Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Ionut

INTERVIU - Cosmin Ghiţă (CEO Nuclearelectrica): Reactoarele de la Cernavodă sunt între cele mai performante din lume. Opririle neplanificate nu sunt o problemă majoră, nu implică riscuri

Cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă sunt între cele mai performante din aproximativ 400 de reactoare CANDU din lume, spune, într-un interviu acordat News.ro, Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, citând datele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. În ceea ce priveşte opririle neplanificate, acestea sunt specifice oricărei industrii, spune el, şi nu reprezintă o problemă majoră şi nu implică riscuri de operare sau securitate nucleară. Compania Nuclearelectrica (SNN), care administrează cele două reactoare nucleare din Cernavodă, are pentru acest an un buget de 244 milioane lei pentru investiţii curente, iar investiţiile în securitate nucleară şi mentenanţă sunt o prioritate, afirmă Ghiţă. În plus, compania va înfiinţa şi o structură de monitorizare şi îmbunătăţire a performanţelor tehnice. Oficialul Nuclearelectrica vorbeşte totodată şi despre negocierile cu compania chineză China General Nuclear Power, privind realizarea reactoarelor 3 şi 4, perioada de negociere fiind prelungită cu încă şase luni.

Tot interviul pe News.ro

tom_sawyer

Monopolul intern pe aprovizionarea centralei nucleare Cernavodă a fost consfințit prin lege, pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului

Plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, a adoptat o lege inițiată de PSD care prevede că acel combustibil nuclear necesar centralei de la Cernavodă, constând în pulbere de dioxid de uraniu, va fi produs pe teritoriul României de către Compania Națională a Uraniului (CNU), controlată integral de stat prin Ministerul Energiei. Legea va merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

"În vederea menținerii ciclului integrat de fabricație a combustibilului nuclear în România, necesar funcționării reactoarelor nuclearo-energetice de tip CANDU, combustibilul nuclear, respectiv pulberea de dioxid de uraniu, sunt produse pe teritoriul României de către Compania Națională a Uraniului SA", prevede legea.

Centrala de la Cernavodă se alimentează în prezent exclusiv cu fascicule de combustibil nuclear (bare de uraniu) produse la fabrica de profil de la Mioveni, sucursală a Nuclearelectrica. Materia primă din care este realizat combustibilul nuclear, respectiv octoxidul de uraniu și ulterior pulberea sinterizabilă de dioxid de uraniu, este produsă în România de către CNU, la uzina de la Feldioara. CNU extrage și minereu de uraniu, din minele Crucea și Botușana.

De la finalul anului 2015, însă, Nuclearelectrica a cumpărat pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu în special din import, de la compania canadiană Cameco, după ce Curtea de Conturi a obligat CNU să majoreze cu 76% prețul de vânzare practicat în raport cu Nuclearelectrica. Acest fapt a determinat operatorul centralei de la Cernavodă să rezilieze contractul de furnizare semnat în 2014, ceea ce a creat probleme financiare grave celor de la CNU. De asemenea, din cauza lipsei alocărilor bugetare în acest scop în cadrul Ministerul de Interne, CNU a întrerupt o bună perioadă de timp livrarea de octoxid de uraniu pentru stocurile constituite la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS).

profit.ro

tom_sawyer

Memorandum confidenţial adoptat de Guvern pentru accelerarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă

Surse apropiate situaţiei spun însă că ar fi vorba despre un document cu caracter confidenţial, care ar fi fost aprobat săptămâna trecută de Guvern, şi care ar ajusta mandatele de negociere pe care le au reprezentanţii Guvernului în discuţiile cu compania chineză China General Nuclear Power (CGN), cu care România are un acord de principiu pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, o investiţie de peste şase miliarde de euro.

În ultimul timp, discuţiile s-au purtat pe marginea introducerii a ceea ce se cheamă contractul de diferenţă (CFD), adică a unei garanţii că energia se va vinde la un anumit preţ stabilit cu investitorul (care să-i asigure recuperarea profitabilă a investiţiei, denumit strike price). Cum acest preţ este mai mare decât cel de piaţă, restul consumatorilor de electricitate va trebui să suporte diferenţa, dar aceasta este o decizie a Guvernului şi, mai mult, trebuie să obţină acceptul Comisiei Europene.

economica.net

ghrt

Cam offtopic, dar de ce ar dori cineva să aducă în sistem 1,4TWh la un preţ superior celui de piaţă?
Cont (aproape) inactiv.

