Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC

Started by stangabriel, January 20, 2015, 12:31:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stangabriel

https://www.radioresita.ro/national/conflict-fara-precedent-cu-serbia-la-hidrocentrala-portile-de-fier-i

Lucrările comisiei mixte româno-sârbe pentru utilizarea potenţialului hidroenergetic al Dunării de la Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie de la Porţile de Fier I s-au deschis astăzi, la Bucureşti, în încercarea de aplanare a conflictului care a izbucnit cu partenerul sârb de la Hidrocentrala Porţile de Fier. Un incident fără precedent în istoria Hidrocentralei de la Porţile de Fier I ar putea arunca România într-un scandal internaţional cu Serbia. Hidroelectrica nu mai plăteşte de doi ani partenerului sârb de la hidrocentrală o cantitate de energie pe care s-a angajat, în urmă unui acord, să o achite în fiecare an. În replică, sârbii exploatează apa din Dunăre atât cât vor, fără să respecte graficul comun de uzinare, astfel că la momentul de faţă, cota din lacul de acumulare de la Porţile de Fier I este cu peste un metru mai scăzută decât în mod obişnuit şi pune în pericol flora şi fauna din amonte de baraj. (Hardy Cvoica)

stangabriel

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/foto-australienii-de-la-macquarie-au-inceput-lucrarile-la-noua-hidrocentrala-din-caras-severin-20741322

Producătorul de energie electrică TMK Hydroenergy Power, preluat anul trecut de asset-managerul australian Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) de la compania cehă de stat CEZ în cadrul deal-ului de achiziție a principalelor active CEZ din România, a demarat lucrările de construire a noii hidrocentrale Breazova 2 din județul Caraș Severin, proiect finanțat și din granturi acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Astfel, au început lucrările de săpătură în vederea realizării drumului de acces pentru echipamente și materiale necesare construcției noii centrale hidroenergetice, amplasată pe golirea de fund a barajului Văliug.

Hidrocentrala va avea o putere instalată de 0,367 MW, iar valoarea totală a investiției este estimată la 700.000 euro, din care 300.000 euro finanțare nerambursabilă primită în cadrul Programului pentru Energie în România, prin mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014-2021.

Noua hidrocentrală va produce circa 2.500 MWh de energie anual, care se vor adăuga la producția realizată de sistemul hidroenergetic din Caraș Severin, de aproximativ 80.417 GWh anual. Sistemul este format din hidrocentralele Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova 1, plus amenajările hidro aferente de la Timiș Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare.


stangabriel

https://economedia.ro/ministrul-energiei-toate-investitiile-nefinalizate-ale-hidroelectrica-vor-trece-printr-un-proces-de-autorizare-si-vor-fi-cofinantate-prin-repower-eu.html

"Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că toate investițiile nefinalizate ale companiei naționale de stat Hidroelectrica vor fi cofinanțate prin programul REPowerEU al Uniunii Europene, potrivit unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

,,Astăzi am participat la aniversarea a 50 de ani de la punerea in funcțiune a Centralei de la Lotru. Cu această ocazie am anunţat că toate investiţiile nefinalizate ale Hidroelectrica vor trece printr-un proces de autorizare și vor fi cofinanțate prin Repower EU. Împreună cu Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Mediului am finalizat o Ordonanţă, aşa numita ordonanţă RePower, prin care absolut toate investițiile nefinalizate ale Hidroelectria vor fi aprobate, vor trece într-un proces de autorizare și vor fi cofinanțate prin programul Repower EU al Uniunii Europene. Avem nevoie să finalizăm investiţiile, avem nevoie de energie hidro şi vorbim de peste 300 megawati care stau nefolosiți din diverse motive", a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a mai transmis că ordonanţă RePower va intra săptămîna viioare pe circuitul de avizare la ministere şi va fi aprobată în curând în Guvern."

Sunt curios care este lista celor peste 300 MW.

nicolaem

daca a zis toate, sa speram ca sunt toate

ghrt

#454
bp
Cont (aproape) inactiv.

RobertH

https://www.economica.net/romania-reia-proiectul-celei-de-a-treia-hidrocentrale-de-pe-dunare-turnu-magurele-nicopole_629223.html

QuoteMinistrul Energiei a anunțat reluarea discuțiilor cu Bulgaria pentru construirea hidrocentralei Turnu Măgurele-Nicopole, un proiect foarte vechi al României, care s-a lovit până acum de refuzul părții bulgare.

"România și Bulgaria vor relua negocierile pentru a construi hidrocentrala de la Turnu Măgurele – Nicopol. Proiectul hidrotehnic va avea 840 MW putere instalată, din care 420 MW partea românească, cu o producție totală de 4400 GW pe an, respectiv 2200 GW pentru România. Astăzi am convenit cu ministrul Energiei din Bulgaria Rosen Hristov că este un proiect necesar, foarte important pentru asigurarea independenței și securității energetice. Am purtat aceste discuții cu ministrul Hristov la cea de-a 26-a Conferință organizată de Institute of Energy for South-East Europe cu tema ,,Energy & Development 2022», de la Atena".

 

oneLess

^ Asta ar avea implicații mari pe rutier plus că cam bate în cuie definitiv locația celui de-al al pod de la Giurgiu!

stangabriel

https://www.economica.net/hidroelectrica-hidrocentrale-csat_629733.html

O listă de nouă amenajări hidrotehnice și un parc fotovoltaic au fost considerate drept vitale pentru reziliența energetică a României de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și se pot acorda derogări de la legislație pentru realizarea lor, potrivit unui proiet de act normativ al Ministerului Energiei

"Obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție si altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabila sunt considerate situații excepționale, în sensul prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului și proiecte de importanță/securitate națională, în sensul art. 36 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare"

TVlad

De parca pina acum grija pentru mediu ii impiedica sa termine investitiile, banii care fie nu au fost alocati de guvern, fie au fost luati din profit.

Macar in lege sa scrie cum trebuie: Rastolita, nu Rastolnita...

nicolaem

in cateva cazuri au fost impiedicati de justitie, in procese deschise de ONGuri de mediu.
din ce stiu poza asta e de anul asta de la un eveniment de salvare, Rau Basca Mare, Buzau:

reed

#460

Am sa pun si niste poze mai tarziu din interior.De acum vreo 10 ani

shift2rail

#461
Vor reusi @Iohannis et co ce nu a reusit nici macar @Ceausescu: sa-i convinga pe prietenii (not) bulgari de necesitatea unei hidrocentrale- peste 400 Mw ptr Ro la cheie, cat un reactor de la Cernavoda-  in arealul Tr-Magurele-Nikopole?

https://www.g4media.ro/bulgaria-vrea-sa-construiasca-doua-hidrocentrale-pe-dunare-langa-turnu-magurele-si-calarasi.html

TibiV

@shift2rail,
Sa pui "linkuri chioare" este usor, dar nu foarte util...

Obligi fiecare coleg sa faca ceva ce puteai sa faci tu de la bun inceput. Basca link-ul poate oricand sa dispara / sa fie modificat...

https://www.g4media.ro/bulgaria-vrea-sa-construiasca-doua-hidrocentrale-pe-dunare-langa-turnu-magurele-si-calarasi.html

QuoteBulgaria și România vor să construiască două noi hidrocentrale pe Dunăre, lângă Turnu Măgurele și Călărași
18 IANUARIE 2023

Strategia de dezvoltare a sectorului energetic din Bulgaria până în anul 2053, elaborată de ministrului energiei, Rosen Hristov, prevede construcția a două hidrocentrale pe Dunăre, transmite ziarul 24Chasa, citat de Rador. Documentul a fost prezentat oficial marți.

Potrivit informațiilor G4Media, cele două hidrocentrale ar urma să fie construite împreună cu România, prin Hidroelectrica, după modelul celor existente de la Porțile de Fier, realizate în comun de România și Serbia.

Prima centrală, care va avea o capacitate de 840 MW și va fi în zona Nicopole – Turnu Măgurele, are deja la bază studii și o evaluare.

Cea de-a doua centrală este prevăzută să fie la Silistra, în apropiere de Călărași, dar acolo abia a început realizarea studiilor.

Pe acest subiect au avut loc deja întâlniri între miniștrii energiei din România și Bulgaria. Luna viitoare, între cele două țări va fi semnat un memorandum pentru proiect, iar construcția acestuia va dura cel puțin cinci-șase ani.  Potrivit ministrului bulgar, împreună cu hidrocentala se va construi un alt pod peste Dunăre între România și Bulgaria, potrivit oficialului bulgar.

