News:

.

Main Menu

Turismul in Romania

Started by Ionut, September 24, 2011, 03:41:10 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Io

#780
Ca-i sarbatoare si ca-i cu infrastructura sa va povestesc ceva.
Acum 2 ani veneam din Apuseni. Era o dimineata frumoasa de simbata si pe undeva in Arieseni vad o fata la autostop. Nu obisnuiesc sa iau dar am oprit si-am luat-o. Fata mergea la un chef la Brad, o astepta gasca s-o ia din Abrud. Perfect. Si-o-ntreb una alta, curios sa vad cum mai e viata in zona. Am antecedente, multi dintre angajatii de la noi (cind eram eu stagiar) erau moti care faceau naveta si le cunoasteam binisor vietile deloc usoare. Imi spune ca a facut liceul la Campeni si ca lucreaza intr-o pensiune in Arieseni. Si-o intreb: ok, daca vrei sa-mi spui cit faci pe luna aici. Mi-a spus o suma neasteptat de mare, asta cu atit mai mult cu cit Tara Motilor a fost intotdeauna cumva "traditional" saraca. Am intrebat ulterior si pe la alte pensiuni si informatia a cam fost confirmata. Cu salariul aia ai putea trai (cred) si in Bucuresti, pentru preturile Tarii Motilor e chiar mare. Explicatia e una singura si e simpla de tot: dezvoltarea turistica a zonei. Sigur, poate conteaza si ca e majoritar privata. Nu-i vorba, turism se practica si in anii '70-'80 acolo inclusiv turism de schi insa era ceva artizanal, nu se punea problema ca o familie sa poata trai din asa ceva (poate Mama Uta si inca 2-3 mandatari s-o fi facut), azi insa se poate si asta se vede. Inca sint multe de facut, sint multe standarde de ridicat insa inceputul (ma rog, are vreo 15 de ani inceputul asta) nu-i rau deloc. Sigur, "statul" a ramas in urma, DN 75, DN 74 si 74A trebuie reabilitate complet, tras niste curent mai de soi, trase gaze, internet peste tot.
Ei bine, toate astea poarta un nume generic, infrastructura si investitiile in infrastructura duc repede la cresterea calitatii vietilor oamenilor, exemplul Tarii Motilor e numai unul dintre atitea.
La Multi Ani!
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

Cetatean

#781
Quote from: elphax on November 30, 2018, 01:15:54 PM
rezumat : zona Semenic - Valiug, gondola noua de 3800 m, 2 partii noi cu total de 8000 m lungime. impreuna cu ce exista deja, ar fi comparabil cu ce avem azi la SRT sau Straja
CAON Semenic

Fără exagerare, cred ca sunt 12-13 ani de când aud de proiecte din astea. Nimic concret. Păcat de muntele ala, e aproape de Tm, Ar și de Ungaria. Potențial este, zăpadă se poate face.
La un moment dat ziceau ca vor sa ducă ceva linie de transport pana la Garana.

Intre timp la Straja au mai montat un telescaun de 4 locuri debraiabil second, adus de prin Austria.
Cred ca o sa funcționeze curând.
Din auzite s-a reparat și scaunul de pe vârful Straja.

elphax

#782
Straja poate deveni cea mai mare statiune din tara, are multe atuuri:
- instalatii - gondola plus 4 telescaune plus niste teleskiuri si multe partii cu grade de dificultate diferite.
- o mai buna organizare pe partea de acces, drumuri si parcari
- instalatie de nocturna
- skipass unic. anul trecut erau 2 variante aproape complete - varianta 1 cu toate partiile din partea superioara si gondola, varianta 2 cu partiile de sus plus nocturna. ambele la preturi OK
- de anul trecut au avut si snowpark, anul acesta baietii vor monta chiar si airbag pentru sarituri.
- telescaunul montat in acest an este adus din Austria, (Obertauern) nu e nou, dar poate face diferenta si elimina complet aglomeratia pentru ca este pe zona centrala si nu ii mai obliga pe incepatori sa coboare ultima parte de partie abrupta unde erau tot timpul probleme, accidente etc
- pentru ca telescaunul din varf sa functioneze este nevoie de multa munca si multa motorina - pentru a bate versantii expusi la viscol din varful muntelui.
- daca s-ar mai moderniza unele pensiuni ar fi perfect. azi raportul pret-calitate nu este prea bun, multe cazari scumpe care ofera calitate mediocra

