Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hvm

^
Nu stiu ce scrie pe wikipedia dar stiu ca sunt reactoare nucleare instalate pe submarine/portavioane/spargatoare de gheata/petroliere/port containere care nu sunt mari cat reactorul de la constanta si niste reactoare mici/modulare. Nu prea inteleg ce mare filosofie e sa iei unul/doua/trei/10 din alea sua le dublezi dimensiunea si sa le pui langa un rau sa iti produca curent.

Bine, este ceva filosofie, dar hai sa nu il comparam cu reinventarea unui molten salt reactor care a functionat in 70 pentru 6 luni si acu nu mai stie nimeni cum, ce, cand.... Parca s-a evaporat tot legat de acel reactor....
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

paulmare

^ le poti pune - numai ca ce au in comun reactoarele de pe submarin, portavion, crucisator nuclear, cel plutitor dus acuma de toarsu' Putin in Arctica montat pe o nava - au toate apa in jur (sursa calda e clar care e, mai trebuie o sursa rece care de obicei e un turn de racire cu evaporare, sau apa ca la cernavoda, sau apa ca la submarin sau portavion)


ghrt

Tehnologia de pe nave este fie militară fie experimentală. Nu o cumpără oricine, nu o dublezi din pix. Există în România institut de cercetare care să poată proiecta şi implementa un proiect de reactor nuclear în exploatare comercială?!
Cont (aproape) inactiv.

mirceaeliade

nu va vinde niciodata SUA reactoare tip ce au ei pe submarin. oricum probabil folosesc materiale scumpe, dar nu se vor risca sa construiasca ceva care un turist din orient sa vina sa faca poze "din greseala" care sa le trimita inapoi la partid sa le copieze pe submarinele lor. 

uite un articol care cred ca e relevant pentru ce ar vrea americanii (la ei au opinia publica impotriva la noi reactoare ca la cele 100 care le-au construit pana prin '80 au mai adaugat unul singur acum un deceniu pt ca nu au mai aprobat autoritatile locale)

https://www.cnbc.com/2021/06/28/oklo-planning-nuclear-micro-reactors-that-run-off-nuclear-waste.html

TLDR: numele ala "Natrium" 99% sigur face referire la lichidul din interior sa fie sodiu, si nu ai cum sa amesteci sodiu metalic cu apa. partea buna e ca daca se evapora sodiu, nu mai ai reactia nucleara deloc, nu exista "runaway".  e invers cum a fost la Chernobyl

https://www.terrapower.com/

https://www.nucdev.com/

ghrt

Scuză-mă, dar după ce vorbeşti simplu de "evaporarea sodiului" îmi permit să îţi spun o întrebare mai personală, şi anume ai studii superioare în acest domeniu, fizică nucleară sau chimie?
Cont (aproape) inactiv.

mirceaeliade

imi venea sa raspund daca tu crezi ca as putea vorbi asa fara sa fiu in domeniu, da' mi-am dat seama ca sunt destui "destepti" care chiar vorbesc in encunostinta de cauza.  am lucrat si cu uraniu la viatza mea, nu mult, dar destul cat sa ma joc cu un geiger counter

rota

good news in town:

"Președinții Joe Biden și Klaus Iohannis vor anunța marți planul de construcție în România a primei centrale cu reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR), cea mai nouă tehnologie nucleară civilă, anunță Casa Albă.


Centrala va fi construită în parteneriat cu NuScale Power. Potrivit sursei citate, acordul comenrcial include o centrală NuScale cu 12 module , care inițial ca crea peste 6000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențial de a se ajunge la 30.000 pe măsură ce proiectul se va dezvolta.

Implementarea tehnologiei SMR va contribui la un sector energetic fără carbon și un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicatul Casei Albe.

Nuclearelectrica a anunțat în ianuarie acordarea de către Agenția SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România. Nuclearelectrica transmite că este interesată de evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

În martie 2019 între Nuclearelectrica și americanii de la NuScale Power a fost semnat un memorandum privind schimbul de informații tehnice și economice, în vederea dezvoltării sectorului nuclear în România, prin construirea unor reactoare modulare mici." Sursa

dumbravaandrei

it's amazing great news in town.


Dupa mine, anumite termocentrale se pot transforma in locatii pentru smr... Mintia de ex... CET Bacau.... de ce nu tetarom III de la Cluj?

tom_sawyer

#278
Sursa originală:

Fact Sheet: President Biden Tackles Methane Emissions, Spurs Innovations, and Supports Sustainable Agriculture to Build a Clean Energy Economy and Create Jobs
November 02, 2021


[...]
The United States and Romania will announce today plans to build a "first-of-a-kind" small modular reactor (SMR) plant in Romania in partnership with U.S. NuScale Power, bringing the latest civil nuclear technology to a critical part of Europe.  The Partnership will bring SMR technology to Romania, positioning U.S. technology to lead in the global race for SMR deployment.  The commercial agreement will include a 12-module NuScale plant, initially creating over 6000 3700* U.S. and Romanian jobs, including union jobs, with the potential to create 30,000 U.S. and Romanian jobs as the project grows. Deployment of SMR technology will be an important contributor to a decarbonized power sector and net zero future.
[...]

whitehouse.gov

* later edit în comunicatul oficial

DarkFranck

Da, chiar o veste excelentă pentru că SMR-urile sunt una dintre cele mai bune variante pentru a înlocui centralele pe cărbune, care nu mai au viitor în România (și nici nu mai avem resurse în afară de lignitul din Oltenia). Dar aștept să văd contracte semnate și niște termene ca să mă lămuresc. Suntem într-o cursă contra cronometru deceniul ăsta pentru a găsi alternative pe electricitate, deocamdată lucrurile nu arată deloc bine.
Fluctuat Nec Mergitur

elphax

si credeti ca incep sa costruiasca astea mai repede de 2025-2027 ?

dr4qul4

#281
sa punem si un video de pe site-ul NuScale




Daca inteleg eu bine, se monteaza pana la 12 din astea inttr-un modul, rezultand o putere de 12x50MW.. adica un sfert din puterea instalata la Turceni! Toate termocentralele din afara oraselor mari, pot fi convertite in asa ceva, avand deja o buna parte din infrastructura. Corectati-ma daca gresesc.

LE. costul estimat este de 4200 USD/KW, adica peste 2,5 mld USD pt o centrala de 600 MW. Adica vreo 10 miliarde USD pt a inlocui Turceniul....  :o
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

elphax

pai si nu e mai ieftin decat  a face cele 2 reactoare la Cernavoda ? parca era vorba de 8 miliarde pentru 2 reactoare, care ar produce 1300-1400 MW ? Bun, cele 8 miliarde era vorba ca ni le da Trump ...

pentru ca 10 miliarde sigur ar scadea in timp cand s-ar face mai multe.

dumbravaandrei

10 miliarde NU este mult! Produci niște zeci de ani cu ele.

dr4qul4

tineti cont ca astea sunt costurile estimate.... parca la ultimele proiecte nucleare din lume, costurile au explodat fata de estimari.
As fi curios ce intra in aceste costuri.... daca intra si platforma industriala sau doar reactoarele...
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist