News:

Regulă nouă (#6)! Se primește ban pentru
fake news, minciuni și dezinformare.

Main Menu

Conexiunile multimodale Bucuresti-Aeroportul Henri Coanda

Started by nirolf, October 18, 2016, 04:21:46 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

frunzaverde

#1980
@subway : OTP, in teorie si pe hartie, are capacitate 2250 pax/flux-ora. In realitate, a batut si 4000 pax/flux-ora, cu cozile interminabile de rigoare, si improvizatiile oribile de la "palnii".

Azi e cu totul altceva... In total au fost azi 44 de miscari, cu vreo 5000 de locuri oferite total. Din care ma intreb daca s-au zburat efectiv 2500 pasageri.... Pe toata ziua... Doar 6 companii operatoare (RO, W6, 0B, KL, TK, LH). Triste vremuri...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

AndreiB

#1981
Din amintire, Heathrow cred ca are un modal split tren + metrou de c.30%. Cred ca e un plafon maximal si pentru a estima OTP (avand in vedere atractivtatea mult mai scazuta a trenului in Bucuresti). Capacitatea de 4000pax/flux, la 30% split modal ar genera 1,333 de calatori pe directie pe ora. Daca capacitatea maxima este de 2xDesiro la 1.5tph, asta ar oferi o capacitate maxima de 330 calatori pe ora (25%). La o frecventa de 2tph (cu dublare M700 etc) ar oferi 440 de calatori pe ora (33%).

Din discutii insa incap aproape 3 desiro. Un material rulant nou echivalent cu 2.5 Desiro (5 vagoane), la o frecventa de 2tph ar oferi 550 de calatori pe ora (41%). Avand in vedere ca ma indoiesc ca vom atinge o cota asa mare ca LHR, cred ca solutia de "5 vagoane" la 2tph s-ar putea sa fie lozul castigator.

As sugera insa ca STB ar trebui sa inlocuiasca ruta 780 cu o naveta non stop Aeroport - metrou Pipera la 40 de minute (invers fata de orarul trenurilor). Cu cateva benzi unice de autobuz in locatii critice cred ca e posibil sa scoti 30 min Pipera > OTP. Are avantajul ca se leaga direct de M2 dar si de CBD.

subway

#1982
La 4000calatori/h metroul ar fluiera sa-i preia pe toti inclusiv bagajele cu un tren la interval de 10-15min.
Daca tinem seama si de modal split nu mai vorbesc...
Cam asta e diferenta de capacitate...

AndreiB


subway

#1984
Evident ca nu ar fi asta cota de modal split, am vrut doar sa constientizati cu ce mare fas feroviar ne-am ales din cauza unor politicieni idioti...

AlexxC

Metroul pe asa distanta si cu opriri nenumarate face minim 40-45 min pana la GdN sau Victoriei +10-15 min asteptare = 1 ora...atat face si trenul 20min parcurs+40min asteptare(daca esti norocos pot sa fie doar 10-20min).
Acel split modal de 30% este raportat gresit la valoarea de 4000 deoarece nu toti au destinatia Bucuresti.
O valoare corecta a celor cu destinatia Bucuresti e undeva la 60% ,adica aproximativ 2400...din aceasta baza aplici splitul de 30% si obtii 800 calatori/ ora.
Aceasta este cererea reala ce trebuie acoperita de tren...investitii pentru mai mult de atat sunt bani aruncati pe fereastra.

subway

Asta doar daca iei in considerare ca metroul ar deservi exclusiv aeroportul ceea ce e complet fals.

ionut.damian

Este de apreciat faptul ca intregul proiect CF, cu licitatie + executie, a durat 2.5 ani, iar acum putem beneficia de el. La metrou, fantastica echipa Metrorex se chinuie cu licitatiile pentru cele 2 tronsoane ale M6 de peste 6 ani: M6.1 abia a depasit precalificarile, iar la M6.2, Metrorex se lupta de 7 luni sa refaca documentatia de licitatie, care a fost refuzata de ANAP.

frunzaverde

#1988
@ionut.damian:
Problema e ca rezultatul final este un rahat aproape inutlizabil:
- cu frecvente mizerabile,
- cu regularitate mizerabila,
- cu capacitate mizerabila
- cu viteze modeste

Ca sa se poata face in 2,5 ani, s-a sacrificat tot, dar absolut tot ce dadea valoare proiectului. Practic proiectul a realizat o legatura cvasi-inutila, care nu e mai buna ca autobuzul, si a sacrificat orice sansa la o legatura feroviara decenta la aeroport. As fi preferat sa dureze cinci ani (780+783+784+78x erau suficiente oricum, si proiectul curent nu imbunatateste situatia cu nimic), dar sa primim minimul pentru decenta:

- statie subterana de capacitate normala (8-10 vagoane), nu doar nenorocenii de Desiro
- posibilitate de trecere T1->T2, si mai departe posibilitate de cale ferata de trecere, nu terminus.
- cale dubla, cu electrificare, pe 100% din distanta
- regularitate (ceea ce numai o cale dubla ofera, nu o cale simpla, diesel, cu restrictii, folosita la 110% din capacitate). E absolut inutila o cale ferata spre aeroport, daca pe orar scrie ca face 20 de minute, dar in realitate face oricat de la 20 minute la 60. E mai de incredere s-o iei pe sosea, chiar si la ora de varf!

In schimb am primit varza curenta...

@AlexxC : pornesti de la o premiza gresita, de la care au pornit si pseudo-proiectantii. O legatura feroviara decenta trebuia facuta in asa fel incat sa poata servi decent si (ca sa nu zic mai ales) hinterlandul. Adica Ploiesti, Brasov, Pitesti, Galati, Braila. Nu strict Bucurestiul, care oricum avea legaturi decente; si pentru care GdN nu este o destinatie atractiva. 30% ar trebui calculat incluzandu-i pe astia.

@AndreiB :

Ai pus punctul pe i cu cifrele, din pacate. Au construit o solutie care poate prelua, la maximum de capacitate, un split modal de 8% la ora de varf, si de 15% la ora de baza, in cel mai bun caz. Daca mai bagam bani, putem sa crestem la 10-20% in cel mai bun caz (adica trenuri umplute constant la 100% din capacitate, ceea ce e neplauzibil). Si asta fara a include personalul aeroportuar. E o solutie care ar fi fost ok in 2002, sau care e ok acum, in varf de epidemie, dar care in vremuri normale e inutila si neatractiva...

2.5 Desiro nu inseamna, din pacate, 5 vagoane. 2.5 Desiro inseamna 260 pasageri, adica 3.25 vagoane standard de clasa a II-a (tip UIC-Y sau "20"). Si pentru asta iti trebuie echipament custom-made, diesel, niste costuri tampite si absurde, care s-ar fi evitat daca nu se cautau toate pseudo-solutiile ca sa grabeasca hei-rupismul...

Singurul lucru mai rau pe care-l puteau face era o trecere la nivel cu DN1... Bine ca n-a propus asta nimeni, la cat s-a taiat din proiect, asta se facea...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

AndreiB

#1989
Am calculat raportat la lungimea peronului (142m) ca incap doar 2.5 Desiro, deci daca 1 Desiro = 110, 2.5 Desiro x 2tph = 550.

Insa uitandu-ma un pic pe optiuni non-teoretice, cred ca incape un Stadler Flirt cu 6 segmente (c120m) si un power car necesar pentru hibrid (care e descris ca 1/3 din lungimea unui vagon normal, deci presupun ca incape pana la 142m.

Stadler-ul din Belarus (fara sa fie 3+2 scaune) de 5 vagone are 302 scaune vs 216 scaune versiunea cu 4 vagone. Presupunem ca un tren de 6 vagoane Stadler Flirt (nu am gasit studiu de caz exact cu 6) ar avea 388 de locuri. Rotunjind in jos sa zicem 350 locuri. La 2tph ar insemna o capacitate de 700 de calatori per ora, sau 17.5% split modal la ora de varf. Daca avem nevoie de mai mult cred ca va trebui un double decker hibrid (sau AC/DC cum ai sugerat tu). Nu prea am gasit exemple, dar presupunand ca un double decker creste capacitatea cu +50%, am putea ajunge la 1,050 calatori pe ora, sau 26% la ora de varf. Daca compar cu un 26-16 (110 locuri), ar incapea 5 vagoane echivalente 26-16, deci 550x2 = 1,100 locuri pe ora.

Pana la urma avem si alta optiune. In Bucuresti, peroanele de metrou au 120m. Peronul de la OTP are 140m. Pentru 20min confortul e irelevant. Un tren single deck, ar putea lejer sa acomodeze 1,000 de calatori daca ar avea scaune transversale ca la metrou.

Personal daca Heathrow nu reuseste decat 30% per total cred ca s-ar putea dovedi capacitatea ok pentru Bucuresti, avand in vedere neatractivitatea GdN. Probabil inghesuit nasol la ora de varf, dar c'est la vie. Am prins si Heathrow Express inghesuit full la ora de varf (desi aveau 9 vagoane).

Problema mare actuala mi se pare lipsa liniei duble care sa permita cresterea capacitatii de la 1.5tph la macar 2tph si lipsa electrificarii mai mult decat lungimea peroanelor din OTP.