Ionut

Cele două reactoare nucleare de la Cernavodă au produs, de la înfiinţare, peste 168 milioane MWh. Centrala este printre cele mai performante 5 centrale nucleare din lume

Nuclearelectrica a produs şi livrat în sistemul energetic naţional, pe durata totală de operare, o cantitate totală de energie de 168,65 milioane MWh, potrivit datelor transmise luni de compania de stat. Reprezentanţii SNN spun că, în conformitate cu normele şi standardele aplicabile industriei nucleare la nivel internaţional, CNE Cernavodă este printre cele mai performante cinci centrale nucleare la nivel internaţional.

News.ro

tom_sawyer

#50
Nuclearelectrica vrea să finalizeze în 2018 negocierile cu chinezii pentru reactoarele 3 şi 4, iar în 2019 să înfiinţeze o companie de proiect

Astfel, acţionarii companiei vor discuta în 22 august aprobarea formei revizuite a strategiei de continuare a Proiectului de la Cernavodă şi mandatarea Consiliului de Administraţie să stabilească termenii de continuare a negocierilor pentru înfiinţarea unei societăţi mixte de proiect (JVCo) cu China General Nuclear Power Corporation (CGN), care va fuziona ulterior cu EnergoNuclear. Unităţile 3 şi 4 se află în conservare din 1992.

Rata totală de finalizare este de 15% la Unitatea 3 şi de 14% la Unitatea 4, constând în lucrări civile la clădirea reactorului, clădirea turbinei şi clădirea de servicii.

ZF

tom_sawyer

Guvernul caută soluţii cum să-i subvenţionăm pe chinezii de la Cernavodă. A comandat un studiu pentru introducerea contractelor pentru diferenţă

Guvernul României pare decis să finalizeze reactoarele 3 şi 4 ale centralei nuclerare de la Cernavodă cu aportul unui investitor străin, dat fiind că a comandat un studiu prin care să afle modalitatea prin care poate acorda investitorului garanţii că îşi poate recupera banii prin preţul de vânzare a energiei electrice-mecanismul contractelor pentru diferenţă.

economica.net

tom_sawyer

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va costa cinci miliarde de euro, iar energia ar putea fi vândută în afara bursei - document

Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este estimată la cinci miliarde de euro, iar autorităţile analizează ce ajutoare de stat pot acorda investitorilor, printre care şi posibilitatea de a vinde energia în afara bursei, se arată într-un document intitulat "Strategia revizuită de continuare a proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă", postat pe site-ul Nuclearelectrica.

Aceasta în condiţiile în care, încă din 2009, producătorii sunt obligaţi să vândă întreaga cantitate de energie pe bursa de profil, transparent şi nediscriminatoriu, în urma scandalurilor din anii anteriori legate de faptul că energia ieftină a ajuns în mâinile unor "băieţi deştepţi".

În noiembrie 2015, reprezentanţii Nuclearelectrica şi ai companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.

economica.net

Harry

The Organization of Canadian Nuclear Industries (OCNI) and the Romanian Atomic Forum Association (ROMATOM) are proud to affirm their partnership by the signing another Memorandum of Understanding (MOU) for cooperation in the nuclear power field.

The MOU was signed by Marina Oeyangen, Director of Operations, on behalf of the President, OCNI and by Mihaela Stiopol, Administrative manager on behalf of Gheorghe Lucaciu, President of ROMATOM, at the end of the first day of a joint meeting of the Canada-Romania Nuclear Industry in Bucharest organized jointly by ROMATOM and the Canadian Embassy.

This MOU outlines several ways that OCNI and ROMATOM will continue to work together in identifying opportunities for nuclear suppliers in Romania and Canada.  The OCNI-ROMATOM MOU will also encourage and facilitate cooperation among Canadian and Romanian nuclear research institutes and universities on nuclear research, development, and nuclear education.

