Infrastructura rutieră și protecția mediului

Started by StefanCelMare, October 26, 2016, 11:12:24 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

bacovia

Hercule, poate e fraier si ala care pune botu la cifrele oficiale AGVPS.

bacovia

Pun si un link legat de cum se numara la noi ursii.

Nu cred ca cineva mai are incredere in vreo institutie publica a acestei tari.

http://www.wwf.ro/resurse/comunicate_de_presa/?273995/Numrul-urilor-din-Romnia--dictat-de-interesele-de-vntoare

kitsune

6 februarie 2019, Tușnad. În zona aia nu mai hibernează (GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Ionut

Sunt două lucruri care s-au zis în ultimele două mesaje și sunt confirmate de experții de mediu (ONG și firme consultanta): numărul de urși este umflat în multe domenii de vânătoare tocmai pentru a avea mai multe exemplare de vânat și în multe, multe zone urșii nu mai hiberneaza (pentru ca încălzire globală și găsesc de mâncare lângă sau chiar în localitati). Deci riscul sa ne trezim cu ei pe autostrada e mare.

Apropo. Am fost acum două săptămâni la Balea și pe coborârea spre Curtea de Argeș am văzut doi (nu unul, doi) urși în drum, la câțiva km depărtare! Nu împreună, separat la câțiva km unul de altul. În drum. Unul era "adolescent", celălalt era ditamai namila.

RobertN

Mai jos puteți vedea o poză făcută ieri de o cunoștință, în apropiere de Hunedoara:


Io

#260
Citeva observatii foarte pe scurt:
- in PN Bucegi numarul ursilor recenzati a crescut de 10 ori (ZECE!) intre 2001 si 2014. Informatia provine de pe site-ul PN BUcegi, intre timp a disparut;
- in citeva zone din Secuime (mai nou in Mures in zone joase si mai calduroase ceea ce e o noutate!) si din Arges asisderea, cresterea e foarte mare.
Asta inseamna nimic altceva decit ca populatiile sint puternice, sanatoase si ca au mincare suficienta, altfel majoritatea puilor nu scapa din iarna, scapa unul, eventual doi/ursoaica si populatia se mentine. Cresterile foarte puternice de populatie ursina coroborate cu micsorarea arealului natural per exemplar indica abundenta de hrana si micsorarea "teritorialitatii" - este cunoscut faptul ca ursii pot trai foarte apropiati unul de altul in conditii de abundenta de hrana, lucru pe care il observam azi in teren.
- cunoasterea generala in materie de populatii de ursine si de alte mamifere mari in contextul viitoarelor investitii in infrastructura mare a Romaniei, Pi-Si, A8, Cristian-Rasnov-Valea Prahovei-Muntii Baiului este cu totul aproximativa! Am intrebat public de citeva ori: citi ursi exista pe Versantul Estic al Vaii Prahovei? Citi pe versantul Nordic al Muntelui Postavaru? Citi in zona Predeal - Piriul Rece? Citi pe versantii Nordic al Muntilor Bucegi? Cite mamifere mari folosesc azi ecoductele deja construite? Nu am primit niciodata raspunsuri, doar biiguieli, aproximatii, ezitari si ideologii.

Nu cu scandalagii de profesie (inregimentati sau nu) ajungem la solutii bune in privinta asta!
Ma asociez opiniei prezentate mai sus de Hercule, pentru unele zone e deja tirziu, inactivitatea/pasivitatea/indolenta uneori interesata a autoritatilor - din pacate putem vorbi cu temei si despre prostie in stare pura - duc spre o situatie in care nici o "parte", oamenii vs ursinele nu are decit de pierdut. Animalele se vor inmulti in continuare si ciocnirile au devenit inevitabile.

Mie nu-mi place vinatoarea insa nici nu concep sa-mi vina ursul ziua-n amiaza mare la masa la pensiune!

