Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC

Started by stangabriel, January 20, 2015, 12:31:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Konter

Hidroelectrica a inaugurat ieri, 26 iunie 2024, obiectivul Microcentrala (MHC) Poiana Ruscă, marcând astfel finalizarea primului proiect de investiție realizat cu finanțare externă, potrivit unui comunicat al companiei.
 Hidroelectrica a inuagurat o hidrocentrală nouă mică, prima sa investiție cu finanțare externă
Investiția în cadrul MHC Poiana Ruscă, în valoare de 5,79 milioane de lei, din care 2,3 milioane (462.000 EUR) au fost finanțați de Grantul EEA & Norway Grants – Islanda, Liechtenstein și Norvegia, este primul proiect Hidroelectrica care a beneficiat de mecanismul financiar disponibil pentru 2014-2021, în cadrul ,,Programului de Energie din România".
Proiectul are ca scop realizarea unei noi capacități instalate de 0,2 MW, care generează 1,5 GWh/an de energie electrică verde cu zero emisii de CO2. Energia electrică se produce prin folosirea debitului de servitute impus în aval de barajul Poiana Ruscă într-o nouă microhidrocentrală automatizată, conectată la rețea. Proiectul nu are impact asupra mediului, soluția implementată fiind una simplă, cu o tehnologie dovedită și matură în domeniul hidroenergetic, unde Hidroelectrica are o vastă experiență.

Proiectul a fost realizat cu aportul celor doi parteneri, Uzinsider General Contractor S.A. și producătorul de echipamente WWS Wasserkraft GmbH, conform contractului semnat pe 26 ianuarie 2023. De asemenea, în data de 10 august 2023 a fost semnat contractul de racordare la Sistemul Energetic Național cu firma Comranado SRL.
Sursa

nicolaem

cat de praf e compania asta daca asta e cam singura stire cum ca au facut ceva. 0.2M.

tom_sawyer

#497
Hidroelectrica a atribuit retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, după șase încercări eșuate

Hidroelectrica anunță luni că a atribuit contractul pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru, una dintre cele mai importante și strategice investiții în infrastructura energetică din România. Câștigătorul Contractul în valoare de 188 milioane de euro a fost câștigat de singura asociere care a depus ofertă, respectiv asocierea Electromontaj (lider)/ Butan Grup/ Koncar Engineering.

economedia.ro

TibiV

Quote from: tom_sawyer on July 01, 2024, 10:27:36 PM... Câștigătorul în valoare de 188 milioane de euro a fost câștigat de singura asociere care a depus ofertă...

Vai de mama lui de jurnalism...  >:(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

tom_sawyer

#499
COMUNICAT DE PRESĂ
31 iulie 2024

Proiectul reînnoit pentru Complexul Hidrotehnic Turnu Măgurele - Nikopol a fost propus pentru statutul de proiect transfrontalier de energie regenerabilă cu oportunități de finanțare europeană.

Proiectul comun al ,,Compania Națională de Electricitate" EAD și al companiei românești ,,Hidroelectrica" pentru construcția complexului hidrotehnic ,,Turnu Măgurele - Nikopol" a trecut cu succes de etapa de evaluare și este inclus în Lista surselor regenerabile transfrontaliere. Se așteaptă aprobarea finală a listei și publicarea acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Proiectul este unul dintre cele trei aprobate pentru întreaga Europă în 2024. Includerea lui în listă și perspectiva obținerii statutului de proiect transfrontalier de energie regenerabilă reprezintă o etapă semnificativă în dezvoltarea sa, deschizând oportunități de susținere a proiectului. prin Facilitatea de conectare Europa.

Proiectul ,,Construirea complexului hidrotehnic ,,Turnu Măgurele – Nikopol" este o inițiativă transfrontalieră importantă între România și Bulgaria, care vizează valorificarea optimă a potențialului hidroenergetic al fluviului Dunărea. Complexul are în vedere centrale hidroelectrice cu două canale care utilizează tehnologii de ultimă generație și un rezervor de stocare de mare capacitate.

Proiectul pune accent pe durabilitatea mediului și pe producția de energie regenerabilă, răspunzând în același timp nevoilor populației și industriei locale. Implementarea acestui proiect va sprijini angajamentul comun al Bulgariei și României de a accelera atingerea obiectivelor UE în domeniul energiei durabile și de a promova cooperarea regională, servind drept model pentru cooperarea internațională în domeniul infrastructurii durabile. Beneficiile complexe suplimentare ale proiectului sunt conectivitatea rutieră, feroviară și energetică, navigabilitate îmbunătățită și prevenirea inundațiilor.

Proiectul va solicita finanțare pentru studiul de fezabilitate către Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).

Mai multe informatii

Lista proiectelor transfrontaliere de energie regenerabilă (CB RES) din cadrul Facilității Conectarea Europei (CEF) în domeniul energiei a fost lansată pentru prima dată în august 2022 și include deja opt proiecte.

Implementarea proiectelor transfrontaliere va contribui la atingerea obiectivelor ambițioase în domeniul energiei regenerabile în cadrul Pactului Verde European, precum și la obiectivele planului REPowerEU.

Datorită statutului oficial CB RES, cele opt proiecte sunt eligibile pentru sprijin financiar pentru studii și lucrări în cadrul Programului CEF Energie. Acestea se bucură, de asemenea, de o mai mare vizibilitate, de o siguranță sporită pentru investitori și de un sprijin mai puternic din partea statelor membre. Unele dintre proiecte au primit deja finanțare în 2023 și 2024.

Proiectele CB RES sunt definite de Regulamentul privind Facilitatea Conectarea Europei și urmăresc promovarea cooperării transfrontaliere între țările UE (și între țările UE și cele din afara UE) în domeniul planificării, dezvoltării și exploatării rentabile a surselor de energie regenerabilă. Proiectele CB SRE pot facilita integrarea SRE prin instalații de stocare a energiei sau producție de hidrogen, pentru a contribui la strategia de decarbonizare a UE pe termen lung. Proiectele CB RES trebuie stabilite printr-un mecanism de cooperare, așa cum este definit în textul Directivei privind energia regenerabilă.

nek.bg/index.php/bg/za-nas/novini


Se pare că amplasamentul vizat este pe faimoasa insulă Belina:




Powered by API/PUM imgur uploader

Konter

Are vreo sansa reala? Normele de mediu sunt aspre si tind sa devina si mai si.

nicolaem

Evident că nu.
La hidro ar fi ok sa finalizam și modernizăm apoi una cate una din ce avem deja.
Pe Dunăre ar merge mai degrabă o statie de pompare in zona defileului.

tom_sawyer

Deocamdată e vorba de finanțare pentru SF, ceea ce cred eu că nu e prea greu de obținut.

nicolaem

Faptul că se pierd niste bani pe un Sf inutil nu e problema.
Problema e că se pierd resurse umane acolo. Numărul limitat de oameni își pierd vremea in ceva nerealizabil. In loc sa își vadă toți de niste urgente.

shift2rail

Linkul catre anuntul oficial CINEA, proiectul Turnu-Nikopole - hidro+cf dubla+auto- a obtinut statutul CB RES ( cross-border renewables). Costul ramane unul prohibitiv, peste 6.5 mld eur:

https://cinea.ec.europa.eu/news-events/news/cef-energy-three-new-projects-obtain-status-join-cb-res-list-2024-07-24_en


Konter

Ca tot e an electoral ;)
" Pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig urmează să fie demarate procedurile de expropiere a imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropiere al obiectivului, conform unui proiect legislativ.
Proiectul a fost aprobat prin Decretul Consiliului de Stat în 1989 iar execuția acestuia a fost aprobată în 1990 de Ministerul Energiei Electrice.
Obiectivul este situat în zona administrativă a județelor Sibiu și Vâlcea, asigurând folosința complexă a debitelor afluenților de dreapta și stânga a râului Olt, pe sectorul Olt Defileu, pe teritoriul administrativ al comunelor Racovița și Câineni din județul Vâlcea și Boița, Tălmaciu, Turnu Roșu, Racovița și Avrig din județul Sibiu.
Amenajarea hidroenergetică a fost concepută în 5 trepte de cădere, cu biefuri conjugate, fiecare treaptă fiind de tipul centrala-baraj cu lac de acumulare îndiguit. Schema de amenajare cuprinde 5 centrale hidroelectrice (CHE) Lotrioara, Câineni, Robești, Racoviță și Cornetu.
Finalizarea lucrărilor rest de executat este condiționată de adoptarea de către Guvern a
Hotărârii de aprobare a amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropiere a
imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropiere.
Guvernul urmează să aprobe amplasamentul acestei lucrări de utilitate publică de interes național în suprafață de 1.096,4412 ha.

Potrivit Rapoartelor EPI, întocmite de expertul ANEVAR Appraisal&Valuation SA, există o suprapunere a coridorului ,,Autostrada Sibiu – Pitești. Secțiunea 2 Boița – Cornetu" peste coridorul AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu Avrig, suprapunere ce afectează un număr de 104 imobile în suprafață totală de 837.018 mp."

Sursa

shift2rail

ONG-urile de mediu visceral impotriva proiectului hidro Tr Magurele-Nikopole.

Printre motivele invocate: migratia sturionilor, terenurile agricole/satele inundate pe o banda de 280 km in amonte, mai general, pericol la adresa ecosistemele din lunca Dunarii.

https://www.euractiv.com/section/politics/news/environmental-groups-call-the-brussels-backed-danube-project-dangerous/

nicolaem

unde pot invoca si eu ca aceste ONG uri sunt un pericol la adresa oamenilor din RO?

cum era sa fi avut si pe siret un baraj sa retina viitura de la inundatiile recente?

dr4qul4

ce inundatii pe Siret? Paraul Suhurlui a dat recentele batai de cap.
Siretul are destule baraje in zona Vrancea-Galati. Mai la Nord lipsesc vreo 2.
Dar ONG-urile astea fac ceea ce stiu: se opun.
Desi un lac de acumulare este un plus pentru mediu. Terenurile agricole ce vor fi inundate, au fost in trecut zone umede desecate de catre om pentru a fi folosite in agricultura.
Nu orice transforamre a mediului natural este o pierdere.
Barajele clasice (adica fara bagarea raului in tevi lungi si secarea lui pe km) ajuta la cresterea biodiversitatii.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist