News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Infrastructura rutieră și protecția mediului

Started by StefanCelMare, October 26, 2016, 11:12:24 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TibiV

+1

Cam despre asta este vorba....
Echilibrul perfect nu avem cum sa il atingem, dar bipezii (teortiic mai inteligenti...) ar trebui sa se gandeasca si la patrupezi...
Si sa nu uitam ca in cazul populatiilor numeric foarte reduse, cel mai mare pericol este consanguinizarea....
Degeaba asiguram un areal care poate 40-50 de exemplare ale unei specii, daca ursul nu poate pleca sa isi gaseasca mireasa la doua sate dsitanta... In cateva generatii vom avea doar ursi autisti... Toata familia de ursi va fi fericita si idioata, ca au aceeasi parinti,,,

Spre bucuria lupilor, este adevarat, caci lupii sunt mult mai "abili si versatili" si nu pun mare pret pe autostrazile noastre...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

SkyPilot

#106
Quote from: TibiV on September 26, 2017, 11:05:52 PM
Banuiesc ca "elks" sunt elani...

Elanul este moose.
Elk este o capra care arata precum cerbul romanesc (cu parere de rau, la nivelul meu subspeciile din Romania mi se par toate la fel).

Am citit pe undeva ca majoritatea victimelor umane in coliziuni cu animale provin din coliziuni cu elani. Era vorba de o zona din America de Nord, insa nu imi mai amintesc care si nici nu mai gasesc acel articol. Autorul afirma ca elanul are picioare subtiri iar impactul principal este intre corpul masiv al animalului si parbrizul masinii. Inteleg ca elanul a reaparut in Romania inca de prin anii '80, asa ca aveti mare grija! Daca aveti "norocul", un alt "beneficiu" este ca va umpleti de capuse.

Eu am vazut o singura data unul, care a traversat autostrada alene si fara sa se asigure :) Cu o alta ocazie am avut o problema cu un raton. Era in stanga unei sosele cu 2 benzi si parea sa stea acolo linistit. A pornit exact cand mai aveam 3 m. pana la el si cum sunt foarte agili, mi-a ajuns in fata masinii. Mi-a parut rau pentru el, dar nu am mai avut timp de reactie. Acelasi lucru se poate intampla cu orice animal inclusiv cu elanul. Nu va bazati pe inteligenta animalului; ratonul este orice numai prost nu, sunt foarte agili si foarte adaptabili dar au o viziune diferita asupra lumii si pericolelor ei decat noi.

Am pus si doua linkuri la articole in engleza:

http://www.flr.gov.nl.ca/wildlife/moose_vehicle_awareness.html

Aici va puteti uita la poze, dar... "Atentie, urmeaza imagini cu puternic impact emotional!"
http://www.wideopenspaces.com/15-frightening-moose-vs-vehicle-collisions-pics/

Hercule

Tibi ai dreptate, bipezii trebuie sa se gandeasca si la patrupede. Dar bipezii romani cad deseori in extrema cealalta sau chiar in ridicol cand pentru cativa lilieci sau niste ursi inchipuiti blocheaza proiecte importante pentru restul fraierilor bipezi. Ce conteaza ca pe DN-ul paralel au murit 12+ oameni in perioade de intarziere, important e ca am salvat 5 lilieci. Sau cel putin credem ca i-am salvat, ca nimeni nu i-a mai vazut.

Referitor la pasaje pentru fauna peste autostrada, da, sa se faca, sunt necesare, dar daca voi credeti ca o (una bucata) autostrada ca A8 care taie Carpatii Orientali (~250 km) in doua poate duce la cosangvinizarea unor specii atunci va inselati foarte tare. Ursul care dintr-o data nu mai poate merge la metresa din nord isi va gasi cu siguranta alta tot asa de frumoasa in sud.
Deșteaptă-te române!

Io

#108
Ursi ca azi miine parca vad ca ii accidentam pe DN1: urc spre Omu si ma vede Google asa ca-mi trimite un mesaj de la PN BUcegi. Ca hir, ca mir, POS Mediu,bla-bla, hopa! Numarul de ursi din PN Bucegi a crescut de la (scuze, din memorie, prima cifra si ordinul de marime sint corecte) ~48 (1999) la ~473 (2016). De zece ori adica.
Tocmai am intrat acolo (pe bucegipark.ro) sa verific. Nope, site-ul declara ca in fauna Bucegilor nu exista ursi. Sigur, poate locuiesc doar pe strazile Busteniului si pe veranda casei lui Andi cautindu-i mincare in frigider (caz real, cu noi in casa..)
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

adiarc

Numărul este dictat de interese....cand stabilim cota de vânătoare sunt cu miile.....cand stabilim soluția tehnica..( vezi tunelurile de pe LD 4 ),lipsesc total
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

dragos76

și cum ziceau și alții, adevărul e pe la mijloc. Da, probabil să fi crescut populația urșilor în număr mare. Dar la fel de adevărat e că și mediul lor a fost alterat. Hercules, nu poți nega că s-a tăiat la greu pădure. Și chiar dacă pe urs poate că nu îl afectează direct, afectează lanțul trofic, de care el e dependent. La fel și legat de resursele vegetale (ciuperci, afine, zmeură etc): cu excepția pădurilor greu accesibile, semi virgine, peste tot se face o exploatare la sânge a acestor resurse. Și nu vorbesc de oamenii care vin să își culeagă niște fructe pentru dulceață, ci la o exploatare aproape industrială.
La fel de adevărat că e foart volatilă granița asta între când noi, oamenii, trebuie să intervenim în un mod sau altul, și când să lăsăm natură să se auto regleze. Dar eu zic că de aia avem specialiști, ca să decidă ei în cunoștință de cauză, pe bază de argumente științifice. Și nu să se ia decizii emoționale, sau sub presiunea "opiniei publice".

