News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Infrastructura rutieră și protecția mediului

Started by StefanCelMare, October 26, 2016, 11:12:24 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

NGC

Quote from: wifi on March 17, 2018, 11:37:34 AM
Din cate sunt informat, nici nu prea sunt ursi in regiunea amintita.

Uite aici un extras din raportul din Iulie 2013 privind permeabilitatea carnivorelor mari.



Sigur ca nu sunt, ca doar cei din Timis erau la plimbare prin Hunedoara si au uitat sa dea raportu'.

voicul

Nu imi pare asa prost traseul A1 la Arad (posibil Parcul National Lunca Muresului sa fi fost o influenta pentru acest traseu). Adevarat ca in vreo 10 - 15 ani o sa fie probabil total in oras (acum il vad la margine).

O sa ajunga ca DNCB, care numai centura nu mai este. Dupa mine DNCB e un bulevard al B si imprejurimilor.

flashu74

Pai ar trebui spus de acele tunele ca ele sunt absolut necesare din punct de vedere constructiv. Imposibil de realizat acolo deblee de 30 m fara ca in timp sa fie probleme. Solutia cu tunelel e una normala in contextul zonei. Nu stiu de ce nu a fost trecuta in proiectul initial cum era firesc. E adevarat ca zona nu e habitat de urs. Ursul traoeste mai la munte. Dar zona e un mare pasaj de trecere a animalelor intre lanturile de munti. Toate tipurile de animale inclusov urs. Refiritor la urs trebuie stiut ca populatia de urs in romania este aproape la jumatate din cat era in 1989 dar si asa detinem cam jumatate din populatia de urs din Europa. Ursul fiind un animal puternic, omul cauta sa-l înăture deși în general ursul se fereste de habitatul omului si omul este cel care invadeaza habitatul ursului. Nu e un capat de tara in contextul ambelor aspecte expuse mai sus construirea tunelelor.. Si pentru aspectul zonei si pentru animale este nevoie de tunele in zona Holdea. Cred ca pot fi accesate fonduri europene incluaiv din zona de mediu pentru asta. E nevoie de minți deschise.

NGC

Quote from: GrmmrNzi on March 17, 2018, 11:57:50 AM
Dar poate există lupi, râși, vulpi, cerbi, căprioare etc.

Erau de toate.

Inca un extras din respectivul raport.



Si bine ar fi sa avem cat mai multe la ora actuala.

StefanCelMare

Pentru că unii nu înțeleg de ce animalele trebuie sa poată trece: este același motiv pentru care nu este bine sa te căsătorești cu verișorii. Sau cu rude apropiate. Nu ar fi niciun impact imediat, dar în câteva generații acele populații izolate ar deveni din ce in ce mai bolnave.
Despre dacă este bine sau rău să avem animale sălbatice, putem discuta. Dacă nu vrem ursi, vrem căprioare? Dar lupi? Dar cocoș sălbatic? Se ridică niște întrebări. Cine decide ce animale pot trăi? Ce se petrece cu cele care sunt pe lista de animale care le lăsăm în pace, fără prădători naturali? Omul tinde să elimine prădătorii, lăsând animalele prădate sa se înmulțească apoi fără măsură. Te trezești că se înmulțesc porcii sălbatici sau caprioarele și distrug culturile. Nicicum nu este bine.
Iar teoria asta a conspirației că UE vrea sa ne țină subdezvoltați, o văd spusă de politicieni gen senatorul mitralieră. Oameni fără studii, care merg pe principiul cine strigă mai tare are dreptate.

cristi5

Quote from: wifi on March 17, 2018, 11:37:34 AM
Din cate sunt informat, nici nu prea sunt ursi in regiunea amintita.

S-a dus ministrul roman la Bruxelles acum un an cu fix aceleasi argumente ca ale tale. I-a spus NU comisarul european provenit din aceeasi tara, din acelasi partid.  Alte idei?

La ora asta, indiferent daca "sunt" ursi (ei de fapt trec, nu sunt) sau nu, avem un parcurs legal. Orice intoarcere ar fi extrem de complicata. Suntem la al doilea acord de mediu ca primul a fost o fushereala romaneasca. Un al treilea acord de mediu ar dura cativa ani, cu riscul de a ajunge la acelasi rezultat. Schimbarea legilor privitoare la mediu ar insemna probabil iesierea din EU. Deci nici o sansa.

StefanCelMare

Să spui că pe acolo nu trec animale, presupune că te vei face de râs. Ca biolog, pot garanta că pe acolo trec toate cele enumerate. Nu se discută dacă stau acolo, ci daca trec. Repet, dacă le oprești să treacă, vor dezvolta boli genetice recesive, la fel ca orice populație vie în care se petrece inbreeding.

NGC

Putem considera subiectul ursilor si liliecilor incheiat? Sunt deja destule dovezi si explicatii aici pe forum si degeaba ne obosim sa tot explicam.
Cine vrea sa priceapa pricepe, iar cine nu, o tine tot pe a lui.

Sa schimbam subiectul acum.

@rocklee: Esti "pe teren" azi sau maine? :D

NGC

Quote from: wifi on March 18, 2018, 08:29:39 AM
Lilieci din aia de specia mentionata nu au existat in deal.

Care e specia aia speciala?

Presupun ca nu ai citit cu atentie ce am scris aici, asa ca acum am marcat aici cu rosu lucrurile importante.

In 2013 s-a raportat ca au fost identificate 2 specii acolo.



Anul trecut au fost capturati doar dintr-o specie.