LE - inca ceva, cred ca eco-mentalistilor nu o sa le convina deloc dar nici n-am de gind sa-mi cer scuze pentru citeva fapte si observatii nu doar personale ci si ale citorva amici montaniarzi, salvamontisti, biologi/etologi etc: de 20 de ani au aparut vipere (Vipera Berus - specia comuna in Romania, sarpe lent, prost si lenes cu venin putin si slab) in unele zone din Apuseni, in zona Glavoiu, in Pietrele Boghii, in Poiana Florilor, pe Magura Gurani, pe Magura Ferice si posibil si in alte parti spre M-tii Padurea Craiului si a crescut numarul accidentelor (nu stiu sa fi fost  mortale, sarpele asta nu e in stare sa omoare un om), fie turisti care au vrut sa-i prinda de coada (!) fie localnici sau turisti culegatori de fructe de padure muscati, iarasi fara probleme severe.
Pe-astia ii protejam sau nu? Mentalitatea generala e "ucide-l", "crapa-i capul", e reptila, (chestii cu Eva, balauri etc), "nu moare pina la Apusul Soarelui" (wtf!!!) si e complet gresita! Viperele astea au ce minca (insecte, sopirle, rozatoare), de-asta s-au inmultit (nu stiu cum au reaparut in zona) dar: FAC SAU NU PARTE DIN BIODIVERSITATE? Nu cred ca e cazul sa astept raspunsuri ...
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

Hercule

Imaginea din articol:


Pozele mele:



Chiar ma bucur ca au facut curatenie, posibil ca la ora asta sa fie plantati deja puieti.
Deșteaptă-te române!

pasadia

Mă scuzați că îmi dau și eu cu părerea. Eu sunt doar un brașovean amator de trekking care a întâlnit până acum urși in Făgăraș, Piatra Mare, Ciucas, Bucegi sau Buila (asta e ultima, pe 1 mai). Nu sunt nici mare ecologist, dar nici vânător. Dar țin să spun:

- în Răcădău (sau in împrejurul Brașov-ului), deși mai exista ocazionale întâlniri, nu am avut nici un eveniment nedorit de câțiva ani.
- multe din victimele umane sunt de fapt bipezi care ataca ei ursii (mai ales pentru ale lua puii).
- in plus a apărut și o întreagă piață a "observatoarelor de urși" care atrag cu mâncare ursii pentru a fi fotografiați de turist străin plătitor (vedeți situația de la Sfânta Ana)
- senzația mea e că o pădure tăiată reprezintă o oportunitate pentru urși. Și asta mai ales daca zona defrișată nu e curățată și reîmpădurită. Cunosc nenumărați versanți unde după tăiere sau dezvoltat jungle de fragi, mure sau afine, numai bune pentru a hrăni și gura urșilor (și a naște conflicte cu culegătorii de berries).

Așa ca, în primul rând, mi-aș dori o reglementare mai clară a activităților umane. Nu vreau vânătoare, dar nu vreau nici antreprenori de turism care fac bani hrănind și punând animalele la expoziție. Dar n-am de la ce instituție a statului sa cer asta, Romsilva îmi pare clar a fi cu mult in urma CNAIR-ului.


luc

#263
Alt urs, aceeași zonă:

"Polițiștii ajunși la fața locului spun că evenimentul a avut loc pe calea unu de rulare a sensului de mers Sibiu-Deva. Ursul a reușit să treacă gardul de protecție și a intrat pe carosabil, fiind lovit de numai puțin de patru mașini consecutiv."

https://ziarulunirea.ro/foto-video-un-urs-a-fost-lovit-pe-autostrada-a1-sibiu-sebes-de-patru-masini-consecutiv-doi-copii-au-suferit-atacuri-de-panica-si-au-avut-nevoie-de-ingrijiri-medicale-586177/

LE: La ultimul eveniment asemănător mințile luminate din CNAIR anunțau ca vor pune indicatoare "Atenție urși!"... Cui prodest?

pasadia

De la SB la Deva e cale lungă. Unde mai exact, tot pe lângă Săliște, sau pe lângă Cristian?

paullie

Tragic Si pentru oameni si pentru animal. SF-uri de kko

danny_cbu

#266
La Săliște spre Aciliu.
La Aciliu trebuia făcut tunel din prima. + Vreo două ecoducte pana la viaductul Săcel
Ce șanse există sa se construiasca acestea?

paulmare

nici una acuma, dupa ce au masacrat dealurile ca sa faca debleele si apoi le-au tot "indulcit panta"

Allex

"Asta-i ţara tuturor imposibilităţilor"

DN2 - E85 | Monitorizare A7 Autostrada Moldova

DoctorT

Cat de des au fost cazurile in care ursii au rupt gardurile si au intrat pe autostrada?