SB76UFO

#111
Stire de ieri.
Trei urși se plimbă pe autostrada A1 între Sibiu și Săliște
https://www.oradesibiu.ro/2017/10/09/imagini-incredibile-trei-ursi-se-plimba-pe-autostrada-a1-intre-sibiu-si-saliste/
"Prostia este eternă și invincibilă"

Ionut

Asta nu e subiect de parcare. Este super important.

Anonymous Rider


Hercule

Cei care zic ca "probabil să fi crescut populația urșilor în număr mare", sa citeasca si articolul anexat de pe ora de Sibiu:

https://www.oradesibiu.ro/2017/10/05/foto-ursii-fac-ravagii-si-la-sebesu-de-sus-oamenii-sunt-ingroziti/

Ursii vor deveni foarte curand o problema si pe DN-urile din zonele montane.
Deșteaptă-te române!

Redox

Nu este vorba nici măcar de Săliște! Este chiar nodul Sibiu Vest, la ~4km de Sibiu.
aici

dragos76

#116
Hercule, m-am exprimat greșit. Admit că a crescut populația de urși.

Dar hai dovedește-mi că această creștere a agresivității lor prin atacuri asupra animalelor domestice și a oamenilor e o consecință strict a suprapopulării. Nu sunt un habotnic ecologist; cred că viața unui om e mai importantă decât a unui animal, indiscutabil. Exemplele pe care le dai tu (cu dealul cu lilieci, de ex) sunt absurdități și exagerări pe partea ecologistă. Dar eu din păcate le văd ca excepții.

Să recunoaștem că multe lucruri s-au schimbat nu prea în bine ca urmare a unor acțiuni antropice greșite, sau unde nu s-au calculat efectele secundare. Și din păcate eu cred că nu e vorba în principal de lucrări mari, care să fie făcute în total dispreț față de protecția mediului, că nu prea mai ai cum să le faci, că nu prea mai sunt lacune legislative sau posibilități așa facile de abuzuri (excepție mizeria cu micro hidrocentralele de pe multe din râurile de munte), ci e problemă cu accesibilitatea tot mai mare a zonelor montane pentru populație în contextul unei educații montane și ecologice limitate pe care o avem.

Oare când s-a decis de ex modernizarea Transalpinei a analizat cineva impactul de mediu dincolo de faptul că vor circula mai multe mașini pe acel drum? Că se vor construi zone de cazare noi în arii unde înainte ajungeau câteva zeci de oameni pe an, că se vor colecta resurse de hrană (fructe, ciuperci etc) din păduri înainte virgine? Că lumea va face grătare și va lăsa resturi de hrană de care poate animalele sălbatice vor ajunge dependente?

Nu zic că nu ar trebui să investim deloc în infrastructură în zonele astea izolate, doar că sistemul e mult mai complex, și orice măsură trebuie analizată din pesrpectivă mult mai largă decât ce pare efectul imediat, direct.

alecu26

#117
Cred ca au auzit ca poate nu se mai fac tunele la Holdea, ca cica nu ar fi ursi, si au zis sa mearga in sustinerea colegilor de acolo. Mai pe DN, mai pe autostrada...gasesc ei drumul.
Drumurile noastre POATE;

Hercule

Dragos76, nu vreau sa intru in polemica cu tine, aici nu e locul potrivit, si asa suntem off-topic. N-ar trebui sa te amesteci aca nu cunosti fenomenul decat din spatele tastaturii. Frazale de genul "nu poți nega că s-a tăiat la greu pădure" la care nu pot decat sa fiu de acord cu tine nu iti aduce automat credibilitatea tuturor ideilor scrise de tine (apropo, daca nu esti politician eu zic sa te faci), Nu pot sa iti dau date oficiale, dar te invit sa te mai documentezi macar cu ce gasesti pe net:

http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/cronologie--oameni-atacati-de-ursi--in-ultimii-10-ani-417756  (interesant ca cineva s-a ocupat cu asa ceva, lista este insa foarte sumara)
   (aici ca sa vezi cine are o mare parte din vina)
http://greatnews.ro/romania-are-atat-de-multi-ursi-incat-vrea-sa-ii-dea-la-export/   (citeste ce zice primarul, e foarte important! acolo e cheia rezolvarii problemei)

Specialistii aia de care pomenesti ca vor oferi solutii au creeat o situatie comico tragica in Targu Mures, zona in care locuiesc. Un urs a fost relocat in Muntii Gurghiu din zona Brasov unde era toata ziua pe langa activitatile umane. Animalul a plecat curand din zona Lapusna si a ajuns sa-si faca veacul langa gradina zoologica din oras, la 60km de unde a fost lasat. Treaba s-a repetat de cateva ori si cu alti ursi, ultimul din ei ajungand sa atace oameni in Caluseri (https://ardealnews.ro/2017/06/11/barbat-atact-de-urs-la-ernei-satenii-sunt-ingroziti/). So apropo de specialistii de care pomenesti, e plina tara de ei. Se vede ce bine o duce invatamantul, sanatatea, mediul, investitiile, etc. Dormi linistit, specialistii vegheaza pentru tine!

PS. Daca mai vrei sa mi te adresezi, te rog sa imi scrii corect pseudonimul.
Deșteaptă-te române!

lupualb