai mult sau mai putin legala pentru a-i atrage in observatoare si a incasa venituri de la turisti. Altfel spus, si vanatorii si ecologistii cauta sa capitalizeze pe seama populatiei de ursi, dar sunt absolut convins ca nici unii si nici ceilalti nu au interesul de a avea un management adecvat al acestei populatii. Din contra, prin actiunile lor disturba serios cursul natural al acestei populatii.

Apoi mi-as dori administrativ sa fie luate acele masuri ce blocheaza sansele ursilor de a se hrani de pe urma activitatilor umane. Ma refer in primul rand la o gestiune adecvata a gunoaielor, caci din pacate asta nu se intampla deloc (desi se stie de multe decenii ca asta e problema principala). Eu personal am ajuns sa pozez cosuri de gunoi in Slovenia (au doar a 10 parte din populatia de ursi a RO, e adevarat pe o suprafata de vreo 6 ori mai mica). Dar in teren, atat in orase precum Brasovul cat si in comune, e in continuare jale in ceea ce priveste gestiunea gunoaielor cu efecte direct in atragerea ursilor (mai ales tineri) in preajma localitatilor si obisnuirea lor cu oamenii.

Pe langa managmentul deseurilor, se mai poate discuta apoi si de alte lucruri - garduri electrice in jurul livezilor sau instalatii de ultra-sunete precum cele montate de DRDP BV pe DN1. Se poate discuta si de un plan adecvat cu privire la conservarea speciei, dar bazat pe un recesamant real (daca cauti informatii afli cum poate fi foarte usor manipulat un recesamant cu privire la numarul de ursi). Dar intr-o tara care efectiv NU CHELTUIE NIMIC pentru a gestiona aceasta situatie deja sper la prea multe.

dr4qul4

Eu sunt curios cum se vor comporta gardurile CNAIR cu ursii.
Sa nu avem mai multe gauri decat garduri.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

mirceaeliade

In Africa se face vanatoare de trofee care sa subventioneze padurarii pt prevenirea braconajului.  Trofeele date la vanat sunt alese de padurari, de obicei dintre indivizii care ori sunt batrani ori bolnavi.  Daca nu ar fi ecoteroristii care il aplauda sincer pe Thanos, s-ar putea dezvolta niste programe care sa plateasca dezvoltarea cabanelor si a altor activitati de gestionare si protejare a mediului.  Asa stam subplatiti de la buget si asteptam in timp ce sunt zone unde populatia de ursi e de gen 5x peste norma care ar trebui sa fie natural. Noi de vaitam ca am ajuns la 8 miliarde ar si ursii pe strazile noastre o duc cam cum o duc aia prin India si Bangladesh. 

alin2pas

Ani la rând ieșeam la plimbare pe un traseu din apropierea localității. În acest an în locuri de pe acest traseu sau în locuri apropiate au fost semnalați urși prin RO-alert de peste 10 ori. Până în acest an nu au fost deloc probleme. Am schimbat traseul, până vor apare urși și aici. Pe viitor, probabil când voi avea chef să fac mișcare, nu voi mai găsi locuri sigure în aer curat, ci doar prin oraș, în gaze de eșapament.
Acum ne plângem că starea drumurilor din România face ca aceasta să poată fi parcursă cu greu dintr-un capăt în altul. Sunt porțiuni de drum unde de foarte multe ori văd vulpi, fie vii, fie moarte pe asfalt, călcate de mașini. Dacă nu gândim un mijloc de menținere sub control a populațiilor de animale mari (urși, lupi, sau chiar și zimbri) vom avea drumuri pe care vom merge în afara localităților doar cu 30 - 40 km/h (inclusiv autostrăzi, că gardurile de protecție ale acestora nu fac față unui urs sau unui zimbru).
O altă problemă e că aceste animale nu stau doar în afara localităților. În tot mai multe localități din țară au ajuns urșii să se plimbe nestingheriți pe străzi. Soluția dată de asociațiile pentru protecția animalelor? Să montăm garduri electrice. Acestea pot fi montate doar împrejurul curților însă. Ce pot face cei care stau la bloc? Nu mai lasă copii să iasă la joacă, nu mai lasă copiii să meargă la școală neînsoțiți? Dacă duc un copil la școală, merg la cumpărături, la serviciu sau doar mă plimb prin oraș, ce pot face dacă îmi iasă în cale pe stradă un urs și mai ales dacă acesta devine agresiv? Putem pune garduri electrice de jur împrejurul localităților, cu porți de acces pentru ca urșii să nu poată intra pe drumuri în localitate și astfel urșii să trăiască liberi. Oamenii din acele localități vor trăi însă ca într-o rezervație.
Sunt unii care dau vina doar pe gunoaiele aruncate la întâmplare, că acestea atrag urșii. Un urs care s-a obișnuit să caute mâncare printre oameni tot acolo va merge să caute: gunoaie, animalele din curți, iar dacă nu va mai avea gunoaie aruncate aiurea, curțile vor fi protejate cu garduri electrice, cu ce se va hrăni? Cu omul de pe stradă? Cine susține că urșii (și alte animale) trebuie protejate, ar fi de acord să suporte ei toate efectele legale pentru daunele produse în comunități și așezări umane de către urși, ca și cum acei urși ar fi animalele lor de companie?
Trebuie să protejăm animalele, sunt de acord. Trebuie însă să ne hotărâm până unde merge protecția animalelor și de unde trebuie să protejăm omul.

