Coridorul Feroviar Orient/Est-Mediteranean | Curtici-Craiova-Calafat

Started by NGC, January 20, 2016, 10:42:59 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kitsune

Aia este o trecere la nivel tramvai cu CF? Prima dată când văd așa ceva. Bănuiesc că linia de contact nu este energizată in zona aia, mă refer la cea de 27kV
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TVlad

Asa ar trebui sa fie. Indicatorul romboidal din imagine cred ca spune "conecteaza disjunctorul" si e pereche cu altul aflat inainte de trecerea la nivel, "deconecteaza disjunctorul". Dupa observatiile mele, aceleasi indicatoare se gasesc si la capetele unui segment zis "zona neutra" ce separa doua tronsoane alimentate de substatii de tractiune diferite. Aceste segmente se parcurg numai din inertie. Daca viteza de intrare e prea mica, ghinion :)





Powered by API/PUM imgur uploader

dan tm

Coboara si pantograful locomotiva cind trece pe acolo.

dan tm

Cu multi ani in urma pe forumul lokomotiv s-au dat detalii despre traversarea de la Glogovat.


@dantm
Referitor la traversarea de la statia Glogovat pot sa va spun ca am facut servici 8 ani ca IDM dispozitor in acea statie si ulterior pe functii superioare ramurii de trafic("Miscare") si sa va explic faptul ca acolo este o intersectie a caii ferate CFR normale (1435 mm) cu cele doua linii de tramvai (cate una pentru fiecare sens de mers spre/dinspre Arad) . liniile de tramvai sunt prevazute cu linii de evitare pentru fiecare sens de mers aceste linii de evitare fiind prevazute la capete cu parapet pentru evitarea situatiei in care tramvaiul nu ar opri la semnal sau bariera . Pe vremea cand eu facem servici acolo acarul CFR care deserveste cabina nr.3 Traversare (asa cum este ea denumita) atunci cand primea o comanda de intrare / iesire a unui tren in/din directia Aradul Nou , manipula macazele centralizate elctromecanic (CEM - adica prin parghii cu transmisie de cabluri) pe linia de evitare a tramvaiului (cu parapet) inchidea bariera la tramvai si de la sosea , manipula niste separatori ai liniei de contact (intersectia liniei de contact CFR 27.000 V cu cea de tramvai) si dupa ce toate aceste operatii au fost executare se blocau printr-un camp electromagnetic intr-un bloc de centralizare (tip SBW)rezultatul final fiind acordarea unui consimtamant electric (de la un releu rezultant) care permitea punerea pe liber a semnalului de intrare/iesire din/in directia Aradul Nou in instalatia CED a statiei Glogovat .
Dupa modernizarea cabinei adica in stadiul actual , macazele sunt centralizate elctrodinamic (actionate cu motor electric) comandate de pe un mic pupitru CED Tip "Domino" .Pentru efectuarea unui parcurs acarul manipuleaza de pe pupitru macazele pe linia de evitare a tramvaielor , nu mai exista bariere dar sau amplasat semnale luminoase la tramvai care trec "pe oprire" cand macazele sunt manipulate pe linia de evitare , inchide bariera SAT , si rezultatul final este acordarea unui consimtamant in instalatia CED a statie Glogovat pentru punerea pe liber a semnalului de intrare/iesire. In noua varianta linia de contact era scoasa de sub tensiune pe portiunea aferenta .
Binenteles toate aceste operatii raman blocate in blocul de centralizare a cabinei 3 Traversare pana dupa trecerea trenului sau anularea semnalului de intrare/iesire si despiedicarea parcursului conform instructiei de manipulare a instalatiei .
Datorita faptului ca revizia la linia de contact care se intersecteaza-tren/tramvai , nu se prezentau si partea de la compania de tramvaie la datele si orele stabilite , s-au produs diverse avarii si ruperi de pantografe la locomotive fapt care au produs oprirea trenului peste pasajul respectiv care afectau si trecerea la nivel pe drumul european Deva - Arad - Nadlac-spre Ungaria.
Aceste inconveniente au condus la trecerea la o alta faza si anume obligarea mecanicului de a cobora pantograful locomotivei pe acea portiune de linie cu semnalizare conforma CFR in aces sens .
Si ca tacamul sa fie complet....mai exista un alt inconvenient...imaginativa o incrucisare de linii paralele de 1435 mm cu linii paralele de 1000 mm . In urma intersectiei intre sine daca tinem cont si de spatiile necesare pentru trecerea "buzei bandajului" de la rotile trenului si a tramvaiului veti observa ca rezulta cupoane de sina de circa 850 mm care datorita lungimii lor ar necesita niste incucisari de linie speciale cu sina care sa nu fie sub forma de "ciuperca" deoarece daca sectionezi ciuperca sinei pentru a permite 'buzei bandajului" sa treaca de pe o portiune pe alta...ramane practic ca parte de rezistenta doar partea subtire din forma"ciupercii sinei" .
Sper sa fiu inteles...daca nu o sa revin pentru cei interesati....acest incoveninet slabeste rezistenta mecanica a intersectiei in aceste zone de trecere si daca in tren exista vagoane cu "brocuri" sau "locuri plane" pe bandajele rotilor...care bat ca ciocanul (poate ati avut ocazia sa auziti ) acele batai produc de fapt socuri mecanice in acele zone slabite ale intersectiei.....si produc ruperea sau fisurarea sinelor de legatura si acomponentelor . In aceste conditii pentru a reduce eceste efecte....s-a introdus si limitare de viteza de 30 km/h....
Deci ce conditii mai vitrege se mai pot crea in acea zona...De aceea mecanicii care fac servici pe acea ruta trebuie sa fie foarte dibaci sa stie sa demareze....sa franeze astfel incat in zona sa nu depaseasca limitarea de 30 km/h , sa coboare pantograful si sa ruleze din inertie circa 180 m cu 30km/h cu tonajul aferent al unui tren normal in circulatie 1800-200 tone si sa ajunga din nou la zona cu fir de contact care sai permita alimentarea.... (trebuie insa sa va spun ca aproximativ la 250 m de cabina in ambele sensuri exista si semnale de parcurs .....daca trenul este nevoit sa opreasca la aceste semnale, si apoi sa demareze....inchipuitiva acolo adevarata meserie de mecanic de locomotiva !!! )
Cam asa stau lucrurile in zona "Cabinei 3 Traversare " a statiei Glogovat...

