News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nicolaem

tu de unde stii care e acordul de asociere?
cred ca e prematur sa discutii cine ce responsabilitati are respectiv cum se impart banii din operare.

ghrt

tocmai s-a scris că ce fac cei de la Agenţie constituie o garanţie... muhaha.
Cont (aproape) inactiv.

nicolaem

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-25814470-ropower-nuclear-implementa-prima-centrale-electrice-nuscale-voygr-6-462-mwe-romania-acest-deceniu.htm

Compania de proiect RoPower Nuclear SA, deținută în părți egale de SC Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SA, va lua măsuri pentru implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR-6 (462 MWe) în România în acest deceniu.

RaduG

https://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/nuclearelectrica-reactoarele-modulare-de-mici-dimensiuni-pe-care-le-va-folosi-romania-utilizeaza-uraniu-usor-imbogatit-2125501

QuoteNuclearelectrica: Reactoarele modulare de mici dimensiuni pe care le va folosi România utilizează uraniu ușor îmbogățit Data publicării: 21.10.2022 18:06 Primul reactor modular mic din România va fi instalat pe locul fostei termocentrale de la Doicești, în județul Dâmbovița Foto: SNN Societatea Națională Nuclearelectrica a transmis, vineri, o clarificare în urma unui articol publicat de agenția Reuters care spunea că noua generaţie de reactoare nucleare de mici dimensiuni dezvoltate de Statele Unite au o mare problemă: doar o singură companie vinde combustibilul de care au nevoie și este vorba despre o firmă rusească. SNN precizează că tehnologia NuScale care va fi folosită în România la reactoarele modulare de mici dimensiuni nu necesită importarea de combustibil nuclear de tip HALEU, indiferent de proveniență acestuia, pentru că folosește uraniu ușor îmbogățit. HALEU este un combustibil nuclear îmbogăţit până la 20%, în loc de uraniu îmbogăţit până la 5% care alimentează majoritatea centralelor nucleare din lume. Însă doar firma TENEX, parte a grupului rusesc de stat Rosatom, vinde în prezent combustibil HALEU în regim comercial. Chiar dacă nicio ţară occidentală nu a sancţionat grupul Rosatom în urma războiului din Ucraina, motivul principal fiind importanţa companiei ruseşti în industria nucleară mondială, dezvoltatorii americani de centrale nucleare, precum X-energy şi TerraPower, nu vor să fie dependenţi de un lanţ de aprovizionare rusesc, scria agenția Reuters. Agerpres, care a preluat știrea, amintea că la sfârșitul lunii spetembrie, Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au înfiinţat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.  Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obţinut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. ,,Referitor la articolul publicat în data de 20 octombrie 2022 privind proveniență combustibulului de tip HALEU utilizat în reactoarele modulare de mici dimensiuni, pentru o clarificare în ceea ce privește proiectul SMR dezvoltat în România, va comunicăm următoarele: Reactoarele modulare de mici dimensiuni, tehnologia NuScale, cea pe care România intenționează să o dezvolte și să o implementeze până la sfârșitul acestui deceniu, nu utilizează HALEU, ci uraniu ușor îmbogățit. Tehnologia NuScale are la bazî tehnologia reactoarelor cu apă ușoară (LWR) care nu necesită utilizarea HALEU în operare. Așadar, proiectul SMR dezvoltat în România nu necesită importarea de combustibil nuclear tip HALEU, indiferent de proveniență acestuia", precizează Nuclearelectrica într-un comunicat transmis vineri redacției Digi24.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/nuclearelectrica-reactoarele-modulare-de-mici-dimensiuni-pe-care-le-va-folosi-romania-utilizeaza-uraniu-usor-imbogatit-2125501

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

mirceaeliade

#364
QuoteNuclearelectrica  anunță că, in data de 27 octombrie 2022, Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) a acordat un grant de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) recent înființată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas
https://www.economica.net/nuclearelectrica-si-nova-power-gas-au-obtinut-un-credit-de-14-mil-usd-de-la-ustda-pentru-reactoarele-mici-modulare-smr-de-la-doicesti_622446.html

