Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

ghrt

@frunzaverde Combinația de solar + eolian ar trebui să asigure suficient de mult. E adevărat, nu există garanții de la mama natură. Dar pt backup se pot face acum centrale pe gaz, iar în viitor vor fi probabil baterii.

E o chestie de mentalitate aici, senzația că pierzi controlul.

AlexxC, mai există și perioade de secetă. Reactorul 2 a stat deja oprit 2 luni până au adâncit șanțul. Problema e cand nu mai ai unde sa sapi, iar 40-50 din economie depinde de ce produci, nu poți să le spui luați din altă parte, că așa e configurata rețeaua de transport.
Cont (aproape) inactiv.

stangabriel

Nu e chiar asa :

https://www.zf.ro/eveniment/debitul-mic-al-dunarii-ar-putea-opri-reactoarele-de-la-cernavoda-8756993

"Deocamdată, debitele pe Dunăre sunt de 2.300-2.500 metri cubi pe secundă. Încă nu ne aflăm la nivelul de 1.800 de metri pe secundă, care a dus la oprirea reactoarelor în 2003, dar suntem sub media multianuală. Dacă debitele se menţin la peste 2.000 de metri cubi pe secundă, nu ne aşteptăm la probleme, dar dacă scad sub 2.000 începem să ne alertăm", a spus Cernat.

Deci nu poti trece toata Dunarea prin Centrala. Avem des 2500 mc / sec.  Insa eu nu stiu exact ( nu cred ca la 4 reactoare e nevoie de dublu), dar sigur este nevoie de mai mult de un minim de 2000 mc/sec.



AlexxC

#152
In postarea mea anterioara am specificat faptul ca un reactor are nevoie de 54mc/s debit apa.
Problema nu e debitul ci cota Dunarii.

LE: Sa mai adaugam inca o informatie importanta extrasa din articolul anterior:
"În prezent, nivelul apei din bazinul de aspiraţie este de 3 mdMB (metri Dunăre faţă de nivelul Mării Baltice) faţă de nivelul mediu de 4,5-5 mdMB, etalonul de măsură fiind nivelul Mării Baltice. Prognoza hidrologică realizată şi transmisă prompt de către Institutul Naţional de Hidrologie indică scăderea în continuare a nivelului apei Dunării. În astfel de condiţii, SN Nuclearelectrica SA monitorizează cu atenţie evoluţia nivelului fluviului Dunărea şi în funcţie de valorile din bazinul de aspiraţie se pot adopta următoarele decizii: oprirea unei unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,50 mdMB şi oprirea celei de-a doua unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,35 mdMB"

LE2: Alte informatii utile:  "temperatura apelor evacuate in Dunare, va fi de maxim 10oC peste temperatura fluviului Dunarea,dar nu mai mare de 35oC, dupa parcurgerea zonei de amestec"
Daca aceasta restrictie ar fi mai permisiva sau sistemul de racire ar fi mai eficient (existenta unor turnuri de racire) debitul de apa necesar ar putea fi cu siguranta mai mic de 54mc/s.
"Unitatile 3 si 4 sunt in conservare, structurile civile fiind finalizate in proportie de 52%pentru Unitatea 3 si, respectiv, 30% pentru Unitatea 4. Atat Unitatea 3, cat si Unitatea 4 nu au instalat niciun echipament major. Adunarea Generala a Actionarilor SNN a decis in martie 2014 sa opreasca finalizarea Unitatii 5 si sa utilizeze structurile existente pentru a adaposti unele instalatii speciale (centrul de urgenta, dispozitivele de interventie mobile in caz de accident sever etc).

Nu e cam mult 8 mld pentru extindere durata de viata reactor 1 si 120% cumulat ramas din 3 si 4?

Amplasamentul CNE Cernavoda corespunde cerintelor standardelor internationale pentru amplasarea centralelor nucleare, cerinte care includ:
-Caracteristici seismice si geologice;
-Inundatii si conditii climatice;
-Potentiale evenimente cauzate de erori umane;
-Dispersie in apa si aer;
-Distributia demografica;
-Programul de interventii de urgenta;
-Utilizarea terenurilor;
-Alimentarea cu apa de racire in diferite conditii;
-Conectarea la sistemul energetic national;
-Protectia mediului

stangabriel

Bun, acum am inteles acest aspect,multumesc, dar daca era doar de nivel si nu debit, nu oare rezolvau problema cand erau 1-2 reactoare sa nu stea cu grija?

La 4-5 reactoare ce o sa faca ? Probabil o sa schimbe tehnologia de captare.

istvan78

#154
Quote from: frunzaverde on October 14, 2020, 12:17:06 AM

Tari dezvoltate care investesc in nuclear? Avem:
- Finlanda cu Olkiluoto (2021)
- UK cu Hinkley Point
- Franta cu Flamanville-3
- Coreea de Sud cu 4 reactoare (Shin Hanul si Shin Kori)
- Emiratele cu Barakah 1-4 (1 tocmai pus in uz)
- SUA are 2 reactoare in constructie
Chiar si Japonia are un reactor in constructie activa.

Deci:
Franta: Economie de 2500Mld USD, a costruit in ultimii 20 de ani doua reactoare noi, si mai are unul in constructie. In acelasi timp a construit cca. 16.000MW in Eolian
UK: PIB 2600Mld USD. Hinkley Point e un contraexemplu perfect pentru centrale noi. Si e singurul proiect nou dupa 2000. Intre timp, UK a instalat 24.000MW in eolian.
SUA: PIB 20000Mld USD. Au constuit un singur reactor dupa 2000, si mai au doua in constructie. Intre timp, au instalat 105.000MW in eolian.