Legat de Semenic - se pare ca au deja anumite acte semnate, sa vedem daca se aproba ce le mai lipseste si daca fac rost de bani pentru investitie.
Atuul principal este Ioan Popa, primarul Resitei care se pare ca se intelege bine cu conducerea judetului, chiar daca sunt din partide adverse. Acest Popa este un om de afaceri cunoscut,
"creatorul" Monte Banato. A investit mult in zona Valiug in trecut , in turism ( zona de agrement pe lac, restaurant, club, pensiune, plus 2 partii de ski facute de la zero ) si colaboreaza si cu Romeo Dunca care investeste la Muntele Mic. Primarul din Valiug e din acelasi partid cu Popa si presupun ca e implicat serios in proiect. Daca au sustinerea CJ pentru a avansa proiectele spre guvern si autoritatile de mediu ar trebui sa vedem in curand mai mult decat schite.
Apropo, pe una din scheme se vedea numele unei companii straine care realizeaza proiecte de instalatii pentru statiuni de ski, si pe site-ul respectivei companii e deja trecut ca si "client" proiectul Semenic.

Cetatean

#783
Da, Straja are potențial. S-ar mai putea amenaja niște partii.
Si eu am zis tot timpul ca scaunul ala de pe vârf, e un mare fail. M-am dat cu el de doua ori... Dacă e vânt sau ceata ceau. Si tre sa mergi lansat sa treci ultima mizerie nainte sa ajungi jos.
Ce o sa fie interesant, ca noul telescaun o sa treacă peste telescaunul ce pornește de la Montana și peste viitorul teleski ce cred ca o sa plece de la Cruce.
II ceva haos acolo :)
De câțiva ani, de vreo 3-4 sunt mulți turiști și în timpul săptămânii și asta se vede. Merg instalațiile.
Eu cred ca o sa crească preturile pentru ca și oameni o sa fie tot mai mulți.
Snowpark a fost și mai demult ;)
Eu zic ca raportul calitare/pret/pârtie e ok.
La o pensiune, 6 nopți de cazare cu mic dejun și cina e vreo 800 lei plus ski pass vreo 500-600 lei.
Pe partea de cazare, un hotel corect ar avea loc și bineînțeles clientela, din păcate "in The ghetto" nu mai ai ce sa faci.

Nelu Taietelu nu?  Personaj, ca și Dunca. Nu ii doresc decât mult, mult succes.
Sunt curios și de instalația noua de la Muntele Mic. Are ceva priveliște și cu telescaunul ala vei avea multe opțiuni de dat.

Ionut

Guvernul a plafonat valoarea voucherelor de vacanţă

"Pentru că este o măsură care şi-a dovedit eficacitatea, Guvernul a decis să acorde vouchere atât în 2019, cât şi în 2020. Datorită voucherelor, numărul de turişti din România a crescut simţitor. De exemplu, doar pentru luna septembrie, a crescut cu 14 procente numărul turiştilor români care au înnoptat într-o unitate autorizată faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. La nivel naţional, numărul total al turiştilor a crescut cu aproximativ 6%, date valabile pentru perioada de la începutul anului până în septembrie, raportat la anul trecut. A fost o măsură apreciată de către industrie, motiv pentru care reprezentanţii acesteia ne-au solicitat să o prelungim şi în următorii ani sub aceeaşi formă", a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Adevarul

Ionut

ANAT: Vouchere de vacanţă în valoare de 244 de milioane de euro, în primele 10 luni ale anului

"În primele 10 luni ale anului au fost emise 23,2 milioane de vouchere de vacanţă pe hârtie şi suport electronic. Potrivit estimărilor ANAT, potenţialul pieţei este de 372 de milioane de euro numai în acest an, suma reprezentând acordarea voucherelor în valoare de 1.450 de lei/persoană celor 1,2 milioane de angajaţi în sistemul public", se arată în comunicat. "Se văd roadele folosirii voucherelor de vacanţă în acest an. Zonele turistice populare, dar şi cele mai puţin frecventate în anii anteriori, au înregistrat un trafic ridicat. 2018 a fost anul în care pachetele de vacanţă în România realizate de agenţiile de turism s-au vândut cu rapiditate nu numai în timpul verii, ci şi pentru sărbătorile de iarnă. Agenţii de turism i-au îndrumat pe proprietarii de vouchere să aleagă cea mai bună opţiune pentru ei", a declarat preşedintele ANAT, Nicolae Demetriade.

News.ro

rota

Românul care ,,se luptă" cu KFC şi McDonald's, şi-a construit un hotel pe care vrea să-l extindă în toată ţara

Ștefan Mandachi, CEO al Strong MND, compania deținătoare a francizei lanțului de restaurante de tip fast-food Spartan, a deschis un hotel în Suceava, Mandachi Hotel&Spa, primul hotel din România construit în sistem de franciză și integral cu fonduri autohtone, investiție de aproximativ 7 milioane de euro.

Hotelul are 90 de camere, pentru care a obținut clasificarea de patru stele, și șase apartamente de lux, certificate cu cinci stele.



