News:

Educația pentru riscuri în trafic, lecțiile suedeze!

Main Menu

Poduri, pasaje și viaducte

Started by davyl, October 13, 2011, 04:39:05 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tom_sawyer

Astăzi, 17.03.2025, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:

Hotărâre a Guvernului privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei  imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale, situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Podul nou de la Cosmești, peste Siret, pe DN 24 km 7+620 (inclusiv varianta de drum nou de cca. 5,6 km)".

Scurtă descriere

În prezent, drumul național DN 24, Tișița-Tecuci-Bârlad-Vaslui-Crasna-Iași traversează Râul Siret printr-un pod mixt de șosea și cale ferată cu lungimea totală de 541,06 m. Podul este dat în folosință din anul 1986. Podul de șosea are o lungime de 436,36 m, iar podul de cale ferată are o lungime de 541,06 m. Având în vedere imposibilitatea măririi părții carosabile de la 6,00 m la 7,80 m, este necesară realizarea unui pod rutier nou pe un traseu paralel cu cel actual, acesta urmând a fi utilizat în continuare doar ca pod de cale ferată. Conexiunea noului pod rutier cu DN 24 impune realizarea unui traseu de drum nou de aproximativ 5,6 km. După darea în folosință a noului podul rutier, calea rutieră a podului existent se va dezafecta în totalitate, structura rămânând deschisă exclusiv circulației CF.

La baza propunerii de realizare a obiectivului de investiție ,,Podul nou de la Cosmești, peste Siret, pe DN 24 km 7+620 (inclusiv varianta de drum nou de cca. 5,6 km)" a stat documentația Asistența tehnică pentru elaborarea expertizei tehnice și a Studiului de Fezabilitate pentru poduri/Podul nou de la Cosmești, peste Siret, pe DN 24, finalizat în anul 2013 și avizat în C.T.E-C.N.A.D.N.R. S.A cu avizul nr. 4254/07.02.2013.

Indicatorii tehnico-economici s-au aprobat prin Hotarârea Guvernului nr. 708/2013 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de investiţii ,,Podul nou de la Cosmeşti, peste Siret, pe DN 24 km 7+620 (inclusiv varianta de drum nou de cca 5,6 km)".

Pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiții ,,Podul nou de la Cosmești, peste Siret, pe DN 24 km 7+620 (inclusiv varianta de drum nou de cca 5,6 km)" a fost identificată necesitatea ocupării unei suprafețe suplimentare de teren, respectiv o suprafață totală de 49.741 mp aferentă unui număr de 254 imobile proprietate privată asupra cărora este necesar a se declanșa procedura de expropriere. Suma aferentă despăgubirii pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică este de 1.024,5 mii lei.

De asemenea, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național ,,Podul nou de la Cosmești, peste Siret, pe DN 24 km 7+620 (inclusiv varianta de drum nou de cca 5,6 km)" este necesară ocuparea unei suprafețe de 24.126 mp aparținând proprietății publice a statului, respectiv ocuparea unei suprafețe de 6.567 mp aparținând proprietății publice a unităților administrativ-teritoriale Tecuci și Cosmești din județul Galați.

MT

pasadia

Si evident, facem un pod nou pentru a deservi DN-ul, fara sa avem nici un plan ca acest pod sa fie de fapt parte componenta a DX-ului Tisita - Albita. Si cand vom face acel DX ne vom trezi ca mai facem inca un pod la 2 km distanta.

De ce nu putem gandi podul asta ca fiind parte dintr-un viitor DX? De ce nu putem eventual propune ca atat spre est cat si spre vest sa folosim cat mai mult din actualul DN24 transformandu-l intr-un DX acolo unde e posibil (vezi solutia sarbilor de pe traseul Pozaverac - Golubac)? Ma rog, intrebari inutile pentru CNADNR....

dumbravaandrei

pentru ca podul actual o sa trebuiasca sa fie demolat mai degraba curand (10-15 ani)? Si DN-ul trebuie sa ramana cu un pod separat de DEx..
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

M_Z

E pod mixt. Ce faci cu linia cf? Mai degrabă  un contract de rk pentru cf și partea rutiera băgată în conservare.

Sunt de acord cu @pasadia că la ce traseu are dn24 era mai simplu si economic să-i facă un upgrade la DEX sau macar la dn cu 4 benzi și separator că nu sunt cine știe ce intersecții ca să fie nevoie de noduri.. macar până la Tecuci. Era frumos sa fie înglobată și varianta Tecuci Nord  dar e varza terasamentul.

