[B] Parcarile din Bucuresti

Started by Ionut, October 17, 2011, 06:17:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

voicul

600 de ron e cam multicel - mai ales dintr-o data.


Bucureștenii vor plăti de șapte ori mai mult pentru locul de parcare. Zonele de taxare din Capitală - e si harta cu zone in articol

Parcarea s-a scumpit, de marți, în București, după ce consilierii local au votat noile tarife anuale, informează Mediafax.

Capitala este împărțită în patru zone: A, B, C, D, cea mai scumpă fiind A, care reprezintă centrul. Aici, creșterea a fost de la 84 de lei, la 600 de lei anual. În zona B tariful va fi de 500 lei anual față de 66 de lei, în C va fi de 400 față de 55 de lei și în zona de D va fi de 300 de lei, față de 37 de lei.

Taxele au crescut față de nivelul actual, solicitarea de majorare venind de la primarii de sector. Principala modificare este că taxa e calculată anual, nu pe zi ca până acum. Asta a atras nemulțumirea consilierilor din opoziție care au întrebat ce face proprietarul care vinde mașina sau se mută. ,,Rămâi cu banii luați" – a fost concluzia și așa s-a votat.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/bucurestenii-vor-plati-de-sapte-ori-mai-mult-pentru-locul-de-parcare-1510143

Fred

#1276
Quote from: DarkFranck on April 27, 2021, 03:45:04 PM
Era și timpul să mărească taxa de parcare, sper că e doar un  prim pas. Și taxele pe proprietate ar trebui să crească, sunt încă prea mici pentru a finanța serviciile publice și cheltuielile minime necesare unui oraș de talia asta.
Parcarea e un serviciu cuantificabil si optional; cine il foloseste il plateste, preferabil la pretul pietei. Taxele pe proprietate nu sunt un serviciu cuantificabil (nu ai un contract in care scrie ce primesti in schimb), nu e optional, nu e just (daca pe aceeasi strada ai 2 case identice ca suprafata, una din materiale mai scumpe si una de 2 ori mai ieftina, de ce pe una trebuie sa platesti taxe duble? care sunt serviciile duble oferite de primarie?) si nu are nici o legatura cu moralitatea si echitatea, ci cu ideea ca statul sau primaria decid si populatia executa; populatia nu e decat o sursa de venituri necesare "pentru a finanța serviciile publice și cheltuielile minime necesare unui oraș de talia asta" (limba de lemn, nu spune nimic concret dar suna frumos). Foarte posibil taxele pe proprietate in forma actuala sunt neconstitutionale (mai precis art 44), dar in Romania e extrem de greu sa ajungi la Curtea Constitutionala, indiferent de caz (ex: mai sunt si vreo 2 legi care incalca evident  art 30, dar nu au fost aplicate vreodata).

Deci nu.

DarkFranck

#1277
Parcarea "de reședință" pe un spațiu public e opțional, dar în niciun caz cunatificabil și în niciun caz nu poți spune că există un preț al pieței. Valoarea e pur subiectivă (nu depinde de un cost în sine al serviciului, ci de alte criterii precum raritatea și anumite politici precum stimularea/penalizarea deținerii unei mașini sau a mai multor mașini - asta fiind o alegere politică, nu economică).

"daca pe aceeasi strada ai 2 case identice ca suprafata, una din materiale mai scumpe si una de 2 ori mai ieftina, de ce pe una trebuie sa platesti taxe duble? care sunt serviciile duble oferite de primarie?" - asta m-a dat gata, pai tu plătești pentru spațiul fizic deținut în proprietate în oraș (și pe care alții nu mai au acces pentru că îl deții tu, logic), dacă vrei să stai într-o ruină, nu te împiedică nimeni - iar taxele mici exact asta încurajează în București, inflația de "cash poor, asset rich". E unul dintre motivele pentru care București e un oraș plin de ruine și gunoaie - proprietatea e banală și nu e prețuită pentru că presupune costuri mici. Când proprietatea costă, te stimulează să o folosești pentru a produce venituri, nu să o lași în ruine sau plină de gunoaie (știu personal unii care țin terenuri pentru speculații și sunt pline de gunoaie, deși sunt într-o zonă bună din București).