Nu neg ca o optiune serioasa subterana ar fi fost o optiune mai buna, mai ales ca in contextul actual
nu prea ramane spatiu si pentru traficul de naveta - sper sa se intample asta la T2 & cu o legatura mai buna cu destinatiile non-Bucuresti.

cicotan

sau băgaţi simultan două garnituri, câte una pe fiecare peron; pot circula una în spatele celeilalte

frunzaverde

#1991
Sunt <125 metri disponibili de la marca de siguranta la tampoane - atat vin 3xDesiro, si alea de-abia, de-abia, de-abia incap, la modul la care nu e clar daca se poate face operare comerciala, pentru ca trebuie precizie de milimetru la oprire, ceea ce nu-i usor de facut (nu exista sisteme de semnalizare si control circulatie ca la metrou; e totul mult mai manual). Utili sunt mai degraba 110-115 metri. Probabil ar incapea confortabil un FLIRT cu 4 segmente + echipament BMU, poate, cu chiu cu vai, unul cu 5. Unul cu 6 sub nici o forma. Deci tot undeva la 250 pax pe tren, ca la operarea cu Desiro-uri (in Belarus e ecartament mai mare, de-asta pot inghesui mai mult).

26-16 incap 3 bucati ca iti trebuie si locomotiva, iese 360 pax total, de fapt mai putin, ca iti trebuie o cabina de conducere in capul celalalt. O Acvila + locomotiva nu intra. Plus ca nu avem nici un TE cu cabina de conducere montata (n-au fost comandate asa), chiar daca incapeau. Si chiar daca s-ar cumpara supraetajate noi cu post de conducere, supraet

Un automotor supraetajat, cel mai apropiat la care ma pot gandi e un Z24500 cu 4 segmente, care are 110 metri intre tampoane. Pierzi jumatate de segment pentru motorul termic, deci tot 320-350 pax intra...

Cat de capacitatea unui metrou, ok, dar nu poti cara pasageri la aeroport in conditii de M2... Oamenii au, prin natura aeroportului, bagaje. Nu poti inghesui oameni in el, ca iti fug in alte parti (autobuz, taxi). Si asa, cum zici, atractivitatea e limitata de frecventa si destinatie. Ideal ar fi fost un tren la 20 minute.

@cicotan - ce-i aia? Nu se poate. Trebuie sa fie un bloc de linie intre doua trenuri care se succed (in realitate, ca sa nu cauzezi nervi extremi din deranjamente constante la trenul din spate, ideal e un bloc liber). Asta inseamna ca cele doua trenuri vor pleca la vreo 10 minute distanta. Caz in care nu se mai poate face incrucisarea la Mogosoaia in vreun fel rezonabil. Caz in care totul pica ca un castel de carti de joc. Bine ai venit in iadul numit linie simpla (cu instrumentele de tortura numite foaia milimetrica, cariocile si graficul de circulatie - unde mereu crezi ca ai gasit o solutie, dar niciodata nu-i buna).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

AndreiB

#1992
Nu stiam ca toleranta e asa mica. Trebuie sa recunosc ca nu ma pricep, insa la Paddington fara sisteme de control/semnalizare trenurile opresc manual destul de aproape de semn (exista semne cu unde exact trebuie sa opreasca in functie de nr de vagoane si tipul de tren). As spune chiar ca opresc la +/- 0.5m, nu mai mult de atat.

Un Flirt de 6 vagoane are 106.6m (https://www.stadlerrail.com/media/pdf/fsta0416e.pdf), iar un PowerPack car are 6.69m (https://anonw.com/2019/06/22/mathematics-of-a-stadler-flirt-akku-battery-train/ ). Cred pana la urma ca intra la mustata unul de 6 (in range-ul tau de 115m).

Stadler-ul de 6 din Italia are un standing room de 352, insa probabil mai putin cu bagaje. Personal insa am observat ca cei mai multi calatori din trenurile de aeroport tind sa fie baggage light - pentru familii cu genti enorme de cala cred ca taxi/uber va fi alegerea default. Ma astept la un mix mai apropriat de 80:20 carry on only.

La double decker-uri ma gandeam mai degraba la un Stadler KISS (pending solutii electrificare sau worst case diesel etc; Later edit: nevermind, nu exista KISS diesel), cum sunt cele de pe liniile suburbane din Berna, cu capacitate de 566 standing (iarasi, rotunjim in jos probabil cam 500). Am folosit 26-16 doar ca sense check la calculul meu back of the envelope, stiu ca nu pot opera.

Dar sunt 100% de acord ca atractiv ar fi fost 3tph. Nu numai la capacitate, ci pentru ca creste enorm atractivitatea liniei per total. 20min e deja turn up and go in Bucuresti.

Later edit: asa mare e headway-ul pe liniile din Romania (10min)? In UK pe GWML (linia pe care o cunosc cel mai bine) e de 3min la orele de varf.

cicotan

frunzaverde, venisem cu o sugestie de profan, exasperat şi eu de lucrarea de mântuială care este această ,,realizare", nimic mai mult

cristi5

#1994
Daca se repara tot ce se poate repara langa Bucuresti si in gara Mogosoaia, si se trece pe linie dubla de la macazul din nord de Mogosoaia, la cat creste capacitatea + frecventa?