Legislația auto în România

Started by Ionut, October 04, 2016, 07:52:25 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Programul Rabla Clasic 2019 s-a încheiat: Tichetele din programul pentru perosane fizice nu mai sunt disponibile

Toate tichetele din cadrul programului Rabla Clasic 2019 pentru persoane fizice au fost epuizate la puţin peste o lună de la demararea programului de înoire a parcului auto din România, aflat deja la a 15-a ediţie. "Astăzi, 05 iunie 2019, s-au epuizat cele 30.000 prime de casare pentru persoanele fizice. Informaţii privind sumele disponibile în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus se pot obţine de aici.", scrie într-un anunţ de pe site-ul Administraţia Fondului pentru Mediu. Programul era valabil până la sfârşitul lunii septembrie, dar pe data de 5 iunie nu mai era disponibilă nicio primă de casare.

ZF

Ionut

Veşti bune pentru şoferi: Se schimbă regulile privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România

În această săptămână a fost depus la Senat un proiect de lege care prevede ca cei care deţin vehicule înmatriculate sau înregistrate în România să poate efectua inspecţia tehnică periodică (ITP) şi în străinătate. Proiectul de lege a fost depus la Senat, primă cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor. Pentru a intra în vigoare prezentul proiect de act normativ, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de către preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial.

ZF

Ionut

Veşti bune pentru români: ANAF continuă restituirea fostelor taxe auto

Luna trecută, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, anunţa că Guvernul va face toate eforturile posibile pentru ca ANAF să poate restitui sumele aferente fostelor taxe auto până la sfârşitul lunii mai. Deşi Guvernul a transferta 700 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului în cel de mediu, pentru ca cei care au depus cereri de restituire a taxei auto până la 31 august 2018 să poată beneficia de restituirea acesteia până la sfârşitul lunii mai, acest lucru a fost făcut cu doar o zi înainte de sfârşitul lunii mai. Termenul oficial pentru restituirea taxei auto este 30 iunie 2019.

Teodorovici, a declarat, cu ceva timp în urmă, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că până la sfârşitul lunii aprilie, toate deciziile de impunere în ceea ce priveşte restituirea taxei auto trebuie să fie emise, iar până la finalul lunii mai, toţi cei care au plătit aceste taxe vor avea banii în cont.

ZF

voicul

Termenul pentru restituirea taxei auto, nerespectat. Autoritățile nu mai comunică nimic pe acest subiect - VIDEO

Banii pentru taxa auto nu au fost restituţi încă tuturor şoferilor, în ciuda promisiunilor repetate ale Ministrului de Finanţe. Statul a alocat deja anul acesta 1,3 miliarde de lei pentru a da înapoi banii plătiţi de şoferi în perioada 2007-2017.

https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/termenul-pentru-restituirea-taxei-auto-nerespectat-autoritatile-nu-mai-comunica-nimic-pe-acest-subiect-1154947

voicul

Abia astept sa ma dau cu: Nissan Leaf, Volkswagen e-GOLF, Volkswagen e-UP, Tesla Model X, Hyundai Kona,  și Hyundai Ioniq.

http://espark.ro/register/

50 Lei
Pentru calatoriile tale in Bucuresti.  :D

voicul

S-a modificat Codul Rutier. Şoferii pot recupera mai uşor permisul suspendat

Astfel, şoferii trebuie acum să îndeplinească doar două condiţii cumulate pentru reducerea perioade de suspendare: să deţină permisul auto de peste un an şi să fie declaraţi admişi la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Asta este esentialul. Restul:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/s-a-modificat-codul-rutier-soferii-pot-recupera-mai-usor-permisul-suspendat-1158309

voicul

Ce zice legea asta: ca nu mai pot folosi dashcam-ul?

ATENȚIE ȘOFERI! Codul Rutier a fost înăsprit. Poliția poate reține mai ușor carnetul
Codul Rutier a fost înăsprit, iar şoferii indisciplinaţi în trafic riscă amenzi mai mari.

Codul Rutier a fost înăsprit în şedinţa de Guvern de pe 12 august, astfel că din 12 octombrie, adică la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, şoferii care încalcă legea vor primi amenzi usturătoare.

O prevedere foarte importantă este aceea că şoferii nu vor mai putea folosi telefonul mobil sau aparatele cu ajutorul cărora se pot face înregistrări foto sau video în timp ce se află la volan. Sancţiunea este între 580 şi 725 de lei şi 4 puncte de penalizare, însă şoferii vinovaţi ar putea rămâne și fără permis.

De menţionat este că această prevedere se aplică tuturor conducătorilor auto, indiferent dacă vehiculul în care se află necesită sau nu permis de conducere. Cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis, cum ar bicicletele sau trotinetele, vor risca amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei dacă sunt prinşi cu telefonul în mână.

Aceste prevederi se aplică doar dacă conducătorul se află în mișcare, în textul legii precizându-se că amenzile se aplică doar în cazul vehiculelor "aflate în mișcare".

https://www.money.ro/atentie-soferi-codul-rutier-a-fost-inasprit-politia-poate-retine-mai-usor-carnetul/

yetiman

Nu poti folosi telefonul sau o camera tinuta in mana.
Pana cum era specificat ca nu poti folosi telefonul fara hands-free. Dar nu era specificat ca nu poti filma cu el in mana in timpul mersului, ci doar ca nu poti vorbi la telefon.

Camera fixa nu ar avea de ce sa fie influentata.

cel putin asta e interpretarea mea (de inginer, nu de jurist... )  :D
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

voicul

Asa ma gandesc si eu, dar intreb sa nu fie ceva legat de GDRP, desi in 8 luni de cand o am, o singura data m-am uitat doar eu la 2 filmari sa vad care e calitatea.

yetiman

Partea cu GDPR e discutabila. Doar Nr. de inmatriculare poate fi in discutie, nu am idee daca poate fi considerat "date personale". Si doar daca il postezi public s-ar putea sa fie nevoie sa fie "blurat".
Dar, repet, nu stiu.

La fel si eu. M-am uitat doar sa vad cum inregistreaza ziua/noaptea. In rest as folosi-o doar in cazul in care surprinde vreun eveniment.
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

Ionut

Proiect adoptat în primă etapă: Șoferii își vor putea alege singuri perioada în care le va fi suspendat permisul de conducere

Un parlamentar s-a gândit că ar fi bine ca, în cazul suspendării provizorii a permisului auto, un conducător auto să își poată alege, în intervalul de un an de la data infracțiunii pentru care a fost sancționat, perioada în care suspendarea să devină efectivă. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat și urmează acum să fie dezbătut în Camera Deputaților. Termenul de adoptare tacită a proiectului s-a împlinit chiar în prima săptpămână de reluare a activității parlamentare, iar senatorii din comisia de specialitate nu și-au făcut timp pentru a întocmi un raport pentru votul din plenul Senatului, așa că inițiativa a fost adoptată fără dezbatere. Guvernul s-a opus proiectului de lege, care arată că printr-o astfel de măsură nu s-ar mai atinge scopul educativ și preventiv al sancțiunii contravenționale. În plus, Executivul mai arată că prevederea ar putea conduce la încălcarea Constituției, de vreme ce în cazul altor sancțiuni nu există astfel de opțiuni.

Profit.ro

dragos76

Poate ar fi bine să scriem și aici explicit numele acelui parlamentar: Deputatul ALDE Ștefan Băișanu.
O mare tâmpenie, după mine. Justificarea de pe avizul negativ al guvernului mi se pare total corectă.

elphax

e foarte mult un an
dar pe de alta parte ar fi ok sa poti ajusta putin perioada. e buna putina flexibilitate. poate chiar ai o situatie in care nu e deloc ok sa ai dovada 15 zile si apoi inca o luna fara permis. poate preferi sa ti-l ia de a doua zi, sau sa ai dovada 1 luna etc.
pana la urma pedeapsa ramane

Cristi N

Din cate stiu asta se poate si acum. Te poti duce oricand in cele 15 zile sa predai permisul si perioada se ajusteaza in consecinta.

Hercule

Pai permisul nu ti-l ia politia pe loc cand o zbarcesti? Eu asa am patit acum multi ani, sa se fi schimbat de atunci?
Deșteaptă-te române!