News:

.

Main Menu

Discuții ca-n gară

Started by Ionut, June 08, 2016, 06:02:32 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AndreiB

Cel mai vechi pod major pe M300 este cred cel peste Prahova inainte de Campina. Este din 1920 si a beneficiat de mai multe reparatii capitale.

Din pacate fix acolo era ideal un ppd nou mai lung cu corectarea traseului.

In UK pe CF ai o gramada de poduri la CF pre-1900, care in general nu au fost inlocuite la RK.

cristi5

#4276
@AndreiB e clar ca reconstructia Buc-Predeal a fost facuta "cu economie", si ca pe restul culoarului pana la Curtici un pod de acel tip nu numai ca ar fi fost inlocuit ci ar fi fost proiectat dupa cum o cere geometria traseului, nu unghiul albiei fata de CF.



Dealtfel multe din variantele de viteza de pe M500/Roman-Iasi sunt in zone de traversare ale raurilor. Cu alte cuvinte, cu tehnologie din anul 1900 trebuia tinut seama de "geometria" albiei sau latimea raului, ceea ce a dus la curbe langa rau, pe o linie altminteri dreapta. Cu tehnologia de acum se pote trece "de-a dreptul" si pastrarea podului vechi nu e parte din tema de proiectare. Exemple pe Harta Proiectelor (API) sau mai jos

https://www.openstreetmap.org/way/1095430265

https://www.openstreetmap.org/way/1095439648

https://www.openstreetmap.org/way/1095446832

https://www.openstreetmap.org/way/1095474078

https://www.openstreetmap.org/way/1095493720

rizzuh

Nu tehnologia sau anii dicteaza directia podului, ci costul - au fost construite in lume poduri feroviare mult mai lungi ca amaratul de la Bobolia, dar evident foarte costisitoare. Pentru a face economie a fost construit perpendicular cu raul acel pod de la Bobolia, tot din economie a fost pastrat la reconstructie (pe principiul "ieftin la grau, scump la tarate").

Ionut

Sincer, nu știu pe unde ar intra asta și ce presupune exact. :o



Prezentare oficială ARF în cadrul CM PT mai 2024, Timișoara.


Konter

" Grupul Grampet, deținut de omul de afaceri Gruia Stoica, va deschide săptămâna aceasta la granița cu Ucraina cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, potrivit unui anunț al companiei.
Terminalul de la Dornești, primul operat de Grup Feroviar Român și al cincilea de Grampet Group, este proiectat să funcționeze non-stop.
Cu o capacitate maximă proiectată de 3 milioane de tone, complexul este dotat cu o stație de încărcare a vagoanelor (128 m lungime) și una de descărcare (120 m lungime), ce permit încărcarea/descărcarea simultană a opt vagoane.

Deschiderea noii capacități va trezi desigur interesul operatorilor care efectuează transport de cereale ucrainene spre Constanța. Se pune întrebarea: va fi obligată sau nu GFR să deschidă facilitatea contra unor tarife rezonabile tuturor celor interesați?
Compania susține că ar fi făcut investiții cifrate la zece milioane de euro, dar alte surse spun că valoarea acesteia ar fi doar de două milioane de euro, iar suma oficială ar fi de fapt umflată.

În plus, în jurul afacerii ,,privatizarea Transbordare Vagoane Marfă (societate deținută în trecut de CFR Marfă)" plutesc tot felul de dispute.
Activele TVM SA, situate în punctele de lucru în localitățile Cristești și Dornești, au fost adjudecate în condiții de concurență de către societatea GP INTERMODAL S.R.L. (acționar GFR) pentru suma de 7.002.934 lei și respectiv 5.001.413 lei, numai că aceasta nu a achitat prețul bunurilor adjudecate. La data de 27.04.2022, adunarea creditorilor TVM S.A. a respins cererea de amânare a plății prețului pentru activele adjudecate, formulată de societatea GP INTERMODAL S.R.L., și a votat pentru reluarea licitațiilor, în vederea valorificării activelor adjudecate inițial la data de 16.02.2021 (activele Dornești și Cristești).