https://forum.lokomotiv.ro/threads/racorduri-feroviare.3946/page-3#post-123772


aici se vad cele descrise:Semnalul, imediat indicatoarele pregateste sa cobori pantograful, coboara pantograful, se vad separatoarele catenarei, traversarea, cabina 3 si apoi indicatorul ridica pantograful.

viteza insa e de 20 km/h nu 30 ca in descriere





kitsune

Da, in mare la asta mă gândeam și eu, știind pe vremuri intersecțiile dintre troleu și tramvai unde se trecea cu pantograful lăsat și dacă pierdeau inerția era nașpa (iar troleelor le săreau captatorii dacă treceau prea repede).
La partea de șină se vede in poze că e cam aiurea intersecția.
Mă miră că nu s-a făcut un pasaj pentru tramvaie, având în vedere că ele permit rampe/pante destul de abrupte, amprenta pasajului nu ar fi mare. Iarăși, compar cu podul de tramvaie din Constanța, pe linia 101, cel de pe linia 102 la butelii, poduri care azi sunt doar auto.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

dan tm

Chiar postarea ta a pornit de la alta postare in care se vorbeste despre un pasaj acolo.

pe racord la vremea realizarii lui probabil traficul nu a impus un viaduct dar mai incolo la intrarea in Ghioroc s-a facut viaduct peste M200.

deci si aici ar fi bine de filmat ca daca se face viaduct (sau despre ce pasaj se vorbeste in postare?)

off topic: este pacat ca linia de tramvai s-a demontat de la Ghioroc la Pincota si la Radna.

personal cred ca e un pas inapoi fata de viziunea celor care au construit-o prin sate.

Vlad94

Nu stiu cand s-a edificat racordul Aradu Nou-Glogovat.inia Timișoara-Arad-Curtici s-a electrificat in 1975, iar Arad-Mintia în 1986. Pasajul de la Ghioroc cred că s-a făcut prin 1983-1984, odată cu modernizarea liniei de tramvai. Linia de tramvai dintre Podgoria și Combinatul Chimic s-a dat în folosință în 1978, dar nu stiu daca atunci s-a facut trecerea tramvai-linie electrificată. Dacă știe cineva, aș fi curios să aflu mai multe detalii.

cristi5

Linia de tramvai intre Arad si Ghioroc e mult mai veche (sageata verde, electrificata 1913).
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Calea_ferată_îngustă_Arad–Podgoria


Mi-amintesc si eu in 1978 cand a inceput sa circule tramvaiul 9 la combinat. Cred ca tot atunci s-a (re)introdus si o linie spre Ghioroc. 11 poate?