Taxa de proprietate îți asigură ție, ca proprietar (și eu sunt, de altfel), între altele siguranța că în cartierul tău de case nu o să vină unul să ia teren lângă tine și să facă un zgârie-nori. Dacă se alege renunțarea la taxa de proprietate (se poate, e până la urmă o alegere politică), dispare exact genul ăsta de drept pe care ți-l cumperi cu taxa asta. Teoretic, se poate ca să nu plătim niciun fel de taxe, dar totul costă la prețul pieței - de la justiție, securitate (firme de pază îbn loc de poliție) până la intrarea în parc (care ar costa cât face). Nu cred că trebui să explic de ce un astfel de sistem ar reduce mult exact accesul la justiție, siguranță și caltatea vieții.

E alegerea ta dacă consideri că taxele de proprietate (introduse prin legi) sunt neconstituționale (personal cred că avem o constituție slabă și care reglementează uneori excesiv, alteori voit ambiguu, dar asta e altă poveste). Eu cred că e nevoie de un sistem de taxare mai sofisticat pe proprietate, pe mai multe categorii decât acum, și de eliminarea impozitului pe mașină (care la noi dpdv fiscal e tratat ca un activ imobiliar, deși e doar o consumabilă, tehnic e un frigider pe roți).
Fluctuat Nec Mergitur

dr4qul4

#1278
Daca 50 de lei pe luna vi se pare mult atunci e clar cati km faceti pe luna cu masina aia...
Mie exagerat de mult mi se pare 10 lei/h. Tot parcare si tot in Bucuresti. 2-3 lei/h sau 15 lei/zi ar fi un pret acceptabil.
Si eu nu stiu pe nimeni care sa stea in Bucuresti si sa aiba venit mediu lunar de 350E. De fapt nu stiu sub 600E (decat pensionari sau aproape de pensionare, pentru care schimbarea e de neconceput)
Deja nu prea mai poti pastra oameni cu salarii sub 1000E/Luna. Stiu ca pare greu de crezut, dar un livrator harnic glovo/foodpanda/tazz/takeaway ramane cu 7-800E/luna. Unul foarte harnic (care lucreaza mai mult de 8 ore pe zi) ramane cu 1000 (dupa gpl si reparatii la masina).

Fara sa fiu arogant, consider ca cine nu-si permite sa stea intr-un oras scump, se poate oricand muta "la tara". Eu unul asa voi face la pensie (daca o prind). Decat sa mor de foame in Bucuresti/Cluj, mai bine traiesc decent intr-un sat uitat de lume.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

frunzaverde

Quote from: rt25 on April 27, 2021, 03:53:22 PM
Adica daca media veniturilor nete in Bucuresti este 1200E pe luna, dar 60% castiga 350 E Net (salariul minim) si restul de 40% se afla unde in restul intervalului (cu sume suficient de mari sa dea media respectiva), inseamna ca nu poti taxa 10% pe an din venitul mediu (cum pare ca da din calculul tau la Viena), pentru ca 60% vor plati 1/3 din venitul lor lunar ceea ce e foarte mult.

Ipoteza este un pic absurda. Daca 60% castiga 350 euro net si media este 1200 euro net, atunci media celorlaltor 40% este de 2475 euro, ceea ce e cam non-sens, ca Bucurestiul nu e favela din Rio.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dr4qul4

a uitat sa spuna ca pe langa salariul de 350 E (desi nici ospatarii nu prea mai au atat), mai primesc "tips" 2000-4000 lei/luna (100-200 lei/zi)
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Fred

#1281
@DarkFrank, nu e locul si momentul, dar m-ai dat pe spate:
- parcarea de resedinta nu e cuantificabila? Adica nu poti sa cuantifici cate locuri de parcare inchiriezi si cu ce pret unitar?
- sa iti arat blocurile facute la 5 metri de case la mine in cartier, unde PUZ prevede doar case de 20 de ani incoace? Pot sa cer banii de taxe inapoi? (nu as primi nimic, ca nu am proprietati)
- Primaria e cea care percepe taxe pe proprietate si sigur nu asigura justitie sau politie (daca nu iei in calcul gluma aia proasta numita Politie Locala)
- proprietatea trebuie sa coste ca sa te stimuleze sa aduci venituri? Ce venituri aduci din locuinta personala, o pui pe Air BnB sau o faci bordel? Si tu unde mai locuiesti?
- nu, corelarea legii cu Constitutia nu e o alegere personala.
- proprietatea nu trebuie sa coste, ai platit-o deja. Sau crezi ca trebuie sa iti impoziteze saptamanal si florile din balcon si hainele din dulap, ca tot proprietate sunt? De taxa pe fumarit ai auzit? Ce taxe aberante mai pot fi inventate? Exista destui idioti utili care sa le promoveze.