The Canada-Romania trade delegation led by OCNI had senior officials from 15 major nuclear supplier companies engaged in joint meetings with key Romanian manufactures as well as officials from the Ministry of Energy. The delegation also had a site visit to Cernavoda nuclear power plant and discussed ongoing project opportunities with key personnel.

Both the President of OCNI and the Executive Director of ROMATOM expressed their confidence and support for the extension of cooperation between the two organizations.

"OCNI celebrates this MOU signing and looks forward to continuing a strong working relationship with the Romanian nuclear supplier community in supporting the life extension of Cernavoda units 1 &2 and in developing future nuclear projects in Romania that will lead to a secure energy supply in the region, creation of jobs in both Romania and Canada, and to further technological developments" said OCNI President Dr. Ron Oberth.

Gheorghe Lucaciu, ROMATOM Executive Director, stated that: "Romania and Canada are long term partners in nuclear energy beginning with the development of Cernavoda NPP Units 1 and 2 which are among the best performing nuclear units in the world in terms of capacity factor since in-service. We are confident that future cooperation between our organizations will yield future successful projects".

See photo attachment, from left to right: Mr. Lucian Rusu, Vice-President of Romatom and representative of Walter Tosto, Mrs. Mihaela Stiopol, Administrative Director of Romatom, Mrs. Marina Oeyangen, Director of Operations, Organization of Canadian Nuclear Industries, H.E. Kevin Hamilton, Ambassador of Canada to Romania

Organization of Canadian Nuclear Industries (OCNI) is an association of more than 200 leading Canadian suppliers to the nuclear industry in Canada and foreign markets. OCI companies employ more than 14,000 highly skilled and specialized engineers, technologists and trades people who design reactors, manufacture major equipment and components, and provide engineering services and support to CANDU nuclear power plants in Canada as well as to CANDU and Light Water Reactor (LWR) plants in offshore markets. OCNI promotes the continued and expanded use of nuclear energy in Canada and supports member companies in both domestic and international nuclear markets.

Romanian Atomic Forum Association (ROMATOM) has more than 35 active member companies that work in nuclear power equipment manufacturing, construction and erection, engineering design, and other services that support the nuclear industry in Romania. ROMATOM communicates with relevant governmental departments in promoting the safe, efficient and sustainable development and application of nuclear energy in Romania. ROMATOM is a member of the European Atomic Forum (FORATOM) and an active party in both the European and the national debate on energy strategy and sustainable policies.


Ionut

Cosmin Ghiţă a fost numit director general al Nuclearelectrica

Cosmin Ghiţă a fost numit director general al Nuclearelectrica, luni, în baza deciziei Consiliului de Administraţie, pentru un mandat de 4 ani, informează compania. În aceeaşi şedinţă a CA au mai fost numiţi pentru mandate de 4 ani Dan Laurenţiu Tudor în funcţia de director general adjunct şi Adrian Gabriel Dumitru în funcţia de director financiar. Numirile sunt realizate în baza recomandării Comitetului de Nominalizare şi Remuneraredin cadrul CA al SNN, procedura de selecţie fiind declanşată în octombrie 2018. Consiliul de Administratie al SNN a hotarat numirea unui singur director general adjunct, aşa că mandatul provizoriu al lui Viorel Lary Toni va înceta de drept la data de 06.03.2019, arată comunicatul. Cosmin Ghiţă asigura interimatul la conducerea companiei din august 2017.

Mediafax

rota

Acordul investitorilor pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, cu chinezii, se va semna de Ziua Europei, 9 mai

În data de 9 mai, se va semna forma finală a acordului între Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă, potrivit unor surse din piaţa de energie.

Acordul investitorilor va fi semnat la data de 9 mai şi el practic consfinţeşte înfiinţarea societăţii româno-chineze care va derula proiectul finalizării reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro.

Semnarea acordului final are loc după ce, la data de 10 aprilie, acţionarii Nuclearelectrica  au aprobat in AGA  Acordul Investitorilor în forma preliminară cu privire la Unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă, între China General Nuclear Power Corporation și CGN Central and Eastern Europe Investment (RO) CO.S.A. și Societatea Națională Nuclearelectrica SA.

Sursa
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

Ionut

Nuclearelectrica a semnat cu chinezii de la CGN acordul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4

Nuclearelectrica a semnat miercuri cu China General Nuclear Power Corporation şi CGN Central and Eastern Europe Investment Acordul Investitorilor în forma preliminară pentru realizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Semnarea acordului a venit după cinci ani de discuţii cu reprezentanţii companiei româneşti şi trei de când CGN a fost acuzată în SUA de spionaj. Acordul Investitorilor în formă preliminară prevede înfiinţarea societăţii de proiect (JVCO) având drept scop limitat să fie singură platformă tehnică şi operaţională pentru dezvoltarea ulterioară a Proiectului. Data limită pentru înfiinţarea JVCO este de 60 de zile lucrătoare de la data semnării Acordului Investitorilor în formă preliminară. JVCO este o societate pe acţiuni, înfiinţată în temeiul Legii 31/1990 privind societăţile şi va avea o durată iniţială de 2 ani. Participaţia CGN în compania de proiect va fi de 51%, iar cea a SN Nuclearelectrica SA de 49%.

Pe durată iniţială a noii companii de proiect de 2 ani vom defini şi structura modelului de continuare a proiectului, fiind practic prima etapă esenţială premergătoare construcţiei celor două Unităţi » Anton Anton, Ministrul Energiei.

Adevarul

Ionut

Compania Naţională a Uraniului estimează în acest an un profit net de 21,13 milioane lei

Compania Naţională a Uraniului, singurul producător de uraniu din România, estimează pentru acest an un profit net de 21,13 milioane lei şi venituri totale de 121,84 milioane lei, potrivit proiectului privind bugetul de venituri şi cheltuieli publicat în dezbatere de acţionarul majoritar, Ministerul Energiei. Compania şi-a planificat totodată cheltuieli totale în sumă de 97,32 milioane lei. "Pentru anul 2019, profitul estimat creşte faţă de cel realizat în anul 2018 cu 417,14%, nivelul veniturilor fiind corelat cu cel al cheltuielilor", se arată în document. Cheltuielile cu investiţiile au fost planificate la 2,14 milioane lei. Societatea are 774 salariaţi.

News.ro

Ionut

Nuclearelectrica se pregăteşte să construiască pe cont propriu o nouă unitate nucleară

,,Marile investiţii în sistemul energetic - bătaia este foarte lungă, vorbim de 10 ani sau peste, dar abordarea este necesară şi obligatorie. În acest context extrem de instabil generat de această tranziţie (de la combustibili fosili la energia regenerabilă, n.r.), din punctul meu de vedere, nuclearul capătă o importanţă tot mai mare. (...) Trebuie să mai dezvoltăm cel puţin una sau două capacităţi nucleare în România. Materializarea negocierii (cu China General Nuclear Power Corporation, n.r.), dacă se face, este un lucru extraordinar, deci vom promova două capacităţi. Dacă nu se materializează, compania are şi acest scenariu de analiză financiară şi pentru dezvoltarea unei capacităţi. Dar eu sper să se materializeze acest scenariu (acordul cu CGN, n.r.) şi cred că se va materializa", a menţionat Vişan, potrivit Agerpres.

Adevarul

Balto

Reactorul 1 de la Cernavodă a fost repornit şi reconectat la Sistemul Energetic marţi seara

Unitatea 1 a fost oprită controlat în dimineaţa zilei de 18 septembrie în vederea efectuării unor lucrări de reparaţie a unor neetanşeităţi (scurgere minoră de agent de răcire) din sistemul primar de transfer al căldurii al reactorului Unităţii 1.
"Conform procedurilor specifice ale CNE Cernavodă, efectuarea lucrărilor de remediere se poate realiza numai cu Unitatea în stare oprită. Oprirea controlată nu a avut impact asupra securităţii nucleare, personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, lucrările de remediere fiind realizate în conformitate cu procedurile aplicabile în astfel de situaţii", precizează Nuclearelectrica.

news.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)