News:

Tur de forță API 27-28 iunie, DEx12 și A7.
A7 Focșani-Buzău și Dumbrava-Mizil. DEx12 Pitești-Colonești și Balș-Craiova.

Main Menu

Legislația auto în România

Started by Ionut, October 04, 2016, 07:52:25 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Earthchild

Quote from: Ionut on March 02, 2020, 02:50:42 PM
E consistenta amenda, ma bucur. Eu as fi facut-o si mai mare. Acum sa traiesc sa o vad aplicata... Intrebare, nu am timp sa citesc acum: doar chistoacele intra sub incidenta legii? Ca multi arunca bucati de fructe, hartii si alte gunoaie.

QuoteArt.102.
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

23. aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanţe sau vehicule, după caz;

Nu doar chiștoacele intră sub incidența legii, ci și șaorma lui Io. Sau scrumul de țigară.

Liviu M

Quote from: Ionut on March 02, 2020, 02:50:42 PM
bucati de fructe
Astea-s biodegradabile, viitor ingrasamant pentru sol. Mie mi-a luat un neamt cotorul de mar din mana si l-a aruncat pe geam. Din masina in mers, pe autostrada la ei (fara numar, adica).  :lol: A nimerit spatiul verde dintre sensuri (era sofer).

voicul

Rabla Plus 2020, oficializat: Vehiculele cumpărate prin program nu vor putea fi vândute în primul an

rogramul prin care cei interesați pot primi bani de la stat pentru a-și cumpăra mașini electrice sau hibride, respectiv Rabla Plus, se va desfășura și în acest an, potrivit unui ordin al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), ce a fost oficializat chiar azi. Ediția din acest an a programului vine și cu o serie de noutăți, printre care și interdicția de a vinde vehiculul cumpărat prin program timp de un an.

recomandare
Start-up Nation: cum se accesează programul de finanțare pas cu pas
Acest curs este util persoanelor care doresc să își lanseze propria afacere prin intermediul Start-up Nation, dar care doresc să fie informate cu privire la drepturile și obligațiile pe care și le asumă prin semnarea contractului de finanțare.


Cei interesați să-și cumpere mașini noi pur electrice sau electrice hibride pot cere de la stat, în funcție de caracteristicile mașinii ce urmează să fie cumpărată, ecotichete de până la 45.000 de lei, prin programul Rabla Plus, potrivit Ordinului MMAP nr. 323/2020. Actul normativ a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial și a intrat deja în vigoare.

Față de edițiile anterioare, programul Rabla Plus din acest an aduce și câteva noutăți. Mai exact, vorbim aici despre faptul că mașinile cumpărate prin intermediul acestui program nu vor putea fi vândute în primul an de la cumpărare, dar și despre faptul că, din acest an, prin programul Rabla Plus se vor putea cumpăra și motociclete electrice.

În rest, ca și în anii trecuți, cei ce vor dori să-și cumpere mașini puțin poluante vor putea cere de la stat 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de vânzare, pentru un autovehicul nou electric hibrid (cu emisii de CO2 mai mici de 50 g/km) sau 45.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru mașini pur electrice.

Persoanele fizice care vor opta pentru cumpărarea unei motociclete electrice vor putea cere de la autorități maximum 3.500 de lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare al acesteia.

Motocicletele ce se vor putea cumpăra în cadrul programului Rabla Plus 2020 sunt, potrivit proiectului de ordin, cele cu două sau trei roți, acționate de un motor electric cu o putere mai mare de 4 KW și care au o viteză maximă constructivă mai mare de 45 de km/oră.

După cum prevede proiectul de ordin, cei interesați vor putea beneficia de un singur ecotichet pentru cumpărarea unui vehicul nou puțin poluant, dar vor putea cumpăra mai multe vehicule, primind astfel un număr egal de ecotichete.

Pentru a putea solicita ecotichetul de la stat, solicitanții vor trebui să aibă domiciliul sau reședința în România și să nu aibă datorii la bugetul local. Totodată, pentru a primi banii, aceștia vor trebui să se înscrie la un producător validat și să cumpere vehiculul de la acesta.