Hotelul este un concept în sistem de franciză, de tip "5 în 1", care are în componență salonul de evenimente Magnificus Plaza, restaurantul à la carte cu specific italienesc Don Stefano, o cafenea care funcționează și ca librărie, Mefi Cafe&Bar, sala de sport Bum Bum Box și Biotransylvania Spa&Wellness, primul centru SPA bio din România.


ZF / Stiri Suceava

Ionut

România, destinaţie pentru turismul de afaceri: Numărul turiştilor străini a crescut în primele nouă luni, majoritatea venind pentru afaceri, congrese şi târguri

Numărul turiştilor străini sosiţi în primele nouă luni, în România, a fost de 2,21 milioane, iar aceştia au cheltuit 5,24 miliarde lei (1,12 miliarde de euro), cu 12% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut,
potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Detalii in Adevarul

rota

Turismul în 2018: sosirile, în creştere cu 6,4% la 11 luni, până aproape de 12 milioane. 22% dintre turişti au fost străini

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primele 11 luni din 2018 au însumat 11,993 milioane, în creştere cu 6,4% faţă de perioada similară din 2017, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Din numărul total de sosiri, cele ale turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 78%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22%.

Pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a înregistrat valori mai mari în Municipiul Bucureşti (peste 1,933 milioane), Constanţa (peste 1,294 milioane), Braşov (peste 1,250 milioane) şi Cluj (612.100), iar numărul de înnoptări ale turiştilor a înregistrat valori mai mari în Constanţa (peste 4,963 milioane), Municipiul Bucureşti (peste 3,15 milioane), Braşov (peste 2,439 milioane) şi Cluj (1,140 milioane).

Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi in structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au provenit din Germania ( 311.900), Israel (255.000), Italia ( 224.700), Franţa (161.700) şi SUA (157.400).

Economica

Harta judeţelor care atrag cei mai mulţi turişti. Unde s-au înregistrat cele mai mari creşteri

Peste 11 milioane de turişti români şi străini s-au cazat în hotelurile, pensiunile şi alte structuri de cazare din România în primele zece luni din acest an. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea este de 6%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS) analizate de ECONOMICA.NET

Cea mai mare creştere a numărului de turişti s-a înregistrat în judeţul Tulcea, acolo unde peste 161.000 de turişti au ales să-şi petreacă vacanţa şi unde atracţia principală este Delta Dunării. Creşterea este de 77% faţă de perioada ianuarie-octombrie 2017, atunci când în judeţ s-au cazat puţin peste 90.000 de turişti, atât români, cât şi străini.

Economica

rota

Pârtia de schi din Masivul Rarău va fi inaugurată, maine, la ora 10:00, în prezența ministrului Turismului, Bogdan Trif:

Pârtia de schi de pe Rarău are o lungime de 2.850 de metri, cu o lăţime care variază de la 30 de metri, în zona de plecare, la 80 de metri, în zona sosirii. Pârtia este de dificultate medie și este dotată cu instalație de telegondolă cu 33 de cabine, cu nouă tunuri de zăpadă, un lac de acumulare cu o capacitate de 10.000 de metri cubi, 176 de stâlpi de iluminat, clădire administrativă, parcare, bileterie și mașină de bătut zăpada.

Transportul pe cablu se va face cu sistem de telegondolă cu opt locuri şi se va desfăşura liniar între zona de plecare a pârtiei de schi şi zona de sosire din partea inferioară. Primul tronson al pârtiei are o lungime de 2,8 kilometri, iar cel de-al doilea tronson, are o lungime de 1,4 kilometri.

De precizat că operatorul pârtiei de schi de pe Rarău a stabilit deja și tarifele care vor fi practicate pentru telegondolă. Astfel, o singură urcare și coborâre va costa 15 lei. În același timp, practicanții sporturilor de iarnă vor putea achiziționa și cartele cu puncte pentru urcări cu telegondola, la prețurile de 55 de lei – 10 puncte, 110 de lei – 20 de puncte, și 390 de lei – 120 de puncte. De asemenea vor putea fi achiziționate și tichete valabile de la o zi până la cinci zile de schiat sau tichete pentru un sezon de schi.