Noua strategie energetică a Bulgariei prevede, de asemenea, și continuare megaproiectului din satul Gorna Arda, aproape de granița cu Grecia – trei baraje cu câte o hidrocentrală cu o capacitate de 170 MW.

Strategia prevede, de asemenea, 4 noi reactoare nucleare – două la centrala din Belene și două la Centrala Nucleară Kozlodui, potrivit presei bulgare.

Legat de centralele pe cărbune, acestea sunt programate să fie închise treptat – în 2030, 2035 și, respectiv, 2038. La fel se va întâmpla și cu minele. Terenurile de la mina ,,Marița-est" vor fi oferite spre reabilitare investitorilor, dar încă nu sunt solicitanți. Potrivit ministrului, s-ar realiza o restabilire dacă acolo s-ar construi capacități mari de fotovoltaice.

În domeniul gazelor naturale, strategia prevede o creștere a capacității interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia de la 3 la 5 miliarde de metri cubi.

În transportul energiei electrice va fi mărită capacitatea liniilor de transport cu Turcia, precum și un coridor pentru transportul energiei electrice prin România și Slovacia către Ungaria.

Ce am marcat cu rosu arata ca nici g4media.ro nu se pricepe prea tare la geografie.
Iar daca s-au gandit la Slovenia (in loc de Slovacia), atunci este cu atat mai rau...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Cristi N

Nu am gasit un topic despre hidraulica in Europa asa ca las asta aici:

Film facut de cei de la Marti Grup despre constructia tunelului de aductiune / conductei fortate a hidrocentralei Ritom din cantonul Ticino in vecinatatea tunelului Gothard:

mirceaeliade

QuoteDouă hidrocentrale pe Olt, începute înainte de ´89, vor fi în sfârșit construite. Reacția unor asociații de mediu
Hidroelectrica a primit aproximativ 100 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență - PNRR, pentru finalizarea, până în 2026, a hidrocentralelor de la Câineni (Vâlcea) și Lotrioara (Boița – Sibiu). Atât pe perioada lucrărilor cât și ulterior exploatării vor fi create noi locuri de muncă. Conform studiului de impact, la CHE Câineni lucrările au fost realizate în procent de 45%, iar la CHE Lotrioara doar de 2%.
Acum, ambele proiecte sunt la stadiul de emitere de avize, autoritățile județene din Vâlcea susținând că depun eforturi pentru urgentarea lor.
În schimb, activiștii de mediu au contestat studiul de evaluare a impactului asupra mediului, elaborat pentru cele două hidrocentrale, atrăgând atenția că va fi distrusă și ultima zonă de apă în care Oltul își recăpătase calitățile eco-sistematice, având în vedere că traversează trei arii protejate din Rețeaua Natura 2000 și situl Oltul Mijlociu - Cibin – Hârtibaciu.
O petiţie online a fost lansată în urmă cu doi ani pe platforma ,,Declic.ro": ,,Salvați Oltul în Pasul Turnul Roșu!" prin care se solicita să nu fie eliberat acordul de mediu pentru proiectul incluzând CHE Câineni și CHE Lotrioara.
,,Este vorba de două baraje ceaușiste care ar duce la distrugerea completă a râului Olt în zona Pasului Turnu Roșu, zonă de referință pentru cadrul natural al României și al Europei. Culmea este că acest proiect reprezintă distrugerea celui mai important dintre sectoarele de râu pentru protecția cărora a fost desemnat situl Natura 2000 ,,Oltul Mijlociu - Cibin – Hârtibaciu", în contextul în care este în curs o procedură de infringement împotriva României pentru hidrocentrale construite ilegal în situri Natura 2000", se menționa, printre altele, în textul petiției trimise către Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Ministerul Mediului.
Amenajarea celor două hidrocentrale este prevăzută în Strategia Energetică a României, elaborată pentru 2019 – 2030.
Cele două centrale hidroelectrice vor încheia ,,salba de lacuri de acumulare" din Defileul Oltului și vor produce împreună 145 MW.
2000 de semnaturi, dar nu vad nici o posibilitate de exprimare PRO proiect si impotriva petitiei.  As fi curios cate semnaturi s-ar strange impotriva cu preturile actuale la energie.
https://adevarul.ro/economie/doua-hidrocentrale-pe-olt-incepute-inainte-de-2240786.html