@dr4qul4, e posibil sa locuiesti in Bucuresti si fara sa iti permiti parcarea, pur si simplu renunti la masina. E o alegere care nu te da pe usa afara, ci iti limiteaza accesul la un serviciu limitat si optional. Sper ca sensul nu era "cei ce nu isi permit Mercedes sunt saraki" (citat aproximativ).

dr4qul4

sensul era acela de "trebuie sa te intinzi cat te tine plapuma".
Nu-ti permiti o masina mai noua de 10 ani, sau nu-ti permiti sa o duci in service sa o repari (si schimbi uleiul singur in spatele blocului), atunci mai bine scapi de masina si mergi cu transportul in comun.
In parcarea din saptele blocului sunt 3 masini din care 1 nu a fost mutata deloc de 1 an (e parcata cumva pe alea care duce la ghena), una care a fost mutata doar de craciun (si care are husa pe ea) si una care e mutata cam 1 odata la 2-3 luni. Si mai era un matiz dar l-au ridicat acum 2 luni (ala avea gauri in tabla de la rugina).
2 din cele 3 masini sunt parcate pe locuri platite!!!
Posibil sa fie si altele, dar astea sunt exact la "nasul meu" asa ca era greu sa le ratez
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

DarkFranck

#1283
@Fred Imi aduce minte discuția cu tine de discuțiile mele amicale cu un amic care e libertarian, no offence (și de altfel îmi place să am discuții în contradictoriu cu argumente, chiar dacă avem viziuni diferite).

"parcarea de resedinta nu e cuantificabila? Adica nu poti sa cuantifici cate locuri de parcare inchiriezi si cu ce pret unitar?" - Nu, nu poti cuantifica pretul, nu ai referință, e pur și simplu o decizie administrativă/politică. Poti să numeri de câte ori vrei numărul de locuri, nu te ajută să calculezi vreun preț. De altfel și vedem că majorarea tarifului de parcare de reședință nu a fost argumentată de vreo chestie de cost, ci de nevoia de a aduce mai mulți bani la buget pentru a amenaja alte locuri de parcare, în principal.
"sa iti arat blocurile facute la 5 metri de case la mine in cartier, unde PUZ prevede doar case de 20 de ani incoace? Pot sa cer banii de taxe inapoi?" - da, pentru asta îți meriți banii înapoi, e ca un contract încălcat (din partea ailaltă, din lăcomie/corupție, probabil)
"Primaria e cea care percepe taxe pe proprietate si sigur nu asigura justitie sau politie (daca nu iei in calcul gluma aia proasta numita Politie Locala)" - era un argument teoretic, știu că poliția și justiția sunt plătite din alte taxe, era o argumentație "ad absurdum", cu raționamentul dus la extrem.
"proprietatea trebuie sa coste ca sa te stimuleze sa aduci venituri? Ce venituri aduci din locuinta personala, o pui pe Air BnB sau o faci bordel? Si tu unde mai locuiesti?" - sper că ai înțeles că mă refeream la altceva, nu la locuința personală (deși are de a face și cu asta). Rezum: taxa mică crește riscul de neglijare a proprietăților, cum, de altfel, vedem foarte bine în București. Dacă taxa e mai mare și ești cash poor, asset rich (și să zicem că ai proprietate valoroasă pe piață, în care nu ai bani să investești să o amenajezi ca o locuință confortabilă pentru tine sau să o închiriezi, dacă preferi să stai în altă parte), te forțează să o vinzi unuia care are bani și fie vrea să se mute în ea (prestigiu social sau zonă preferată, etc), fie să facă bani cu ea din închiriere, de ex. Așa s-ar rezolva o parte din problema ruinelor (că la ele mă refeream pe exemplul ăsta). Dacă ai un apartament de 3 camere în Dorobanți și ai o pensie de 1.000 de lei (știu un caz), logica îți spune că mai bine vinzi și iei ceva mai ieftin în altă parte, plus rămâi cu bani de altele. În cazul pe care îl știu, stă în continuare în Dorobanți și se plânge tuturor că pensiile sunt mici și că viața e scumpă. E dreptul lui, dar la o taxă mai mare devenea cu siguranță mai logic (de aia militam pentru taxe diferențiate mai mult, în zonele premium taxă premium).
"nu, corelarea legii cu Constitutia nu e o alegere personala" - și constituția e o lege, chiar dacă i se spune supremă (sunt state fără constituție care o duc foarte bine). E făcută de oameni și e la fel de imperfectă precum oamenii. Dacă citești constituția Rusiei o să vezi că nu e mult diferită de a noastră, cred că alte lucruri contează mai mult. Cu aceeași constituție am avut și mineriade și intrarea în UE - contează cine aplică constituția și legile, aici se vede calitatea democrației.
" proprietatea nu trebuie sa coste, ai platit-o deja. Sau crezi ca trebuie sa iti impoziteze saptamanal si florile din balcon si hainele din dulap, ca tot proprietate sunt? De taxa pe fumarit ai auzit? Ce taxe aberante mai pot fi inventate? Exista destui idioti utili care sa le promoveze." - asta cu idioții utili nu am înțeles-o, detest la fel de mult extremele de stânga ca și pe alea de dreapta. Ai plătit proprietatea, dar ca să ajungi la ea îți trebuie drum, nu? și pe ăla chiar primăria de sector îl întreține (dacă rău - atunci ai dreptul să ceri să se ocupe și/sau votezi la alegerile locale altceva, probabil, că dacă vorbeam de constituție, să vorbim și de democrație). Proprietatea vine cu niște obligații, nu doar cu drepturi. Și nu, nu sunt pro-taxe per se, cred că trebuie un număr limitat de taxe, dar gândite practic. Cred că impozitul pe mașină trebuie scos, e o aberație (e ca și cum ai pune taxă pe mașina de spălat sau pe laptop), dar taxa pe proprietatea imobiliară e necesară și are rolul ei (pentru că e asociată cu infrastructura urbană care face viabilă proprietatea, urbanism etc).


