Coridorul Feroviar Orient/Est-Mediteranean | Curtici-Craiova-Calafat

Started by NGC, January 20, 2016, 10:42:59 AM

Previous topic - Next topic

1 Member and 3 Guests are viewing this topic.

frunzaverde

Quote from: Neufunk on August 03, 2017, 09:57:52 PM
Da, dar acum sa vedem. Ce putem face pentru a imbunatati capacitatea pe liniile pe care le mentionezi tu? Dublarea este singura optiune valida? Nu putem face ceva pentru moment, care sa permita liniei sa mai astepte ceva?

Deci tu propui ca o linie pe care exista cerere (Arad - Timisoara si Arad - Lugoj), care chiar ar beneficia de dublare si cresterea vitezelor sa fie lasata de izbeliste ca sa faci un segment montan pentru care nu ai bani. E absurd!

Quote from: Neufunk on August 03, 2017, 09:57:52 PM
Avem de ales intre transport decent in viitorul apropiat pe un segment sau pierderea unei carute de bani. Cert este ca le-am fi putut face pe amandoua simultan, dar ...

Nu ai de ales intre nimic. Intelege ca nu exista bani pentru segmentul montan (Caransebes - Strehaia) momentan, nu exista nici o solutie care sa treaca testele de cost-benefit ale UE, nu exista nimic. Nu ne da nimeni bani cu nemiluita; daca te duci si ceri fonduri structurale sa faci tunele de baza la 30 milioane de euro pe km, rad de tine si te trimit acasa. A se vedea experienta cu Predeal - Brasov, unde nu exista nici un fel de solutie acceptabila pe fonduri UE.

Totusi, fondurile UE sunt pentru recuperare decalaje cu tarile bogate, nu pentru vise dubioase, tuneluri de baza si shinkansenuri. Si ca nimeni nu te lasa sa cheltui 4 miliarde de euro din banii de taxe UE pentru o linie ferata in creierii muntilor care nici macar nu e saturata.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Neufunk

Ceva vrabiute pasaresc pe alte fonduri ca au fost bani pentru linie adevarata pe VP, insa ca politicul si-a bagat coada. Cat este de adevart, nu avem de unde sa stim.

Eu propun sa amanam lucrarea Arad - Caransebes pentru o data ulterioara si sa facem cea mai scumpa parte intai, atata timp cat inca mai avem fonduri de la UE. Calea ferata respectiva totusi conecteaza Vidin de Arad si este importanta pentru coridorul de transport.

Daca Serbia iar face figuri (si avand in vedere cat de prietena este cu Rusia..), vor veni la noi plangand sa facem ceva, cum au facut si cu razboiul din Iugoslavia.

frunzaverde

Quote from: Neufunk on August 04, 2017, 12:51:37 AM
Ceva vrabiute pasaresc pe alte fonduri ca au fost bani pentru linie adevarata pe VP, insa ca politicul si-a bagat coada. Cat este de adevart, nu avem de unde sa stim.

Pentru Predeal - Brasov, nici o varianta de calcul cost-oportunitate nu a iesit dupa metodologia UE de calcul; toate variantele (in afara de mentenanta si RK pe traseu fara imbunatatirea parametrilor de performanta) sunt mult prea scumpe ca sa fie finantabile de catre UE. Nu a existat nici un accept, nici de principiu, nici de alt fel pentru Brasov - Predeal si, conform UE, este inscrisa ca "exceptie de relief, nu se face" in reteaua TEN.

Pentru Campina - Predeal, problema e ca ce s-a ales o solutie extrem de scumpa (reconstructie completa a traseului practic pe traseul existent) fata de beneficiile aduse (zero). Practic s-au cheltuit 3 milioane de euro pe kilometru fara a aduce vreo imbunatatire de vreun fel calitatii liniei, vitezelor sau capacitatii acesteia. UE a inghitit galusca (in parte din cauza ca CFR a manipulat datele, aratand ca linia veche era intr-o stare mult mai rea decat era in realitate; si ca starea rea era structurala, nu data de lipsa intentionata de mentenanta). Dar o singura data; dupa, UE n-a mai inghitit minciuna, CFR avand mult mai mari dificultati in a aproba finantari pentru Sighisoara - Brasov, de exemplu. Ideea e deci ca "cu aceiasi bani", pe Campina - Predeal se putea face o lucrare mult mai buna SAU ca se puteau obtine aceleasi rezultate cu 500 mii euro/km, nu 3 milioane. Asta e adevarat.

Dar asta NU INSEAMNA ca UE finanteaza 30-40 milioane de euro/km de VTV feroviar sau 80-100 milioane pe km un tunel de baza in Carpati. Un proiect de dublare + 160 km/h pe Strehaia - Caransebes ar costa in jur de 4-5 miliarde de euro adica alocarea feroviara a Romaniei de la UE pe 14 ani de-acum incolo. Ceea ce e clar inacceptabil.

