Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dumbravaandrei

Vezi că știrea cu restricționatul mașinilor electrice e o balivernă preluată din The Sun. Dar cum și la noi e plin de jurnaliști de nici 2 bani, ajung unii că tine să le ia drept fapte reale.

Din toate chestiile de pe lumea asta, văd că tot te lipești de astfel de strâmbe și vii cu ele în față că argumente. Ți-au mai explicat și alții cu alte ocazii.

Elveția are un plan de criză energetică, care conține muuulte etape și criterii de decizie. Planul ăsta, că ultimă soluție prevede raționalizarea combustibilului și a serviciilor de încărcare a mașinilor electrice pentru călătorii în scop neesențial. Planul ăsta a fost comunicat cantoanelor iar The Sun au preluat și decupat după stilul lor.

nicolaem

#391
exagerezi din pasiune pt electrice :)
nu ma agat de "strambe", planul exista si e real.
sunt deacord ca presa prezinta neprofesionist "senzationalist" si cu titlurile atent alese dar nu ma certa pe mine pt asta te rog. eu nu am zis ceva de restrictionarea masinilor electrice cu prioritate ca sa sari asa ca ars :)
ma uit doar la "big picture" adica plan de rationalizare consum. acuma ca tu esti f sensibil la masini  e altceva.
chiar tu recunosti ca sunt si ele pe lista, doar ca la coada ei. personal nu ma intereseaza ordinea in lista.

trist e ca a ajuns o tara bogata sa faca liste, si daca excluded segmentul auto din discutie nu cred ca ti se pare f ok sa vezi asa ceva pus in practica.

si ca sa fim on topic, cauza problemei energetice in Elvetia nu e neaparat Rusia decat partial, dar e ok sa ai un alibi. E inchiderea capacitatilor nucleare din Elvetia, Germania si reactoarele in mentenanta (oprite) din Franta.

mirceaeliade

E de notat faptul ca din 203X prin intreaga UE se fac palnuri sa se interzica vanzarea masinilor cu ardere interna, si IN ACELASI TIMP sa ne prefacem ca sunt neimportante stirile de genul "statul Y are planuri sa limiteze/interzica masinile electrice in perioade de criza dupa la numai Z ani de la de facto-interzicerea masinilor cu ardere interna".  Asa au ajuns in trecut popare sa se roage de guvernanti sa nu mai rationalizeze mancarea, dupa ce au tolerat cu "eh las ca se poate" balivernele celor care cica au interesul cetateanului atunci cand 'ne conduc'.  Daca ignoram stiri pt ca numai capcaunul The Sun le-a preluat, atunci ne meritam soarta sa stam legati in casa in timp ce guvernatii care ne-au ordonat sa stam in casa sarbatoresc in spatele usilor inchise.

dumbravaandrei

@nicolaem in general e bine sa ai planuri pentru orice scenariu posibil, ca sa nu iei decizii pripite si lipsite de sens, sub presiune, atunci cand te trezesti cu problema in curte. Si noi avem planuri pentru momentul in care - din varii motive, inclusiv conflict - vom avea o penurie de energie. Un astfel de plan a fost testat la Medias saptamanile trecute.
Faptul ca exista un astfel de plan, nu inseamna ca el va deveni norma.

@mirceaeliade din cand in cand mai trebuie sa separam mazarea de neghina, intrucat nu au aceeasi intrebuintare. The Sun face acelasi stil de decupaj al realitatii astfel incat sa dai click sa iti afiseze publicitatea. Daca publicau vreo analiza serioasa sau expuneau informatiile corect si complet, atunci erau de apreciat. Dar profitand de audienta pe care o au isi urmaresc interesele intr-un mod meschin si perfid. Si nu pot fi numite stiri. Le poti zice zvonuri, zarva, "media content", ce vrei tu, numa stiri nu sunt alea. 

Si acum poate revenim la subiect (energie nucleara).

mirceaeliade

QuoteLegea privind "aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român și Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă", a fost publicată, sub formă de draft în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Energiei. Guvernul dă mai multe garanții companiei de proiect EnergoNuclear, care să permită finalizarea reactoarelor, la orizontul anului 2030/2031.
https://www.economica.net/statul-a-pregatit-legea-pentru-finalizarea-rectoarelor-3-si-4-de-la-cernavoda-ce-garantii-da-guvenul-pentru-a-sprijini-proiectul_632704.html

hvm

In sfarsit o veste relativ buna. Daca vine la pachet cu vreo 6-12 SMR-uri prin alte parti, eu cred ca o sa devenim complet independenti, si putem renuntat complet la Gaz pentru productia de energie, iar rebalansarea systemului sa se faca de hidro....
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

Harry

#396
Partea cea mai buna e ca a picat imbecilitatea cu chinezii si se merge cu americanii, USA cofinantand proiectul. Conf declaratiilor de la briefing-ul de presa reactorul 3 va fi gata in 2030 si 4 in 2031. Relativ rapid if you ask me.


==============================

👉Nuclearelectrica salută adoptarea de către Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, a Proiectului de Lege privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român și Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă.
➡️,,Proiectul Unităților 3 și 4 va contribui la Reenergizarea României prin energie curată, sigură și rezilientă. Cele două noi Unități Candu, fiecare cu o capacitate de 700 MW/Unitate, vor contribui la dublarea cantității de energie nucleară curată și accesibilă în sistemul național, vor crea încă aprox. 8.000 locuri de muncă, având, de asemenea, un impact socio-economic semnificativ prin contribuțiile la dezvoltarea locală și regională, dezvoltarea lanțului de furnizori din domeniul energetic, dezvoltarea învățământului și formarea unei noi generații de nucleariști. Mulțumim Ministerului Energiei și Guvernului pentru susținerea unui proiect strategic pentru România".-Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.
➡️Prin proiectul de act normativ se supune Parlamentului aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul Român şi SN Nuclearelectrica S.A. în legătură cu Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. Printre angajamentele propuse în proiectul de lege, se află:
• Statul român, prin Ministerul Finanțelor ("MF"), va realiza demersurile necesare pentru finanțarea construcției celor două reactoare, inclusiv prin, dar nelimitat, la acordarea de Garanții de Stat finanțatorilor Proiectului. Ministerul Energiei, este responsabil de implementarea mecanismului de sprijin de tip "Contracte pentru Diferenţă" (CfD) și, totodată, fiind responsabil pentru operaţionalizarea Fondului de Modernizare, susţine includerea energiei nucleare în programele cheie de investiţii şi asigură suportul necesar pentru utilizarea Fondului de Modernizare în vederea dezvoltării, construcţiei şi punerii în funcţiune a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.
• Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive este responsabilă pentru finalizarea şi operaţionalizarea, până în anul 2030, a Depozitului Final de Deşeuri Slab şi Mediu Active, respectiv finalizarea şi operaţionalizarea, până în anul 2050, a Depozitului geologic pentru deşeurile înalt radioactive.
• Statul român, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, va întreprinde demersurile necesare în vederea asigurării apei de răcire pentru funcţionarea a 4 unităţi nuclearoelectrice pe amplasamentul de la Cernavodă, prin finalizarea etapei II a Proiectului "Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre între Călăraşi şi Brăila (km 375 - km 170)".
• Statul român va dispune măsurile necesare cu privire la finalizarea de către Transelectrica, până la data punerii în funcțiune a Proiectului, a liniilor de transport a electricității, care să permită racordarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă la Sistemul Electroenergetic Național și evacuarea energiei electrice produse de Proiect.
➡️Odată adoptată legea, Proiectul Unităților 3 și 4 va intra în etapa a 2-a de dezvoltare, în conformitate cu Decizia AGA. Etapa a doua a proiectului (Lucrări Preliminare) constă în realizarea de lucrări preliminare din Faza 1 a contractului de IPC (Inginer, Procurare și Construcții) și va avea o durată de 18-24 luni. În această etapă se vor derula lucrări de inginerie și analiză a piețelor privind furnizorii de echipamente și servicii necesare implementării proiectului, astfel încat la finalul acestei etape să se rafineze fezabilitatea Proiectului și să se ia Decizia Finală de Investiție, care va permite intrarea în etapa 3 a Proiectului. Etapa a treia a proiectului constă efectiv în realizarea lucrărilor în șantier de construcție, montaj și punere în funcțiune, etapă estimată la 69-78 de luni. Se estimează că Unitatea 3 va fi pusă în funcțiune în 2030, urmând punerea în funcțiune a Unității 4 în 2031.

nicolaem

ar fi wow! chiar si cu cativa ani intarziere.
Am reusi sa scapam si Moldova de santajul energetic rusesc.

