Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC

Started by stangabriel, January 20, 2015, 12:31:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

reed

#480












aici se vor instala batardourile 










 





tom_sawyer

Quote from: tom_sawyer on March 19, 2023, 05:36:01 PM
Quote from: nicolaem on March 19, 2023, 05:03:46 PMCompania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a demarat, pentru a cincea oară consecutiv, procedurile de atribuire a contractului ″la cheie″ de retehnologizare a amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW, una dintre cele mai importante centrale de producție din România, după ce cele 4 proceduri de achiziție anterioare, organizate din 2016 încoace, au eșuat, de cele mai multe ori din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini.

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/hidroelectrica-a-lansat-a-cincea-licitatie-de-retehnologizare-a-uneia-dintre-cele-mai-importante-hidrocentrale-din-romania-20966457


[CN1053094] - RETEHNOLOGIZARE AHE VIDRARU

Data publicare: 16.03.2023

Valoarea totala estimata: 145.637.000 EUR

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 29.05.2023 13:30

Tip Procedura: Procedura competitiva cu negociere


1. Asociere : ELECTROMONTAJ (Leader), Koncar - Engineering Co.Ltd. for production and services,

http://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100200204

tom_sawyer

^ A fost anulată și această licitație.

Konter

Compania Hidroelectrica a relansat licitatia pentru atribuirea lucrarilor de retehnologizare a Centralei Hidroelectrice (CHE) Raul Mare - Retezat. Valoarea estimata a contractului este de 136,5 milioane de euro, iar durata de implementare a acestuia a fost stabilita la 72 de luni. Compania de stat a mai organizat licitatie pentru atribuirea acestor lucrari in 2021, dar procedura a fost anulata deoarece singura oferta depusa a fost declarata neconforma.
Conform anuntului publicat pe platforma de licitatii publice, proiectul de retehnologizare urmareste eliminarea restrictiilor de functionare a generatorului (100/110 MW) si cresterea puterii acestuia de la 167,5 MW (in prezent) la minim 181 MW (in urma retehnologizarii); optimizarea costurilor pe MWh produs in centrala; cresterea veniturilor din servicii de sistem; cresterea performantelor si rentabilitatii investitiei peste nivelul initial; punerea in siguranta a tuturor uvrajelor amenajarii; adaptarea la legislatia actuala in vigoare; reducerea impactului asupra mediului; reducerea cheltuielilor cu materialele si a activitatii de intretinere, mentenanta preventiva si corectiva; obtinerea unui ciclu de viata cel putin egal cu durata normala de functionare conform HGR 2139/2004 pentru instalatii si echipamente; prevederea de materiale si tehnologii nepoluante.
Termenul-limita pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit la data de 8 aprilie 2024, ora 11:00.

https://www.agendaconstructiilor.ro/files/infrastructura/aquabis-contracte-de-lucrari-de-46-milioane-euro-pentru-extinderea-retelei-de-apa.html

nicolaem

is atat de triste licitatile astea de la hidro ca nici nu stiu daca mai au rost citite.
garantat va fi anulata si asta peste ceva vreme.
ma uit mai sus... vidraru 5 licitatii ratate.
retezat 2, tarnita ...
si mai sunt destule dar mie sila sa le caut.
incompetenti

bgd77

N-am prea urmarit aceste licitatii, dar de ce se anuleaza? Pret prea mic, sau cerinte prea absurde, sau e alta cauza?

nicolaem

nu stiu, doar observ....

un mic search "licitatie anulata hidro" :

https://www.wall-street.ro/articol/Economie/115577/licitatia-hidroelectrica-pentru-un-sistem-it-de-11-milioane-de-euro-a-fost-anulata-a-doua-oara.html

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a hotarat in data de 17 ianuarie, pentru a doua oara, sa anuleze licitatia Hidroelectrica pentru achizitionarea unui sistem informatic


10 ani dupa:
https://ziare.com/hidroelectrica/hidroelectrica-servicii-it-facturare-licitatie-anulata-1804234

vad ca nici alea de achizitii masini nu merg mai bine:
https://economedia.ro/hidroelectrica-anuleaza-licitatia-de-45-milioane-de-euro-pentru-inchirierea-a-200-de-masini.html

Şi a doua licitaţie de retehnologizare a hidrocentralei de la Căpăţâneni a fost anulată
https://interesargesean.ro/si-a-doua-licitatie-de-retehnologizare-a-hidrocentralei-de-la-capataneni-a-fost-anulata/


Konter

Compania Națională de Electricitate din Bulgaria (NEK) și compania românească Hidroelectrica reactivează un proiect datând din perioada comunistă de construire a unei centrale hidroelectrice comune pe Dunăre, între orașele Nicopole din Bulgaria și Turnu Măgurele din România, a declarat pe 14 februarie ministrul bulgar al Energiei, Rumen Radev, citat de presa bulgară.

