Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

RaduG

Ciucă a vizitat Centrala de la Cernavodă: Susținem proiectele de operaţionalizare a unităţilor 3 şi 4 și retehnologizarea unității 1

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ciuca-a-vizitat-centrala-de-la-cernavoda-sustinem-proiectele-de-operationalizare-a-unitatilor-3-si-4-si-retehnologizarea-unitatii-1-1836569



QuoteGuvernul susţine proiectele de operaţionalizare a unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, cât şi retehnologizarea unităţii 1, a transmis, luni, premierul Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită, alături de mai mulți membri ai Executivului.


Potrivit unui comunicat al Guvernului, discuţiile s-au axat asupra rolului energiei nucleare în strategia energetică a ţării şi modul în care dezvoltarea programului nuclear românesc, prin proiectele de investiţii ale Nuclearelectrica, va contribui la securitatea şi tranziţia energetică către o economie curată.



"Având în vedere taxonomia recent aprobată de Comisia Europeana, care a acceptat energia nucleară ca fiind energie de tranziţie, Guvernul susţine proiectele de operaţionalizare a unităţilor 3 şi 4, cât şi retehnologizarea unităţii 1. Totodată, sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR, proiecte ce au fost agreate prin acordul interguvernamental România - SUA. Aceste proiecte vor contribui la independenta energetică a României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi reducere a emisiilor de dioxid de carbon", a afirmat prim-ministrul, citat în comunicat.

Conducerea Nuclearelectrica a prezentat proiectele de investiţii strategice în valoare estimată de 9 miliarde de euro, printre care: retehnologizarea unităţii 1, proiectul unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale, dar şi proiecte suport pentru operarea curentă, precum instalaţia de detritiere.

Potrivit comunicatului, proiectele de investiţii vor contribui cu energie curată, fără emisii de CO2, la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică locală şi naţională, la dezvoltarea industriei nucleare şi la formarea unei noi generaţii de specialişti.

Din delegaţia guvernamentală au făcut parte, Virgil Popescu, ministrul Energiei, Mircea Abrudean, şeful Cancelariei prim-ministrului, Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului, şi George Agafiţei, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" SA funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,49% din acţiuni.

Societatea deţine Sucursala CNE Cernavodă, care operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, precum şi Sucursala FCN Piteşti - fabrica de combustibil nuclear şi se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziţionarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica contribuie cu aproximativ 18-20% energie nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

adiarc

sustinerea se face cu fapte,nu vorbe...

Pana una alta ,guvernul ( g mic ),obliga companiile de stat profitabile ( printre care si Nuclear Electrica ) ,sa imparta 90%din profit sub forma de dividende...iar statul ce face cu acesti bani?( in calitate de acționar majoritar ).... ii baga in buget pt consum...

asa ca lasati-o mai ieftin cu gargara de doi bani >:(
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

nicolaem

#317
ii baga in plafonari si compensari de facturi.
Pacat ca statul a colectat aceste profituri si in trecut cand nu era criza energetica. S-au ratat cativa ani de posibile investitii, acum la ce presiune pe preturi este ma indoiesc ca orice guvern ar face altfel cu acele profituri.

Niste cifre publicate azi:

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/infografice-romania-importator-net-de-energie-si-2021-importul-a-crescut-pe-granita-cu-bulgaria-fluxurile-transfrontaliere-de-import-au-scazut-insa-cu-12-20604957

România a fost și în 2021 importator net de energie electrică, importând aproximativ 6 TWh și exportând 3,8 TWh. Cu toate acestea, poziția netă s-a îmbunătățit, de la un nivel de 2,8 TWh importați net în 2020, importurile nete coborând la 2,2 TWh, ca urmare a scăderii mai abrupte a fluxurile transfrontaliere de import, cu aproximativ 800 GWh sau 12%, comparativ cu cea a exporturilor, cu 200 GWh sau 5%, conform datelor analizate de Profit.ro.

