Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dimitrie

Discutia nu duce nicaieri, directiile sunt clare din punctul meu de vedere...
Total renerabil nu se poate.
In 15, 20 ani asa imi imaginez lucrurile:
- Grid cat mai descentralizat, smart, multe EVuri, prosumatori si solutii de stocare/balansare chiar la fiecare consumator, cum o fii.... naiba stie..
- Productie: regenerabile, muult storage, import-export, nuclear si pe ici colo ceva termic in caz de e musai. (multe zile de iarne, innorate si fara vant).
@mirceaeliade eu am oleacutza de solar, 1.8KW instalati si isi merita bani, undeva langa Radauti.
Cred ca discutia asta poate fi mutata pe "Surse de energie: discutii diverse si proiecte" sau "Sistemul Energetic National"... deviaza prea mult de la nuclear.
A8 (Letcani - Motca) si A7 sunt prima prioritate dupa A3, A1 finalizate.


Neufunk

Citisem mai devreme pe thread ceva despre planul de stat in China. Sugerez sa va uitati in acelasi plan la ce se planifica pe partea de termocentrale cu carbune  O:-).

rota

Guvernul României și cel al Franței au semnat o declarație de intenție privind cooperarea dintre cele două țări în domeniul nuclear civil, care vizează construcția reactoarelor 3 și 4 și retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare Cernavodă, iar Nuclearelectrica a încheiat un acord cu "omoloaga" sa Sursa

nenea_hartia

^ Americanii, apoi chinezii, apoi din nou americanii, acum francezii. Aștept următorul investitor în reactoare de pe listă. :popcorn:

mirceaeliade

>Statele Unite au început să concureze China și Rusia în construirea de centrale nucleare în Europa de Est

În decurs de câteva săptămâni, SUA au semnat un memorandum cu România pentru finanţarea construcţiei de reactoare nucleare şi alte acorduri similare cu Polonia şi Bulgaria, analiştii apreciind că un acces mai bun la finanţare ar putea fi un avantaj cheie pentru americani în cursa cu Rusia şi China pentru regiunea Europei de Est, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

"Proiectele din ţări precum România, Bulgaria şi Polonia ar putea fi accelerate dacă SUA le ajută să găsească surse de finanţare la costuri competitive şi, eventual, fără a fi nevoie de ajutoare sau garanţii de stat", a declarat Răzvan Nicolescu, partener specializat pe industria energetică la Deloitte.

https://www.economica.net/statele-unite-au-inceput-sa-concureze-china-i-rusia-in-construirea-de-centrale-nucleare-in-europa-de-est_192379.html

AlexxC

Inca un motiv destul de bun pentru care Romania trebuie sa construieasca reactoarele 3&4 si alte capacitati eoliene sau pe gaze : ajutarea Rep.Moldova in a-si reduce dependenta energetica.-nu putem face asta decat daca devenim exportator net de energie electrica si gaze. Asta e miza reala la nivel european si transatlantic a reactoarelor de la Cernavoda si a gazelor din Marea Neagra.
https://www.moldelectrica.md/ro/finances/mold_rom_project
Si extras dintro hotarare a guvernului moldovean: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/intr20_75.pdf  Multe informatii interesante in acest document:situatia actuala,planuri pentru viitor si altele.
"Republica Moldova este o țară de tranzit și un importator considerabil
de energie, după cum s-a menționat mai sus, cu doar 12% din cererea de energie
primară satisfăcută din resursele energetice indigene în malul drept. O astfel de
dependență majoră de energie face ca economia țării să fie foarte vulnerabilă la
orice perturbare externă în aprovizionarea cu energie
, fluctuațiile prețurilor
energiei, cu un grad mare de imprevizibilitate în viitor. Situația existentă
reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru securitatea socială și un risc grav
pentru o dezvoltare durabilă a economiei naționale pe viitor.
"

mirceaeliade

>Comisia Europeană a aprobat acordul SUA-România, care permite construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/comisia-europeana-a-aprobat-acordul-sua-romania-care-permite-constructia-reactoarelor-3-si-4-de-la-cernavoda-1404874

>Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1. Acest acord subliniază importanța parteneriatului strategic între Statele Unite și România și angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetică în regiune", anunțau atunci într-un comunicat comun de presă Secretariatul pentru Energie din SUA și Ministerul Economiei.

Nu e clar de unde vin banii de 8 miliarde, si daca se pot lua bani UE cum se face la autostrazi.

Dagda

Meritam felicitari pentru strategia energetica... 103 euro pe MWh... iar iarna abia a inceput...
Partea buna, e ca o sa para si mai rentabila investitia in cele 2-3 noi reactoare  :popcorn:

https://www.economica.net/recordul-anului-2020-cel-mai-mare-pre-pe-pia-a-spot-de-electricitate-din-romania-maine-103-euro/mwh_194251.html

mirceaeliade

vezi ca mai sus erau persoana care trambitau ca eolienele si solarele sunt super ieftine si arunca la gunoi nuclearele   /s

mircea

Doar așa, ca o simplă consatatare, nu știu dacă în ultimele 30 de zile a ieșit soarele în mai mult de 2 în zona asta, dar și atunci pentru câteva ore. În rest înnorat. Și vânt ioc. Deci, da, să ne umplem de fotovoltaice și eoliene că în lunile de iarnă producem mai mult de o gramadă!

Revenind la lucruri mai serioase, NuScale e în proces de review în SUA cu al său SMR (small modular reactor). Dacă totul e ok, ar putea fi un game changer. Cam despre ce e vorba se poate vedea în videoul de mai jos. Dar se pot găsi ușor și altele pe tema asta.


mirceaeliade

> Astazi, Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare ("USTDA") si SN Nuclearelectrica SA ("SNN") anunta acordarea de catre USTDA a unui grant neramburasbil in valoare de 1,27 milioane de dolari pentru finantarea costului serviciilor de asigurare a asistentei tehnice aferente identificarii si realizarii unei evaluari preliminare a unor potentiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR in Romania.

https://www.economica.net/nuclearelectrica-prime-te-granturi-americane-pentru-a-studia-posibilitatea-instalarii-de-reactoare-nucleare-mici-modulare-americane-in-romania_195460.html

qionescu1

E un lucru foarte bune ca alegem nuclearul dar doar dupa ce toate testele si masurile de siguranta sunt sunt dovedite sigure. N-as vrea sa le testam noi.

dumbravaandrei

Quote from: mircea on December 17, 2020, 09:36:10 AM
Doar așa, ca o simplă consatatare, nu știu dacă în ultimele 30 de zile a ieșit soarele în mai mult de 2 în zona asta, dar și atunci pentru câteva ore. În rest înnorat. Și vânt ioc. Deci, da, să ne umplem de fotovoltaice și eoliene că în lunile de iarnă producem mai mult de o gramadă!


Nu mai vorbi prostii. Daca nu este ceata/ploaie, si fara soare direct un panou fotovoltaic inca este la 30-40% din capacitatea lui de productie.

mircea

Iarna, când se consumă mai multă energie pentru că trebuie să ne încălzim, fotovoltaicele și eolienele scad producția, dar ăsta e un lucru bun, pentru că ... ? Nu văd unde-s prostiile alea de care zici.