A treia hidrocentrală românească de pe Dunăre, Turnu Măgurele-Nicopole:  oficialii bulgari spun că se reactivează proiectul la care lucrează NEK și Hidroelectrica
Proiectul datează de acum 50 de ani și s-a lucrat la el în anii '80 și '90, a declarat directorul NEK, Martin Georgiev. El a spus că acesta include și construcția unui al doilea pod pe Dunăre care ar urma să lege cele două țări. Se estimează că această construcție ar costa cele două țări 6 miliarde de euro, potrivit presei bulgare.

,,Acesta este un proiect transfrontalier în care centrala hidroelectrică înseamnă doar o mică parte din beneficii – este un proiect important de infrastructură, care va asigura o conectivitate importantă între cele două țări – de drumuri, de căi ferate, de rețele energetice, deoarece va exista o substație, și va fi îmbunătăți și navigația și gestionarea riscurilor de inundații", a declarat Georgiev.

El a adăugat că, în prezent, cele două țări actualizează vechile proiecte, revizuindu-le din punct de vedere tehnic și din punct de vedere al mediului. Centrala hidroelectrică ar trebui să aibă o capacitate de 800 MW. Presa bulgară amintește însă că ecologiștii se opun cu vehemență proiectului, spunând că acesta prezintă riscuri pentru biodiversitate. Între Nicopole și Turnu Măgurele există mai multe insulițe care sunt rezervații naturale și care ar putea fi distruse de lucrările de construcție, amintesc ei.

Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopol nu este o idee nouă, iar primele studii pentru această hidrocentrală, care să fie relizată împreună cu Bulgaria, au fost făcute încă din anii 60. Atunci se numea Cioara-Belene, numele actual fiind preluat din anul 1972. În 1975 a fost semnat la Bucureşti acordul dintre România şi Bulgaria pentru realizarea şi exploatarea Complexului hidrotehnic Turnu Măgurele-Nicopol, iar trei ani mai târziu proiectul tehnic comun.Tot atunci au fost inaugurate şi lucrările, care s-au oprit însă.

Fostul director Hidroelectrica, Bogdan Badea, spunea acum șase ani că proiectul este unul benefic pentru România, iar compania este pregătită să participe la realizarea lui, dar atrăgea atenţia că este nevoie de un nou acord între state.

În esenţă, iată ce presupune Complexul Hidrotehnic.
două centrale hidroelectrice identice ca echipare şi putere, una aparţinând României amplasată pe malul stâng, cealaltă Bulgariei amplasată pe malul drept;
două staţii de conexiuni, una pe malul stâng, iar cealaltă pe malul drept, care sunt interconectate între ele printr-o linie electrică aeriană care traversează Dunărea;
două ecluze pentru navigaţie împreună cu construcţiile de navigaţie aferente, una pe malul stâng şi cealaltă pe malul drept;
baraje deversoare de beton pentru evacuarea apelor mari ale Dunării. Atât barajul părţii române cât şi cel al părţii bulgare sunt amplasate pe ostrovul Pavel, pe malul stâng;
o ecluză de viteză și două scări de pești;
baraje nedeversoare, care închid frontul de retenţie între uvrajele de beton din frontul de retenţie, cât şi barajul de pământ care face legătura cu malul înalt.
Proiectul vechi mai presupunea şi construirea a două poduri peste baraje. ,,Traversarea nodului hidrotehnic s-a prevăzut a fi realizată printr-un pod suprapus cu cale ferat ă dublă şi drum tehnologic la primul nivel şi autostradă cu două benzi pe sens şi trotuare la nivelul al doilea", scrie în proiect.

Câtă energie se produce

În primul amplasament, cel analizat în perioada comunistă, hidrocentrala de pe partea românească va avea 12 turbine, cu o putere instalată de 420 MW, care, la o cădere netă de 9,10 m şi un debit instalat de 5.510 metri cubi pe secundă vor avea o producţie medie anuală de 2,21 GWh de electricitate. Investiţia totală a părţii române ar fi de 2,57 miliarde de euro (date de acum patru ani), dintre care cea energetică 1,53 miliarde (832 de milioane nodul hidrotehnic şi 698 de milioane lacul de acumulare).

Al doilea amplasament este mai ieftin de realizat dar hidrocentrala pusă aici ar produce mai puţin. Cele 12 turbine cu o putere instalată de 420 MW vor avea o producţie medie anuală de 1.94 GWh, la o cădere de 8,20 metri şi un debit instalat de 4.965 metri cubi pe secundă. Costul total pentru partea română ar fi însă de doar 2,09 miliarde de euro, din care investiţia energetică aproximativ 1,25 miliarde, din care 745 de milioane nodul hidrotehnic şi 494 de milioane lacul de acumulare.
Indiferent de amplasamentul ales, durata propusă pentru realizarea complexului hidrotehnic este de opt ani.

https://www.economica.net/a-treia-hidrocentrala-romaneasca-de-pe-dunare-turnu-magurele-nicopole-oficialii-bulgari-spun-ca-se-reactiveaza-proiectul-la-care-lucreaza-nek-si-hidroelectrica_725553.html?fbclid=IwAR0nOYZOPZo_TyRGqUPcKztCoNU9XImrcWskjIr6m7V3173HoZq_apU32Io_aem_AYyPBLYdoCHImyFs-zAOVHlc6cYBZ6zGz0Bi30V-7v9e8aPTY9iagAaLxBsqOncvgzA

TVlad

Am eu impresia sau malul romanesc e foarte plat si va fi nevoie de diguri pe o lungime apreciabila?

dr4qul4

o parte sunt probabil deja facute. Planurile sunt foarte vechi. Este veriga lipsa din amenajarea Oltului pentru navigatie pana la Slatina.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

tom_sawyer

Hidroelectrica vrea să repartizeze către acționari 100% din profitul de 6,3 miliarde lei realizat anul trecut / Statul român, care deține 80% din acțiuni, va încasa astfel peste 5 miliarde lei

,,Hidroelectrica propune acționarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, conform prevederilor legale și a politicii companiei. Propunerea vine în contextul unei performanțe financiare remarcabile și a unei creșteri semnificative a profitabilității. Reamintim că profitul net înregistrat în anul precedent a fost de 6,3 miliarde lei, iar performanța financiară a fost dublată de realizarea uneia dintre celei mai de mai de succes listări din lume în 2023", anunță compania.

economedia.ro


Anii trecuți se limitau la 90%.

TVlad


nicolaem


tom_sawyer

Quote from: shift2rail on April 04, 2024, 05:12:27 PMRevine in actualitate proiectul gigantic de 2 miliarde eur din zona Bazias-Socol,  hidrocentrala cu pompaj+parc eolian+parc fotovoltaic, 3 in 1:

https://www.economica.net/o-decizie-finala-de-investitie-pentru-o-hidrocentrala-cu-pompaj-este-foarte-aproape_737720.html

Șeful DEN a refuzat să spună despre ce proiect de hidrocentrală cu pompaj este vorba. Este clar însă că nu poate fi vorba despre cunoscutul proiect de la Tarnița, în condițiile în care încă nu s-a stabilit nici măcar cine va face studiul de fezabilitate. De asemenea, întrebat dacă este vorba despre proiectul gigantic din zona Cazanelor Dunării, Ivan s-a mărginit să spună că "ar fi bine să fie făcut și acesta".

Un alt proiect despre care s-a vorbit în trecut este al unei hidrocentrale cu pompaj în Bistrița, pe lacul Colibița, pus pe masă acum zece ani, derulat atunci de o companie locală, SC Hidro Electrica Transilvania SRL cu sediul în Satu Mare. Nu sunt multe referințe despre acest proiect, s-a spus atunci doar că ar fi vorba despre o investiție de 200 de milioane de euro.

Un proiect de hidrocentrală cu pompaj vrea să dezvolte și omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul grupului Iulius, a relatat în urmă cu o lună Profit.ro. O firmă controlată de acesta a resuscitat un proiect de hidrocentrală cu acumulare prin pompaj de sute de MW, vechi de cel puțin 12 ani, centrală gândită să fie amplasată în județul Neamț, pe lacul Bicaz (Izvorul Muntelui).



S-ar putea să fie vorba de Bicaz, un indiciu a dat ieri ministrul energiei:

Salut faptul că ieri s-a pus în funcțiune o mare capacitate de stocare în România, cred că este cea mai mare de până în prezent, este exact nevoia de care sistemul nostru are nevoie, atât stocare în baterii, cum este cazul investiției de ieri, cât și stocare în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj - proiectul Tarnița-Lăpuștești, despre care am mai vorbit, dar nu numai Tarnița-Lăpușești, există și la Bicaz o inițiativă similară și se pot gândi și în alte zone ale României.

min. 36:20

tom_sawyer

Hidroelectrica a primit o singură ofertă pentru procedura de retehnologizare a hidrocentralei Vidraru, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Este vorba despre o asociere între firma românească Electromontaj, care este lider al consorțiului, și compania croată Koncar Engineering, cu subcontractant firma autohtonă Butan Grup. Aceleași firme au mai venit și la licitația anterioară, care a fost în final un eșec.

Aceasta este a șasea tentativă de retehnologizare a centralei Vidraru, după cinci eșecuri consecutive, iar valoarea estimată a acestui contract a tot crescut. Acum, retehnologizarea a ajuns la valoarea estimată de 188 de milioane de euro, "reflectând o actualizare a costurilor la noile valori de piață", după cum a spus Hidroelectrica.

economica.net