Video Telegondola Yulmis

Monitorul de Suceava

elphax

trebuia sa pui si continuarea :
- haos la deschidere, aglomeratie mare, nu puteai sa ajungi la parcare din cauza tuturor celor veniti sa intre in poze la inaugurare. cand in sfarsit au ajuns skiorii la partie s-a oprit gondola ca era un senzor defect - normal sa apara probleme daca a stat nefolosita atatia ani.
sa speram ca va avea un destin fericit, mai approape de transalpina decat de alte investitii care stau nefolosite

in continuare despre turismul de iarna:

- SRT (voineasa/transalpina) - s-a deschis sezonul, partiile sunt excelente. inca sunt probleme majore cu curentul electric , nu se pot porni toate instalatiile din varf, dar se schiaza perfect sub gondola.
- Poiana Brasov - partii excelente, aglomeratie mare de tot - Craciunul pe rit vechi suprapus cu inca o saptamana de vacanta
- Valea Prahovei - in afara de Sinaia unde este OK, in rest cam putina zapada si prea multa lume
- Maramures - zapada multa, conditii excelente
- Banatul montan - conditii bune la Semenic si la Muntele Mic unde sunt deschise si noile partii de la telescaunul deschis in premiera in acest sezon
- Straja - zapada multa, partii in stare foarte buna, merg toate instalatiile mai putin telescaunul din varf - am fost zilele trecute, frig dar frumos
si o poza din zona partiei Canal sambata 6 ian Straja



Powered by API/PUM imgur uploader

Ionut

#791
De astăzi, TVA de 5% pentru transportul de persoane în scop turistic

Începând de astăzi, 13 ianuarie 2019, se va aplica cota de TVA de 5% pentru serviciile de transport de persoane în scop distractive sau turistic, conform actului normative publicat în această săptămână în Monitorul Oficial. Această măsură vine ca o completare la măsură de aplicare a cotei reduse de TVA de 5% la cazarea în cadrul sectorului hotelier şi serviciile de restaurant şi de catering, care se aplica de la începutul lunii noiembrie 2018.

ZF

In Adevarul exista si un interviu cu o doamna din industrie pe tema asta.

Ionut

Guvernul a aprobat un memorandum privind schema de ajutor de minimis pentru dezvoltarea staţiunilor balneare

Schema de minimis constă în acordarea unui ajutor nerambursabil, respectiv grant, în proporţie de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile şi se acordă până la maximum 200.000 euro, pentru cheltuielile ce vizează activităţi economice. Schema va fi implementată din acest an şi se va derula până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire, în raport cu reglementările europene. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2021. Guvernul estimează un număr mediu anual de circa 100 de societăţi beneficiare. Bugetul alocat schemei de minimis este de 130 milioane de euro anual. În proiectul de buget pentru anul 2019, pentru această măsură, s-au propus credite de angajament de 400 milioane lei şi credite bugetare de 80 milioane lei.

News.ro

Ionut

ANAT: Valoarea voucherelor de vacanţă emise anul trecut a fost de 250 de milioane de euro

Valoarea voucherelor de vacanţă emise anul trecut a ajuns la 250 de milioane de euro, un nivel de aproape nouă ori mai mare faţă de 2017, potrivit informaţiilor primite de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) de la Ministerul Finanţelor Publice şi publicate marţi. "372 de milioane de euro proveneau din distribuirea voucherelor către un număr de 1,2 milioane de angajaţi din sistemul public, la care se adauga suma celor primite de angajaţii din sistemul privat. 30 de milioane de euro a fost valoarea celor distribuite în mediul privat în 2017", se arată în comunicat.

"Ne aşteptăm ca voucherele de vacanţă să fie distribuite imediat după promulgarea Legii Bugetului. Am solicitat anul trecut să fie repartizate încă de la începutul anului, pentru a putea fi valorificate în condiţii avantajoase pentru angajaţi, în perioada de Early Booking, când există reduceri de tarife de până la 30%, dar şi o varietate de opţiuni de vacanţă, care sunt limitate considerabil dacă voucherele încep să fie distribuite cu întârziere (în luna mai), cum s-a întâmplat anul trecut", a declarat preşedintele ANAT, Nicolae Demetriade.

News.ro

Ionut

Piaţa croazierelor creşte spectaculos, datorită interesului românilor. Cât îi costă şi ce destinaţii preferă

Numărul turiştilor români care preferă să plece în croaziere a crescut spectaculos anul trecut, fiind cu 37% mai mare decât în anul precedent (de la 8.000 pasageri, la 11.000 de pasageri), arată un studiu realizat de croaziere.net. "Principalul motiv pentru care piaţa românească a crescut aşa de mult în ultimii ani au fost campaniile de conştientizare asupra produsului care au fost derulate în piaţă, după care un alt motiv important a fost şi tariful comparativ cu al oricărui alt tip de vacanţă şi astfel românii au devenit curioşi să încerce un nou tip de experienţă", a declarat Casiana Băsea, proprietarul Croaziere.net, compania deţine în prezent o cotă de piaţă de 78% din segmentul de croaziere.

În plus, costul unei croaziere a scăzut în ultimii ani, astfel că produsul este mai accesibil. Preţul unei croaziere poate porni azi de la 300 de euro de persoană, pachet ce include toate mesele gustări între mese, cazare în cabină, petreceri şi divertisment la bord, nu sunt incluse transportul până la portul de îmbarcare şi nici taxele portuare.

Adevarul