Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC

Started by stangabriel, January 20, 2015, 12:31:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TVlad

Hai sa va arat eu in ce hal e colmatat lacul Bujoreni - Vilcea:





Powered by API/PUM imgur uploader

Cred ca inainte sa ne apucam de constructii, ar fi bine sa reparam ce exista.

miahi

^E cam aceeasi situatie pe mai toate lacurile de acumulare in aval de Bujoreni pana la Dunare.

nicolaem

^categoric nu.
Constructiile noi vs reparat alea vechi e un tip de fals argument care poate fi folosit la absolut orice dezvoltare. pod, spital, centrala, scoala.
Nu se exclud una pe alta, e posibil sa fie necesare ambele.
Activismul asta de mediu care ne zice ca "dispare oltul" e de-a dreptul nociv. De unde produci energie daca te iei dupa ei? ca protesteaza la absolut orice.

GIV

#468
cred ca e putin fortata faza: "de unde produci energie?" trebuie gasit un echilibru intre natura si nevoile noastre. presupun ca planeta poate sustine un numar limitat de persoane si nu ar trebui sa cadem in extrema de a defrisa padurile pt terenuri agricole si centrale fotovoltaice, distrugerea ecosistemelor  din apropierea raurilor pentru constructia de hidrocentrale..etc

cel mai recent exemplu, chiar daca nu e neaparat vorba de un sol foarte bogat:
"Cea mai mare investiţie a unei companii de stat: Hidroelectrica ar putea investi 1,2 mld. euro în realizarea celui mai mare parc solar din Europa, de 1.500 MW, la Dăbuleni "
 
unde mai produci energie? dar hrana, unde, in laborator? eu nu sunt pro sau contra unei singure solutii, dar cred ca trebuie gasit un echilibru.


TVlad

Noua ne lipsesc capacitati de productie in banda pentru ca am oprit grupuri pe carbune. Lipsa lor se poate compensa cu alte unitati de productie in banda adica centrale nucleare,  termocentrale pe gaz sau eventual o hidrocentrala de foarte mare capacitate, pe Dunare (sa aiba un debit uzinat suficient pentru a genera constant o cantitate mare de energie iar la nevoie sa poata suplimenta pentru consumul de virf). Cele doua hidrocentrale cu ai lor 145 MW nu raspund acestei cerinte.

nicolaem

#470
GIV, postarea ta e tipica in zona de ONG antidezvoltare

- trebuie gasit echilibru. Corect, dar sunt vorbe goale daca nu vi cu solutia in fraza urmatoare. in schimb,
- te opui hidrocentralelor intr-o  vale unde deja e plin de alte hidrocentrale, nu e ceva rezervatie
- critici fotovoltaice pe un teren unde Min mediului zice ca e nepotrvit pt agricultura

Romania a inchis si va mai inchide cativa GW produsi din carbune. Trebuie inlocuiti. Si pare ca e face corect (pe hartie deocamdata)
- nuclear la Doicesti, fotovoltaice mari la Arad si Dabuleni, hidro in zone unde deja erau autorizate si incepute proiecte tocmai pt a anu afecta zone "virgine". pe Eoilan stam suficent de bine.

Pe hartie stam bine, ramane de vazut capacitatea statului de implementare. Ai o solutie mai buna? Care? Daca asta nu e echilibru atunci care e?
Ai pronuntat cuvantul defrisare. Dece? Nu exista nici un proiect de generare de electricitate un urma unei defrisari in RO. Dar e un cuvant la moda...

Pe forumul asta luptam la propriu pt autostrazi. nimeni nu le critica. desi afecteza mediul mult mai mult decat un amarat de baraj de cateva ha pe un curs de apa deja plin de de baraje.

Curios toate proiectele energetice de la gazul de Pungesti la mai noile fotovoltaice sunt criticate. oare in mod corect sau cadem vvictime unor bugete de propaganda fara sa ne dam seama?

dr4qul4

un lac de acumulare este un upgrade adus naturii.
O fi el artificial, dar sa stiti ca, inaintea oamenilor, au fost si alte animale care au creat baraje.(de ex castorii). Asta cand nu o facea natura printr-o alunecare de teren.
Cu ce ne incurca un lac de acumulare? Ce dezavantaje aduce?
Nu cumva avantajele pentru mediu sunt mai mari ca dezavantajele?