TVlad

#398
Atentie ca reactorul I va fi din pacate scos din uz pina atunci, in anul 2026.

mirceaeliade

#399
QuoteNuclearelectrica va livra către Energocom [Moldova] energie la prețul de 450 de lei/MWh, la o putere de 10 MW bandă pe timp de noapte și 30 MW bandă pe timp de zi. Tranzacția nu a fot anunțată de compania din România, ci de compania din Republica Moldova
https://www.economica.net/nuclearelectrica-va-furniza-energie-electrica-republicii-moldova-in-ianuarie_637369.html

QuoteNuclearelectrica a finalizat preluarea uzinei de prelucrare de la Feldioara și are acum un ciclu nuclear complet
Societatea Națională Nuclearelectrica SA și Compania Națională a Uraniului, în insolvență, au finalizat astăzi tranzacția referitoare la o parte a activelor aferente fluxului tehnologic al liniei de procesare a concentratului de uraniu, de la Uzina E a Sucursalei Feldioara a CNU, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei.
https://www.economica.net/nuclearelectrica-a-finalizat-preluarea-uzinei-de-prelucrare-de-la-feldioara-si-are-acum-un-ciclu-nuclear-complet_637181.html

yetiman

@TVlad - Nu stiu ce vrei sa spui cu scoaterea din uz a reactorului 1 in 2026. Da, va fi oprit temporar pana in 2029. Apoi va functiona un nou ciclu de 30 de ani.


QuoteDESCRIERE

Reactoarele CANDU au o durată de viață inițială de 30 de ani. În urma unui proces de retehnologizare, această durată de viață poate fi prelungită cu încă 30 de ani, ceea ce Nuclearelectrica realizează în prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusă în exploatare comercială în 1996.

Unitatea 2 a fost pusă în funcțiune în 2007, așadar putem discută despre retehnologizarea Unității 2 la nivelul anului 2037.

CAPACITATE

700 MW

PRODUCTIE

Unitatea 1 CNE Cernavodă, din

    a livrat până în prezent 127 milioane MWh, ceea ce reprezintă 9% din consumul la nivel național în 25 ani.
    a evitat eliberarea în atmosferă a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de peste 6 ani.

5 mil tone CO2 evitate anual

ETAPE DE REALIZARE

Faza 1 a Retehnologizarii Unității 1 a fost începută în anul 2017 și a fost dedicată identificării și definirii activităților necesare pentru retehnologizarea U1, astfel încât aceasta să funcționeze încă un ciclu de viață de 30 de ani. Produsul final al acestei faze a fost elaborarea Studiului de Fezabilitate, aprobat în AGA din data de 23.02.2022,  costul estimat al investiției fiind de 1,85 miliarde Euro.

Faza 2 a proiectului a început odata cu aprobarea studiului de fezabilitate și cuprinde asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a U1, pregătirea execuției activităților identificate și definite pentru retehnologizarea U1 în Faza I și obținerea tuturor aprobărilor și avizelor necesare desfășurării acestui proiect.

Faza 3 a proiectului începe odată cu oprirea Unitatii 1, in perioada 2027-2029, și constă în derularea efectivă a lucrărilor din Proiectul de Retehnologizare a U1, în instalațiile unității, precum și repunerea acesteia în funcțiune, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de funcționare de 30 de ani, după anul 2029.

REPUNERE IN FUNCTIUNE

2029

Sursa: Nuclearelectrica
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

TVlad

Am vrut sa spun ca va fi o perioada de citiva ani in care capacitatea totala va scadea. Unitatile 3 si 4 vor fi (probabil) in productie din 2030 - 2031 insa pina atunci va trebui sa suplinim cumva lipsa certa a reactorului 1.

Vazind cum merg lucrurile, nu stiu de unde o sa facem rost de cei 600MW lipsa.

nicolaem

#402
in teorie am putea avea cateva sute instalate pe hidro, cele in dispute legislative in acest moment.
am mai putea avea cam 1GW pe solar (proiecte aprobate) si cateva sute in eolian. astea ar trebui la un factor de putere (dependent de vreme) sa fie destul, daca nu inchidem din ce avem deja functional.
mai e si proiectul semiabandonat de la iernut.
din pacate is multi de daca, si guvernul nu se misca suficent de rapid.
Ba chiar execrabil la Iernut. Nu stie nimeni nici Romgaz nici ministerul energiei cand va putea functiona noua centrala.

dumbravaandrei

romgaz stie ce e de facut acolo. din pacate Ministerul energiei treneaza niste decizii. 

nicolaem

si ce e de facut? stiu doar ca e un contract reziliat cu constructorul cu care erau probleme deja de cativa ani.