Fost secretar general al Consiliului Concurenței și fost președinte al Organizației Patronale a Societăților Feroviare Private din România (OPSFPR), Vasile Șeclăman explică faptul că obligațiile ce revin GFR depind de situația inițială a activului, respectiv o investiție realizată greenfield de la zero sau o dezvoltare ulterioară pe active existente ale statului.
,,Dacă era teren gol şi investiţia era de la zero nu trebuia notificat Consiliul, dar dacă terminalul a fost cumpărat, pentru că mai are activitate în domeniu şi face transport de marfă, atunci trebuie notificată concentrarea", explică el.
Cumpărarea societății trebuia notificată la Consiliu, căci înseamnă extinderea unei afaceri pe care tu o ai. Fiind grup de peste zece milioane de euro cifră de afaceri, trebuia notificat, spune el.
Plastic explicat: ,,Dacă tu faci scobitori și cumperi pe alții care fac și ei scobitori, atunci apare o concentrare pe piață. Când facilitatea e deschisă, deoarece piața e liberă, trebuie permis accesul, trebuie publicate tarifele și dat acces la orice operator care are nevoie. Contrar, se poate vorbi de un caz de abuz de poziție dominantă care contravine atât legislației monitorizate de Consiliul de Supraveghere în Domeniul Feroviar, cât și de Consiliul Concurenței.
În cazul de față, se creează în nordul țării un oligopol în domeniul transbordării cerealelor, termen care semnifică apariția a două-trei firme puternice pe piață care fac jocurile.

Dar care este cazul de față? Club Feroviar a dorit să afle de la Consiliul Concurenței dacă a fost făcută notificarea cumpărării TVM, dacă a fost notificată investiția, dacă era și necesară notificarea.

Potrivit Consiliului Concurenței, GFR a notificat cumpărarea TVM, dar nu și investiția făcută în terminal.
,,Consiliul Concurenței a autorizat preluarea TVM de către GFR după ce în urma unei analize a constatat că nu se creează și nu se consolidează o poziție dominantă care ar putea afecta concurența pe piața serviciilor de manipulări adiacente transporturilor feroviare la frontierele României de pe calea ferată cu Moldova și Ucraina.
Operațiunea a fost notificată în octombrie 2003, iar analiza a fost realizată pe baza datelor furnizate în formularul de notificare depus de achizitor și a reglementărilor în vigoare la momentul respectiv. Investiția grupului Grampet în terminalul de cereale Dornești, județul Suceava, nu a fost notificată la Consiliul Concurenței. Menționăm că prima facie (adică la prima vedere – n.red.) nu era necesară notificarea acesteia conform competențelor legale ale autorității de concurență".

Or, se pare că tocmai absența notificării privind investiția ar putea fi motivul pentru care operatorii privați ar putea solicita acces în terminal la tarife publice, stabilite la valoare rezonabilă."

Sursa

JohannDB

 Dacă se spune de către cei direct implicați că :: """CFR Infrastructură ar trebui să angajeze în regim de urgență cel puțin 3.900 de muncitori pentru lucrări de întreținere și reparații în regie proprie, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții companiei. """ ................, stau și mă întreb, retrospectiv, "ce rost" au (mai) avut "celebrele" disponibilizări de acum ceva ani ?? Cu toată mecanizarea (câtă e și cum e), tot e nevoie de mână de lucru; din birou nu poți face burare, reparație la macaz, recentrare de barieră talonată, etc. De ce și pentru cine, tot circul, pentru  o "bifă" ??

Xenos

Buraje prin inteligența artificială....

TVlad

Eu sint convins ca daca a fost nevoie sa fie dati afara niste oameni, i-au dat pe cei mai vulnerabili, muncitorii de pe teren. Nu cred ca s-au atins de functionarime pentru ca acolo e vorba de hāțișul de pile si complicitati.

Am o vaga banuiala ca numarul de angajati poate ramine acelasi sau poate fi chiar mai mic dar cu conditia sa mecanizeze si sa automatizeze tot ce se poate iar personalul sa fie preponderent "in productie".

dragos76

Oare este/a fost vreodată folosit racordul Sebeș-Alba Iulia, care nu mai intră în Vinț, pentru trenuri de persoane?
Știu că au fost discuții entuziaste (pe bună dreptate) că e o oportunitate mare pentru traficul de navetă din zonă. Dar nici măcar pe trenuri de mediu parcurs nu văd, ce e pe Cluj-Sibiu tot prin Copșa e rutat.