Fluctuat Nec Mergitur

voicul

S-a umplut orasul de astfel de semne, mai exact pe strazile secundare din centru.
Doar de semne, ca de vopsea pe asfalt nu au bani.





Powered by API/PUM imgur uploader

panda_no 5

Sute de panouri montate, nimeni nu verifica daca cei care parcheaza platesc sau nu.
Pe str Grigore Alexandrescu, de cand au aparut panourile, nu am vazut nicioadata pe cineva care sa verifice masinile parcate.
Asa ca lumea deja parcheaza fara sa se sinchiseasca.

ionut_16

Pe lângă parcul Carol, colț cu Lânăriei au pus și vopsea albastră...

Goldmund

De curand am citit in "Amtsblatt"(ziarul saptamanal al orasului Stuttgart) un articol despre cat de mult se vor scumpi parcarile din fata casei(practic se vor dubla!), asta e valabil pentru tot centrul si inca cateva cartiere riverane cu centrul. E o tactica a oraselor de a scumpi serviciile si:
1 - sa descurajeze detinerea unui automobil(in Germania o premisa a verzilor, dar Germania este tara marilor producatori auto!)
2 - sa-si mareasca bugetul care este peste tot deficitar...

Liviu M

Vorbesti de taxa de parcare de rezidenta? Am auzit si eu la radio acum ceva timp ca au decis sa ridice limita maxima (vreo 30 de euro)
QuoteIn sogenannten Parkraumbewirtschaftungszonen erhalten Anwohner*innen eine Ausnahmegenehmigung in Form eines Bewohnerparkausweises. Dessen Gebühr war jedoch bislang auf eine Höhe von max. 30,70 Euro pro Jahr gedeckelt (GebOSt Nr. 265).
Inca nu m-am prins daca "doar" maresc limita sau o scot de tot si decide fiecare localitate cat cere.

TVlad

#1289
E tactica a incompetentilor. Cind nu esti in stare de altceva, maresti pretul! Ei in occident macar au fost capabili in urma cu zeci de ani sa ofere alternativa dar noi, romanii, sintem mai inventivi si copiem doar ce e mai simplu si ne convine.

A propos de asta, simbata linga Herastrau am vazut pentru prima oara taxatori de la primarie veniti sa incaseze de la cei ce ar fi vrut sa parcheze pe laterala Bd. Aviatorilor. Sper totusi ca madame Clotilde sa fie in stare de mai mult...