pasadia

Nu stiu la care localitate te referi. Banuiesc ca Petrosani (mi se pare ca ai avut mai multe referinte de-a lungul anilor la acea zona), dar nu sunt sigur. Eu sunt insa brasovean si imi e greu sa cred ca exista vreo localitate mai "vizitata" de ursi decat Brasov-ul (hai sa zicem Sinaia, poate, dar ma indoiesc). Cu toate acestea, evenimente neplacute sunt practic inexistente. Si stiu multi, foarte multi oameni care urca inclusiv noaptea pe munte (pentru a prinde rasaritul sau apusul pe Tampa ori Postavarul, schi de tura dupa inchiderea partiilor - adica dupa ora 17, alergatori montani care se antreneaza pe multele trasee din zona. Efectiv NU exista probleme, se poate co-exista destul de ok.

Inteleg de unde vine spaima, dar nu pot sa nu observ deseori ca aceasta e prezenta la cei care nu ar trebui sa o aiba pentru ca nu locuiesc in zona. E cam aceeasi poveste cu atitudinile dure fata de minoritatea maghiara venite exact din partea celor care nu interactioneaza cu acestia pentru simplu fapt ca locuiesc in Constanta sau Gorj sau Giurgiu...

@dr4qul4 - legat de garduri imi e greu sa ma pronunt. Dar cel putin in zona Saliste, unde de-a lungul timpului au fost mai multe evenimente, stiu ca accesul ursilor s-a petrecut chiar prin nod (ceea ce imi arata ca gardul si-a facut treaba). Si imi arata ca e nevoie de ecoducte sau macar niste viaducte. Acolo, intre viaductul Aciliu si viaductul Sacel, autostrada nu e traversabila deloc pe o distanta de circa 8km.

dr4qul4

Spaima vine din cauza zonelor unde ursii nu erau ceva obisnuit ca Brasovul.
Tu raportezi totul la zona ta, ceea ce nu e deloc OK. In brasov sunt doar ursi locali, obisnuiti cu oamenii si foarte bine hraniti. Si sunt mai putini ca in alte parti, pentru ca de la voi se relocheaza in alte parti.

In Petrosani, Bumbesti Jiu, si pe Valea Topologului, sunt ursi relocati, speriati, dezorientati, batuti de alti ursi mai mari existenti in zona, care ataca oamenii pentru ca acestia ii ataca la randul lor incercand sa-si protejeze gospodariile.

Cum ai vrea sa reactioneze un cioban din Borsec, care se trezeste cu ursul in stana? Urla la el, arunca o piatra si baga furca in el.

Sa vedeti probleme pe PiSi, pentru ca santierul ii va agita si ii va pune in miscare.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

alin2pas

La Petroșani mă refeream, dar și în alte localități din Valea Jiului au fost probleme. Urșii sau alte animale mari care creează probleme nu ar trebui relocate pur și simplu. Un urs relocat care e obișnuit să caute mâncarea în apropierea oamenilor tot acolo o va căuta, dar va fi dezorientat și speriat și va interacționa cu oameni care nu sunt obișnuiți cu el, iar șansele pentru a deveni agresiv și periculos sunt foarte mari. Ar trebui înființate rezervații, de preferință în parcurile naționale și în zonele protejate unde și exploatările forestiere sunt interzise, prevăzute cu garduri electrice și acces restricționat, în care să fie relocați acești urși. S-ar elimina astfel posibilitatea ca acești urși să mai caute așezările umane pentru a-și asigura hrana, numărul lor s-ar limita în mod natural la numărul pe care îl poate hrăni acea rezervație, iar prin asigurarea unui spațiu suficient de mare ar avea și condiții bune de viață. Prefer să fie tot parcul național Retezat îngrădit și cu acces controlat și să funcționeze ca rezervație naturală decât să li se dea drumul urșilor relocați în Parâng, Vâlcan etc să umble liberi și să ajungă până pe străzile orașelor.

