News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

mirceaeliade

QuoteCiucă: România a făcut progrese mari în proiectele de dezvoltare a Centralei de la Cernavodă şi de construire a primei centrale din regiune bazată pe tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare mici, în parteneriat cu SUA
https://www.economica.net/ciuca-romania-a-facut-progrese-mari-in-proiectele-de-dezvoltare-a-centralei-de-la-cernavoda-si-de-construire-a-primei-centrale-din-regiune-bazata-pe-tehnologia-americana-a-reactoarelor-modulare-mici_597718.html

adiarc

greu cu birocratii...nu-si pot misca burtile pt a indeplinii aceasta formalitate mai repede...sa nu care cumva sa pateasca ceva..nu-i bai...producem electricitate de n-avem ce face cu ea....
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

mirceaeliade

QuoteEnergoNuclear, care se ocupă de construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, face angajări
"Cu o strategie de recrutare care are în vedere creșterea echipei EnergoNuclear cu aprox. 20 persoane în Etapa Pregătitoare a proiectului, și aprox. 100 de persoane în etapa următoare, EnergoNuclear recrutează în prezent următoarele posturi:
Inginer principal – inginerie sisteme de proces
Inginer principal – specializarea inginerie mecanică
Inginer specialist – structuri civile industrial", arată compania.
"În vederea proiecteleor de investitiii strategice ale Nuclearelectrica – Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, Proiectul Unităților 3 și 4 și Proiectul Reactoarelor Mici Modulare – compania are o strategie de recrutare de personal și pregătire la locul de muncă în vederea formarii unei noi generații de specialiști în industria nucleară"
https://www.economica.net/energonuclear-care-se-ocupa-de-constructia-reactoarelor-3-si-4-de-la-cernavoda-face-angajari_598909.html

mirceaeliade

putin adiacent dar cred relevant geostrategic:
QuoteGermany leaves door open for extending nuclear power use amid energy crisis
https://www.politico.eu/article/germany-leaves-backdoor-open-for-extending-nuclear-power-use-amid-energy-crisis/

nicolaem

au trecut 6 luni de razboi. si ei astazi "iau in considerare, lasa usa deschisa". in ritmu asta va mai veni o stire prin octobrie ca ei ar vrea sa prelungeasca dar nu mai e tehnic posibil.
de data asta o sa ii ia iarna prin surprindere si pe ei.

mirceaeliade

QuotePreşedintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, a reiterat dorinţa de a sprijini investiţiile strategice în dezvoltarea programului nuclear civil în România şi de a asigura finanţarea şi sunt convins că vom finaliza etapa de finanţare a reactoarelor 3 şi 4 până la finalul acestui an, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Proiectul Unităţilor CANDU este inclus în Strategia Energetică a României, pentru perioada 2019 – 2030, cu perspectivă pentru 2050, precum şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenţei energetice a României şi al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE. În acest sens, România a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ulterior ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având un sprijin larg şi fiind adoptat cu o majoritate de voturi.
De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, printr-un Memorandum de Înţelegere încheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv de tipul celor nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.
https://www.economica.net/popescu-sunt-convins-ca-vom-finaliza-etapa-de-finantare-a-reactoarelor-3-si-4-pana-la-finalul-anului-cu-sprijinul-us-exim-bank_601545.html

mirceaeliade

QuoteNuclearelectrica și firma KGHM Polska Miedz au încheiat o înțelegere de colaborare pentru construirea de reactoare nucleare de mici dimensiuni
Cooperarea dintre SN Nuclearelectrica SA și KGHM Polska Miedz SA, în cadrul Memorandumului de Înțelegere, vizează schimbul de experiență și know-how, cu o durată de 36 de luni, în domeniile tehnic, economic, juridic, financiar și organizatoric, pentru dezvoltarea proiectelor de reactoare modulare de mici dimensiuni care vor fi dezvoltate de România și Polonia.
Firma poloneza pare sa se ocupe in principal de minerit. Pt ca ei nu au nici un reactor functionabil, se pare ca vor sa colaboreze ei cu noi.
https://www.economica.net/nuclearelectrica-si-firma-kghm-polska-miedz-au-incheiat-o-intelegere-de-colaborare-penbtru-construirea-de-reactoare-nucleare-de-mici-dimensiuni_609927.html

ghrt

"statutul de cobai" nu aduce nimic bun.