pasadia

Banuiesc ca motivul e mai degraba legat de calitatea prosta a liniei intre Sibiu si Sebes coroborat cu bazinul mai mare de potentiali clienti spre si dinspre SB si CJ de pe valea Tarnavei.

dragos76

Pentru mediu parcurs, poate. Dar nici pentru trafic local nu se pretează? Ceva de genul Miercurea Sibiului - Sebeș - Alba - Teiuș (sau chiar Aiud)?

cristi5

@dragos76 cred ca traficul din zona e limitat  de lucrarile de pe coridor, chiar daca nu mai sunt lucrari fix acolo

In plus exista o lipsa de MR Diesel. Exista proiect de electrificare cred, vezi pe harta de proiecte de la bugetul de stat

Nu aici dar racordurile lipsa cica sunt o problema mare pt ideile de tren metropolitan cadentat

Poti intreba la ARF daca au vreun plan sa ceara servicii de calatori pe acel racord

TVlad

#4287
In ultimii 10 ani calatoresc pe calea ferata cam o data la 2 ani (Bucuresti - Brasov sau Costinesti - Eforie..).
Astazi eu nu am fost in tren dar a trebuit sa imi conduc familia la gara Brasov pentru un drum spre Bucuresti. A fost ceva neprevazut deci nu s-a pus problema sa cumparam din vreme bilete.

Citeva impresii:

In gara Brasov la casele de bilete era o aglomeratie "ca in vremurile bune". Ne asezam la o coada la intimplare, la una dintre case. Evident, se dovedeste ca e cea mai lenta.


Cit timp stam la coada, studiem panoul electronic de plecari. Spre nelamurirea noastra si a vecinilor de coada, anumite trenuri listate pe internet nu apareau deloc acolo. Sa fie o greseala pe site? Sa nu fi vazut vreun asterisc care spunea ca tocmai azi nu circula sau cine stie ce? Sa intrebam la informatii.... Merg acolo, nu era nimeni.




Ajunsi la ghiseu, stupoare: nu numai ca nu sint locuri la trenul vizat (de la ora 14:14) ci abia la unul de la ~18 dar nu se poate nici fara loc. De ce?! De trefla! Casiera ridica din umeri. Observ un afis uitat strategic in geam:



Ce e de facut? O studenta vecina de coada, mai experimentata, zice sa mergem la Softrans ca astia vind biletele direct in tren. La ce linie vine, ca nu e afisat pe panou? Iar la informatii, de data asta e o functionara care ne spune in scirba: linia 9!

Prin pasajul subteran pina la capat, la linia 7. Iesim la suprafata, nici urma de tablita sa indice numarul liniei. Cu ajutorul unor ceferisti, aflam care e linia corecta si asteptam sa traga la peron automotorul Softrans. Observati ca au umplut stilpii noi cu indicatoare plastifiate pe care scrie "iesire", indicind directia corecta de traversare a liniilor dar nu s-au obosit sa mai tipareasca unele pe care sa scrie "linia 8 acolo", "linia 9 dincolo".





Am timp sa observ Regio-ul CFR calatori la care nu mai sint locuri si care pleca putin mai devreme. E format din doua vagoane etajate, goale. Pesemne locurile sint rezervate online pentru statiile de pe parcurs.



Soseste si un IC de la Viena. Sint foarte multi care se urca. Ce ma uimeste e ca pe afisajul electronic al vagoanelor scrie "Cluj" si "Wien Bhf". In mod logic pe vagoane ar trebui sa scrie destinatia, nu originea trenului. Nu-i nimic, merge si asa; nu mai modifica nimeni si in jumatate din timp arata corect.




Pleaca Softransul, ma retrag catre parcare dar mai fac o fotografie cu afisajul de la "Plecari". Nu are nici o noima, orele nu sint in nici o ordine, lipsesc trenuri iar altele plecate demult inca sint afisate.







Iau legatura cu familia si aflu ca in Softrans de la Sinaia se circula in sistem "Sardinia tramvai 41". Colac peste pupaza, la Comarnic cutia de conserve s-a oprit timp de o ora pe motiv de lipsa tensiune! Trenul a ajuns la 18:27 cu 55 de minute intirziere. Studenta a venit degeaba, avionul ei de la ora 19 nu o mai asteapta...