Vrajeala aia cu intreruperea  traseelor de migrare ale carnivorelor mari, care poate avea efecte negative asupra reproducerii speciilor, nu prea merge. Nici lupii si nici ursii nu au disparut din zona defileului. Si nu va opreste nimeni sa cereti si aici un ecoduct cum avem in proiectul pt A1.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Deschideri 2024: Intaia Cocoasa + L3, Lotul Coni , T1DX12, A0L3,

GIV

recunosc ca am gresit raspunzand la nivel general, nu la situatia din romania, totodata fiind in necunostina de cauza deoarece nu m am documentat despre acest domeniu.

din raspunsurile voastre @nicolaem si @TVlad, problema majora care trebuie rezolvata este, intr-adevar, inlocuirea GW produsi din carbune pentru a nu mari dependenta de extern. cred ca o varianta de a face acest lucru e prin reconversia pe acelasi amplasament prin alegerea celei mai bune solutii care se preteaza la fata locului, nu prin reconversii imobiliare. consider ca e mai ok sa pui panouri pe locul unui fost  cet sau o termocentrala dezafectata decat pe un teren chiar daca e sarac, cand acolo ai putea sa pastrezi specificul zonei (prin cultivarea pepenilor in cazul de fata) sau prin plantari de paduri pentru impiedicarea desertificarii din zona olteniei

nicolaem

#473
din pacate raportul teren utilizat vs energie utila e f f prost la solar. proiectul in cauza are 3000ha, adica 5 x 6 km. pt 1500MW, care in realitate produc cu greu 300MW in zi de vara la amiaz si iarna spre deloc.
Sa pui panouri pe lac ca cei din elvetia, sau pe o fosta centrala is proiecte mici care puncteaza doar la impresie artistica. E nevoie de ceva mare.

Sunt cateva proiecte pe halde de steril in zona Gorj-HD, care au suprafata adecvata, nu stiu daca au prins finantare in PNRR.
Problema la energia verde e ca nu poti sa o faci unde vrei, o faci unde climatul e potrivit. Cum de altfel si CET s-a facut in zone cu mine de carbune.

Legat de impaduriri, nu poti realist sa iti propui sa impaduresti toate terenurile proaste din sudul tarii. ipotetic, avem teren abandonat suficent si pt una si pt alta. La scara intregului Baragan 2 ferme foto de 3000ha si 1500MW fiecare sunt suficente (energetic) si nesemnificative (agricol/climatic).
Mai mult decat atat ADS zice ca e teren "de categoria cinci, neproductive și degradate, care nu pot fi folosite pentru agricultură. - asta e citat din presa nu am o dovada cum ca nu se pot cultiva pepeni acolo.
Hai sa nu cautam nod in papura cand nu e cazul. Sunt convins ca ar putea zice unii ca si pe teren nisipos se pot cultiva maslini sau fistic.

mirceaeliade

La fotovoltaice nu cresc panourile din pamant.  Ce cantitate nu ardem noi de carbune pentru a face loc pt fotovoltaice, se ard prin Asia sa rafineze cristalul de siliciu care constituie panoul. 

Si problema e ca pana la urma cetateanul sarac de aici cere ajutor de la statul roman sa isi plateasca factura la electricitate, nu vine ONGul sa ii plateasca factura sau sa ii izoleze locuinta pentru a ii reduce consumul.  Acelasi ONG care cere sa se inchida termocetrale functionale si sa nu se construiasca hidro ieftin pe rauri deja pline de hidrocentrale.

GIV

interesant aspectul cu rafinarea cristalului de siliciu. pana la urma cat de "verde" mai e energia din panouri solare?

dr4qul4

Asta cu punem panouri peste haldele de steril, termocentrale si cariere de lignit o poate spune doar cineva care nu a trecut vreodata pe acolo.

In primul rand, ca sa pui panouri, terenul trebuie sa fie liber, plan, accesibil si sa poata sustine structura.
Terenurile fostelor termocentrale pot fi folosite. Dar vorbim de 10+ ani intre oprirea termocentralei si instalarea panourilor. Pentru ca acel teren trebuie curatat (dezmembrate instalatiile), stabilizat, si decontaminat.
Intr-o termocentrala sunt paduri de conducte. fire, stalpi si schele, plus nenumarate cladiri.
Haldele de steril trebuiesc compactate si refacuta scurgerea apelor.

In cariere teoretic avem pamant liber. Dar practic vorbim de o groapa plina de noroi, care, odata oprita exploatarea, se va umple de apa.
Nici eu nu sunt de acord cu montarea panourilor solare pe anumite terenuri. dar avem destule prin sud unde nici pepenii nu se mai pot cultiva (in special cele inclinate spre sud de pe malul terasei dunarii)
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Deschideri 2024: Intaia Cocoasa + L3, Lotul Coni , T1DX12, A0L3,

tom_sawyer

Quote from: nicolaem on March 19, 2023, 05:03:46 PMCompania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a demarat, pentru a cincea oară consecutiv, procedurile de atribuire a contractului ″la cheie″ de retehnologizare a amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW, una dintre cele mai importante centrale de producție din România, după ce cele 4 proceduri de achiziție anterioare, organizate din 2016 încoace, au eșuat, de cele mai multe ori din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini.

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/hidroelectrica-a-lansat-a-cincea-licitatie-de-retehnologizare-a-uneia-dintre-cele-mai-importante-hidrocentrale-din-romania-20966457

Quote from: tom_sawyer on September 23, 2020, 09:44:43 PM
Quote from: tom_sawyer on August 19, 2020, 08:48:08 PMNu mai stiu a cata oara e cand lanseaza licitatia asta:

Anunt de participare: [CN1023437] - RETEHNOLOGIZARE AHE VIDRARU

Valoarea totala estimata: 87.598.550 euro

Tip Procedura: Procedura competitiva cu negociere

1. Ofertant unic : ZHEFU HOLDING GROUP Co. LTD,

2. Ofertant unic : SINOHYDRO CORPORATION LIMITED,

3. Asociere : GE Hydro France (Leader),GRID SOLUTIONS ROMANIA SRL,ELECNOR SA,

4. Asociere : Romelectro (Leader),Litostroj Power d.o.o.,

[CN1053094] - RETEHNOLOGIZARE AHE VIDRARU

Data publicare: 16.03.2023

Valoarea totala estimata: 145.637.000 EUR

Proiectul ,,Retehnologizarea AHE Vidraru" implică, în principal, realizarea:
a) lucrărilor de montaj pentru întreg ansamblul de echipamente mecanice și electrice aferente uvrajelor amenajării, precum și integrarea instalațiilor deja modernizate, inclusiv realizarea lucrărilor de construcții necesare ca urmare a înlocuirii / reabilitării echipamentelor;
b) lucrărilor de construcții și instalații aferente construcțiilor hidrotehnice existente (baraj, derivație sub presiune, centrală, bloc tehnic) în vederea consolidării acestora în conformitate cu normativele de construcții în vigoare, lucrări de reparații ale structurii de rezistență, construire depozit pentru deșeuri și materiale refolosibile;
c) unui sistem automat de comandă - control al funcţionării echipamentelor și instalațiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice şi a serviciilor de sistem de la distanţă, fără personal permanent de exploatare în subteran centrală;
d) lucrărilor de arhitectură în Centrală (refacere pardoseli și finisaje în spațiile tehnologice, recompartimentări spații) și Blocul tehnic (amenajare cameră de comandă);
e) serviciilor de evaluare a stării tehnice a instalațiilor, proiectare și inginerie pentru fiecare dintre unitățile tehnice funcționale ce fac parte din obiectivul de investiții, cu scopul finalizării unui întreg care să confirme indicatorii tehnico-economici aprobați ai investiției;
f) activităților de project management constând în coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităților de achiziție/fabricare/procurare, livrare, testare, verificare, punere în funcțiune în vederea realizării unui Proiect de retehnologizare ,,la cheie".

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 29.05.2023 13:30

Tip Procedura: Procedura competitiva cu negociere

nicolaem

https://www.economica.net/romania-va-avea-opt-hidrocentrale-noi-cu-o-capacitate-de-300-mw-pana-la-sfarsitul-acestui-deceniu-strategie_663672.html

termenele de punere în funcțiune:

    65 MW (AHE Bumbești Livezeni) începând din 01.01.2024
    12 MW (AHE Pașcani Siret) începând din 01.01.2025
    55 MW (AHE Cornetu – Avrig (Câineni si Lotrioara)) începând din 01.01.2027
    55 MW (AHE Surduc Siriu) începând din 01.01.2027
    38 MW (AHE Siret Cosmești – Movileni) începând din 01.01.2027
    35 MW (AHE Rastolița) începând din 01.01.2028
    15 MW (AHE Cerna Belareca) începând din 01.01.2028
    29 MW (AHE Izbiceni Dunăre, Islaz) începând din 01.01.2030

reed

#479
Quote from: reed on December 09, 2022, 01:14:00 PM

Am sa pun si niste poze mai tarziu din interior.De acum vreo 10 ani

Deci pozele sunt de 12 ani.Nu cred ca s-a schimbat mare chestie de atunci

camera masinilor


soclu turbina


turbina in instalare  (Era facuta la Resita)


soclu turbina vazut de jos


canalul de fuga catre turbina