Finlanda: da, un singur reactor nou in ultimii 40 de ani. MARE exemplu.
Emiratele: serios? Asta e modelul de replicat pt. noi?

Corea de Sud: da, cam asta e singurul exemplu valid din lista. Dar ia in calcul ca e un stat peninsular izolat intre vecini ostili (China, DPRK, chiar si Japonia), si fara resurse energetice de orice fel (chiar si resursa eoliana e foarte greu de valorificat acolo din cauza geografiei: tara e foarte muntoasa, iar marea e adanca).

In rest, chiar si exemplele date de tine demonstreaza clar ca toate tarile dezvoltate se orienteaza in alte directii, iar industria energo-nucleara e in impas cand priveste la viitor. De asta si incearca din rasputeri sa ne mai vanda cate un reactor unor alde-noi. Vin ei si cu banii, noi doar sa platim urmatorii 50 de ani. Sa platim si energia la pret umflatm, sa platim si pt. combustibil de la ei, si pt. intretinere, si la final si pt. dezafectare, tot la ei.

P.S. China: cel mai active exemplu in nuclear, au 15 reactoare noi in constructie, dar au si 250.000MW instalati in Eolian si planul oficial de stat e pt 400.000MW pana in 2030. Mai au si 200.000MW instalati in solar, si instaleaza in jur de 40.000MW noi anual in solar. Echivalent la productie cu cca 10 reactoare nucleare noi in fiecare an, doar in solar.
Chiar si China instaleaza mai mult in eolian sau in solar decat in nuclear.

TibiV

@stangabriel,
debit = (aprox) nivel

(Aproimativ pentru ca o dublare a debitului nu duce la o dublare a nivelui, din cauza formei naturale a albiei - nu esti pe un canal betonat cu sectiune rectangulara. Din fericire este valabil si invers - injumatatirea debitului nu duce la injumatatirea niveluljui.)

Dunarea nu este o "covata" sa o ridici de la un capat ca sa creasca nivelul la celalalt atunci cand este seceta, si sa o lasi la loc cand vin viituri....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

AlexxC

#156
@istvan78 stii cat produc eolienele in secunda asta din 3023,16 MW putere instalata?   iti zice situl transelectrica https://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national :

35.47% Hidro - 2050 MW
24.10% Nuclear - 1393 MW
19.60% Cărbune - 1133 MW
9.45% Foto - 546 MW
7.01% Hidrocarburi - 405 MW
3.32% Eolian - 192 MW
1.06% Biomasa - 61 MW

Stii cat importam din cauza asta?!  :  1060MW pe care i-am fi acoperit din eolian daca aveam inca 16700 MW extra putere instalata...atata baza iti poti pune in eolian.

Zimi ce faci cand nu bate vantul, soarele apune devreme iarna si colac peste pupaza e si seceta(ca deeh schimbari climatice) ??? si stai ca inca nu a aparut cererea de energie pentru masini electrice.

ciprebbe

^Ajungem la lumanare si opait.....
Din pacate un SEN nu poti tine din eoliene si fotovoltaice. PUNCT. Tu ai nevoie de curent la bec instant nu cand vrea mama natura.
Centralele pe gaz nu le vad o solutie pe termen lung pt productie ci le vad capabile sa iti regleze SEN-ul functie de necesar. Nici sa importam energie si sa depindem de alte tari nu e o sulutie. Carbunele pica deci ghici ce ne mai ramane.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

ghrt

Nu înțeleg de ce vorbiți de Dunăre. Acolo e doar un braț, la debite mici apa poate curge exclusiv pe celălalt, in functie de pragurile submerse.

^În mica mea lume de pe barcă am rezolvat cu solar și bacterii Li.
Cont (aproape) inactiv.

dr4qul4

Hidrocentrala la Turnu Magurele?
Sau facem una mica la Giurgeni, trecem pe dig CF pe care ne-o fac americanii si ridicam si nivelul Dunarii astfel ca la Cernavoda nu vom mai avea probleme si irigam si jumatate din Baragan.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

qionescu1

Quote from: AlexxC on October 14, 2020, 10:09:48 AM

Concluzia: pentru un reactor de 700mw avem nevoie de 54m3/s  ...Prut,Siret au debit dar sunt in zone seismice, raman Muresul in zona Deva-Arad , Oltul de la Valcea pana la Corabia si bineinteles Dunarea pe cei 1075 km de sector romanesc.

As adauga si Somesul sau cel putin a fost luat in calcul in studiile initiale.

rota

^au fost studiate 120 de posibile locatii

mirceaeliade

eolianul e cel mai util la cativa km de tzarm, in largul marii.  Franta are 70% din granita ei cu oceane, pe cand noi avem putin prin Dogrogea si poate Baragan, dar cam atat.  Nu poti instala o eoliana pe Caraiman si nici pe langa Cluj.    Partidul verde crede ca poti sufla in eoliene ca sa scoti energie.  Ori ca pariaza ca incalzirea golala va produce vanturi atat de puternice ca vom potea lua toata energia din vant.

ghrt

Forumul ăsta s-a transformat în concurs de aberații.
Instalarea eolienelor în Dobrogea s-a oprit pentru că nu mai există capacitate de transport către restul țării. Iar puterea instantanee e irelevantă, deoarece există servicii de prognoza precise și pentru vânt și pentru insolație.

Backup va trebui și la reactoare, ca nu se riscă nimeni ca în caz de secetă să dispară 40% din curentul necesar.
Cont (aproape) inactiv.

Ionut

AI grija cu remarcile din categoria primei propoziții te rog.