Quote from: Neufunk on August 04, 2017, 12:51:37 AM
Eu propun sa amanam lucrarea Arad - Caransebes pentru o data ulterioara si sa facem cea mai scumpa parte intai, atata timp cat inca mai avem fonduri de la UE. Calea ferata respectiva totusi conecteaza Vidin de Arad si este importanta pentru coridorul de transport.

Coridorul de transport este o fictiune, si UE stie asta. De cand e deschis podul au trecut vreo 3 marfare pe-acolo, operate de GFR. Trenul de calatori (Serdica) a fost anulat, nu reuseau sa umple 2 vagoane - azi nu mai exista serviciu de calatori intre Calafat si Vidin. Cifrele de trafic rutier sunt un dezastru.

Bulgaria se chinuie din 2006 sa finanteze reconstructia Vidin - Sofia, care are restrictii majore de tonaj (deci nu se pot pune trenuri de marfa grele pe-acolo) si viteza maxima 60-70 (de altfel, trenul de la Sofia la Vidin nu depaseste 80 km/h vreodata). Nu li s-a aprobat din lipsa de cifre de trafic. Traficul feroviar si de pasageri si de marfa e insignifiant si in BG, si in GR si in Turcia (care e cap de linie).

De altfel, din 2003, finantarile UE au fost prioritizate "Vest-Est" 100%. De asta Constanta - Arad (o ramura oficial "secundara") a primit prioritate. Timisoara - Bucuresti este tot "Vest - Est", Craiova - Sofia e nord-sud.

Quote from: Neufunk on August 04, 2017, 12:51:37 AM
Daca Serbia iar face figuri (si avand in vedere cat de prietena este cu Rusia..), vor veni la noi plangand sa facem ceva, cum au facut si cu razboiul din Iugoslavia.

Traficul feroviar intre UE si Bulgaria/Turcia/Grecia aproape ca nu exista. Capacitatile de multi-modal sunt insignifiante. Cererea de transport e nula (splitul multi-modal la marfa a cazut sub 2% in Turcia, in Grecia e tot pe-acolo). Si reteaua sarbeasca e si ea aproape zero; nu exista cerere. Nu a existat niciodata, nu va exista vreodata.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!


carutasul

Craiova-Calafat durează 3 ore cu trenul (100km), în condiţiile în care în timpul ăsta cu maşina mergi la Vidin, bei o cafea şi te şi întorci. Mă uitam la vagonul nenorocit săptămâna trecută stând la bariera de la Făcăi şi mă gândeam dacă o mai merge cineva cu el, în afară de niscaiva persoane cu gatuităţi. Ce tren internaţional să ai în condiţiile astea? Poate puteau face o aroganţă să îl oprească la Vidin, dacă or avea acolo vreun supermarket de unde să cumpere craiovenii mai ieftin ( n-am fost niciodată în acea metropolă) dar si asa tot trebuie să facă sub două ore măcar....
Nu  stiu dacă nu cumva transportul cu trenul începe să devină istorie, mă tem că încet-încet o să rămână doar magistralele pe care există marfă în cantităţi imense...cred că sunt singurele trasee la care preţul redus al transportului compensează investiţiile şi întreţinerea.




pasadia

Poate asta explica de ce nu exista trafic feroviar de calatori. Plus faptul ca rutele nu sunt la fel de directe, la fel de bine intretinute.

Cat priveste transportul de marfa... depinde si despre ce marfa vorbim. Daca sunt vrac-uri voluminoase si ieftine (cereale, lemne, etc...) atunci e preferabil naval (fluvial/maritim) datorita costului, daca e marfa valoroasa si mai putin voluminoasa, atunci aerian / rutier e mai rapid. Feroviar-ul am impresia ca pica intre si nu are prea multe avantaje (in afara faptului ca ar fi sprijinit prin reglementari in dauna rutierului)

rizzuh

Nu cred ca va fi vreodata imbunatatita linia Craiova - Calafat in afara de poate un RK sa aduca vitezele la cat au fost acum 100 de ani. Nu ar fi mari probleme de traseu, doar la Gura Vaii, in rest linia merge drept prin culturile de porumb. Insa nu are sens economic. Deloc.

In afara de Segarcea, Bailesti si Calafat, linia leaga doar cateva sate - nu o sa ai cine stie ce trafic de calatori, in niciun caz care ar plati bilete la pret intreg. Linia a fost construita cand microbuzele/autocarele erau SF; acum este mult mai ieftin si mai rapid pe rutier, exista o gramada de trasee care leaga multe sate in drum catre Craiova si invers.

Iar despre marfa... ce marfa sa transporti la Calafat? Carbuni pentru termocentrala? Aia n-are nevoie de viteza mare.

Quote from: frunzaverde on August 03, 2017, 06:12:17 PM
Da, e de porc. Dar Craiova - Caransebes e probabil cel mai de porc, acolo e foarte probabil ca nu o sa se dubleze integral, e zona cea mai grea de munte si e "bottle-neck-ul" cel mai rau (Balota). De zona aia depinde capacitatea 900.

