News:

Regulă nouă (#6)! Se primește ban pentru
fake news, minciuni și dezinformare.

Main Menu

Conexiunile multimodale Bucuresti-Aeroportul Henri Coanda

Started by nirolf, October 18, 2016, 04:21:46 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MTR31





Powered by API/PUM imgur uploader

Urmarind in ultimele zile forumul am decis sa incerc astazi cu o propunere care nu s-a mai facut pana acum si anume dublarea pe amplasament a M700 Pajura cap Y-Mogosoaia cap X. Iata cum vad eu avantajele/dezavantajele acestei solutii:

Avantaje:
1. Cel mai scurt traseu posibil Bucuresti Nord-Aeroport T1 (Timp similar de parcurs pe ambele directii, <20min)
2. Cale dubla pe 75% din distanta, Pajura Hm-R1. Aeroport, intre cele 2 statii trenurile circula doar pe linii directe cu VS=100km/h. Incrucisarile se pot face perfect => frecventa de 3tph cu eforturi chiar 4.
3. Eliminarea restrictiilor de gabarit, posibilitatea electrificarii ulterioare.
4. Se rezolva din start si problema blocarii Garii de Nord la fiecare traversare a pachetului de linii, intrarea si iesirea facandu-se pe acelasi fir.
5. Podul peste DN1A are deja cale prevazuta pentru inca un fir la est de 700.
6. 301K si Ram. Buciumeni raman exclusiv pentru marfa, nu se diminueaza capacitatea.
7. Nu necesita crearea unui nou punct de sectionare. Raman doar cele existente.
8. Pe amplasamentul actualei Parc Mogosoaia h. se poate amenaja ceva foarte similar cu P.O Aeroport h, civilizat si contemporan, astfel se rezolva si conexiunea multimodala cu DN1A. (cu mentiunea ca aici incurca 301K)

Dezavantaje:
1. Costul cel mai ridicat in comparatie cu celelalte variante prezentate (dar tinand cont ca s-au gasit bani pentru dublarea Mogosoaia-Balotesti, cu siguranta se gasesc bani si aici, fonduri europoene.)
2. Indisponibilizarea temporara a firului Pajura Hm.-Chitila (demolarea pasajului peste M700)
3. Necesita modificarea luminoschemelor statiilor Mogosoaia si Pajura, de dorit chiar un RK. Macazurile la Pajura arata groaznic, iar linia 1 e limitata la 30. Mogosoaia nu sta mai bine.
4. Durata cea mai mare de constructie, dar tinand cont de ragazul dat de situatia actuala, nu o vad ca pe o problema, in 2 ani ar putea fi gata.

Investitiile sunt 6km cale ferata noua + RK Mogosoaia si Pajura HM.
Dupa cum se poate vedea lista avantajelor pare mai lunga si mai consistenta decat cea a dezavantajelor, asadar pare o solutie de luat in considerare. Pareri?

AndreiB

Despre asta discutam cu Frunzaverde acum cateva posturi. Din pacate, viaductul rutier al Centurii Bucuresti nu a lasat gabaritul necesar pentru triplarea podului peste Lacul Chitila (se observa in cabview-ul Regio Calatori, cam pe la minutul 11:00).

cristi5

#2027
Exista un SF aflat in licitatie pt modernizarea intregului complex feroviar Bucuresti. Fara indoiala ca aceste treceri a M700 pe sub DNCB si pe sub CF Baneasa-Chitila (firul 300 nu mai stiu ce litera) vor fi studiate acolo impreuna cu dublarea 700 (si 800!) la intrarea in Bucuresti.

Si in legatura cu acest din urma pasaj @matei_vasilescu nu conteaza numarul de dezavantaje ci magnitudinea fiecaruia. Dezavantajul 2 inteleg de la @frunzaverde ca e f mare pt economia nationala, ca e legatura intre 1000 si portul Constanta. Desi acum parca se poate ocoli pe Buciumeni in loc?

Deci orice dublare pe care o visam noi aici, cu greu va avea loc pana nu se face acel studiu. Pana atunci vorbim de solutii punctuale, si chiar un macaz nou e deja o problema ca ii trebuie canton si ceferist... sau centralizare.

Acel SF trebuia fireste facut acum vreo 20 de ani, cu macar 5 ani inainte de intrarea in UE.

Chiar si fara reconfigurarea complexului feroviar, solutiile punctuale trebuiau identificate acum 5 ani, sa nu ajungem in situatia de rasul curcilor in care am facut ditai CF suspendat peste DN1 si gara la OTP si ne trezim ca nu le putem folosi nici la 40min frecventa pt ca lipeste un macaz sub DNCB sau in alta parte.

tom_sawyer

#2028
Contractul de SF pentru Gara de Nord a fost semnat anul trecut în decembrie, durată de realizare ~6 luni. Deci ar trebui să fie predat până la ora asta.

Descrierea achizitiei publice:
Realizare SF - Modernizarea/ consolidarea/ reabilitarea staţiei CF Gara de Nord Bucureşti. Obiectivele specifice ale investiției sunt următoarele:
• Regenerarea urbană a zonei Gara de Nord pe principiile de smart city / creative city / green city;
• Folosirea resurselor provenite din activele valoroase ale CFR pentru realizarea eurogării și a optimizării operațiunilor feroviare pentru călători fără subvenții din partea statului;
• Stimularea transportului regional/ local/ periurban/ urban pe calea ferată similar cu alte stații feroviare din Europa;
• Perspectiva introducerii transportului feroviar cu trenuri de mare viteză pe rute interne și internaționale (Istanbul, Budapesta, Viena, Varsovia, Kiev etc);
• Modernizarea / consolidarea / repararea clădirilor din stația de călători București Nord, precum și spaţiile destinate serviciilor pentru călători și zona comercială și asigurarea facilităților pentru persoanele cu mobilitate redusă, handicap vizual, auditiv;
• Asigurarea cu sisteme noi de ventilație/ încălzire;
• Înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare, termice etc;
• Ridicarea nivelului peroanelor în conformitate cu standardele europene în vigoare și reabilitarea copertinelor;
• Reabilitarea liniilor din staţie;
• Refacerea sistemului de drenaj;
• Montarea de panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot;
• Modernizarea echipamentului de telecomunicaţii inclusiv informare a publicului călător;
• Asigurarea elementelor de siguranță şi confort pentru calători reprezentate de balustrade, rampe pentru persoane cu dizabilități, garduri de protecție între linii etc.

https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100065268

LE: în iulie contractul a fost modificat:
Natura si amploarea modificarilor (cu o mentiune privind eventualele modificari anterioare aduse contractului): Prelungirea duratei de implementare a contractului de la 198 de zile la 318 zile
https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/modification-notice-view/100810027
Deci tot ar trebui să fie gata.
@API: ați putea să-l cereți de la CFR SA?

TibiV

Aia priveste strict Gara de Nord.

Pentru GdN-OTP mult mai important este SF pentru tot complexul feroviar Bucuresti.
Gasesti detalii aici https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=136.msg313354#msg313354 sau aici https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=448.msg313359#msg313359
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

tom_sawyer

Merci Tibi, citisem la data postării, dar am uitat de el între timp. E chiar crucial proiectul ăsta. Cred că încă nu au lansat licitația propriu-zisă.

cristi5

Quote from: frunzaverde on December 18, 2020, 04:30:23 PM
chiar daca ar fi avantaje, un P.Mac. la pod acolo, cu centralizare si IDM, va fi scump (mai ales in operare, vorbim de macar 3 oameni pe zi, permanent).

M-am tot gandit. Si ce daca? Daca asta e trenul fanion al suburbanizarii CF, de ce nu?

Si de ce trebuie oameni, de ce nu merge ajutomat?

Odata aliniat 700 cu 1000, cat de mult ar incurca daca trece trenul pe firul 2 M1000 de 2-4 ori pe ora? Ar fi chiar asa mare sacrificiu de capacitate?

In felul asta ar fi linie dubla pe toata distanta, afara de subtraversarile alea nefericite.

tom_sawyer

#2032
Prezentare automotor CFR  Siemens Desiro "cu fotolii" și a stației de la aeroport:




Prezentare automotor Alstom al Regio Călători:




Prezentare automotor Transferoviar (de la min. 2:10):


mirceaVRo

Frumos Alstomul  interior si exteriorn e mai practic  ca Siemens-ul ...

tom_sawyer

Copertina prin parcare, în construcție:



(sursa: facebook BoardingPass)



cristian12

Nu am urmarit discutiile pe forum insa cred ca o solutie buna pentru a mari frecventa este ca trenul sa faca incrucisare chiar in gara de la Aeroport Otopeni. Practic trenul vine mai intai la peronul 1 sta in gara 10 minute si asteapta urmatorul tren care trage la peronul 2 din gara Aeroport Otopeni iar apoi pleaca imediat trenul de la peronul 1 (trenul A).
In felul acesta intervalul de cadenta este de 20 minute intre trenuri (10 minute cat sta in gara primul tren + 10 minute cel de-al doilea tren). In felul acesta exista mereu un tren in gara de Aeroport Otopeni.
Sa zicem ca avem 4 trenuri pe traseu sa le numim: A, B, C și D.
Incrucisarile ar fi astfel pentru trenul A:
1. A si B in gara la aeroport otopeni
2. A si C undeva intre gara Mogosoaia si gara Patinoar Tiriac (bineinteles nu pe linia simpla). Probabil ca trebuie construita a treia linie aici (cea pentru Urziceni nu este fezabil a fi folosita din cauza suprapunerii cu alte trenuri spre Galati).
3. A și D undeva intre Chitila si gara de Nord.