Quote from: disney on November 23, 2017, 09:26:07 PM
Au fost capturati 6 lilieci din specia Rhinolophus ferrumequinum.

Am cerut raportul si l-au incarcat pe site aici.

Citeste aici ca sa pricepi care specii sunt protejate.

QuoteCele 32 specii de lilieci din România sunt protejate printr-o serie de legi. Această protecție, respectiv legislație se aplică indiferent dacă coloniile sau exemplarele se află în interiorul sau exteriorul ariilor protejate. Cu alte cuvinte, liliecii se află sub protecție legală pe tot teritoriul României.





Mai ai nelamuriri?

StefanCelMare

#144
WiFi, nu sunt lecții de la străini. Eu mă pun in locul lor. Dacă eu ți-aș da bani, și tu ai folosi banii să pui în pericol animale, eu mi-aș permite să îți spun ai și tu grijă de animalele alea. Mai ales că îți dau bani și pentru așa ceva. E atât de simplu. Studiile care impun construcția de tuneluri sau ecoducte sunt probabil făcute de Români. Dacă nu sunt, mergi la Universitatea București la catedra de zoologie, cere părerea cuiva în care ai încredere. Mă îndoiesc că UE a avut solicitări absurde.

Later edit: pe A1 cred că mai degrabă politehnica sau construcțiile îți pot spune exact de ce e recomandat tunel. Pentru animale probabil ar fi suficient ecoducte.

Europiu

Quote from: wifi on March 18, 2018, 08:29:39 AM
Nu avem neaparata nevoie de lectii de la straini, care la randul lor fac ce fac cu animalele, respectiv le impusca.
Nu te supara, dar asta este o prostie in doua sensuri: 1) oricand ai de invatat ceva de la cineva strain tie si propriilor metode/idei. Si daca ar cadea la capitolul "asa nu" si tot este un castig, nu? 2) eram acolo in perioada cu Bruno (2006. inaintea si in timpul CM de fotbal). Au incercat cateva saptamani la rand sa il prinda viu, mai ales ca italienii il "cereau" inapoi. Impuscarea s-a produs dupa ce Bruno atacase deja gospodariile oamenilor si prinsese gust de civilizatie.

Quote from: wifi on March 18, 2018, 08:29:39 AM
Daca nu am vazut ceva, nu am afirmat ca nu exista, nici nu este o crima.
Nici nu te-am acuzat, Doamne fereste!, de asa ceva. :)
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

dr4qul4

Se pare ca noua ne plac mai mult chinezii.
In timp ce vest europenii fac tunele peste tot (ungurii chiar si la campie) chinezii niveleaza dealurile. Fac si ei tunele ca nu au de ales. E cam greu sa nivelezi munți de mii de metri.
Pe langa implicatiile de mediu, e cam aiurea sa faci deblee de 50m inaltime si sute de m latime (ca nu avem calcar ca grecii sa stea peretele taiat vertical, la noi o ia la vale si la panta de 20%)
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

wifi

Din pacate nu prea avem nimic, nici cu, nici fara tunele. Ba ca facem unul, apoi nici unul, mai nou, doua si defapt stam si asteptam. Intrebarea mea este: cand vom putea circula pe A1, ca gropile de pe DN sunt cam nasoale. Sunt si de acord sa invatam de la altii, insa lucruri bune. Ursii sunt un exemplu, lupii si altele tot asa, exterminate. Noi am avut grija de natura mai mult decat ei, cine le are mai bine atunci cu ecologia? Nu vorbe goale, hartii, poze de pe satelit, ci ursi, lupi, zimbrii si asa mai departe. Au fost in toata Europa inainte. Mai mare rusinea, romanii au construit cu doua mii de ani in urma mai repede infrastructura decat o facem noi acum cu toata tehnica moderna. De construia Apolodor la fel podul peste Dunare, nu mai cucerea Traian Dacia.

StefanCelMare

#148
La noi mai mult ne-a costat și ne costă tergiversarea. Senzația mea este că am avut că strategie națională cât mai puține tuneluri. Ceea ce este stupid din start. Și nu are vreo legătură cu mediul neapărat. Legat de urși, și de pradatori, ideal este sa îi ai. In Elveția, zona Zurich, aveau probleme reale cu numărul de căprioare. Ne având prădători, erau foarte multe. Se știe că reintroducerea prădătorilor schimbă efectiv tot ecosistemul. Exemplu Yellowstone https://www.yellowstonepark.com/things-to-do/wolf-reintroduction-changes-ecosystem
Sistemele naturale sunt destul de complexe, și se  auto reglează  dacă  sunt  sănătoase. Noi putem fi mândri că nu ne-am distrus natura. Nu complet oricum, și nu încă. Pentru că suntem binișor pe drumul distrugerii.

PS Cel mai bine înveți de la ăia pățiți. Noi repetăm greșelile lor.

cristi5

#149
Wifi  inteleg ca vrei sa nu se mai faca tuneluri pentru ca ar fi nedrept, altii si-au omorat animalele si ale noastre pot trece peste ecoducte. Si pentru ca ar fi mai ieftin si mai rapid.

Buun, suntem in situatia in care avem un acord de mediu (de contractul reziliat nu vorbesc, sa nu complic lucrurile).

Poti sa ne spui exact care ar fi fazele acestui proces? Inteleg ca intai s-ar reface acordul de mediu sau?

Si cu ce finantare vrei sa faci asta? Incercam sa convingem EU ca lumea nu e dreapta sau finantam direct de la buget?