stangabriel

#374
Oarecum Offtopic, doar sa vedem modul de gestionare:


Ideile principale:
https://www.g4media.ro/lupul-va-fi-reintrodus-in-muntii-macinului-o-haita-cu-5-6-indivizi-va-fi-adusa-din-zona-vrancei.html

"Se introduce o haită cu cinci, şase indivizi, din care obligatoriu o femelă alfa care va desemna masculul alfa. Va fi o monitorizare permanentă să vedem dacă spaţiul pe care-l asigură şi componenta faunistică de sub specia cheie, lupul, sunt suficiente. Pentru asta va trebui să aducem nu doar lupul, ci să fim atenţi şi la competitori, iar şacalul este competitorul principal. Dorinţa noastră nu e de a-l elimina, ci să-i fie inhibat instinctul de a se reproduce, astfel încât controlul să fie deţinut de lup", a menţionat directorul Roşca.

Exemplarele de lup vor fi aduse din zona Vrancei şi vor fi monitorizate doi ani.

"Vor fi garduri electrice, unde va fi nevoie, vor fi compensaţii pentru prejudiciile aduse animalelor domestice. Nu ne hazardăm. E un lucru de mare sensibilitate. Decizia din punct de vedere ştiinţific este că prin aducerea în componenţa lanţului trofic a lupului se va mări gradul de stabilitate în ceea ce priveşte gradul de conservare atât în relaţia dintre specii, ci şi între tipurile de habitat care sunt ecosistemice în PNMM", a mai spus directorul Administraţiei PNMM.

Lupul a existat în zonă până în jurul anilor 1980.

În timpul şedinţei, membrii Consiliului ştiinţific au aprobat şi extinderea suprafeţei strict protejate din PNMM de la circa 4.000 de hectare, cât este în prezent, la aproximativ 8.500 de hectare, ceea ce înseamnă că pe circa 75% din suprafaţa parcului vor fi interzise activităţile de exploatare a resursei naturale.

Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între formaţiunile muntoase de pe teritoriul României, fiind cei mai vechi munţi din ţara noastră."

Parerea mea:
Cei care promoveaza prezenta animalelor pun problema putin gresit:

Ce treaba are muntele vechi cu prezenta lupului. Sa spuna clar ca vor sa scape de Sacal. Ce treaba are ursul salbatic ce evita omul, cu ursul care vede omul ca prada usoara de prins. Sunt fix acei oameni care ar avea animale salbatice in curte, de companie, care ii ataca neasteptat cand animalele ajung la maturitate.

Toate satele din munte aveau cainii care alungau ursii. Erau obligatorii si erau eficienti. Cu riscul ca unii caini nu se mai intorceau.

Citind de raul Olt in defileu, in contextul santierului autostrazii A1, este problema acum cu 2 hidrocentrale noi in zona. Barajul si hidrocentrala Caineni este deja inceputa iar Lotrioara inca nu a inceput. Spun ca Moare Oltul. E deja mort.

https://www.google.com/maps/@45.5106706,24.2844114,1133m/data=!3m1!1e3

Daca vor sa creasca continutul de Oxigen , sa ceara praguri si cascade artificiale acolo unde e posibil, pe albia principala sau afluenti, statii de epurare functionale a apelor care sunt deversate pe traseu, sa curete albia. Dar nu asa pun problema. Asa sunt intretinute raurile pentru pesti. Oltul prin hidrocentralele actuale produce mai multa energie decat partea romaneasca a energiei de la Portile de Fier pe Dunare.

Vor doar sa vada raul OLTUL ca arata natural, nu sa aibe calitati naturale. 
La fel si cu Ursii: Sa stie ca nu ii omoara nimeni, nu vor sa inteleaga faptul ca s-au schimbat si  conditiile de trai a animalelor : ierni usoare, spatiu mai mare de plimbare si mancare din belsug.

https://www.turnulsfatului.ro/2020/05/24/rdquo-oltul-asa-cum-il-stim-va-disparea-in-defileu-rdquo-doua-noi-hidrocentrale-pe-valea-oltului-vor-transforma-radical-apa-si-peisajul-173389

Ce am scris e doar o parere, nu o concluzie bazata pe studii corecte. Nici macar studiile facute pentru hidrocentrale nu sunt ok.

Dar este o problema cand parerile unora vocali devin concluzii, implicit se aplica.