In acest scenariu vor exista 4 trenuri pe ora. Totusi o astfel de solutie devine fezabila doar in cazul unui trafic ridicat de pasageri pe Aeroportul Otopeni (pandemia inceteaza si eventual se va deschide noul terminal la aeroport). Exista si varianta ca STB-ul sa renunte la cursa spre gara de nord (eventual introduce spre Pipera sau mareste capacitatea pe 783) si astfel ar creste numarul de calatori pe tren.

In acest moment marirea frecventei cadentei nu este fezabila din punct de vedere economic intrucat trenurile ar fi mai mult goale.

De asemenea cred ca in aeroport trebuie sa fie introdusa o tabela electronica in engleza cu timpul scurs pana la urmatorul autobuz STB (783) si pana la urmatorul tren. Trenul si autobuzul trebuie sa aiba intervale de succedare egale (40 min) si sa fie intercalate. Astfel calatorul asteapta numai 20 min pana cand pleaca urmatorul mijloc de transport spre Bucuresti.

GrmmrNzi

Ar fi totuși bine să citești câteva pagini în urmă, nu multe, vreo 10-15, nu ia mult.

De exemplu aici: https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=504.msg323370#msg323370. Constrângerea principală este la GdN. "A și D undeva intre Chitila si gara de Nord." nu se poate.

cristian12

A și D ar putea face intersectia chiar in Gara de Nord (similar cu scenariul din gara Aeroport Otopeni) adica sa traga la peroane diferite. In felul asta ar exista doar o intersectie pe traseu intre A si C restul intersectiilor facandu-se in gari.

cristian12

Feedback-ul a fost util. Am sa imi revizuiesc propunerea si intersectiile se vor face astfel:
1. A si B in gara Aeroport Henri Coanda
2. A si C in gara Mogosoaia (fezabil pentru ca sunt 8, 9 minute pana aici de mers cu trenul de la gara de nord si aeroport otopeni)
3. A si D in gara Bucuresti Nord

Cu alte cuvinte toate intersectiile se fac in gari fara sa fie nevoie de constructia unei linii duble pe infrastructura actuala. La gara Bucuresti Nord ar trebui sa fie pusa o linie in functiune care cred ca este dezafectata acum. Intotdeauna trenurile trebuie sa astepte trenul din sens opus sa traga in gara ca sa poata sa plece.



Sorinus

#2039
Am facut o tura pana la aeroport aseara, sa vad minunea. Am prins CFR Calatori, cu Desiro.

Impresii pozitive:

- trenul se misca bine, cum iese din GDN fuge pana la Mogosoaia. Apoi o ia mai usor, dar deja esti practic in zona aeroportului. Vezi avioanele aliniate la aterizare, foarte frumos.

- Halta de la Aeroport e frumoasa, chiar imi place. F bine luminata, tabelele de afisaj (cea mare si doua mici) sunt foarte utile. O tanti dadea cu mopul pe peron.

- Nashul foarte amabil, automotorul curat. Iluminatul in Desiro e frumos.

Impresii negative:

- lateralele GdN arata foarte nasol, chiar daca zona de la coloane s-a spalat. Asa, ca prima impresie, nu chiar cu legatura.

- la exterior, Desiro-ul arata cam rau: cateva geamuri crapate, afisajele laterale nu functioneaza. Asta avea si un far ars pe o directie.

- la interior, desi curat, este destul de uzat: lipsesc diferite detalii, gen capete de manere fotolii, ciocanelele de urgenta au fost furate, scaunele sunt zgariate de diversi, cu diferite mesaje. Unul din stingatoare era arunca practic pe jos, se vede in imagine. Afisajele din interior nu merg. Nu se anunta nimic vocal.

- motorul sau mai bine zis transmisia automotorului pare uzata, la relanti si la plecare vibra ca toti dracii

- am mers pe intuneric, zona GDN-Mogosoaia e intunecoasa rau. Nu e neaparat negativ, doar o remarca.

- am oprit la intoarcere la Mogosoaia 5 minute, si am avut 5 minute intarziere la GDN. Gara Mogosoaia are un afisaj functional, identic cu cele din GDN. Nu inteleg utilitatea ptr un HM ptr marfa. Usile nu se puteau deschide pe perioada stationarii.





Cand a ajuns la GDN si l-am luat, am numarat cam 15-20 pasageri ce au coborat. La dus au fost cam 10, la intoarcere 6.