M_Z

Apropo de podul nou... Contract semnat aprilie 2022 cu termen 24 luni  :lol:
e o mica virgula acolo că termenul de execuție curge după obținerea AC care o sa vina exact la momentul potrivit ca să fie și ăsta gata "înainte de termen"  :lol:
Incep să cred că dl U are ceva de împărțit cu gălățenii că prea le dă cu flit. Are trei contracte in Galați din care unul e la coada listei și celelalte două au cam căzut de pe foaie.

dumbravaandrei

Nu mai gasesc sursa (link-ul nu mai e up la ce mi-am notat eu), dar la expertiza din 2012, planul era sa faca cat mai repede un pod rutier separat si sa mai lase o perioada doar CF, pana fac si un pod nou pe CF (ingrosarile imi apartin):


QuoteDrumul National DN 24, Tişiţa – Tecuci – Bârlad – Vaslui – Crasna – Iaşi, traversează râul Siret pe un pod mixt de şosea şi cale ferată cu lungimea totală de 541,06 metri. Podul este într-o stare de degradare avansată. Pe tablierele metalice există suprafeţe cu început de oxidare, protecţia anticorozivă prezintă un început de degradare– platelajul din beton armat şi echipamentele de pe zona destinată circulaţiei rutiere prezintă degradări structurale grave care pun în pericol siguranţa circulaţiei şi integritatea elementelor structurale principale ale podului. Podul existent va fi utilizat în continuare ca pod de cale ferată, iar reabilitarea elementelor structurale degradate (platelaj de la partea inferioară a structurii) este obligatorie pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă a circulaţiei rutiere pe podul existent până la darea în folosinţă a noului pod rutier. Pentru noul pod peste Siret, schema statică a tablierului este grindă continuă din beton armat precomprimat, având deschiderile teoretice 95,00 m + 147,00 m + 147,00 m + 95,00 m = 484,00 metri. Lungimea tablierului este 486 metri. Lungimea podului este 501,20 metri. Pasajul peste calea ferată are trei deschideri: Varianta de pasaj CF nou studiată este un pasaj mixt, grinzi simplu rezemate din beton precomprimat şi arc metalic, pe trei deschideri, având următoarele lungimi de calcul pentru fiecare deschidere: 23,25 metri – 79,00 metri – 23,25 metri. CNAIR a publicat primele imagini prelucrate digital cu noul pod care traversează râul Siret. Investiția pentru construirea noului pod valorează 146 de milioane de lei, iar acesta ar putea fi deschis circulației în 2024.
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

tom_sawyer

#4011
^^
Quote from: tom_sawyer on August 15, 2024, 04:30:19 PMS-a emis Acordul de Mediu pentru podul peste Siret de la Cosmești, jud. Galați (linia Mărășești-Tecuci):

http://www.anpm.ro/documents/19877/2112668/Acord+2+CFR.pdf/76e17cbc-93cd-4a43-b3ae-6c30f3d11f7c

anpm.ro

Se construiește un pod nou de cale ferată. Licitația nu este încă lansată.

După ce CNAIR+UMB vor binevoi să construiască și podul rutier, actualul pod combinat se va demola.

PS: mai sus e vorba de AM emis pentru podul nou de cale ferată; AM pentru podul rutier al UMB-ului nu este încă emis.

pasadia

Auch, asta imi scapase. Deci pod nou si pentru feroviar, dar ma gandesc ca asta chiar ar trebui sa fie lipit de cel vechi (caci pentru racorduri la reteaua existenta ai avea nevoie apoi de un traseu destul de complicat).

Dar revenind la ce spusesem eu:

@dumbravaandrei - nu, nu trebuie OBLIGATORIU ca DN-ul sa traverseze Siretul. Dn24 se poate termina in partea estica in centura Tecuci (sau la un nod nou construit cu DX-ul) iar ce retea ramane intre Tecuci si Cosmesti va fi rerogradata la statutul de DJ. La vest de Siret nu va mai exista DN24 ci doar DX-ul care se duce pana in A7 si o retea de DJ-uri.

Optim, daca e sa ma intrebi pe mine, ar fi fost cam asa:

pe partea vestica a Siretului:

- dublat DN24 la standard de DX.
- traseul DJ204E (care vine dinspre nord, dinspre Marasesti), modificat printr-un tronson nou spre est care sa supratraverseze CF-ul si DX-ul undeva la vreun kilometru distanta spre est). De acolo DJ-ul va primi pe partea sudica a DX-ului un nou tronson 1+1 spre est, pana in zona fabricii Symmetrica Doaga, asigurandu-se astfel continuitatea DJ-ului.
- Din traseul actual al DJ-ului se va mai asfalta o bucata de DC spre zona Zaga Zaga si DC68 (care va subtraversa DX-ul spre nord, spre Cosmesti Vale).
- in zona acestei subtraversari va putea fi realizat si un nod pe partea vestica a Siretului

pe partea estica a Siretului
- un nod imediat dupa mal, acolo unde DC67 probabil va subtraversa DX-ul
- traseul DX-ului va ramane pe partea sudica a CF (DJ252 in preajama garii Cosmesti va fi relocat primind un pasaj peste DX si CF)
- undeva la 1,5km est de Gara Cosmesti DX-ul va coti spre nord printr-un pasaj superior peste CF si actualul DN24, zona in care va putea fi realizat si un nod de acces spre Tecuci / Galati).

Si ca sa fie tacamul complet, imi permit sa spun si ca actualul nod contruit pe A7 (de fapt partea de relocare DN2L peste DN2) ar fi putut fi contruita mai cu cap, pentru a favoriza ruta cu trafic mai ridicat (adica cea dintre Tecuci si A7). Practic pasajul peste CF si DN7 trebuia construit mai la sud, exact in axul DN24, iar sensul giratoriu ar fi primit doar benzile de acces spre si dinspre DX, directia Tecuci (culorile verde inchis dinspre Tecuci, verde deschis dinspre A7)