QuoteÎn 1964, odată cu dezvoltarea orașului și a zonificări teritoriului, parcursul liniei a fost oprit la marginea cartierului Micălaca, iar mai târziu la Combinatul Chimic. În perioada târzie a anilor 1970, clădirea gării de la actuala Piață Podgoria a fost demolată.

De-aici deduc ca sageata circula doar Ghioroc-Combinat pana in 1978.

Deci probabil cand s-a electrificat CF nu mai circula sageata prin zona. daca e asa, celebra intersectie de electrificari dateaza din 1978

PS: A fost interesant ca copil recent venit de la tara (Bologa), vedam doar liniile de tramvai 1, 3 si 4 si brusc au aparut 7,  9, 11, apoi 2 in bucla... Ma fascina si ca pe tabla lui 3 scria Gara Aradu Nou si nu intelegeam de ce e nevoie de o gara in Aradu Nou, nu ajunge aia din Aradu vechi? Plus ca fiind "nou", imi inchipuiam ca Aradu Nou era ceva ultramodern :))

cristi5

@Vlad94 corect, Arad-Mintia electrificata in 1986 (verificat in arhiva mersul trenurilor) deci de atunci e smecheria cu pantograful

E bine ca primul a fost tramvaiul ca daca era trenul primul poate nu dadea CFR aviz

daniel_avram

Quote from: daniel_avram on January 22, 2025, 10:57:03 PMActualizare date progres luna decembrie 2024.

Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad

Lot 1 Caransebeș - Lugoj - 39,56km - decembrie 0% - noiembrie 0% - octombrie 0% - septembrie 0% - august 0% - iulie 0% - est.finalizare iul 2027
Lot 2 Lugoj - Timișoara Est - 53,91km - decembrie 21.38% - noiembrie 18.30% - octombrie 14% - septembrie 11% - august 9.50% - iulie 6.95% - est.finalizare iun 2026
Lot 3 Timișoara Est - Ronaț Triaj Gr.D - 13,86km - decembrie 3.25% - noiembrie 1.50% - octombrie 1.10% - septembrie 1.10% - 13,86km - august 1.10% - iulie 1.10% - est.finalizare iun 2026
Lot 4 Ronat Triaj D - Arad - 54,86km - decembrie 4.40% - noiembrie 4.40% - octombrie 3.5% - septembrie 3.5% - august 1.20% - iulie 1.20% - est.finalizare iun 2026

Actualizare date progres februarie-martie 2025.

Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad

Lot 1 Caransebeș - Lugoj - 39,56km - februarie 0.90% - ianuarie 0% - decembrie 0% - noiembrie 0% - octombrie 0% - septembrie 0% - august 0% - iulie 0% - est.finalizare iul 2027
Lot 2 Lugoj - Timișoara Est - 53,91km - februarie 24.99% - ianuarie 21.50% - decembrie 21.38% - noiembrie 18.30% - octombrie 14% - septembrie 11% - august 9.50% - iulie 6.95% - est.finalizare iun 2026
Lot 3 Timișoara Est - Ronaț Triaj Gr.D - 13,86km - februarie 9.04% - ianuarie 3.31% - decembrie 3.25% - noiembrie 1.50% - octombrie 1.10% - septembrie 1.10% - 13,86km - august 1.10% - iulie 1.10% - est.finalizare iun 2026
Lot 4 Ronat Triaj D - Arad - 54,86km - februarie 8.63% - ianuarie 4.40% - decembrie 4.40% - noiembrie 4.40% - octombrie 3.5% - septembrie 3.5% - august 1.20% - iulie 1.20% - est.finalizare iun 2026

NGC

"Proiectare şi Execuție lucrări aferente obiectivului de investiţii ,,Reabilitarea liniei feroviare Craiova-Drobeta Turnu Severin-Caransebeș, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean :LOT1: - LOT 4 CAP X DROBETA TURNU SEVERIN – CAP X BĂILE HERCULANE, KM 362+632 - KM 404+250 și LOT2: - LOT 5: CAP X BAILE HERCULANE - CAP X PO NOU POARTA, KM 404+250 - KM 436+887""

Niste vrabiute feroviare au transmis ca la lotul 2 (lotul 5), castigatorul initial este PORR, iar ceilalti 2 ofertanti au fost respinsi.