În cadrul programului Rabla Plus, pentru a putea obține ecobonusul, nu va fi necesară casarea unui vehicul vechi, foarte poluant. Totuși, în cazul în care vor casa o mașină mai veche de opt ani, cei interesați să-și cumpere un vehicul puțin poluant vor putea cumula prima de casare obținută prin programul Rabla Clasic cu un ecotichet.


https://www.avocatnet.ro/articol_53700/Rabla-Plus-2020-oficializat-Vehiculele-cump%C4%83rate-prin-program-nu-vor-putea-fi-vandute-in-primul-an.html

cristi5

Quote from: Earthchild on March 02, 2020, 04:45:04 PM
QuoteArt.102.
23. aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanţe sau vehicule, după caz;


Cum adica aruncarea de substante sau vehicule??

Sper ca materialele organice nu sunt substante. De acord ca n-au cu ce sa strice natura...

Earthchild


voicul

Cam aici pare un topic potrivit.
Mai dureaza pana sa puna in practica

UE S-A SĂTURAT! Cei care aveți mașini pe benzină și pe motorină pregătiți-vă pentru ce E MAI RĂU!
Prima măsură anunțată de Gentiloni o reprezintă revizuirea taxării din energie. Aceasta va avea ca scop descurajarea utilizării combustibililor fosili.

,,Trebuie să eliminăm subvențiile implicite pentru combustibilii fosili și exceptările de taxare pentru industriile aviatice și maritime – care sunt în contracție totală cu agenda noastră de protecția mediului", a declarat Gentiloni.

https://www.money.ro/ue-s-a-saturat-cei-care-aveti-masini-pe-benzina-si-pe-motorina-pregatiti-va-pentru-ce-e-mai-rau/

voicul

Si cu ITP-ul ce se intampla? Duci masina pe platforma? Plateste statul transportul?

Anunţ oficial pentru toţi şoferii! Ce se întâmplă cu documentele ce expiră în timpul stării de urgenţă

Autorităţile vin cu o precizare extrem de importantă pentru toţi şoferii din România. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor explică ce se întâmplă cu documentele al căror termen de valabilitate va expira în timpul stării de urgenţă, în care se află România în prezent.

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) anunţă că documentele care vor expira în perioada stării de urgenţă, precum permisul de conducere, vor fi considerate valabile pe întreg teritoriul României până la încetarea acestei situaţii.

Conform unui comunicat de presă transmis joi de instituţie, este vorba despre permisele de conducere, autorizaţiile de circulaţie provizorie, precum şi dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare şi permiselor de conducere.

https://www.capital.ro/anunt-oficial-pentru-toti-soferii-ce-se-intampla-cu-documentele-ce-expira-in-timpul-starii-de-urgenta.html

voicul

ITP nu se prelungește automat în perioada stării de urgență

Autoritățile competente nu au luat nicio decizie care să schimbe în vreun fel legislația în vigoare cu privire la valabilitatea Inspecției Tehnice Periodice (ITP), informează Registrul Auto Român într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției în data de 23 martie.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/itp-nu-se-prelungeste-automat-in-perioada-starii-de-urgenta-1284130

voicul

Șoferii pot ieși din casă pentru efectuarea ITP. Ce trebuie să bifeze în declarația pe proprie răspundere

Registrul Auto Român informează că verificarea ITP trebuie efectuată chiar și în această perioadă și menționează că acest demers se încadrează în rândul deplasărilor prevăzute de declarația pe proprie răspundere.

Conform recomandărilor reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne și ale Grupului de Comunicare Strategică, în vederea deplasării către reprezentanțele RAR sau către stațiile ITP autorizate, puteți bifa în declarația pe propria răspundere punctul 2, respectiv "asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor", anunță Registrul Auto Român pe Facebook.


https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/soferii-pot-iesi-din-casa-pentru-efectuarea-itp-ce-trebuie-sa-bifeze-in-declaratia-pe-proprie-raspundere-1284946

voicul

Știm cât plătim! S-au publicat noile tarife RCA (poze cu preturile in articol)

ASF a publicat tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a publicat tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA), în conformitate cu prevederileLegii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

https://www.money.ro/stim-cat-platim-s-au-publicat-noile-tarife-rca/

voicul

Una din întrebările cu care s-au confruntat frecvent autoritățile în ultima perioadă vine de la oameni care vor să știe dacă pot merge cu mașina în service, pot cumpăra piese auto sau pot merge cu automobilul la spălătorie. Grupul de Comunicare Strategică a dat ieri publicității încă o serie de întrebări punctuale primite de la cetățeni și răspunsul la acestea.

Pot să mă duc cu mașina la service-ul auto?
Răspuns: Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese și a reprezentanțelor auto sau a altor instituții de profil nu este interzisă prin nicio Ordonanță Militară, excepție făcând cele care își desfășoară activitatea în marile centre comerciale.

În cazul în care autoturismul prezintă o defecțiune care nu permite folosirea lui în condiții de siguranță, persoana care se deplasează la service/magazin de piese auto/reprezentanță sau alte unități de profil poate face acest lucru completând declarația pe propria răspundere, punctul privind acoperirea necesităților persoanei/ motiv justificat.

În cazul achiziționării unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie să aibă și un document doveditor al tranzacției (factură, procură, contract etc.)

Pot merge la spălătoria auto să îmi spăl mașina?
Răspuns: Da, sunt permise deplasările la spălătoriile auto pentru curățarea mașinilor, atunci când acest lucru este necesar, dar cu respectarea strictă a prevederilor ordonanțelor militare. Deplasarea se poate face completând declarația pe proprie răspundere la punctul privind acoperirea necesităților persoanei/ motiv justificat.


https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/poti-merge-cu-masina-la-service-si-la-spalatorie-pe-durata-starii-de-urgenta-raspunsul-autoritatilor-1290972

voicul

Vela anunță proceduri mai simple pentru înmatricularea și radierea vehiculelor - VIDEO

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat noi reglementări pentru simplificarea procesului de înmatriculare, înregistrare și radiere a vehiculelor. Toţi dealerii de autoturisme, inclusiv producătorii, vor putea înmatricula direct autovehiculele noilor proprietari printr-un simplu document.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/vela-anunta-proceduri-mai-simple-pentru-inmatricularea-si-radierea-vehiculelor-1335994

adiarc

este si cazul...dar mai este de lucru..

am avut o sg data ocazia sa imi vind masina de Anglia....in Anglia  :lol:...

A venit omul..i-a placut,a deschis telefonul si mi-a platit...au intrat banii instant ...am intrat pe un site am inregistrat contractul semnat si de mana ( un format predefinit de Statul Englez ).....si peste 2 zile mi-a venit in posta radierea...si in acelasi timp noului proprietar talonul pe numele lui.. atat.

NU M-AM DEPLASAT NICAIERI...LA NICI O INSTITUTIE...Se aude domnule Vela??
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

voicul

Scade vârsta de la care o persoană poate deveni șofer profesionist

De la 18 ani poți obține nu doar permis de categoria B, ci și pentru categoriile care îți permit să conduci un camion, inclusiv cu remorcă. Până acum, doar persoanele care au împlinit 21 de ani puteau să devină șoferi profesioniști.

https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/scade-varsta-de-la-care-o-persoana-poate-deveni-sofer-profesionist-1343021

Highlander

#449
ok , si cu regula UE dar se poate impune ca pentru un certificat de competenta sa fi obligat sa faci o scoala pe bune ( cu perioada de ucenicie , de ajutor de sofer, notiuni de baza de mecanica, de siguranta si abia apoi posibilitatea de a te prezenta la ex ), si nu doar un curs intensiv, sau poate sunt eu nostalgic dupa alte vremuri si alte reguli.