Concluzia: o catastrofa! Un hal de dezorganizare si un mod mizerabil de a-l trata pe client ce in mod normal ar trimite in faliment orice companie privata. Falimentul e evitat deocamdata printr-o subventionare mascata: calatoriile "gratuite" ale elevilor.

Prin anul 2000 tata si un unchi din Germania m-au condus la gara si unchiul atunci a observat admirativ ca aparuse zonare la peron, cum aveau si ei acolo. Erau diagrame cu numarul si tipul vagoanelor din componenta fiecarui tren care tragea la peronul respectiv si, mai ales, locul unde oprea (zona A, B, C, etc) in asa fel incit sa te poti aseza din timp la locul potrivit. O involutie uluitoare.








dan tm

Uneori dincolo se scriu chestii interesante  pe care unii le pot gasi interesante:

de exemplu despre locomotiva Transmontana, inclusiv o poza cu ea la gard.


Cum dzeu s-a dai 2.5 mil pe.o locomotiva noua și în zece ani să ajungă în halul asta?Și rămân ragaliile alea de 50 de ani defecte..Fmm Titisor cu toți directorașii tai

Acuma după vâlva asta făcută pe feisbuc, o vor muta pe o linie ferită de ochii lumii Laughing
A mai fost o vâlvă pe fb anul trecut și tot așa au procedat.
Reparațiile ei sunt mai ample, nu doar geamul spart e problema pentru care e retrasă din circulație. 4 MET nu-i mai funcționează, manșa e defectă. Plus că e demult scadentă la RR, dar domnul director general de atunci (nu-i dau numele), în loc să o trimită la reparat a preferat să o colanteze și mai las-o că mai merge așa.  Ei bine a mers până a crăpat de tot.
Acuma ca să o trimiți la reparat trebuie deschisă licitație, însă sunt și ceva divergențe cu Softronic în urma unor reparații anterioare neachitate de CFR C.
Dar lumea crede că bați din palme și gata reparația, sau că dacă dau ei din gură lucrurile se rezolvă mâine.

https://trenuletz.forumgratuit.ro/t5298p795-discutii-generale-despre-transport-iii#377958

sau despre consumul de motorina la manevra.

Trenul.ATC Arad-Constanta rămas defect la Căvăran EC069 defect și are 315 min
Ieri s-a defectat și 860 la 1836 la Vințu de Jos .După 2 ore a ajuns locomotiva de ajutor la Simeria nu a recuperat nimic probabil a trebuit să o manevreze și pe aia defecta in loc sa o lase la.urma.trenului și să o manevreze cu LDHul


Bree lucrezi la aprozar nu la calea ferată? Ldh-ul ăla are lunar cotă de motorină și în cabină are diagramă scrisă pe hârtie de la ce oră la ce oră stai cu motorul oprit. Altfel te alegi cu dosar de cercetare pentru consum nejustificat, îți mai ia și din bani.

https://trenuletz.forumgratuit.ro/t5300p360-info-trafic-trenurile-intarziate-3

sau despre CFR C si ARF


Trenurile metropolitane sunt urâte maxim atât de conducerea CFR Călători, cât şi de mecanici, naşi şi lideri de sindicat. Necesită automotoare, fac rebrusări multe, au opriri dese şi personalul nu face dormitor, că n-are de ce. Nu mai zic de tot soiul de reclamaţii ale sindicatului gen "de ce sunt atâtea trenuri la aeroport, când noi avem mecanici cu domiciliul la Cucuieţii din Deal, or trenurile astea sunt fără dormitor şi mecanicul, săracul de el, trebuie să facă naveta, culmea, pe timpul lui". Din fericire, pentru aeroport şi, mai recent, pentru Giurgiu, ARF-ul a pus piciorul în prag, că altfel aveam 3 perechi Progresu - Giurgiu + o pereche Progresu - Nord, iar pe Videle - Giurgiu rămânea o pereche pe zi (da, astea erau intenţiile CFR Călători). Că cică sunt prea multe trenuri şi nu merge lumea cu ele.

https://trenuletz.forumgratuit.ro/t5300p345-info-trafic-trenurile-intarziate-3#377941




Xenos

Apropo de locomotiva aia trasa la gard pe care am vazut-o si azi pe Calea Grivitei (din Calea Grivitei, mai exact, sunt multe acolo) - cand incepe mult trambitata modernizare a 45 de locomotive pe PNRR?