Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Harry

In Cali a mai ramas una singura functionala. In Diablo Canyon

ghrt

Problema Fukushimei cu tsunamiul este tocmai un argument defavorabil tehnologiei: se cunoşteau nişte vulnerabilităţi, proiectarea nu a ţinut cont de ele, apoi nu s-a făcut nimic timp de zeci de ani, accidentul având loc în timp ce reactoarele erau în curs de oprire.

Acest gen de "scurtături" au loc în toate industriile, uneori cu succes, alteori cu costuri. Problema este că la o centrală nucleară costurile sunt enorme. Sunt atât de mari încât nici nu are rost ca statele afectate să le impute Japoniei. Nu pot fi cuantificate, nu le poate plăti nimeni.
De asta nuclearul nu este prima opţiune.

Pe de altă parte, desigur, dacă se vor construi câteva centrale noi antreprenorul respectiv va putea oferta mai la obiect, având experienţă.
Cont (aproape) inactiv.

bogdymol

Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

Harry

               Agentia pentru Protectia Mediului  Constanta,  anunţă publicul interesat asupra actualizarii deciziei etapei de încadrare pentru proiectul: LUCRĂRI NECESARE SCHIMBĂRII DESTINAŢIEI CONSTRUCŢIILOR EXISTENTE PE AMPLASAMENTUL UNITĂTII 5 DIN CEL PENTRU O CENTRALĂ NUCLEARELECTRICĂ, IN CEL PENTRU ALTE OBIECTIVE SUPORT UTILE PE DURATA DE VIAŢĂ A UNITĂŢILOR 1 SI 2 IN FUNCŢIUNE ŞI VIITOARELOR UNITĂŢI 3 SI 4 ALE CNE CERNAVODĂ, ÎN SCOPUL ASIGURĂRII FUNCŢIONĂRII LOR ÎN CONDIŢII DE SECURITATE NUCLEARĂ ŞI ÎNDEPLINIREA TUTUROR CERINŢELOR LEGALE, propus a fi amplasat in jud. Constanṭa, oraşul Cernavodă, Platforma CNE, titular: SNN SA – Sucursala CNE Cernavodă .

TibiV

#79
Ai vreun link direct?...

Pana la urma, si asta inseamna tot demolare (vezi topicul de Energie eoliana).

Adica renuntarea definitiva, forever, la Unitatea 5 - in mod oficial...

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Harry


TibiV

Quote from: Harry on April 29, 2020, 12:55:04 PM
Agentia pentru Protectia Mediului  Constanta,  anunţă publicul interesat...

Cum mama-masii "anunta publicul interesat"?!...
Le vor da cate un SMS celor 4-5 persoane "public interesat" - adica aia care stiu exact despre ce este vorba si cati bani vor face?

Nimic, absolut nimic pe site-ul lor...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

stangabriel

https://www.g4media.ro/reactorul-1-al-centralei-nucleare-de-la-cernavoda-intra-in-programul-de-oprire-planificata-din-20-iunie.html

Compania de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat vineri că unitatea 1 a centralei nucleare va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 20 iunie, pentru o perioadă aproximativă de 42 de zile, după ce în aprilie a amânat procesul, în contextul actual al epidemiei de Covid-19

stangabriel

#83
Ca tot discutam de seceta pe alt topic, am gasit  faptul ca pe 23 august 2003 din cauza debitului mic al Dunarii , undeva pe la 1650 mc/sec , reactorul centralei de la Cernavoda a fost oprit. Atunci era doar nr 1.

Pentru a opri reactoarele nucleare, este nevoie ca debitul Dunării să scadă la 2000 metri cubi pe secundă.

https://www.economica.net/debitul-dunarii-la-2-300-de-metri-cubi-pe-secunda-la-intrarea-in-tara-la-2-000-centrala-de-la-cernavoda-se-inchide_106365.html

Deja Dunarea este sub jumatate din debitul multianual, adica 3400 mc/s , cu un minim istoric de 1.450 m3/s la Oltenița (ianuarie 1964).  . Urmeaza o vara dificila daca nu ploua.

Ne dorim reactoarele 3 si 4, avem apa tot anul pentru ele ?

rota

noi putem sa ne dorim, dar in Austria/Ge se inchid centralele nucleare. Nu cred ca mai prindem finantare pt 3 si 4  :(

stangabriel

Atat ca le inchid pe alte considerente. Complicate, dar reversibile.

Tot la energie  nucleara ne vom intoarce curand. In 10, 20 ani,

TibiV

Quote
VIDEO. Momentul în care două turnuri de 150 de metri înălțime sunt demolate

Imagini spectaculoase vin din Germania, acolo unde au fost demolate controlat două turnuri de răcire.

Instalaţiile aparţineau unei foste centrale nucleare din sud-vestul Germaniei şi au fost puse la pământ printr-o serie de explozii.

Demolarea a fost păstrată secretă de către autorităţi, pentru ca nu cumva curioşii să vină în număr mare pentru a filma sau fotografia evenimentul, şi de a răspândi eventual coronavirusul. Cele două turnuri de răcire aveau 150 de metri înălţime.

Două reactoare ale centralei au fost închise în 2011 si anul trecut. Ultima centrală nucleară din Germania îşi va înceta activitatea în 2022.

Video in link: https://stirileprotv.ro/stiri/international/video-momentul-in-care-doua-turnuri-de-150-de-metri-inaltime-sunt-demolate.html

Mie mi se pare ca "verzii" din Germania sunt mult prea verzi. Dar de un "verde-crud". Adica cam necopti la minte...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Europiu

^ Nu verzii au fost de data asta... Merkel și strategii din CDU s-au gândit, după Fukushima, să le mai ia vântul din aripi verzilor și au decis, că tot erau la guvernare, "Schluss". Fără prea mare efect politic (mai ales după 2015 cu refugiații): Între timp, verzii nu s-au oprit din crescut, ajungând a doua putere politică a țării. Conduc chiar guvernul regional din Baden-Württemberg (Stuttgart).
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

ghrt

Problema cu energia nucleară e că dacă face bum o centrală, consecinţele sunt foarte extinse. Multă vreme, s-a considerat în lumea occidentală că mai rău decât Three Mile Island nu se poate, aşa că s-au construit centrale; acum Fukushima a eliminat acest argument.
Lumea este mai sigură fără centrale nucleare, problema e ce pui în loc?
Cât despre Cernavodă 3 şi 4: în ziua de azi, toate centralele nucleare în lucru generează depăşiri enorme de costuri. Poate că o fi uitată nobila ştiinţă a construirii lor, poate or fi altele cauzele, dar nu cred că România îşi permite costuri suplimentare de multe miliarde de euro, indiferent cum sunt finanţate.
Cont (aproape) inactiv.

Bogdan_Cluj

Pai costurile suplimentare nu vin tocmai din cauza (supra)reglemetarii pe parte de siguranta si a noilor plase de siguranta?