mirceaeliade

>Elon Musk says Europe should restart its dormant nuclear power stations amid fears the Russian invasion of Ukraine will trigger a gas-supply shortage

https://www.businessinsider.com/elon-musk-nuclear-energy-europe-russia-oil-gas-supply-crunch-2022-3

Care sunt cele mai bune best-case-scenario pentru cand vom avea SMR-uri in functie?  Tin mine ca se vorbea cam anul trecut despre studii de fezabilitate pentru a aduce cateva de la americani pana in 2028, dar nu retin sa se fi facut vreun pas concret in directia asta.  Si daca ar fi sa prioritizam la maxim, cand e probabil sa se dea drumul la reactorul 3 de la Cernavoda?

dr4qul4

Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

hvm

Nu cred ca o sa fie nimic gata inainte de 2030 decat daca iau un reactor de portavion si il pun intr-o piscina imensa. Nu prea e nici economic nici fezabil. Prin 2028 daca e gata un modul de test. Ca sa facem si o productie de serie mai dureaza, si mai dureaza si constructia completa la locatie pentru restul systemului. Doar daca o sa fim chiar primii care implementeaza si la noi o sa se construiasca cladirea si echipamentele in timp ce ei fac restul si vin si pun direct la noi, sau mai bine se construieste direct aici.... Nu prea cred cu putin care bate la poarta....
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici


adiarc

in sfarsit se trezesc ...de musai ca de vorba buna..

Ii mentionam in trecut,alaturi de germani la categoria idioti....din pacate a fost vb de afaceri,iar acestea au creat un monstru prin tolerarea crimelor acestuia pt business as usual
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

nicolaem

la nemti deja e prea tarziu... mai au doar cateva reactoare functionale sub 7% din energia produsa in 2022.
si degeaba vor sa mai instaleze solar/eolian. deja au putere instalata verde dubla fata de consumul maxim zilnic. degeaba tripleaza puterea instalata. vor depinde de carbune mult timp inainte...

hvm

Nu neaparat. Pot investi si in inmagazinarea hidro (sa produca electric noaptea) sau hidrogen.... ziua o sa fie foarte ieftin curentul daca au productie record si noaptea o sa fie mai scump (aproape invers fata de cum era pe vremuri)... asa ca ziua pot pompa apa inapoi in lacul de sus si noaptea sa o uzineze.

Cealalata varianta e sa produca hidrogen din energie regenerabila... Si sunt sigur ca atunci cand apar SMR-urile o sa le foloseasca pentru a inlocui productia de abur de pe fosil pe nuclear... Intradevar nu pe toate, dar o parte da...
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

nicolaem


tom_sawyer

#326
Fosta termocentrală de la Doicești, din județul Dâmbovița, va fi amplasamentul primului reactor modular mic (SMR) din România, a anunțat luni ministrul energiei, Virgil Popescu.

,,Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doicești va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică și de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată, fără emisii", a declarat ministrul Virgil Popescu, într-o conferință susținută alături de oficiali americani.

NuScale și Nuclearelectrica vor să implementeze, în acest deceniu, prima centrală electrică NuScale cu 6 module, de 462 MWe.

euractiv.ro


SUA și România au stabilit luni amplasarea la Universitatea Politehnica din București a unui simulator al noului reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București.

Acest anunț vine ca urmare a Acordului inter-guvernamental de cooperare cu privire la programul de energie nucleară al României (IGA), semnat în decembrie 2020. România și compania americană NuScale au semnat atunci un acord pentru amplasarea unui reactor nuclear de mici dimensiuni, o tehnologie nouă și care încă nu a fost implementată în România.

g4media.ro

nicolaem

subintelegem ca statul a cumparat terenul?

gasesc stire din decembrie 2021 ca cei care au cumparat activele ramase dupa faliment au daramat centrala veche pt a elibera terenul.

elphax

era interesant si folositor sa ne spuna cand incepe, cand ar trebui sa fie gata si cam cat ne costa ...
chiar nu stiu sa puna niste intrebari ?

mircea

Dau copy-paste la o informare primită pe mail. Doar nu crezi că au întrebat pe cineva ceva... Presa din ziua de azi, în mare parte, e o glumă absurd de proastă.