Cont (aproape) inactiv.

dumbravaandrei

Poate nu ai prins ideea de baza:
Noi, romanii, suntem solicitati sa implementam ceea ce americanii dezvolta acum si vor sa ne unim fortele pentru MVP.
Mi se pare un mega-deal. Daca reusim sa obtinem acest know-how si sa il transferam in regiune, ar fi una din cele mai mari realizari a noastre ca natie, din ultima suta de ani.

ghrt

Am prins ideea de bază. Dar o ştiu, poate eronat, şi pe următoarea. Cum vine inginerul expat aşa şi pleacă, dacă aici nu sunt ingineri autohtoni care să lucreze cu el, să înţeleagă şi să lucreze ulterior în domeniul cercetării nucleare etc. În schimb, ceea ce rămân sunt riscurile. Şi cum RO e o ţară în realitate de mâna a 7-a, probabil vom vedea o afacere cu profituri private şi riscuri şi cheltuieli suportate de stat. Dacă nu mă crezi, vezi ultimul scandal cu creditul de la Blue Air. Sau costurile de mediu în urma vânzării Petromului.
Cont (aproape) inactiv.

mirceaeliade

ideea la SMRuri e ca si DACA o iau razna, sunt mici, cu riscuri de catastrofe minime.  si sunt cam aceiasi chestie care e mentinute de soldati americani pe submarine, si nu cred ca aia sunt prea genii ca sa le mentina la nivel optim.  cred ca gasim si noi civili care sa nu fie mai varza decat soldatii aia

mirceaeliade

QuoteMini-centrala nucleară cu reactoare mici modulare de la Doicești va fi operațională cel mai devreme în 2029, iar în proiect Nuclearelectria a implicat și grupul românesc E-Infra, care deținea terenul, ambele firma având cote egale, 50-50.
Etapa 1 – FEED Faza 1 (Perioada: 2022 –2023)
=>Front-End Engineering and Design: practic SF
Etapa 2 – FEED Faza 2 (Perioada: 2023 –2024)  [finantare]
Etapa 3 – Inginerie, Faza initiala de achizitii, Pregatirea locatiei (Perioada: 2024 –2026) [AC+AM]
Etapa 4 – Construirea (Perioada: 2026 –2029)
Etapa 5 – Punerea in Functiune (2029)
Etapa 6 – Exploatare Comerciala (2029 –2030)
Personal cred ca e o veste buna ca exista un partener comercial, pt ca cineva din proiect va fi interesate de profit cat mai curant, dar probabil si de analiza costuri.  Oricum, nu vom vedea lopeti in teren inainte de 2026.
https://www.economica.net/calendarul-amplasarii-reactoarelor-nucleare-mici-modulare-in-romania-grupul-romanesc-e-infra-este-implicat-in-proiect_611202.html

ghrt

^Poţi să dai exemplu de alte parteneriate de succes pentru stat? Eu am numai amintiri de scandaluri, barem a fost distractiv când mai exista DNA.

Ar fi interesant contractul de asociere, să vedem investiţiile, cine ce plăteşte şi cine cum încasează, de asemenea ce se va întâmpla cu combustibilul uzat şi dacă asocierea va plăti pentru depozitarea pe termen lung sau rămâne în cârca statului.
Cont (aproape) inactiv.

mirceaeliade

QuoteAIEA [Agentiei Internationale pentru Energie Atomica] a realizat la solicitarea Nuclearelectrica prima misiune SEED (Site and External Events Design) pentru evaluarea amplasamentului centralei cu reactoare mici de la Doicești
Pentru cei care se sperie usor, AIEA e parte dintre cei care isi dau acordul pentru centrala asta. Nu o facem noi chiar de capul nostru.

https://www.economica.net/aiea-a-realizat-la-solicitarea-nuclearelectrica-prima-misiune-seed-site-and-external-events-design-pentru-evaluarea-amplasamentului-centrale-cu-reactoare-mici-de-la-doicesti_612240.html

ghrt

Deci wishful thinking aia cu beneficiile pt stat.

Va împiedica Agenţia Europeană ca pe situl centralei să rămână peste 50 de ani combustibil uzat care va trebui depozitat corespunzător de către stat, pe bani publici, deoarece asociatul nu a provizionat cheltuiala respectivă?
Cont (aproape) inactiv.