QuoteNuScale a anunțat faptul că NRC din Statele Unite a emis recent Raportul final de evaluare a securității nucleare (FSER) privind metodologia NuScale pentru zona de planificare la urgență (EPZ) - o altă ,,premieră" extraordinară pentru tehnologia și echipa NuScale.
Caracteristici unice de securitate nucleară
-Proiectul centralei electrice NuScale încorporează șapte straturi de protecție pentru a asigura cele mai înalte standarde de securitate pentru populație și mediul înconjurător.
-Tehnologia SMR a NuScale are caracteristici, capabilități și performanțe care nu se regăsesc în centralele nucleare existente
- are sisteme de securitate nucleară complet pasive, ceea ce asigură că:
--Reactoarele se vor opri în siguranță și se vor auto-răci, pe termen nelimitat, fără a fi nevoie de acțiunea operatorului sau a computerului, curent alternativ sau curent direct, sau de adăugare de apă - o premieră pentru tehnologia reactoarelor cu apă ușoară.
-Design-ul avansat al NuScale elimină necesitatea a două treimi din sistemele și componentele de securitate nucleara găsite în reactoarele mari de astăzi, inclusiv nevoia de a avea surse de alimentare de rezervă, cum ar fi generatoarele diesel de urgență care sunt costisitoare.
-Cladirea reactoarelor NuScale este rezistentă la cutremure, perturbări geomagnetice și alte evenimente naturale, precum și la evenimentele generatoare de impulsuri electromagnetice sau impact al aeronavelor.
-Combustibilul uzat este depozitat sub apă într-un bazin de beton, timp de cel puțin 5 ani, o structură foarte robustă proiectată pentru categoria seismică 1 și conform cerințelor de rezistență la impactul cauzat de prabusirea unei aeronave.
-Combustibilul nuclear uzat are încă o energie considerabilă disponibilă și ar putea fi recuperat/reutilizat. Sunt în curs de dezvoltare noi tehnologii care pot utiliza acest combustibil, iar designul NuScale va putea profita de aceste proiecte avansate atunci când vor fi realizate.
https://adevarul.ro/economie/comisia-de-reglementare-nucleara-din-sua-2216075.html

mirceaeliade

QuoteCanada va sprijini şi finanţa retehnologizarea reactorului 1 şi construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, afirmă ministrul Energiei, Virgil Popescu, în urmă unei întâlniri cu reprezentanți ai guvernului canadian.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/virgil-popescu-canada-va-finanta-retehnologizarea-reactorului-1-si-constructia-reactoarelor-3-si-4-de-la-cernavoda-2132273

ghrt

Vorbe. În plus pentru 3 şi 4 trebuiesc făcute lucrări la albia Dunării.
Cont (aproape) inactiv.

nicolaem

Cele două scrisori de intenţie vizează un prim împrumut de circa 50 milioane dolari, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităţilor 3 şi 4 şi un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcţie efectivă a proiectului.

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-25892462-romania-primeste-imprumut-3-miliarde-dolari-sua-pentru-reactoarele-3-4-cernavoda.htm

mirceaeliade

#368
Quote"Nu putem atinge neutralitate zero din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050 fără ca energia nucleară să fie parte a mixului energetic", a transmis oficialul american [John Kerry].
Au inceput sa creasca micsunele in tufele de rachita daca PSDistii americani au ajuns sa fie sinceri despre necesitatea energiei nucleare.

nicolaem

Detonarea a avut loc în contextul în care Nuclearelectrica urmărește eliberarea terenului fostei Termocentrale pentru a face loc unei centrale nucleare de mici dimensiuni, realizată cu fonduri de la Guvernul SUA.

https://adevarul.ro/stiri-locale/targoviste/imagini-de-la-detonarea-a-doua-simboluri-ale-2220904.html

Harry

#370
^^

mirceaeliade

casele alea au turnurile in ograda lor?  unde se va construi o centrala nucleara in mijlocul unei asezari deja locuite???

ghrt

Cont (aproape) inactiv.

dumbravaandrei

la cernavoda nu ai case in jurul centralei?  ??? ??? ???
Daca e sa o iei asa, ar trebui o zona de excluziune de sute de km2, daca nu chiar mii, ceea ce nu se intampla nicaieri...

ghrt

E un exemplu în acest sens, la Cernobîl...
Cont (aproape) inactiv.