Bun, si atunci daca intra si M200 in reconstructie si n-ai M900 dublat (macar extinse bucatile duble) si o solutie pentru Balote, ce dude faci? Pe unde trimiti trenurile, tot prin santier? :lol:

Quote from: frunzaverde on August 03, 2017, 07:24:37 PM
Nu o sa plateasca nimeni pentru upgrade-ul segmentului Strehaia - Caransebes la linie dubla electrificata apta de 160 km/h. Costurile respective sunt de domeniu SF, cel putin 4 miliarde de euro pentru toata chestia. Asa ceva nu va trece niciodata de o analiza cost-beneficiu (obligatorie), si nu va primi vreodata finantare de la UE, mai ales in conditiile noilor reguli TEN, care spun clar ca tinta de viteza pe coridoare de marfuri e 100 km/h, nu 160/120 km/h. Nu o sa fim lasati de UE sa ingropam banii pe care ni-i dau pe cai ferate intr-un ciclu financiar si jumatate pe doar o lucrare.

La fel ca pe Campina - Predeal, se va face upgrade la preturi rezonabile (si probabil fara vreo imbunatatire fata de situatia din 1995 la capacitate sau viteza). Vitezele vor fi mult limitate de relief - daca se va alege o varianta cu upgrade scump viteza maxima va fi urcata la 100-110 pe segmente largi; daca se alege varianta cu upgrade ieftin vitezele vor creste cu 0-20 km/h maximum (ca pe Campina-Predeal). De dublare, la nivelele previzionate de trafic, nici nu se pune problema. UE deja le-a dat cu tifla (de doua ori) bulgarilor pe Vidin - Mezdra, unde lucrarile sunt mult mai mici (2 miliarde de euro) dat fiind nivelele de trafic estimat. Vom avea probabil doar sectiuni dublate, ceva mai lungi ca cele de-acum, dar nu toata linia dublata.

...

Nu exista un studiu de traseu facut pentru o alternativa cu declivitate mai mica; cand si daca se va corecta Balota, va fi ori un tunel de baza care incepe dinainte de Prunisor si iese la Simian ori o varianta complet noua de traseu prin cu totul alt loc.

Nu ar fi mai bine sa rezolvam Balota? Pentru ca fix asta gatuieste capacitatea M900, nu (neaparat) faptul ca este linie simpla prin munti. Nu trebuie rezolvata la 160, ar fi o tampenie, chiar si la 50-70 este foarte OK, doar sa poata trece cu tonaj mare pe acolo, pentru ca acum poti sa cari doar pufuleti.

AlexxC

Exista alternative pentru traficul de marfa; vad foarte des pe valea Jiului trenuri cu masini Dacia si Ford,marfare cu cereale,carbuni,fier,lemn,titei.
In opinia mea vaii Jiului ar trebui sa i se acorde mai multa atentie.

rizzuh

Daca intra M200 in reconstructie nu mai ai alternativa pe Valea Jiului (202). Urmeaza Ilteu - Gurasada si Gurasada - Simeria. De pe 202 pe unde trimiti trenurile cand ajung la Simeria? Parca Simeria - Teius este deja in santier, asa ca n-ai alternativa.

alinuttt


rizzuh

Trebuie sa fie gata, nu in stadiu avansat. Adica sa se circule cu macar 70 (pana trece un anumit tonaj, dupa creste viteza), nu 30 sau mai rau.

dragos76

Nu știu ce povestiți aici, dar ce legătură are Simeria-Teiuș?

Discuția era legată de alternative pt M900 (deci finalitate în vest: Timișoara/Arad/HU), pt perioada când ar fi în reparații/reabilitări. Și M202 NU este o alternativă, prin considerentul că traseul spre vest (Arad/HU) NU se continuă spre Teiuș, ci fix pe porțiunea care și ea va intra în curând în reparații.

rizzuh

Ideea era ca din M202 sa mergi spre Cluj -> Ep. Bihor, din cauza noilor segmente care vor intra in reconstructie, ca alternativa la M900. Dar nu poti asta pana nu se termina Simeria-Teius.

carutasul

Quote from: rizzuh on August 04, 2017, 09:20:42 AM
Nu cred ca va fi vreodata imbunatatita linia Craiova - Calafat in afara de poate un RK sa aduca vitezele la cat au fost acum 100 de ani. Nu ar fi mari probleme de traseu, doar la Gura Vaii, in rest linia merge drept prin culturile de porumb. Insa nu are sens economic. Deloc.

Eu imi imaginam că dacă bulgarii au pus podul acolo s-au gândit la posibilitatea de trafic Sofia-Craiova-Budapesta etc . Nici eu nu ma gandesc la imbunătăţire, dar să poată merge un tren cu 100km/h, până la Craiova, unde oricum trebuie să schimbe locomotiva...  Pentru localnici clar n-are sens, doar dacă nu face Dinescu la Cetate mai mult vin decât poate duce şoseaua :)

dan tm

Memoriu de prezentare Arad-Caransebes

http://www.anpm.ro/documents/12220/2231306/Memoriu+de+prezentare+SF+Modernizare+CF+ARCA.pdf

Fara legatura cu subiectul liniile inguste de la pagina 8 nu mai exista de multa vreme, nu inteleg de ce sint prezentate acolo ca fiind folosite.